Západ možná zasáhne vojensky v Libyi

1. 3. 2011

Západ se přibližuje možnému vojenskému zásahu proti režimu Muammara Kadáfího. Spojené státy přesunují námořní a letecké jednotky směrem k Libyi a britský premér David Cameron nařídil, aby byly uvedeny v činnost plány na realizaci bezletové zóny nad Libyií.

V demokracii je normální prezidenta kritizovat

1. 3. 2011 / Boris Cvek

Chtěl bych reagovat na otázku paní Jany Volfové, s níž se na obrací na arcibiskupa pražského a primase českého Dominika Duku: je stanovisko katolického intelektuála a kněze Tomáše Halíka k posledním výrokům prezidenta Klause útokem celé katolické církve na demokraticky zvoleného prezidenta?

Předně si myslím, že na demokraticky zvoleného prezidenta v demokratické společnosti se může a má reagovat kriticky a nesouhlasně, pokud to jakýkoli občan tak cítí. Úlohou prezidenta v demokracii není míti monopol na pravdu a nedotkuntelné postavení pohanského bůžka. Kromě toho je u kritiky velice důležité, jaké hodnoty zastává a proti jakým hodnotám se staví.

Korektivismus podle Klause

1. 3. 2011 / Milan Daniel

Nad možnosti, že se náměstkem ministra školství Josefa Dobeše (VV) stane bývalý kandidát krajně pravicové Národní strany Ladislav Bátora, se pozastavila nejen některá média, ale kupodivu i ministerský předseda Nečas. Však mu to hradní Hájek hned spočítal a hradní pán Klaus přišel s kanónem, jímž srovnal hilsneriádu s "politicky korektním" honem na nebohého muže, který je mu právě pro své vyhraněné názory sympatický.

Proč má smysl, aby česká vláda podporovala studium češtiny a českých záležitostí v zahraničí

27. 2. 2011 / Jan Čulík

Politické poměry v českých zemích jsou už skoro čtyři sta let určovány ze zahraničí. Českým občanům i českým politikům - v jejich vlastním zájmu - by mělo záležet na tom, aby efektivně ovlivňovali zahraniční kulturní prostředí ve prospěch české věci. Ve vlastním strategickém zájmu by měli podpořit a rozvíjet těch několik málo zahraničních center, kde dosud vznikají zahraniční specialisté na problematiku České republiky a střední Evropy.

V Lidových novinách si v pátek německý bohemista Franz Schindler poněkud pasivně stěžuje, že se poslední dobou rychle likvidují vysokoškolské katedry slavistiky v Německu. "Bez znalosti Východu se neobejdeme," konstatuje suše dr. Schindler.

■ ■ ■

1. 3. 2011 / Filip Špecián



Slunce strkalo stín mraku z pole pryč
a ten se nechtěl snadno vzdát.
Ještěže přišel na pomoc vítr.
Už jsem nedoufal, že to vyhrajou.
Všichni měli hlad.
Všichni chtěli světlo.
Čedič, mech i šípek.

Proč nevyhlašovat bezletovou zónu nad Libyí

1. 3. 2011

KD│ Odpověď Západu na vraždění protestujících Libyjců Muammarem Kaddáfím, i když byla zpočátku pomalá, kulminovala v sobotu uvalením sankcí Rady bezpečnosti OSN a podáním žaloby na Kaddáfího u Mezinárodního soudního dvora. Z celého světa se ozývají výzvy, aby mezinárodní společenství zašlo ještě o krok dále a vyhlásilo nad Libyí, nebo alespoň nad hlavním městem Tripolisem, kde Kaddáfí nasadil letecké síly proti vlastnímu obyvatelstvu, bezletovou zónu. K proponentům patří francouzský prezident Nicolas Sarkozy, řada amerických právníků a arabské organizace z osmnácti zemí. Prezident Obama tuto variantu položil "na stůl" jako možnou reakci. Avšak vynucování bezletové zóny nad Libyí tak, jak v to příznivci doufají, je nepravděpodobné a mohlo by se ve skutečnosti nevyplatit, napsal Edward Rees pro The Atlantic.

