Evropský soud pro lidská práva:

Policie nesmí bezdůvodně perlustrovat občany

13. 1. 2010

Sedm soudců Evropského soudu pro lidská práva rozhodlo, že policejní pravomoci náhodně perlustrovat občany, které zavedla britská vláda podle paragrafu 44 Zákona proti terorismu, jsou příliš široké a neexistují dostatečné parlamentní a právní záruky proti jejich zneužívání.

Soudci rozhodli, že právo na soukromí mírového aktivisty Kevina Gillana a novinářky Pennie Quintonové policie protizákonně porušila, když je cestou na výroční zbrojařský veletrh v Londýně r. 2003 perlustrovala.

Quintonové policie nařídila, aby přestala filmovat, přestože se prokázala novinářskou legitimací. Soud žalobcům udělil náklady procesu ve výši 30 400 liber (asi 900 000Kč).

Britský ministr vnitra Alan Johnson oznámil, že se britská vláda proti tomuto rozhodnutí odvolá k "velké komoře" 17 soudců. Británie bude muset dokázat, že šlo v daném případě o "mimořádné okolnosti".

"Právo policie perlustrovat a prohledávat občany podle paragrafu 44 Zákona proti terorismu z r. 2000 je důležitým nástrojem v pokračujícím boji proti terorismu," řekl Johnson.

Právníci britského ministerstva vnitra rozhodli, že rozsudkem Evropského soudu nebyl britský zákon zrušen a že policie bude perlustrovat občany až do výsledku soudního odvolání v této věci.

Paragraf 44 britského Zákona proti terorismu je široce zneužíván proti protiválečným a protiglobalizačním demonstrantům, proti fotografům a dokonce i proti japonským turistům. V roce 2008 bylo v Británii perlustrováno více než 117 000 osob a soudci Evropského soudního dvora zvlášť poukázali na to, že britská policie perlustruje černochy a Asijce čtyřikrát častěji než bělochy.

Štrasburský verdikt konstatuje, že vzhledem k tomu, že policejní perlustrace jsou veřejné, jejich součástí je prvek ponižování a nelze tyto perlustrace srovnávat s bezpečnostním prohledáváním cestujících na letištích. To, že policejní perlustrace jsou založeny čistě na "pocitu" policisty bez právních záruk proti zneužívání, znamená, že "nemohou být v souladu se zákonem".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 13.1. 2010