Světové ceny potravin rekordně stoupají

6. 1. 2011

Index cen potravin, který vypracovává OSN, stoupá už šestý měsíc. Ceny potravin dosahují rekordní výše od r. 1990, kdy se index cen potravin začal zaznamenávat.

Rychle stoupající ceny cukru, obilí a olejnatých semen vedly k tomu, že světové ceny potravin dosáhly v prosince 2010 rekordu. Překročily úroveň r. 2008, kdy vysoké ceny potravin vyvolaly v mnoha zemích světa nepokoje.

Index cen potravin sleduje ceny košíku cereálií, olejnatých semen, mléčných výrobků, masa a cukru.

Tahle země není ani pro děti

6. 1. 2011 / Anna Čurdová

Jsou problémy pro politiku podstatné (jako třeba korupce, vliv agentury ABL nebo bývalého ministra Langra na Ministerstvo vnitra) , méně podstatné (tunel, který provází státní maturity) a pak existují problémy, které jsou pod rozlišovací schopnost (koho zajímá samoživitelka, je její problém že se rozvedla, koho zajímá nezletilé dítě zmítající se mezi rozvádějícími se rodiči, ono přece nevolí).

Bojujeme proti korupci, šetříme na zaměstnancích bez analýzy dopadů, nezaměstnané považujeme za méněcenné, politiky jsme sice vyměnili, ale ... a bůhví co ještě. Ale podstata některých problémů nám někdy uniká. Nebo ještě lépe: nikoho nezajímá.

Profesor Klaus pro přímou volbu prezidenta

6. 1. 2011 / Luděk Prokop

Přestal jsem sledovat pořady jako "Otázky Václavy Moravce" nebo "Nedělní partie na TV Prima". Oba tyto pořady, jsou čím dále víc fádní. Obzvlášť ten s novým moderátorem na Primě. Výjimečně se podívám, když je přítomen bývalý ředitel SFŽP Michálek, vyhozený za zlovolné protikorupční aktivity, nebo třeba Karel Gott.

Zásadně se vyhýbám sledování novoročních projevů prezidentů, abych si zbytečně nekazil vstup do dalšího roku. Víceméně je jedno, čí prezident kdy plkal. Jestli plkal prezident komunistů, anebo plká prezident šejdířů, ziskuchtivců, kořistníků a korupčníků.

TO STOJÍ ZA TO:

"Nahrávání kolegů je nemravné, nahrávání ve vládě je špionáž"

6. 1. 2011

Chodit do práce mezi nejbližší spolupracovníky a tajně nahrávat, co kdo v běžném hovoru u kafe plácne, to u mne není statečnost, ale nemorálnost. Jsou to prostě estébácké nemravné způsoby.

Pokud vláda nebude mít klid k práci, tak dříve či později nastane státní bankrot. Podle mne je neuvěřitelné, že se mohlo vůbec stát to, že jakýsi pan Michálek chodil a nahrával rozhovory na ministerstvech, kde mohla být v rozhovorech představitelů státu prozrazena státní tajemství! Vynášení nahrávek a tajných materiálů z prostředí vlády bych nazvala špionáží. A za to, pokud vím, hrozí zatčení na mnoho let.

Ivana Haslingerová ZDE

Pozn. JČ: Autorka netuší, jak důležitou roli hraje v zavedené demokracii role whistleblowera a že je ve slušných demokraciích chráněn zákonem. Ať se podívá třeba do Švédska nebo do Velké Británie.

Whistle versus fízl

6. 1. 2011 / Tomáš Koloc

K poznámce Ivy Haslingerové, která v BL dostala titulek "Nahrávání kolegů je nemravné, nahrávání ve vládě je špionáž" a k reakci šéfredaktora BL na její poznámku bych chtěl zkraje poznamenat, že ve vládě a na dalších exponovaných místech je aktivita zvaná whistleblowing (toto slovo jsem poprvé slyšel v souvislosti s WikiLeaks, ačkoli jsem sám dlouholetý whistleblower; moje metoda je taková, že se dám najmout do práce v určitém oboru a z jeho prostředí pak -- zejména v časopise ČiliChili, ale někdy i v BL či jinde -- zveřejním necenzurovanou reportáž, stejně tak jako z alarmujících prostředí a situací v nichž se ocitnu zcela náhodou) -- zde je tedy whistleblowing zcela namístě.

Pojem fízla existuje jen ve společnostech, jejichž občané považují státní struktury za nepřátelské

6. 1. 2011 / Jan Čulík

Jestliže jsem svědkem toho, že někdo krade veřejný majetek, či soukromý majetek, nebo zneužívá sexuálně malé děti, a mám o tom důkazy, samozřejmě, že to půjdu udat policii. V demokratické společnosti, jejíž struktury považuji za své, pojmu "fízl" nerozumím. Pokud někdo pohrdá tím, že občané upozorní mocenské představitele státu, s jehož strukturami se ztotožňují, protože jsou JEJICH a zastupují JEJICH zájmy, na páchané trestné činy, znamená to, že dotyčný, který udáváním pohrdá, je ODCIZEN od státních struktur a považuje je za nepřátelské.

Machři

6. 1. 2011 / Milan Kozelka

Od deštivého rána do deštivého
večera předstupují před papeže
a líbají zlatý prsten na jeho ruce
machři z Prahy, machři z Chebu,
machři z Mostu, machři ze Zlína,
machři z Brna, machři z Ostravy,
machři z Líšně, machři z Jihlavy,
machři z Kralup, machři z Písku,
machři z Temelína, machři z Aše,
machři z České Třebové, machři
ze Staré Paky a machři z mnoha
jiných měst. Z Dobřan ani jeden.

Před hospodou

5. 1. 2011 / Jan Těsnohlídek


a cos dokázal ty?
a cos dokázal ty?
řvala na něj před hospodou a
bylo jasný že
už dlouho nic nedokázal
v padesáti na ulici
najít si boudu
záchody kde se
nemusí platit vstupný

Maďarská katastrofa

6. 1. 2011

G.M.Tamás
překlad do češtiny a úvodní komentář Saša Lienau

G.M.Tamás, maďarský filozof, bývalý liberální poslanec a dnes člen vedení malé strany „Zelená maďarská levice“ (Zöld Baloldal), popisuje v článku současný stav v Maďarsku, který je velmi znepokojující. A to zdaleka nejen kvůli mediálnímu zákonu, kterého se ujal i světový tisk a nyní i politická scéna. Zarážející na jeho šokující výpovědi není ani tak chybějící alternativa jako spíše neochota (nebo strach?) pojmenovat stav v Maďarsku přesným pojmem – fašistického nebo k fašismu směřujícího státu. Stačí porovnat některé znaky Orbánovy vláda s nástupem Hitlera k moci v roce 1933...

Šokující je také porovnání s českou pravicí, tou, která je právě u moci. Kdyby dostala moc veškerou, tak by se obrazu maďarské Národní kooperace začala zatraceně podobat, viz Joch a jeho vize – ale vlastně stačí už připravované zákony a parlamentní mlýnské kolo stoosmnáctky.

Hašek se přiznal, že má za poradkyni Buzkovou

6. 1. 2011 / Štěpán Kotrba

Blíží se sjezd sociální demokracie. Hlavními kandidáty jsou stávající satatutární místopředseda Sobotka a jihomoravský hejtman Hašek. Hašek si ovšem nyní zadělal na problém. Tím, že oživil politickou mrtvolu Petry Buzkové a udělal si zní poradkyni, sice získal teoretickou možnost oslabit Maršovou v čele SDŽ, která hodlá vybudovat do sjezdu ženskou lobby a tvrdě vyjednávat s kandidáty, ale zároveň si proti sobě postavil většinu budoucích sjezdových volitelů z Prahy a nemalou část sociálních demokratů jinde... Hulínský má na Buzkovou, jako na Grossovu spojenkyni nehynoucí vzpomínky, stejně jako většina pražského vedení ČSSD.

Myslím, že Haškovy šance na zvolení předsedou se tímto krokem rapidně snížily.

Wikileaks - nejnovější zprávy

Mahmud Ahmadinežád "dostal facku od velitele revolučních gard"

5. 1. 2011

  • Norský deník Aftenposten, který, stejně jako pět dalších světových listů, dostal v prosinci - opožděně - celý soubor 250 000 amerických diplomatických depeší zveřejněných Wikileaks, je vydává. Jedna ze zajímavějších depeší obsahuje informace, že Berry Smutny, generální ředitel velké německé firmy vyrábějící satelitní technologii, sdělil americkým diplomatům, že Francie provádí daleko více průmyslové špionáže v Německu než Rusko a Čína. Bylo to součástí úsilí přesvědčit USA, aby investovaly do Němci vyráběné sítě špionážních satelitů navzdory silnému odporu z Francie. Depeše vyvolaly podstatnou kontroverzi, neboť německá špionážní agentura BND uvedla, že satelity bude provozovat za řízení od BND soukromá komerční firma.
  • Španělský deník El País byl zablokován v Íránu poté, co vydal americkou diplomatickou depeši, podle níž údajně dostal íránský prezident Mahmud Ahmadinežád facku od velitele revolučních gard. Došlo k tomu, sdělil utajený zdroj americkým diplomatům, když v lednu 2010 zaujal na interním jednání prezident Ahmadinežád "překvapivě liberální postoj" ohledně toho, jak by se mělo postupovat proti protestům íránské opozice. Ahmadinežád doporučil, aby bylo zavedeno více osobních a společenských svobod, včetně svobody tisku, aby se uklidnila situace. Tím Ahmadinežád rozzuřil šéfa revolučních gard Ali Jafariho, který vykřikl: "Nemáte pravdu! Právě VY jste vytvořil tenhle chaos! A teď chcete dát tisku víc svobody?" Jafari pak údajně dal Ahmadinežádovi facku, což způsobilo, že schůze skončila uprostřed pozdvižení a už se znovu nesešla.
  • Bílý dům přijímá opatření proti příštímu možnému zveřejnění tajných amerických diplomatických depeší. Bude dohlížet i na to, aby depeše nepsali "naštvaní" diplomaté. Podle předpisů, které zveřejnila americká vláda,se bude nyní prostřednictvím psychologů a sociologů dohlížet na to, aby mezi diplomaty nevznikaly depresivní nálady a atmosféra naštvanosti. Ty budou hodnoceny jako měřítko klesající diplomatovy důvěryhodnosti.
  • Americký diplomat Gene Cretz, který v jedné diplomatické depeši psal o "sexy zdravotní sestře" která neustále doprovází libyjského vládce Muammara Gaddáfího, se už nebude vracet do své funkce.
  • Julian Assange se včera dostavil na svou každodenní policejní kontrolu na policejní stanici ve vesnici Beccles o 25 minut pozdě a stanice, která se uzavírá v 17 hodin, musela být po tu dobu ponechána otevřená. Assange má povinnost se tam hlásit každý den mezi 14. a 17. hodinou. Assange byl varován, že pokud zase přijde pozdě, budou proti němu podniknuty trestné akce.
  • Izrael usiloval o to, aby byla ekonomika v Gaze "stále na pokraji kolapsu", podle americké diplomatické depeše z r. 2008.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Korupce jako kulisa pro korupci...

5. 1. 2011 / Ladislav Žák

Vzpomínám si na to, že dříve nebylo možné ničehož dosáhnout, pokud se v příslušném návrhu neobjevil odkaz na nějaký ten stranický sjezd nebo pětiletku. Následovala přestavba a nové myšlení... I později jsem zažil celou řadu takových zaklínadel, která tvořila kulisy reálných politických sporů -- například staré struktury, neexistenci špinavých peněz, přechod od plánovité ekonomiky k trhu, globální oteplování, krizi a teď tady máme korupci... Kdo nemluví o korupci, jako kdyby nebyl.

Od skepse k činu

5. 1. 2011 / Milan Valach

Hrozba masového odchodu lékařů vyděsila vládu. Ministr vyhrožuje vyhlášením stavu ohrožení, neoliberální prezident se stává básníkem a popírá svou tržní víru. Sdělovací prostředky zaplavují čtenáře vlnou demagogie a snaží se vyvolat nepřátelství vůči bouřícím se lékařům. Ostatně takto činí vůči všem stávkujícím, ať již to byli učitelé, státní zaměstnanci či kdokoliv jiný. Tito lidé se neštítí používat jakešovskou metodu vyvolávání závisti zveřejňováním nepravdivých údajů o průměrných platech stávkujících, o jejich všemožných zdánlivých výhodách, které přece my ostatní nemáme. Mnoho zaslepených lidí bez rozhledu se nechá takto zmást.

Policie se omluvila za bezdůvodnou perlustraci občanů

5. 1. 2011

tisková zpráva Ligy lidských práv

Účastníci blokády hranic v Mikulově na Moravě se po osmi měsících dočkali omluvy za neoprávněnou kontrolu totožnosti. Po skončení legálního shromáždění totiž policie bezdůvodně začala všechny zúčastněné kontrolovat. I když Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje nejdříve jakékoliv pochybení odmítalo, po opakované stížnosti nakonec uznalo chybu a účastníkům shromáždění se omluvilo.

Nikdy se nepřizpůsobujte!

5. 1. 2011 / Jan Čulík, Milan Kohout

Milan Kohout, Proveď vola světem, volem zůstane. Nakladatelství Petr Štengl, Praha 2010. 190 Kč.

Otevírám životopisná díla, jejichž cílem je "vydat svědectví" o tom, jaký byl život v posledních desetiletích, obyčejně s určitou skepsí. Už je jich příliš mnoho a při jejich četbě většinou dojdeme k závěru, že o všech těch traumatech dvacátého a jednadvacátého století jsme vlastně už někde četli. Velmi příjemně však navzdory tomu překvapilo životopisné svědectví bývalého energického příslušníka české undergroundové kultury sedmdesátých a osmdesátých let, posléze vystěhovalého "disidenta", studenta vysoké umělecké školy a nakonec performačního umělce, provokatéra a amerického univerzitního profesora Milana Kohouta (55). Proč?

Několik poznámek k debatě o marxismu

5. 1. 2011 / Rudolf Převrátil

Čtyři texty zveřejněné nedávno v Britských listech - poznámky Borise Cveka k předchozím článkům Lukáše Matošky a Milana Valacha, pak odpověď Milana Neuberta Cvekovi -- se mohou stát východiskem seriózní diskuse o marxismu, která začíná být velmi aktuální. Neubert zredukoval několik Cvekových otázek na jedinou: je marxismus vědou? Tím ale byla počínající diskuse vtěsnána do příliš úzkého rámce. Uvedenou redukcí se ztrácí ze zřetele něco důležitého.

Evropané houfně přestupují k islámu

5. 1. 2011

Počet Britů, kteří konvertovali k islámu, se podle nejnovějších odhadů za poslední desetiletí zdvojnásobil. Britští muslimové jsou terčem často kritického zájmu sdělovacích prostředků, daleko více než jakákoliv jiná náboženská komunita. Navzdory často zápornému zobrazování islámu v britské společnosti přestupují k islámskému náboženství ročně tisíce Britů.

Podle odhadů výzkumné společnosti Faith Matters je dosahuje zřejmě počet nedávných britských konvertitů k islámu až 100 000. Každoročně přestupuje v Británii k islámu až 5000 osob.

S Tomášem Baťou na věčné časy...

5. 1. 2011 / Miloslav Štěrba

Komunální volby ve Zlíně přivedly k moci kandidáty TOP 09-Starostové a nezávislí (11), Věci veřejné (2), samozřejmě KDU-ČSL (3), Zlínské hnutí nezávislých (2) a především M.O.R. /Za Mravní Obrodu Radnice (7). Opozici tvoří zastupitelé z ODS (6), ČSSD (7) a KSČM (3). Město je dostatečně zelené, takže zelení jsou ve Zlíně nezajímaví. Nevyšla sázka na levnější život z nabídek sociální demokracie. (Komentář z ulice: "Když byli u moci, zdražovali."). Po 20 letech vlády se vypařila ODS. Ve Zlíně - této baště podnikatelských tradic! Bez Mariánského náměstí...

Novoroční lhaní v Lánech 2011

4. 1. 2011 / Josef Brož

Záznam České televize trvá něco přes devět minut. Přesto je v tom krátkém záznamu z tiskové konference, kterou uspořádal český prezident Václav Klaus se svou chotí - po "tradičním novoročním obědě" na zámku v Lánech dne 3. ledna 2011 - přímo čítankově vidět, co je dnes v Česku politika. Je to především vědomá a cílená lež. Nevěříte? Podívejme se postupně na několik detailů, které o tom svědčí.

Lekce z dogmatického pesimismu. (Ovšem poučná.)

5. 1. 2011

Scruton, R.: The Uses of Pessimism: And the Danger of False Hope. New York, Oxford University Press 2010. 240 stran. ISBN 978-0199747535.

KD│ Kdyby si byli "bezskrupulózní optimisté", proti nimž se britský konzervativní filosof a politolog ve své knize vymezuje, opravdu tak jisti svou věcí, jak sami tvrdí, mohli by si nepochybně dovolit mnohem více velkorysosti, než kolik jí aktuálně projevují. Kdo skutečně věří, že dějiny jsou na jeho straně, tomu stačí prostě počkat, až bude oponent samotnými dějinami historicky znemožněn. Jak to tedy přijde, že každá námitka "skrupulózního pesimisty" se setkává se zuřivou a nenávistnou reakcí těch, kdo údajně tolik věří v nezadržitelný pokrok? Proč ho tedy proklínají, když říká, že označují za svatou povinnost usilování o cíl, který je ze své podstaty nemožný?

Izrael podle WikiLeaks plánuje totální válku proti Libanonu a Gaze

5. 1. 2011 / Daniel Veselý

Řada kritiků aktivit WikiLeaks poukazovala na skutečnost, že odtajněné materiály až podezřele nekritizují Izrael. Uvážíme-li ovšem, že diplomatická guerillová válka byla namířena především proti Spojeným státům, to samé se de facto týká i Izraele, který by bez jejich finanční a diplomatické pomoci nemohl existovat, natož masově porušovat lidská práva. Aktuální únik a další dokumenty, o nichž se zmiňuje norský list Aftenposten, odhalují, že během jednání mezi náčelníkem generálního štábu izraelské armády Gabi Aškenazim a delegací amerického Kongresu před více než rokem Aškenazi uvedl, že Izrael na Blízkém východě plánuje novou masivní válku.

I lékař je potenciální pacient

4. 1. 2011 / Jitka Seidlerová

Podala jsem výpověď v rámci akce "Děkujeme, odcházíme", píše lékařka Jitka Seidlerová, PhD. Důvodem je katastrofální situace českého zdravotnictví, a to především nemocniční péče. Jako lékař pracuji 8 let. Za tu dobu se výrazně zhoršila personální situace v nemocnicích. Tam, kde dříve pracovali 2-3 odborníci, jsou nyní lékaři absolventi, nebo lékaři s krátkou praxí, nebo kolegové z jiných odborností na "kolečku". V praxi to znamená, že se o nemocné často stará někdo, kdo nemá prakticky žádné zkušenosti. O víkendech není výjimkou, že na oddělení slouží jeden lékař s roční praxí bez možnosti se s někým poradit. Úroveň péče o nemocné hraničí s experimentováním.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za listopad 2010

4. 12. 2010

V listopadu 2010 přispělo finančně na Britské listy 215 osob celkovou částkou 44512.45 Kč. Příjem z reklamy byl 6000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.11. 2010 částku 54 681.71 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní