7. 12. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 12. 2005

Khaled al-Masri, německý občan libanonského původu, který se označuje za oběť údajných tajných věznic CIA v zahraničí, žaluje bývalého šéfa americké výzvědné služby za to, že byl prý mučen.

Al-Masri svědčí, že byl unesen v roce 2003, kdy byl na dovolené v Makedonii, byl dopraven do Afghánistánu, kde s ním bylo špatně zacházeno.

Žalobu na bývalého šéfa CIA George Teneta podala jeho jménem vlivná americká organizace na obranu lidských práv American Civil Liberties Union, a to u okresního soudu v Alexandrii ve státě Virginia. Jde o první žalobu proti praxi CIA tzv. "rendition", dopravování podezřelých osob k výslechům do třetích zemí.

Sloupek

V úterý kolem poledne mě zastavil v Praze na Kulaťáku v Dejvicích bezdomovec a chtěl, abych si od něj koupil časopis Nový prostor. Učinil jsem to a na titulní stránce čísla 247 mě zaujal titulek "Komunismus podle školáků" - a uvnitř: "Lidé narození na přelomu osmdesátých a devadesátých let prý mají minimální povědomí o tom, jak se žilo za komunistického režimu. Petr Holeček se vypravil na jedno z pražských gymnázií, aby se přesvědčil, jak to s letargií a neznalostí dnešních školáků vypadá."

Pomiňme neobratnost a nezaostřenost myšlení a nepřesnost vyjadřování už v tomto perexu - gymnazisté nejsou školáci. Ale nešť - chtěl jsem se dovědět, co si o komunistickém režimu myslí dnešní mladí lidé, protože ze svých seminářů na českých univerzitách mám zkušenost, že o něm nevědí téměř úplně nic, pletou údaje páté přes deváté, padesátá jako sedmdesátá léta a mentalitě tehdejšího režimu vůbec nerozumějí. Chtěl jsem se dovědět, zda je to na gymnáziích jiné, tak jsem se do článku začetl.

Jenže článek o tom, co si myslí o komunismu gymnazisté, vůbec nebyl. Článek byl PR reklamou pro sdružení Člověk v tísni a jejich festivaly a akce "Jeden svět", které promítá na českých gymnáziích propagandu o tom, jak ďábelský byl komunistický režim - a o tom, jak této videosugesci propadají osmnáctiletí studenti. "To je strašné, proč se nepodařilo [KSČM] hned zrušit? Proč má komunistická strana takovou podporu?" ptali se studenti podle Holečkova článku po sugestivně podaných filmech o justičních vraždách z padesátých let. Zkratové spojení mezi prokurátorem Urválkem a dnešní KSČM jim nepřišlo podivné.

Vyhýbám se akcím organizace Člověk v tísni, protože jsou to akce mladých komsomolců, kteří - snad - mají dobrou vůli pomáhat, ale to, co dělají je příliš politicky motivované, aktivistické a zaujaté. Je pravda, že svými filmovými festivaly upozorňují na závažné humanitární problémy na světě, ale žádný z filmů, které jsem na jejch akcích viděl, nebyl profesionální - byly to vždycky - jistě mnohdy v dobrých kauzách - hrubě manipulativní, emocionální aktivistické výlevy. Nepůsobí to seriózně. Pochybnosti mám i o vyváženosti filmů od Olgy Sommerové a Heleny Třeštíkové - jejich dokumentární filmy nemají příliš velkou myšlenkovou hloubku.

Takže mám velké pochybnosti nad PR kampaní pana Holečka v časopise Nový prostor, kde o názorech mladých lidí nepíše nic, ale dělá nepřípustnou zkratku mezi stalinským a normalizačním komunistickým bezprávím a dnešní KSČM, fungující a už šestnáct let zcela respektující demokratický režim. Působí to jako politická propaganda pro pravicové strany.

Naprosto souhlasím s tím, že komunistické bezpráví z padesátých a sedmdesátých a osmdesátých let se mělo kriminálně trestat - na základě prokázané individuální viny. Je však zcela zjevné, že šlo o individuální vinu, která má s nějakou ideologií jen málo společného. Ideologie nelze trestat ani kriminalizovat.

Kdyby bývalo nebylo Sovětského svazu, který si z Československa udělal svou kolonii, nebylo by ani "komunistického" útlaku. Bez sovětské koloniální mocnosti by komunistická strana zůstala zcela neškodnou organizací. Jakákoliv ideologie může být zneužita. Křesťanské náboženství, také plné lásky, bylo ve středověku neskrupulózními, patologickými jedinci zneužito k rozsáhlému masakrování lidí. Stejně tak dokáže nelidský jedinec zneužít k tvrdému útlaku i pravicové ideologie - čehož konec konců jsme občas svědky i v dnešní "demokratické" ČR i v mnoha částech světa.

Když se spojuje všechno tohle lidské svinstvo s ideologií, k níž se v pozměněné formě šestnáct let po pádu totalitního režimu hlásí úplně jiná strana, nemůže to soudného čtenáře vést k jinému závěru než tomu, že jde o trapné, časové, stranickopolitické hrátky. Dnešní KSČM těžko může nést odpovědnost v rámci kolektivní viny za Urválka. A voliči to vědí - aktivisté, kteří chtějí KSČM znemožnit, mají samozřejmě v demokracii plné právo to učinit, ale měli by to dělat efektivněji než tímto neohrabaným způsobem.

Před časem jsem na Glasgow University vyslechl přednášku vynikajícího britského rusisty Martina Dewhirsta o tom, jak silně byl Stalinův režim založen na středověké ruské samoděržavné praxi. Po přednášce jsem se přihlásil v diskusi s námitkou: "Martine, tohle je strašně zajímavé, ale já jsem z komunistického bloku a nám tam vždycky ve škole tvrdili, že sovětský režim je založen na marxismu."

Martin Dewhirst se na mě obrátil s úsměvem: "Ale absolutně, vůbec ne. Jak vás mohlo něco takového napadnout?"

7. 12. 2005

Tisková zpráva Amnesty International ČR a Olympic Watch ze dne 7. prosince 2005

Koalice pěti nevládních organizací písemně požádala prezidenta ČR Václava Klause a premiéra ČR Jiřího Paroubka, aby při jednání s premiérem ČLR Wenem hovořili také o lidských právech, která jsou v Číně zásadním způsobem porušována. Právě tato oblast dlouhodobě zatěžuje vztahy mezi Čínou a zeměmi demokratického světa. Pod žádost připojili své podpisy nejvyšší představitelé organizací Olympic Watch, Amnesty International ČR, Kofederace politických vězňů ČR, společnosti Člověk v tísni a sdružení Lungta.

Premiér Wen Ťia-pao navštíví ČR ve čtvrtek 8. prosince a pátek 9. prosince.

7. 12. 2005

O státním rozpočtu - jsou to VAŠE peníze:

Můj milý deníčku, neměl sem to dělat. To mám z toho že sem moc zvědavej. Kdo je zvědavej, bude brzo starej, říkala babička. Zapomněla dodat, že jedna z nejjistějších cest jak předčasně zešedivět, je četba sněmovních tisků. A ten nejvydatnější se skoro určitě jmenuje: "Vládní návrh na vydání zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2006".

Byl sem zvědav jak se příští rok rozšoupnem. Peněz by mělo bejt dost, v novinách píšou, že sme dostali nečekaně přidáno, vyděláváme všichni o pět procent víc, tak mě zajímalo co pěknýho si koupíme. Dovolenou na Bahamách, sedačku do obýváku, plazmovou televizi s úhlopříčkou přes půl zdi nebo novej bourák? A tak sem zabrousil na sněmovní web a zkoumal.

Znalce asi nepřekvapí, že ze samotného zákona sem se nedozvěděl nic. Píše se tam:

7. 12. 2005

Nic proti ničemu, ale Jiří Staněk by si měl nejdřív projít web sněmovny pořádně, než jí začne vyčítat, že na webu nejsou přílohy k rozpočtu. Jsou. Stejně tak jsou tam usnesení rozpočtového výboru. Stejně tak je tam i stenozáznam z porcování medvěda, tedy poslaneckých "malých domů", upozorňuje Filip Rožánek.

ZDE ZDE, podrobněji pak ZDE ZDE

Redakce se za chybu čtenářům omlouvá.

7. 12. 2005

Toto pondělí a úterý proběhl pod záštitou Ministerstva práce a sociálních věcí ČR (MPSV) a Mezinárodní organizace práce (MOP) v Černínském paláci Národní tripartitní seminář o důchodové reformě. Mimo pořádajících MPSV (Škromach a jeho náměstek Hofman) a MOP (E. Reynaud -- odbor sociálního zabezpečení MOP) se semináře zúčastnila celá řada odborníků z České republiky i zahraničí, kteří se touto problematikou zabývají. Ze zahraničních expertů je třeba zmínit zástupce OECD a dále odborníky z mnoha zemí, kde se reforma připravuje nebo již byla spuštěna (mimo zástupců některých zemí EU to byla též ředitelka výzkumu americké Národní akademie pro sociální pojištění).

7. 12. 2005

Británie:

V úterý byl, sedm měsíců poté, co po porážce ve volbách oznámil dosavadní šéf britských konzervativců Michael Howard, že odstupuje, zvolen novým šéfem Konzervativní strany, dosavadní stínový ministr školství David Cameron (39). Porazil svého soupeře, stínového ministra vnitra Davida Daviese (56) počtem 134 446 hlasů vůči 64 398 hlasů. Ve volbách hlasovali všichni členové Konzervativní strany. Podpora pro Camerona byla překvapivě vysoká.

David Cameron je absolventem luxusní soukromé střední školy v Etonu a pak Oxfordské univerzity. Je typickým představitelem vyšší střední třídy. Konstatoval, že se Konzervativní strana musí změnit a prosazovat "moderní, slitovný konzervatismus". Přislíbil také, že změní "skandální" skutečnost, že v Konzervativní straně skoro vůbec nejsou zastoupeny ženy. Cameron silně modeluje své chování na PR vystupování Tonyho Blaira. V příštích všeobecných volbách však zřejmě bude jeho soupeřem v čele britských labouristů Gordon Brown.

7. 12. 2005

7. 12. 2005

"Myslíte si, že je normální, aby Ondřej Neff, "slavný" komentátor z Lidovek, vystupoval v článku, spojeném s reklamou? Je to reklama na mobilní telefon s fotoaparátem značky Ericsson. K tomu je to ještě tzv. 'testimonial', fingovaný rozhovor...," napsal nám jeden čtenář.

V reklamě (viz příloha) Ondřej Neff telefony Ericsson nijak nechválí. Hovoří v "rozhovoru" o digitální fotografii. Spojení s inzerovaným výrobkem je čistě prostřednictvím asociace - umístěním inzerátu pod článkem. Pracovníci PR agentury usoudili, že svůj výrobek "zlidští" a pro čtenáře učiní zajímavým - všimnou si ho - pokud u něho uvidí známou tvář, tvář, která umí bavit, a vyvolává tedy příjemný dojem - ten chtějí spojit se svým 'produktem'."

Ondřej Neff je autorem - někdy pozoruhodně banálních - komentářů v Lidových novinách. Redakci se jeho psaní líbí, proti gustu žádný dišputát - tiskne si ho skoro každý den. Je známo, že Neff ve svých komentářích nedokáže být nestranný, avšak závislost na komerčních firmách, projevovaná účastí v reklamě, to je něco zcela jiného než opakovaná deklarace osobních politických přesvědčení. To je kšeft, plynoucí z nastupující digitální fotografie.

V normálním světě je nepřípustné, aby komentátor renomovaného (?) listu měl spojení na komerční firmu (firmy) a nechal se od ní platit - či si nechal půjčovat fotoaparáty "na test". V Británii přestali tisknout Rogeru Scrutonovi komentáře v deníku Financial Times, když vyšlo najevo jeho napojení na tabákové společnosti. Tamtéž je terčem ironických a satirických poznámek v médiích známý antiestablishmentový komik Billy Connolly, protože udělal osudovou chybu a vystoupil v televizní reklamě na státní loterii. Zničil si svou pověst - dodnes napodobují televizní satirikové jeho dikci v té televizní reklamě - Connolly se stal zdiskreditovaným symbolem společnosti "Lotto".

Udělal tutéž fatální chybu Ondřej Neff? DigiNeff?

V Čechách se to tak nebere - a papír konečně snese všechno. Jsem sice nezávislý komentátor, říká si zřejmě Ondřej Neff, ale co bych neudělal za trochu peněz?

Uvidíme, zda ho budou v Lidovkách dál tisknout. V Americe by tomu tak nebylo. Představte si, že by William Safire z New York Times vystupoval v reklamě na auta...:)

Inzerát a rozhovor s O. Neffem - repro ZDE

7. 12. 2005

Díky za váš dnešní postřeh na BL. Potřeboval jsem dnes nějakou vzpruhu... Týká se mého článku v Novém prostoru. Došlo k něčemu, co se stává běžně, po odevzdání textu mi při zalomování změnili perex, aby byl snad text poutavější, píše Petr Holeček a pokračuje: Nechtěl jsem psát o tom, co si školáci myslí o komunistech, to nebylo ani předmětem reportáže. Šlo čistě jen o to, podívat se na jeden z výstupů akce Jeden svět na školách a napsat o akci něco blíže, plus udělat rozhovor s panem Strachotou. Perex o kterém se zmiňujete není z mého pera, ani titulek článku. Lze to vyčíst i z toho, že se zde píše "Petr Holeček se vypravil", a to bych asi o sobě těžko psal, že.

Jestli jste z textu vypozoroval, že "Zkratové spojení mezi prokurátorem Urválkem a dnešní KSČM jim nepřišlo podivné," je to jedině dobře.

7. 12. 2005

Váš středeční sloupek, pane Čulíku, to je velmi přesné postižení situace, kdy pod rouškou vyšetřování zločinů komunismu a vůbec československého komunistického režimu, se skrývá často primitivní, matoucí a ve svém důsledku kontraproduktivní a znechucující kampaň, která způsobuje pouze zabetonování diskuse o českém komunismu a posiluje konzervativní prvky i uvnitř komunistické strany a komunistického hnutí vůbec, míní Lubomír Novotný a pokračuje:

Trvalá snaha o směšování zločinů nacismu a komunismu, trvalá snaha o rovnítko mezi režimy v letech 1939-1945 a 1948-1989 (často je sem kladena i epizodní epocha let 1945-1948!) vede pouze k nepochopení moderních českých dějin, k nepochopení vývoje české levice.Je nutné tyto klišé a mýty rozbíjet a vyvracet i za cenu toho, že budete vystaven urážkám za prokomunistické postoje ap. Mám pocit, že za dnešní úvodník, ač upozorňuje pouze na ideologičnost postoje jedné významné polistopadové názorové skupiny, těmto urážkám vystaven budete.

7. 12. 2005

Prezident získá jen prospěch z pokusu opozice ochromit volby

Bylo by určitě velice zajímavé, kdyby čtenáři Britských listů mohli porovnat interpretaci voleb ve Venezuele, kterou prezentuje Fabiano Golgo, s komentarem Richarda Gotta v Guardianu, píše Jan Drahokoupil. Zde to je:

Venezuelští občané se za posledních 7 let účastnili voleb už jedenáctkrát. To je tak trochu moc demokracie, usuzují možná mnozí, a při volbách o minulém víkendu bylo možno zaznamenat únavu voličů. Voleb se účastnilo jen 30 procent občanů. Ostatní usuzovali, že výsledek voleb je dán, protože v předchozích volbách získal prezident Hugo Chavez, nebo kandidáti, které podporoval, podstatnou většinu. Nedělní volby tento trend potvrdily a Chavézova kandidátka zaznamenala drtivé vítězství.

7. 12. 2005

Fabiano Golgo se mýlí - v ČR jsou idealističtí publicisté

Fabiano Golgo čtenářům Britských listů v obsáhlém článku vyložil své osobní pojetí novinářské etiky. Učinil tak však velmi jednostranně a především bez znalosti moderní teorie masové komunikace.

7. 12. 2005

Co je to vlastně levice? V množině odpovědí na tuto otázku vládne velký chaos. Byla vláda komunistické strany vládou levicovou? A byla KSČ, respektive její dnešní nástupkyně KSČM, vůbec někdy levicovou stranou? Je možné hlásit se k levici a současně uznávat hodnotu individuální svobody a být přitom zdravého rozumu? To jsou otázky, které přirozeně napadají každého, kdo prožil pár let v této zemi, ale především toho, kdo čte dnešní noviny, poslouchá rozhlas či sleduje veřejnoprávní televizi.

A přece. Levice není libovolné označení. Pinochet či Adolf Hitler by se k ní nikdy nehlásili.

7. 12. 2005

Sociální demokracii chybí dominanta volební kampaně. Jedním z řešení by mohlo být svolání řádného sjezdu s volbou předsedy.

Průzkumy volebních preferencí již několik měsíců hlásají, že se propast mezi občanskými a sociálními demokraty neúprosně zužuje. Poslední průzkum, který zveřejnila agentura CVVM minulý týden, oznamuje, že se ČSSD podařilo stáhnout náskok ODS na jeden a půl procentního bodu -- což je povolená tolerance chyby ve výzkumu.

7. 12. 2005

Minule jsme si ukázali, že způsob výpočtu HDP není zrovna nejlepší. Zahrnuje totiž i položky, které jsou spíše na škodu než k užitku. Toho si už před lety všimli jiní ekonomové a rozhodli se vytvořit nový systém ekonomických ukazatelů. Tedy, ne už "čím víc se vyrobí, čím víc se spotřebuje" tím lépe pro lidstvo. Začali sledovat nejen výrobu a spotřebu, ale i vliv, jaký to má na životní úroveň lidí.

7. 12. 2005

Pan Cvek si na stránkách BL postěžoval na pana Topolánka a vlastně na celou ODS. Je to pro mne překvapení, protože pan Cvek je přesvědčený antikomunista a člověk pravého vyznání. Pokud zatratí ODS, nebude mít koho volit, když nechce volit socialisty nebo úplné outsidery. Těm (socialistům) sice přiznal větší invenci, ale nezapomněl zdůraznit, že jsou mu nesympatičtí.

7. 12. 2005

Pondělní rozhlasové vystoupení ředitele vídeňské Caritas Landaua o rostoucím počtu chudobou ohrožených obyvatel v Rakousku vyvolalo nebývale širokou diskusi.

Zejména pak jeho konstatování, že vláda "černo-modro-oranžové koalice" (lidovců,Svobodných a Haiderově BZÖ) nevěnuje tomuto jevu pozornost a diskrétně ji zamlčuje. Představitel Caritas upozornil, že jen ve Vídni vydává ročně na 70 tisíc teplých obědů, přičemž 30 procent jejích klientů má k dispozici po odečtení jejich nákladových položek pouze dvě eura na den. Přitom, jak vyplývá ze "Zprávy o sociální situaci za léta 2003 - 2004", vzrostla chudoba obyvatel v celém Rakousku z 12 procent v roce 2000 za tři roky na 13,2 procent při počtu osmi miliónů obyvatel.

9. 12. 2005

 

7. 12. 2005

Ví v LN něco, co my ne?

Nemám iluze o novinářích, ostatně jsem jedním z nich. Někteří z nich mění názory jako ponožky, jiní setrvávaní na tom svém pozoruhodně stabilně. K těm druhým se zjevně řadí hoši z Lidových novin. Jsou totiž skálopevně přesvědčeni, že místopředseda KSČM se jmenuje Richard Dolejš.

7. 12. 2005

Reakce na článek Bohumila Kartouse Jak vypadá svoboda peněz

Za příkladnou perverzi pokládám reklamu, kde si holčička (za maminku) půjčuje v bance "100 000." Je to tak snadné, že to zvládne i dítě! Ano. Tam to máte v kostce. (Kdysi, ne tak dávno, se vedly diskuse, zda je etické děti v reklamách používat.)

A vida. Dítě to zvládne. Asi to bude tím, že dítě sice není Malý Dospělý, jak nás učili na pediatrii, ale dnešní dospělý konzument = jen Větší Dítě.

Jak jinak si vysvětlit tu neskutečnou záplavu pobídek, abychom si všichni půjčili na dárky etc? Na co čekat? Jaképak šetření? Jaképak že na to nemáte?

Žijeme teď! Chcete to hned? Máte to mít!

(Kam to povede? Rozumíte tomu?)

7. 12. 2005

Polemika s článkem Jana Polívky "Zamyšlení nad výročím pádu komunismu".

"Ujišťuji váženého čtenáře, že jakýkoliv zákon nemůže podat zprávu o tom, jak se stát potýkal se svým vývojem, jak se pokoušel naplňovat ideály, jak vítězil a chyboval. Bez pravdivého poznání všech složitostí minulých let není možné se vyrovnat s chybami, vinami, selháními i hrdinstvími. .... Je to o to složitější, že my, kdož jsme ji žili, jsme byli subjekty i objekty, tvůrci i obětmi všeho, co se v této zemi událo. Je svůdné zbavit se vlastní odpovědnosti jedinou slinou."

Jde-li o výzvu ke zkoumání minulosti, pak nelze než souhlasit. S minulostí se lidé v této zemi opravdu vyrovnali až příliš rychle. Ovšem pozor, pochopit není totéž, co rehabilitovat. Sebevětší snaha o pravdivé poznání minulosti včetně vlastních chyb ještě nezaručuje, že se konečný závěr bude nějak podstatně lišit od názoru primitivních antikomunistů.

7. 12. 2005

"Jaké nástroje asi má standardní ekonomie pro vyřešení rozporu mezi ročním růstem poptávky ... a možným ročním poklesem produkce ?" Jednoduchý. Čím dražší bude ropa, tím ekonomicky lépe budou vycházet alternativní zdroje -- a to i z hlediska kapitálových zisků. Stačí to ? Asi ne. Budeme-li čekat, až cena nafty učiní kamionovou dopravu dražší, než železniční, může být opravdu příliš pozdě. Ostatně ani americká vláda se v otázce závislosti na ropě nespoléhá pouze na tržní mechanismy. To ale neznamená, že můžeme nahradit "čistý kapitalismus" (který mimochodem nikdy neexistoval) "čistým řízením".

7. 12. 2005

Článok Fabiana Golga "Shakespeare a reality shows", kde prirovnáva reality show k zábave podobnej filmu, opere či športovým prenosom ma prinútil zamyslieť sa, prečo reality show nepozerám a druhú skupinu zábavy zbožnujem (až na taliansku operu :) ).

Primárny problém reality show nevidím v zobrazovaní sexuality, nahoty, násilnosti a vulgárnosti, ale v ich bezduchosti.

6. 12. 2005

Souhlasím, že Chávez je pravděpodobně diktátor a nedělám si o něm žádné iluze. Ovšem nesouhlasím s tvrzením "To ovšem nemusíme vysvětlovat čtenářům v České republice, kteří vědí, že socialistické řízení podniků vede k poklesu jejich výkonnosti."

Myslím, že byste měl. Protože u nás za komunismu (byť já jsem to zažil jen velmi nepřímo) sice podniky formálně byly vlastněné zaměstnanci, ale pokud vím, neměli žádné rozhodovací pravomoce, a skutečný způsob řízení byl autoratitavní, a odpovídal tedy způsobu, jakým jsou v drtivé většině řízeny firmy v kapitalismu.

6. 12. 2005

"Ahora Para Todos!" - Teď je to pro všechny!

"Venezuela hovoří svým mlčením", konstatoval významný představitel opozice Julio Borges

Z více než 14 milionů registrovaných voličů ve Venezuele se dostavilo o minulé neděli k volbám méně než 3 miliony osob, poté, co opoziční strany se voleb odmítly účastnit s tím, že jsou prý volební úřady proti nim zaujaté.

6. 12. 2005
Irena Zítková

Jan Lukeš - Srdcerváč, podtitul Rozhovor se spisovatelem a scenáristou Jiřím Stránským, nakladatelství Hejkal, 316 stran, cena 275 Kč, ISBN 80-86026-31-0. Havlíčkův Brod 2005.

Začnu od konce: proč se kniha rozhovorů Jana Lukeše s Jiřím Stránským nazývá Srdcerváč se dočteme až na samém jejím závěru, v Lukešově ediční poznámce (s. 277): "...výraz, který by lapidárně metaforicky postihl osobnostní a tvůrčí založení Jiřího Stránského... natolik mnohoznačný a přitom přesný, že se do něj vejde Jiří Stránský se vším všudy ... stojí už v titulu překladu známého románu Borise Viana L'Arrache-coeur (česky 1971)". K tomu dodávám: muž železné vůle vůči sobě, zároveň plný něhy a úcty k ženám. Vzpomínám, s jakou láskou hovořil o své manželce, jak píše o životních partnerkách někdejších politických vězňů v Tiché poště a o své matce v této nové knize.

6. 12. 2005

Politici bývají údajně na regionální úrovni nejčastěji korumpováni stavebním sektorem. Ostravský tisk je již delší dobu zaplavován texty, které nás upozorňují, že soukromá firma Sey Development stojí daňové poplatníky víc než dost, na zmanipulovaných soutěžích, nedodržováním územního plánu, což je zákon. Chtěl jsem se zeptat pana primátora Ostravy Aleše Zedníka, zda si to uvědomuje. A zda další soutěž na dostavbu centra Ostravy Karolina vyhraje ECE zastupované firmou Sey Development? Otázka se ho bohužel dotkla, takže teďka nevím, jak to skončí. Kdyby měl však vyhrát někdo jiný, tak pan Zedník pískne penaltu v nastaveném čase. A kdyby to nestačilo, tak ještě jednu. Pravidla "soutěže" s tím počítají a delegáti UEFA nemají na tento zápas vstup povolen.

videozáznam tiskové konference s primátorem Zedníkem WMV 4 MB

5. 12. 2005

OSTRAVA:

"První muž ostravského magistrátu nazval redaktora hajzlem"

Útok ostravského primátora na zpravodaje Britských listů vyvolal palcové titulky regionálního tisku

Provokoval tak, že lituji toho, že jsem mu nedal pár facek. Co si ten hajzl myslí, že může kohokoli osočovat? A z čeho?"

Město Ostrava podporuje kontroverzní projekt zástavby areálu Karolina, který kritizuje Česká komora architektů. Když se ho ve středu na tiskové konferenci zeptal zpravodaj Britských listů Jan Mech primátora Zedníka na možnou korupci v celé věci, primátor "neváhal nazvat Jana Mecha hajzlem, přirovnat ho k praseti a dokonce zalitovat, že mu nevlepil pár facek!" píše deník Šíp (3. prosince 2005).

Kontroverze vyvolala celou řadu článků v moravskoslezském tisku:

5. 12. 2005

Česká komora architektů:

Jakožto pověřený správní orgán Vám sdělujeme, že se v tomto případě jedná nejen o skrytou neregulérní architektonickou soutěž, ale s největší pravděpodobností i o obcházení zákona č. 40/2004 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, zákona č. 40/1964 Sb., občanského zákoníku, ve znění pozdějších předpisů.

Česká komora architektů není odpůrcem vyhledávání účelných řešení územního uspořádání funkčního a strukturálního, opírajícího se o relevantní ekonomickou rozvahu. Musí se tak ovšem dít způsobem věcně a právně kvalifikovaným.

V případě vyhlášení soutěže, dle nám nyní dostupných podmínek, bychom museli využít oprávnění Komory a prohlásit tuto soutěž za neregulérní, o čemž pak podáme informaci všem autorizovaným i registrovaným osobám; vzhledem k podmínkám výkonu povolání a platným mezinárodním závazkům, informujeme o této skutečnosti profesní orgány členských zemí EU a země Evropského hospodářského prostoru.

Česká komora architektů konstatuje v tomto dopise primátoru Ostravy Aleši Zedníkovi, že jeho "konkurs" na zástavbu prostoru Karolina v Ostravě porušuje zákon a právní předpisy.

6. 12. 2005

"Děti chtějí hračky z Hypernovy"

Nedávno jste se dozvěděli, že peníze znamenají nikoli moc, ale svobodu. Tohle si můžete přečíst v novinách a zároveň se u toho dívat s dětmi na Večerníček, ze kterého se stal infantilní čtyřicátník se spoustou pochybných kamarádíčků z dílny reklamních agentur. Ti ho na každém kroku pronásledují jako tupá, leč vychytralá pakáž. Vědí, že ten starý naivní pitomec nerozhazuje na své pravidelné pouti Mléčnou dráhou jen pohádky, ale hlavně peníze. Stačí tak vložit jen něco málo do banku, aby se mohlo počítat s jistotou desetinásobku.

4. 11. 2005

V říjnu 2005 přispělo celkem 105 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 14 376 Kč. (Viz apel Jana Čulíka "Proč to nejde".) Na internetovém účtu Paypal máme nyní nadto 885.28 USD. Přispěl jen zlomek z celkového počtu více než osm tisíc čtenářů denně, děkujeme. Apelujeme i na ostatní, aby nám třeba i malým, pravidelným finančním příspěvkem pomohli rozšiřovat a profesionalizovat práci časopisu ve veřejném zájmu, kterou děláme zadarmo. Vybranou částkou financujeme postupné dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
7. 12. 2005 Smí nezávislý komentátor vystupovat v reklamách? Jan  Čulík
7. 12. 2005 Zmatený článek pod zavádějícím názvem Jan  Čulík
7. 12. 2005 Muž žaluje CIA za to, že byl údajně mučen   
7. 12. 2005 Důchodová reforma Josef  Provazník
6. 12. 2005 Hrubý domácí produkt -- k čemu je a k čemu není Tomáš  Paleta
6. 12. 2005 Jak vypadá svoboda peněz Bohumil  Kartous
6. 12. 2005 Být dobrým člověkem Irena  Zítková
6. 12. 2005 Zedník bude pískat, kdo bude skákat? Jan  Mech
5. 12. 2005 Osmdesát čtyři směrem k jedné nule Karel  Moudrý
5. 12. 2005 Zápisky od života odtrženého spisovatele Alex  Koenigsmark

Školství RSS 2.0      Historie >
11. 11. 2005 Škola a jazyky   
10. 11. 2005 Jak se vyučují jazyky na české střední škole   
10. 11. 2005 Výuka cizích jazyků Josef  Vít
9. 11. 2005 Pozor! Hrozí omezení samosprávy akademických obcí   
1. 11. 2005 České univerzity již dávají svým studentům peníze Zdeněk  Moravčík
27. 10. 2005 Pravice chce zrušit v Albertě školné v postsekundárním školství Jiří  Jírovec
19. 10. 2005 Stanou se univerzity otrokem komerčních zájmů?   
9. 9. 2005 Kde jinde než v škole a kdo jiný než učitel Michal  Giboda
6. 9. 2005 Post-moderní reforma školství v ČESKU jako příležitost pro (všeho)schopné Ivo V. Fencl
30. 8. 2005 Kluci hrajou počítačové hry, holky dělají domácí úkoly   

Český sen - dílo nebo podvod? RSS 2.0      Historie >
14. 9. 2005 Český sen trvá Bohumil  Kartous
12. 9. 2005 Český sen, cenzura v televizi a mediální manipulace Jan  Čulík
12. 9. 2005 Vít Klusák: Čulík je neseriozní novinář   
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
14. 7. 2004 Český sen žaluje ODS a supermarket Julius Meinl za porušení autorských práv   
9. 7. 2004 Český sen je úžasný projekt...   
8. 7. 2004 Český sen: zábavný průvodce zemí, kde se neřežou hlavy Ondřej  Čapek
7. 7. 2004 Film Český sen: zklamání Jan  Čulík
12. 2. 2004 Český sen: Kultura hypermarketů   
23. 7. 2003 Invitation: "The Czech Dream" project in London   

Competitive intelligence RSS 2.0      Historie >
28. 11. 2005 Je to bezpečné...?!? Ladislav  Žák
18. 11. 2005 Umíte mluvit? Umíte psát? A víte vůbec, co říkáte? Štěpán  Kotrba
16. 11. 2005 Competitive intelligence Josef  Provazník
30. 9. 2005 Vojáci stále na odstřel? Josef  Kovařík
19. 1. 2005 Stejně, nebo jinak? Oskar  Krejčí
18. 12. 2004 Rusko a Čína posilují svou vojenskou spolupráci   
24. 11. 2004 Když mediální podnikatel, který tvrdil, že není lobbista, vysvětlí, co "není" lobbismus a prozradí tím současně, co to vlastně provádí Štěpán  Kotrba
23. 9. 2004 Média a tajné služby Miroslav  Polreich
6. 8. 2004 Hvězdné války a globální bezpečnostní prostředí Miroslav  Polreich
9. 7. 2004 Za chyby ohledně Iráku "nemůže Bílý dům, ale CIA"   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
2. 12. 2005 Soukromé bezpečnostní firmy střílejí v Iráku na kohokoliv   
1. 12. 2005 Los Angeles Times: Americká armáda platí irácký tisk, aby pro ni publikoval propagandu   
30. 11. 2005 Bush: Nemá kam prchnout   
28. 11. 2005 Talabani: Alávího tvrzení je nesmysl   
27. 11. 2005 Aláví: Porušování lidských práv v Iráku je nyní horší než za Saddáma   
24. 11. 2005 Joseph Wilson: "Bushovi poradci Blaira podvedli"   
23. 11. 2005 EU bude oficiálně vyžadovat od USA vysvětlení ohledně věznic ve středovýchodní Evropě   
23. 11. 2005 Monbiot: Američané užívali ve Fallúdži termobarických zbraní, jako Rusové v Čečně   
23. 11. 2005 Blair se pokouší umlčet britská média   
21. 11. 2005 Irácký prezident: Budu vyjednávat s povstalci   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
6. 12. 2005 Výlov horusického rybníka Tomáš  Třeštík
5. 12. 2005 Jediné, co ti mohu dát Štěpán  Kotrba
2. 12. 2005 Na Forum Latinum Car  Osten
1. 12. 2005 Konec listopadu Štěpán  Kotrba
30. 11. 2005 Znepokojení Richard  Weiner
28. 11. 2005 Když se loučí...   
25. 11. 2005 VI Ladislav  Novák
22. 11. 2005 * * * Leoš Bacon Slanina
21. 11. 2005 * Martin  Švanda
18. 11. 2005 Peříčko Štěpán  Kotrba

Co je podstatou uměleckého díla RSS 2.0      Historie >
14. 11. 2005 Devadesáté páté výročí úmrtí L. N. Tolstého Jiří  Nezval
17. 10. 2005 Brak Filip  Sklenář
13. 10. 2005 Přátelé pokleslých forem Milan  Černý
26. 9. 2005 Chvála braku Milan  Černý
7. 9. 2005 Tunel umění Alex  Koenigsmark
5. 9. 2005 Systém státních dotací je bojem o moc Jan  Samohýl
5. 9. 2005 Vysvětlovat prospěch z umění je jako vysvětlovat zamilovanost Jiří  Holý
5. 9. 2005 Umění je tyranií, překrucuje skutečnost a chová se k ní jako k děvce Jan  Paul
5. 9. 2005 Státní dotace jsou pro umění zhoubné Boris  Cvek
5. 9. 2005 Má stát dotovat umění?   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   
21. 9. 2005 Firmy chtějí jednat proti globálnímu oteplování, brání jim v tom vlády   
11. 8. 2005 Globální oteplování se přiblížilo bodu nevratnosti   
8. 7. 2005 Pitný režim duše Bohumil  Kartous
4. 7. 2005 Sladké mámení alternativ Milan  Černý
1. 7. 2005 Blair se prý připravuje na rozkol s Georgem Bushem   
30. 6. 2005 Alternativní zdroje energie jsou nerealistické   
23. 6. 2005 Independent: Zabíjíme tuto planetu   
19. 6. 2005 Amerika usiluje o likvidaci připravované dohody o podnebných změnách   
10. 6. 2005 Ropný lobbista zkresloval v Bílém domě vládní zprávy o globálním oteplování   

Katastrofa v New Orleansu RSS 2.0      Historie >
24. 10. 2005 Ti, kteří zaručeně znásilňují a vraždí   
30. 9. 2005 Američané se musejí zbavit své posedlosti armádou   
18. 9. 2005 Američtí konzervativci útočí na Bushe   
18. 9. 2005 Tony Blair zaútočil na BBC "za její antiamerikanismus"   
16. 9. 2005 Lidé umírali a budou umírat Miroslav  Šuta
14. 9. 2005 Nový Orleán Petr  Pospíchal
14. 9. 2005 Hurikán Katrina - změna klimatu a toxické znečištění Miroslav  Šuta
13. 9. 2005 Chaos je blízko a musíme s ním počítat Michal  Spáčil
9. 9. 2005 Bush vyhlásil den modliteb za oběti Katriny   
9. 9. 2005 Šok: Amerika není všemocná   

Český film RSS 2.0      Historie >
21. 11. 2005 Filosofický horor o kultuře Martin  Ondreját
7. 11. 2005 Sú Hrubeš a Mareš filmom do dažďa? Juraj  Korpa
27. 10. 2005 Hrubeš a Mareš jsou naši souputníci Tomáš  Koloc
10. 10. 2005 Štěstí: Ta schematičnost opravdu skřípe Tomáš  Koloc
29. 9. 2005 Jak kritici ublížují filmu Štěstí Ján  Simkanič
26. 9. 2005 Štěstí Bohdana Slámy dostalo cenu v San Sebastian   
15. 9. 2005 Štěstí Bohdana Slámy   
9. 8. 2005 Co se právě hraje v Athénách pod Akropolí? Jan  Čulík
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Skončila letošní Letní filmová škola - většina nových českých filmů byla nevýrazná Jan  Čulík

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová

Měli by čtenáři finančně přispívat na Britské listy? RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2005 Vděčnost, taková všednost... Štěpán  Kotrba
16. 11. 2005 Zvyšte si sebevědomí pravidelnými finančními příspěvky pro Britské listy   
22. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy jsou komunistické svinstvo   
8. 6. 2005 Proč to nejde a proč by stálo za to zkusit Martin  Marek
8. 6. 2005 Vydávat noviny za 8.600.- Kč měsíčně je výkon hodný Davida Copperfielda   
8. 6. 2005 Britské listy: polovina špíny a polovina perel   
8. 6. 2005 Jsem parazitem, když čtu veřejně přístupné stránky?   
7. 6. 2005 Proč to nejde? Jan  Čulík

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
28. 11. 2005 Překvapení pana Topolánka Josef  Vít
27. 11. 2005 Mirek Topolánek: "Všem potřebným, nezaměstnaným a nemocným dokážeme, že skutečná solidarita má konzervativní, nikoli socialistické základy." Mirek  Topolánek
16. 11. 2005 Vede ODS kampaň pomocí anonymního spamu? Bohumil  Kartous
16. 11. 2005 Proč ODS chybí jeden hejtman a jak se v ní bojuje o funkce? Milan  Hamerský
19. 9. 2005 Zahradilova Modrá šance: možná budoucí zahraniční politika ČR Jiří  Staněk
25. 7. 2005 Klausovo Národní souručenství Štěpán  Kotrba
22. 6. 2005 Mýty Modré šance viděné očima odborů Pavel  Janíčko
24. 5. 2005 Modrá šance pro zdravotnictví - změní radikálně a nevratně českou společnost k horšímu Jiří  Jírovec
20. 5. 2005 Mladá internetová pravice zvolna hnědne Ondřej  Slačálek
16. 5. 2005 Modrá šance pro bezpečí země Josef  Vít

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
28. 11. 2005 Ropný zlom: dojdeme k rozumným závěrům? Jindřich  Kalous
24. 11. 2005 Ropný zlom: nejperspektivnější je jaderná energie   
23. 11. 2005 Ropný zlom: Nebezpečné omyly Jindřicha Kalouse Jiří  Vačkář
22. 11. 2005 Ropný zlom: co dělat v České republice Jindřich  Kalous
14. 11. 2005 Ropný zlom a Švédsko Jindřich  Kalous
7. 11. 2005 Krutá zima Jindřich  Kalous
2. 11. 2005 Quo vadis, Evropo Oskar  Krejčí
26. 10. 2005 Středoasijská šachovnice Oskar  Krejčí
24. 10. 2005 Evropská komise o ropném zlomu   
23. 10. 2005 Newyorská konference o ropném zlomu Jindřich  Kalous

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
14. 11. 2005 Motejl: "Při Czechteku 2005 pochybila policie i účastníci" Štěpán  Kotrba
31. 10. 2005 CzechTek 2005 v komentářích českého tisku   
16. 9. 2005 Ti, jimž jde o lidská práva, by se měli o bezprávný policejní zásah proti Czechteku zajímat Jan  Rovenský
12. 9. 2005 EuroTek aneb od teknohudby k technokracii? Petr  Schnur
9. 9. 2005 CzechTek v rovině zneužití práva Miroslav  Polreich
8. 9. 2005 Odpůrci zásahu: Vláda chybně interpretuje zásah policie na Tachovsku   
1. 9. 2005 CzechTek po americku Thomas  Franke
1. 9. 2005 Hudbou proti nesvobodě - "Nechceme policejní stát"   
1. 9. 2005 Proč české servery ignorují Utah?   
26. 8. 2005 Velvyslanec ČR v Austrálii nepravdivě informuje o Czechteku Bushka  Bryndová

Czech Politics: Jan Čulík's comment in Czech Business Weekly RSS 2.0      Historie >
15. 11. 2005 Racism emerges as French suburbs burn Jan  Čulík
24. 10. 2005 Now is the time for agents provocateurs Jan  Čulík
3. 10. 2005 Czech judiciary seen as corrupt from abroad Jan  Čulík
12. 9. 2005 No justification for soaring oil prices Jan  Čulík
22. 8. 2005 Mapping the limits of democracy Jan  Čulík
1. 8. 2005 Media must not give to stereotypes Jan  Čulík
18. 7. 2005 Media mistakes may just be growing pains Jan  Čulík
20. 6. 2005 The unexamined life is not worth watching Jan  Čulík
9. 5. 2005 Capitalist lapses, Communist lures Jan  Čulík
25. 4. 2005 Secretive politicians vanquish a media foe Jan  Čulík

Ptačí chřipka RSS 2.0      Historie >
1. 12. 2005 Epidemie moru z roku 1665 versus epidemie hlouposti z roku 2005 Aleš  Uhlíř
1. 12. 2005 O hromadných hrobech   
1. 12. 2005 Rozumný požadavek slovenské hygieničky   
5. 11. 2005 Jak to vypadá při chřipkové pandemii   
4. 11. 2005 Někteří jsme si stále rovnější? Zbyněk  Šebor
4. 11. 2005 Chřipka Petr  Wagner
24. 10. 2005 Papoušek, dovezený do Británie "byl nakažen smrtelnou ptačí chřipkou"   
21. 10. 2005 Voliéra trapnosti a trusu Václav  Dušek
17. 10. 2005 Ptačí chřipka a paní Müllerová Lubomír  Brožek
17. 10. 2005 Jak se ubránit před ptačí chřipkou   

Tak trochu jiná reality show Odhalení RSS 2.0      Historie >
1. 12. 2005 Stále stejná, režimem povolená a regulovaná hra Michal  Vimmer
15. 11. 2005 Reality show Odhalení: víkend aneb dámská rvačka o sex Štěpán  Kotrba
12. 11. 2005 Reality show Odhalení: začíná soutěž ne o deset, ne o jedenáct, ale o rovných dvanáct melounů Štěpán  Kotrba
11. 11. 2005 Reality show Odhalení: samci bez koulí vřeští, samci s koulema jsou v klidu Štěpán  Kotrba
10. 11. 2005 Reality show Odhalení: Mojo, vidí tě celá Amerika! Štěpán  Kotrba
9. 11. 2005 Reality show Odhalení: druhý den aneb jak je dobré míti dvě ženy Štěpán  Kotrba
8. 11. 2005 Gorily: nikdy jsme nepředstíraly, že nejsme nahé Karel  Moudrý
8. 11. 2005 Reality show Odhalení: premiéra na ČT 24 na pozadí bojující Francie Štěpán  Kotrba
7. 11. 2005 Reality show Odhalení je parodie!! Jan  Čulík
5. 11. 2005 Reality show Odhalení: gorily v přímém televizním a rozhlasovém přenosu Štěpán  Kotrba