ÚTERÝ
Doutnající požár

1. 3. 2011

KD│ŠOK│JČ│ 22:57

  • Radio Majak RUSKO 22:57 SEČ Dmitrij Medveděv nařídil vládě, aby podpořila nezaměstnané Rusy tak, aby mohli začít podnikat. Pozn. ŠOK: Možné rozšíření sociálních nepokojů v Rusku, vázaných na islamistické obrození, musí děsit všechny... Kreml se sociálních sítí, které mohou katalyzovat revoluce v Rusku, bojí .
  • Wikileaks a "Arabské jaro" jsou mezi nominacemi na Nobelovu cenu za mír 2011....
  • Al Alam JEMEN 18:25 SEČ Demonstrace v centru hlavního města Sana'a požadovala odchod prezidenta Ali Abdullah Saleha. Demonstranti skandovali hesla "lidé chtějí svrhnout režim" a "lidé chtějí odchod Aliho Abdullaha Saleha". Další demonstrace byly v oblasti Acacia v jižní provincii Saada. Kromě představitelů opozice se k nim připojil předseda Spolku učenců Jemenu Abdul Majeed Zindani, zakladatel a rektor náboženské univerzity Iman, představitel politického hnutí al-Islah. Jeho jméno je registrováno v seznamu mezinárodních teroristů OSN. Demonstranty podpořil a prohlásil, že jde o "svatou váku" - džihád. Podle něj "mají tyto demonstrace být cestou k novým, efektivním, nedestruktivním a rychlým změnám v režimech, které jsme si přáli už před 50 lety".
  • Vysoká komisařka pro lidská práva v OSN, Navanethem "Navi" Pillayová konstatovala, že je legitimní právo lidí vyjádřit svůj protest a požadavky na vládu.

NEWS MONITOR SO NE
PO ÚT ST ČT SO NE
PO ÚT ST ČT SO NE
PO ÚTERÝ - předchozí

PONDĚLÍ
Den zúčtování

28. 2. 2011

KD│ŠOK│JČ│ 22:48

  • Al-IttihadAl-Arab USA 22:48 SEČ Kaddáfího vojenská letadla v pondělí zahájila nálety na sklady munice v oblasti Ajdabiya ve východní Libyi, které se dostaly pod kontrolu demonstrantů. Útok na Ajdabiya sice zničil vodní nádrže, ale nevedl k poškození munice... tvrdí demonstranti. Libyjský Prozatímní generální výbor pro obranu popírá útok, o kterém informovala AFP, stejně jako popírá "informace o tom, že ozbrojené síly bombardovaly Tripolis a Benghází".
  • Al-Watan SAÚDSKÁ ARÁBIE 22:14 SEČ Šejk Saleh al-Luhaidan, prominentní saúdský učenec a znalec koránu, vyjádřil na stránce týdeníku amerických muslimů al-Watan (Vlast), vydávaných Jamesem Baldwinem z Kalifornie, podporu libyjským demonstrantům, vyzval k zastavení krveprolití a udržení bezpečnosti a emigraci plukovníka Muammara Kaddáfího. Šejk vyzval Libyjce v Saúdské Arábii a ve světě k diskvalifikaci Kaddáfího a prohlásil, že není ani muslim. Je to blázen, ignorant beduínského původu, který popírá znalosti o náboženských tradicích,popírá proroka a popřel i Korán. Je to nevěřící a uchvatitel moci. Neví ani, co se opravdu v Libyi děje...Odstraňte ho bez zabíjení, to je nejlepší..., vyzval saúdský "učenec" Libyjce.

NEWS MONITOR SO NE
PO ÚT ST ČT SO NE
PO ÚT ST ČT SO NE
PONDĚLÍ - předchozí

Velká arabská revolta

1. 3. 2011

Mnozí z demonstrantů, ať už odborově organizovaní, vesničané nebo absolventi vysokých škol, zřejmě věří, že jakmile byl hlavní kmen v barikádě odstraněn, ekonomika se vrátí k normálu a všem se otevřou příležitosti k vzestupu.

KD│ Celoživotní prezidenti a absolutní monarchové arabského světa se kvůli tuniské a egyptské revoluci třesou. Arabská politika během posledních třiceti let uvízla na mrtvém bodě, z nějž se ji teď davy pokoušejí uvolnit. Protestující se dotkli fenoménu upírského státu a dospěli k závěru, že než bude možno cokoliv důležitého změnit, musejí mu vrazit kůl do srdce, napsal Juan Cole pro The Nation.

Odboráři: Odmítáme platit dluhy za špatné vládnutí

1. 3. 2011

prohlášení Protestního shromáždění zástupců odborových organizací, , v jehož závěru se konal sněm ČMKOS - Praha 19. února 2011 - s komentářem ČMKOS

V sobotu 19.2. 2011 se v pražském Kongresovém centru sešlo víc než 1000 zástupců odborů různých firem, podniků i státních organizací. Dále se zúčastnili zástupci občanských iniciativ a renomovaní ekonomičtí a právní experti. Na programu byla obsáhlá prezentace vládních návrhů (mají se schvalovat během nejbližších měsíců) důchodové a zdravotnické reformy.

ANALÝZA

Tři reformy jednou ranou

1. 3. 2011 / Martin Fassmann

Analyzujeme-li situaci v jednotlivých zemích EU překvapí nás poměrně široký rozptyl výše i počtu sazeb daně z přidané hodnoty. Můžeme zde nalézt jak země využívající velmi nízkého počtu sazeb (vedené prakticky „jednosazbovým“ Dánskem), tak i země, které používají vyšší počet sazeb DPH. Naprostá většina členských zemí EU15 má – a to dlouhodobě – tři a více sazeb. Mezi nimi jsou „pětisazbovými favority“ Belgie, Irsko a Lucembursko. Ve skutečnosti jsou výjimkou právě „dvousazbové“ státy, ačkoliv právě ony se dlouhodobě drží, sice nepsaného, leč Evropskou komisí prosazovaného pravidla o dvou sazbách DPH.

ANALÝZA

Pohled na Libyi skrze německá media: stav nouze nebo manipulace?

28. 2. 2011 / Petr Schnur

„Nevěřte všemu, co vidíte ve zprávách. (...). Žurnalistika se často stává obětí tajných služeb. (...). Media se využívají k přenesení poselství. Novináři často nemají ani zdání, že jednají ve smyslu záměrů tajných služeb. Klamání je součástí naší reality.“

Mosab Hassan Yousef, palestinský agent Mossadu, Frankfurter Allgemeine Zeitung, 2. 1. 2011, č. 52

Předem obecné konstatování: obrazové poselství z Libye se celkovou svojí stavbou liší od zpráv a informací z Tuniska a Egypta. A dále upozornění: následující článek není systematickou analýzou situace v Libyi, a v žádném případě si v tomto okamžiku nenárokuje vyvozovat prognostické předpovědi a závěry.

Relativně velké davy v městě nedaleko Tripolisu

28. 2. 2011 / Jan Čulík

Britské TV stanice vysílaly v neděli záběry relativně velkých davů v městě Zawiyah, cca 50 km západně od Tripolisu, kam podle svědectví novinářů je vyslala Kaddáfího vláda v oficiálním konvoji, aby se přesvědčili, že je město stále pod kontrolou Kaddáfího stoupenců, jenže bylo pod kontrolou euforických prodemokratických demonstrantů...

Legrace, provokace nebo pokusný balonek?

28. 2. 2011 / Igor Pleskot

Tak jsem si přečetl článek Petra Zídka „Historická lekce – Dnes o tom, zda potřebujeme všeobecné volební právo“ v Lidovkách 26. 2. 2011 a dospěl jsem k závěru, že si snad ze mne dělá legraci a zkouší, zda se nachytám. Jenže pan Zídek je redaktorem "Orientace", přílohy to LN údajně pro „myslivou“ část českého národa. Má to být jakýsi list pro intelektuály středních vrstev – které jsou – snad i podle Lidovek základnou demokratické společnosti i jejího rozvoje.

Politicky nekorektní stupně teroristické hrozby

1. 3. 2011

John Cleese, britský herec a spisovatel

LVI│ Angličané se v poslední době cítí ohroženi teroristickými útoky, a proto navýšili svůj stupeň pohotovosti z „Rozladění“ na „Mrzutí“. Stupeň pohotovosti se však ještě může brzy zvýšit na „Podráždění“, popř. dokonce i na „Trochu naštvaní“. Angličané nebyli „Trochu naštvaní“ od roku 1940, kdy během náletů na Londýn téměř došly zásoby čaje.

Vzpomínka na Karla Kryla

1. 3. 2011

V basilice sv.Markéty v Břevnovském klášteře se v sobotu 5. března v 18 hodin koná zádušní mše k 17. výročí úmrtí Karla Kryla. Celebruje převor P.Siostrzonek, po mši následuje minikoncert z Krylova díla.

Otazníky nejen kolem OBSE

28. 2. 2011 / Ladislav Žák

V Praze se konalo diskusní setkání na téma „Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě na počátku II. dekády 21. století“, které se konalo v jednacím sále Senátu ČR pod záštitou senátora Jaroslava Sykáčka (Děčín, bezp.), místopředsedy výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost.

Nechci být soudcem a tvrdit, že OBSE tady být má nebo nemá. To rád přenechám jiným, lidé dnes soudí rádi. Co ale vlastně drží organizace při životě, když už se zdá nebo je dokonce jasné, že je čím dál tím složitější je při tom životě udržovat a hledat pro ně alespoň nějaký program či uplatnění, aby se jejich další existence dala zdůvodnit a obhájit?

Referendum

1. 3. 2011 / Pavel Urban

"Právo na odvolatelnost politiků kdykoliv má každý dostatečně rozhořčený a dostatečně velký dav. Je to forma ,referenda hněvu`, přijít na ulici s rizikem, že vás policie zmrzačí nebo zastřelí," píše Štěpán Kotrba. To je pravda. Ale, ruku na srdce, nebylo by odvolání vlády referendem ve volebních místnostech přece jenom levnější ?

Spekulace o čem by mohla kauza ProMoPro opravdu být a o Kalouskovi v roli vesmírného Vetřelce

28. 2. 2011 / Petr "Vlk"

O kauze ProMoPro už bylo napsáno mnohé. Jakkoli se zprvu zdálo, že jde jen o další klasickou českou politickou stavbu podpovrchové komunikace - tedy takový pěkný tunýlek - a řešilo se, jestli v "tom" Vondra jel aktivně nebo jestli je jen neuvěřitelně neschopný manažer, kterého si kdosi z podřízených "dal" v této záležitosti lžičkou na kafe a "vyvařil soukromě majlant". Dnes jsme se už posunuli evidentně úplně jinam.

Jeden svět upozorní "prázdnou židlí" na vězněného čínského laureáta Nobelovy ceny

28. 2. 2011

tisková zpráva

V roce 2009 udělila společnost Člověk v tísni cenu Homo Homini čínskému intelektuálovi a obhájci lidských práv Liou Siao-poovi. Čínský disident si od prosince 2008 odpykává jedenáctiletý trest za to, že se podílel na vzniku Charty 08, prohlášení inspirovaném československou Chartou 77. Díky aktivitě Člověka v tísni, bývalého prezidenta a zároveň patrona festivalu Jeden svět Václava Havla a čtyřiceti českých poslanců a senátorů byl Liou Siao-po nominován na Nobelovu cenu míru, kterou přes protesty čínské vlády získal v říjnu minulého roku.

Arabské revoluce - vzpoury frustrovaných

28. 2. 2011

Stručné shrnutí hlavních událostí za sobotu a neděli

  • V sobotu se policie v Alžírsku pokusila potlačit protesty, inspirované událostmi v Egyptě. Sobotní shromáždění na "náměstí 1. máje" v Alžíru skončilo střety mezi policií a demonstranty a zatýkáním. V sobotu večer vypnula alžírská vláda internet a facebook.
  • Protesty se v sobotu konaly také v Jemenu.
  • Vládnoucí vojenská rada v Egyptě zveřejnila podstatné ústavní změny. V sobotu zbila egyptská armáda demonstranty na náměstí Tahrír, posléze se za to částečně omluvila.
  • Od soboty posílily protesty v Libyi, kde prodemokratičtí demonstranti ovládli i města v blízkosti Tripolisu. Rada bezpečnosti OSN vydala jednomyslné prohlášení o Libyi a uvalila na libyjské vedoucí představitele sankce.
  • Pokračovaly protesty i v Bahjranu. Na námitky reportéra Davida Frosta v televizi Al Džazíra uvedl bahrajnský ministr zahraničí, že jeho vláda je prý inkluzivní a bude usilovat o reformy.
  • V sobotu v poledne napadli ozbrojenci největší ropnou rafinerii v Iráku v Baiji.
  • V Tunisku pokračovaly násilné střety demonstrantů s policií a vedly v neděli odpoledne k rezignaci ministerského předsedy.
  • Při protestech v Ománu byli o víkendu zastřeleni dva demonstranti.

Koutek reklamní tuposti

Brýle zcela zdarma, jen za 3990 Kč

28. 2. 2011

Zaplaťte 3.990 a máte kompletní brýle včetně skel zadarmo! Fotografie Tomáše Osladila pořízena v pondělí 21. 2. 2011 v obchodním centru Atrium v Hradci Králové.

Francie

Sarkozyho štrikování

28. 2. 2011 / Josef Brož

Nepředvídané. Ačkoliv prezident Nicolas Sarkozy před třemi měsíci tvrdil, že k další vládní obměně nedojde, pouze v případě "nepředvídaného"... Nepředvídané se stalo skutkem. Obměna je to minimální, ale závažná: odchází ministryně Michèle-Alliot Marie. Zajímavější jsou ale možná ti, co přicházejí...

Omyly Erazima Koháka

28. 2. 2011 / Stanislav Křeček

„Sociální demokraté ovšem mohou pluralitu výrazně oslabit, pokud svůj program odbarví na neurčito ve jménu „koaličního potenciálu“ a skončí u známých kšeftů“, napsal v deníku Právo (tuším dne 9. 2. 2011) E. Kohák, jinak můj oblíbený filozof, jako komentář k současné politické situaci, především pokud jde o směrování ČSSD.

Zemřel Arnošt Lustig

27. 2. 2011 / Jan Čulík

Literatura je citová paměť člověka. Literatura je vznešenost člověka, který může poklesnout níž než do bahna a stoupnout výš než nejvyšší hvězda. Literatura je zpěv ptáků, kteří cítí zkázu nebo předzvěst světla. Literatura je to, co přežívá déle než dávné civilizace, po kterých zbyly pouště, prach a kamení. Literatura je krása, trvalost, smysl lidské existence. Literatura je jediná nesmrtelnost člověka, než snad i tenhle pojem přestane platit. Literatura je ten jediný tunel, kterým projde člověk budoucnosti do hlubin své minulosti. Literatura je univerzita člověčenstva, pro všechny časy.

Arnošt Lustig ZDE

Proč učit o holocaustu

28. 2. 2011 / Arnošt Lustig

Někdy na přelomu tisíciletí jsem měl to štěstí, že jsem byl přítomen přednášce Arnošta Lustiga v Židovském institutu. Jeho řeč, pronášenou spatra a pestřenou odlehčujícími poznámkami, jsem zaznamenal a svého času i vydal v časopisu Most pro lidská práva, který jsem redigoval, píše Milan Daniel.

Lustig ve mně zanechal nesmírně hluboký dojem, protože sám hluboký byl o čemž paradoxně přesvědčoval svým odlehčeným nadhledem i způsobem humoru -- z něhož ovšem někdy až mrazilo.

Po zprávě, že zemřel, jsem si starý text vyhledal a zjistil, že ze své aktuálnosti nic neztratil. Arnošta Lustiga si takto budu pamatovat do konce života.

Arnošt Lustig: Vydržet to mohli jen vyšinutý

28. 2. 2011 / Tomáš Koloc

Fotograf Miroslav Hucek, který s Arnoštem Lustigem v 60. letech zakládal časopis Mladý svět, mi pro své paměti, jejichž jsem byl redaktorem-zapisovatelem a které později vyšly pod názvem "Takoví jsme byli?" o AL řekl: "Jan Kloboučník, spisovatel a zástupce šéfredaktora Mladého světa vracel redaktorům rukopisy kvůli jedné pravopisné chybě. Když křičel na Arnošta Lustiga: 'Arnošte, ty, český spisovatel, nevíš, že ve slově zmije se píše měkké i?' třásla se celá redakce, ale Arnošt odpovídal: 'A kde jsem se to měl naučit, v koncentráku?'"

OIL NEWS

28. 2. 2011 / Ilona Švihlíková

CNN Prezident Obama byl vyzván zákonodárci Demokratické strany, aby uvolnil část strategických zásob Spojených států (které pokrývají cca 85 dnů importu) tak, aby poněkud snížil vzrůstající spekulace s cenou ropy.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2011

19. 2. 2011

V lednu 2011 přispělo finančně na Britské listy 333 osob celkovou částkou 138 009.45 Kč. Příjem z reklamy byl 8000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.01. 2011 částku 175 490.02 Kč Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní