21622

Demonstrace - Zastavme zabíjení dětí

5. 12. 2023

čas čtení 3 minuty

Foto: Tříletý Ahmed Šabat přišel při explozi v  Gaze o nohy.Zabili mu také veškeré příbuzné. Zdroj BBC


Foto zdroj BBC

Iniciativa Ne naším jménem! – Za spravedlivý mír na Blízkém východě svolává na středu 6. 12. v 17:30 hod. na Náměstí Jana Palacha v Praze demonstraci proti pokračujícímu zabíjení palestinských civilistů v Gaze se zvláštním důrazem na odmítnutí zabíjení dětí. Demonstrace s názvem Stop killing Children – Zastavte zabíjení dětí bude pokračovat pochodem k izraelské ambasádě jako k místu zastoupení země, která páchá v Pásmu Gazy válečné zločiny.

 21621

Morálně selháváme jako mezinárodní společenství. (Děsí nás tupost a nelidskost tolika Čechů)

5. 12. 2023

čas čtení 2 minuty

Sayeeda Warsi, britská konzervativní poslankyně Horní sněmovny:

Morálně selháváme jako celé mezinárodní společenství. Toto je skvrna na našem sdíleném lidství. Naši spolubližní uzavřeni do ohrady, masakrováni, zatímco celý svět se dívá na to, jak jsou děti a nevinní civilistí zabíjeni, zohavováni, vyhladověni...


Mirjana Spoljaric, prezidentka Mezinárodního Červeného kříže: Právě jsem navštívila evropskou nemocnici v Gaze a věci, které jsem tam viděla, je mimo cokoliv, co by někdo měl mít povinnost popisovat.  T

o, co mě postihlo nejvíc, byly děti. S krutými zraněními a zároveň tím, že přišly o rodiče a nikdo se o ně nestará.  

Zde čelíme situaci, kterou nevyřeší vyslání dalších kamionů. Musíme poskytnout ochranu civilistům v Gaze. Ženám a dětem, starým lidem, které jsem dnes viděla a nemají kam jít. Většina lidí, se kterými jsem se dnes setkala, byla několikrát vysídlena. 

Setkala jsem se s lidmi, kteří přišli o končetiny, protože se mezi jednotlivými ošetřeními museli  evakuovat a přišli o ruku nebo o nohu,  protože je nemohli ošetřit v nemocnici, kam nejprve dorazili. 

Dnes mi bylo řečeno, že sever ztratil veškerou chirurgickou kapacitu. Na to musíme najít řešení. Nemůžeme se odvrátit od toho, co je evidentně morálním selháním tváří v tvář mezinárodnímu společenství. 

Vyzývám všechny strany a každého, kdo má vliv, aby zmírnil napětí a našel jiné než  vojenské řešení toho, co je nesmírným utrpením lidí na obou stranách. Musíme chránit práva lidí, musíme chránit práva civilistů, musíme chránit práva zadržovaných, musíme chránit práva rukojmích. 

Mezinárodní Červený kříž udělá všechno, co je v jeho silách, aby pomohl zmírnit a snížit utrpení. Ale sami to nezvládneme. A nejde jen o humanitární řešení této situace. Musí existovat politické řešení.

 16578

Co je pro vás fašismus?

5. 12. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 4 minuty

Co je pro vás fašismus, zeptal se mne najednou klient při přebírání potravinové pomoci v kanceláři… Je to třeba i to, že si lidé k mojí osobě dovolí sprosté vtipy v tramvaji nebo na ulici, mohou za to moje chyby? Oněměl jsem…

Je třeba být velmi obezřetný k pojmu životní příběh, jenž je základem tradičních biografií, protože akceptovat tento pojem znamená přinejmenším předpokládat, že život takovým příběhem je, že je tvořen událostmi, jež je možno jako příběh chápat a jako příběh odvyprávět…Já tomu nevěřím.”

(Pierre Bourdieu)

Termíny slova fašismus a jeho významu všech akademických, politologických, společenských, psychologických věd a ty věčné hospodské debaty, jaký je rozdíl mezi nacismem, fašismem a komunismem, který vždy vede nakonec k současné bagatelizaci fašismu (kolikrát za život jsem jíz toto absolvoval) se najednou zhmotnil v konkrétní otázce, která byla položena naprosto přesně.

 20116

The Nation: Netanjahu se snaží získat svolení od Američanů vyhnat z Gazy většinu Palestinců

5. 12. 2023

čas čtení 6 minut


Bidenovo medvědí objetí Netanjahua je katastrofa, píše americký časopis The Nation.


Humanitární pauza mezi Izraelem a Hamásem, která byla vždy křehká, je nyní u konce. I během pauzy Izrael nadále zabíjel palestinské civilisty, i když v menším počtu než před zahájením výměny rukojmích s Hamásem.  Od obnovení bombardování bylo zabito více než 700 palestinských civilistů, čímž se počet obětí zvýšil na více než 15 000 - velkou většinu z nich tvořili civilisté.

Vysoký počet civilních obětí staví do popředí zásadní politický rozpor, který Bidenovu administrativu trápí od začátku konfliktu: jak sladit deklarovanou snahu minimalizovat počet civilních obětí s plnou podporou Izraele, k níž se americká administrativa zavázala v praxi.

 21617

Josh Paul v CNN: Americká vojenská podpora Izraeli je morální i strategická katastrofa

5. 12. 2023

čas čtení 17 minut

CNN: Josh Paul na protest proti posílání amerických zbraní Izraeli rezignoval na svou funkci na americkém ministerstvu zahraničí. "Kontaktovaly mě stovky kolegů, kteří podporují to, co jsem udělal," říká. "Zjišťují, že to, co se děje, je pro Spojené státy morální i strategickou katastrofou."


Christiane Amanpour, reportérka CNN: Zarazilo mě, co řekl americký ministr obrany, jde o velmi odvážné vojenské hodnocení, že takové množství civilních obětí povede nejen k této tragédii, které je svět svědkem, ale použil slov strategická  porážka. A tak mi řekněte, jak hodnotíte to, co řekl?

 21359

Seznam.cz opět cenzuruje Britské listy

5. 12. 2023

čas čtení 2 minuty

Dokazuje to úroveň českých médií. Na Seznamu nesmíte zveřejnit informaci, že čeští politikové jeli vyjádřit solidaritu Netanjahuovým politikům, hromadně zabíjejícím tisíce dětí, upozornil nás jeden čtenář. Je to fakt, na který znepokojeně poukazuje celý svět - kromě České republiky. Tam veřejnost udržují manipulativní média jako Seznam.cz v blahé nevědomosti. 


Důvody závadnosti příspěvku:

V souladu se Smluvními podmínkami byl váš příspěvek smazán, neboť narušuje chod diskuze z jednoho či více následujících důvodů:

  • Odkazujete na stránky porušující českou legislativu a weby, které jsou vedeny například na seznamu NFNZ či iniciativ Nelež a Konspiratori.sk, či kopírujete texty z těchto stránek.
  • Soustavně šíříte konspirační teorie a narativy.
  • Opakovaně vkládáte identický příspěvek.
  • Příspěvek je celý napsaný velkými písmeny či obsahuje nadměrné množství znaků, jako jsou emotikony nebo interpunkční znaménka.
  • Příspěvek nekomentuje námi publikovaný text, ale témata, která s jeho obsahem nesouvisí, záměrně odvádí pozornost od podstaty věci.
  • Příspěvek se vyjadřuje k administraci diskuzí, nikoli k tématu diskuze.
  • Opakovaně se snažíte provokovat ostatní účastníky diskuze.
  • Zneužíváte diskuzi k šíření reklamy.

Při opakovaném porušování Smluvních podmínek vám může být udělen dočasný nebo trvalý ban.

Případná blokace se týká všech služeb, které využívají službu Seznam Diskuze. Jde například o tyto služby: Novinky.cz, SeznamZpravy.cz, Sport.cz, Stream.cz, ProŽeny.cz a Garáž.cz.

S pozdravem
Tým služby Seznam Diskuze

 21608

Gaza: Další zraněné děti v nemocnicích

5. 12. 2023

čas čtení 7 minut

Aktualizace: Do nemocnice Nasser v Chán Júnisu přivezly sanitky během noci  na úterý desítky zraněných. V jednu chvíli zastavilo auto a vystoupil z něj muž, který nesl mladého chlapce v zakrvácené košili, jemuž ustřelili ruku.

"Kde je Červený kříž? ... kde je OSN?" křičela jedna žena před pohotovostním oddělením. "Moje děti jsou od desáté hodiny večerní stále pod sutinami."

Moderátor, Channel 4 News, pondělí 4. 12. 2023, 19 hodin: Izraelské síly pronikly hlouběji do jižní části Gazy, tedy do oblasti, kde mají lidé mít útočiště.

Izrael vydal nový příkaz k evakuaci pro přibližně 20 zón v jižní Gaze, zatímco humanitární skupiny varovaly, že obyvatelům Gazy dochází místa, odkud mohou utéct. V okolí města Chán Júnis došlo v noci k těžkým útokům, místní média informovala o izraelských tancích na okraji města.

Reportér: Malému Adnanovi jsou pouhé dva měsíce a nepoznal nic jiného než válku. Jeho rodiče ani nestihli zaregistrovat jeho narození. Nyní je v nemocnici, zraněn izraelským úderem. Narodil se den po začátku války, říká jeho otec. Kéž by mohl poznat jiný život než tenhle. Řekli nám, abychom utekli ze severu, ale tohle nás tady potkalo.

Protest před ministerstvem vnitra

5. 12. 2023

čas čtení 3 minuty


Před několika dny Magistrát hlavního města Prahy vydal rozhodnutí, kterým zakázal demonstraci, jejímž účelem bylo  vyslovit se „na podporu hesla ‚From the River to the Sea, Palestine will be free‘ – ‚Od řeky k moři bude Palestina svobodná‘". 

Legalita jeho veřejné prezentace byla opakovaně zpochybňována a policie dokonce kvůli jeho skandování zakročila proti demonstraci na Mezinárodní den solidarity s palestinským lidem ve středu 29. listopadu v Praze, píše Radek Mikula.

 V magistrátním rozhodnutí mimo jiné stojí:

 21620

Greta Thunbergová a Fridays for Future Sweden: Nepřestaneme mluvit o utrpení v Gaze - bez lidských práv není spravedlnosti ani v oblasti klimatu.

5. 12. 2023

čas čtení 5 minut

 

Mladí klimatičtí aktivisté se "nezradikalizovali" - solidarita s marginalizovanými lidmi byla vždy jádrem našeho poselství

Více než 15 000 lidí, z toho nejméně 6 000 dětí. Tolik lidí zřejmě Izrael zabil v pásmu Gazy během několika týdnů - a tato čísla stále rostou. Izrael bombarduje základní sociální infrastrukturu a civilní cíle, jako jsou nemocnice, školy, kryty a uprchlické tábory. Izrael zavedl obléhání, které brání přístupu potravin, léků, vody a pohonných hmot k 2,3 milionu Palestinců uvězněných v okupovaném pásmu Gazy, což vedlo organizaci Oxfam k obvinění Izraele, že používá "hladomor jako válečnou zbraň".

Desítky odborníků OSN označily situaci za "připravovanou genocidu", stovky mezinárodních vědců varovaly před probíhající genocidou a významný izraelský odborník na genocidu Raz Segal ji označil za "učebnicový případ genocidy". Většina světa, zejména takzvaný globální sever, se však dívá jinam.

Čeští politikové vyjadřují "solidaritu" masově vraždícímu izraelskému režimu

5. 12. 2023

čas čtení < 1 minuta


Rozhovor Britských listů 637. Česká republika brutálně zkresluje lidskoprávní situaci v Gaze

1. 12. 2023

čas čtení 18 minut


Jan Čulík hovoří s Andrewem Stroehleinem, mediálním ředitelem lidskoprávní organizace Human Rights Watch, který v těchto dnech hovořil v Praze s řadou českých novinářů a snažil se je přesvědčit, aby o situace v Gaze psali objektivně. Válečné zločiny je totiž nutno potrestat, ať je páchá Hamás nebo Izrael. Politická loajalita založená na historických aspektech s tím nemůže mít nic společného.

Přepis rozhovoru v češtině:

Britské listy Interview 637. Czech Republic brutally distorts the human rights situation in Gaza

1. 12. 2023

čas čtení 17 minut



Jan Čulík talks to Andrew Stroehlein, media director of Human Rights Watch. Andrew Stroehlein visited Prague recently and tried to persuade a number of Czech journalists to publish objective information about the situation in Gaza. War crimes must be punished, whether they have been committed by Hamas or by Israel. Political loyalty, based on historical aspects of the Czech Republic's relationship with Israel cannot interfere in this.

The interview is conducted in English.

Here is a full transcript:

 20706

Jak ozdravný balíček uzdravuje aneb co by ti lidi ještě chtěli

5. 12. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

 

Jak znovu a znovu opakuje – naposledy v nedělních Otázkách V. Moravce – ministr práce a sociálních věcí Jurečka, potřebujeme více dětí. Pan ministr se, zřejmě právem, ve zmíněném pořadu pochválil, jak vláda pomáhá rodinám s 5 až 7 dětmi. Na tom stojí populační politika tohoto státu, jak se zdá. Naopak firemní školky jsou podle vládního tzv. ozdravného balíčku zaměstnanecký benefit, který je nutno zdanit.

 20706

My se tady komunikujeme

5. 12. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 6 minut

Nešváři

Zase jeden nešvar se v neoliberální republice upřímných slibů narodil z vůle zvůle komentátorů a politiků. Jedná se o dojemnou snahu mazaně obhájit neobhajitelné. Snahu vysvětlit nevysvětlitelné. Snahu vypadat státnicky, přičemž v pozadí se chovat jako tradiční kmotří strejc bez přidané hodnoty, leč s poctivou tváří moudrého slušného vůdce odpovědně zodpovědné vedoucí strany koalice.

 18389

dTest: Na bílé pruhy zebry raději nestoupejte

5. 12. 2023

čas čtení 5 minut


 

V mrazivých dnech, které následují po vydatném sněžení je chůze ve městě krásná i nebezpečná. Dokud se ze sněhu nestane rozbředlá břečka, je město líbezně bílé a láká k procházce. Nebezpečí uklouznutí je však značné. I opatrní chodci, kteří si obují vhodné boty do zimní přírody, nemusí dojít domů zdraví. Stačí upadnout na zledovatělé ledové krustě nebo na bílém pruhu přechodu pro chodce, a chodec může skončit v nemocnici. Zvláště pro seniory je chůze plná nástrah. Za škody na zdraví a majetku může někdy chodec a někdy majitel či správce komunikace.

Kdy může za újmu vlastník nebo správce komunikace?

 18993

Končící britská vláda zavádí drastická protiimigrační opatření, čímž zničí britské zdravotnictví a pečovatelství

5. 12. 2023

čas čtení 4 minuty

Britská vláda v pondělí oznámila šílený pokus omezit imigraci do Británie, přestože existuje obrovský nedostatek pracovníků ve zdravotnictví a v sociálních službách, jako je pečovatelství pro přestárlé lidi. Svými drastickými opatřeními vážně poškodí už tak kolabující britské zdravotnictví (osm milionů lidí čeká na vyšetření odborným lékařem) a pečovatelskou sociální službu, nemluvě o stagnující britské ekonomice. V pondělí bylo oznámeno, že  v důsledku brexitu Britové v průměru vydělávají o 10 000 liber ročně (cca 300 000 Kč ročně) méně než Francouzi či Němci.

Ministr vnitra  James Cleverly představil pětibodový plán,  podle něhož se minimální mzdový požadavek na vízum pro kvalifikované pracovníky zvýšil na 38 700 liber ročně (90 000 Kč měsíčně).

Znamená té, že pokud si Brit vezme za manžela či za manželku cizince či cizinku, nedostane povolení partnera přivézt to Británie, pokud nebude vydělávat 90 000 Kč.

Jan Čulík přijel se svou britskou manželkou do Británie z komunistického Československa v roce 1978. I když komunisté bránili volnému pohybu obyvatelstva, zakázat slučování rodin se - na rozdíl od dnešní britské vlády -  báli. Kdo uzavřel sňatek se západním cizincem, směl se vystěhovat kamkoli. Za tehdejší britské vlády žádné  finanční omezení bránící slučování rodin, v Británii neexistovalo.


 21619

Prosím, podepište petici proti likvidaci katedry jazyků a kultur na Aberdeenské unverrzitě

5. 12. 2023

čas čtení 5 minut

Britské univerzity čas od času propadají hysterii, kdy likvidují důležité obory a profesory propouštějí na dlažbu. Tenure v Británii neexistuje, zrušila ji Margaret Thatcherová. Prosíme, podepište petici proti likvidaci důležitého centra pro studium jazyků a kultur na Aberdeenské univerzitě ve Skotsku.



Dne 30. listopadu tohoto roku bylo všem zaměstnancům sekce moderních jazyků, překladů a tlumočení Aberdeenské univerzity oznámeno, že jim hrozí propuštění, a bylo zahájeno "konzultační období" s falešnou volbou, v němž všechny možnosti zahrnují konec výzkumu v oblasti jazyků v Aberdeenu a výrazné propouštění. Navzdory tomu, že se jazyky v Aberdeenu v průzkumu deníku Guardian pro rok 2023 umístily na 12. místě ve Velké Británii, navzdory pochvalám externích zkoušejících, vysoké chvále při nedávném interním hodnocení výuky a velmi spokojeným studentům se Aberdeenská univerzita snaží zavřít jazyky, překladatelství a tlumočnictví. Univerzita rovněž zruší výzkum založený na jazycích, překladu a tlumočení, a to navzdory úspěchům, jako je získání grantů a darů v hodnotě více než 2 000 000 liber za posledních 7 let.

 21619

Save Language, Translation & Interpreting degrees at the University of Aberdeen

5. 12. 2023

čas čtení 4 minuty



On 30 November of this year, all staff in the Modern Languages, Translation and Interpreting section of the University of Aberdeen were told that they are at risk of redundancy, opening a false choice ‘consultation period’ in which the options all involve the end of research in the languages at Aberdeen and significant job losses. Despite languages being ranked 12th in the UK in the Guardian’s 2023 survey, despite accolades from external examiners, our high praise at our recent Internal Teaching Review and our highly satisfied students, the University of Aberdeen is seeking to shut down languages, translation and interpreting degrees. The University will also close languages-, translation- and interpreting-based research, despite successes such as our securing grants and donations worth over £2,000,000 in the last 7 years.

 20844

USA "došly peníze" pro Ukrajinu

5. 12. 2023

čas čtení 9 minut



Bílý dům naléhá na Kongres, aby schválil další finanční prostředky na válku proti Rusku - ale tvrdá pravice republikánů se brání

Bílý dům varuje, že mu "došly peníze" na pomoc Ukrajině

Zelenskyj vystoupí před americkými senátory v souvislosti se sporem o financování


 
Volodymyr Zelenskyj v úterý osloví americké senátory prostřednictvím videospojení  během důvěrného brífinku. Bidenova administrativa tlačí na Kongres, aby schválil novou pomoc pro Ukrajinu.

Předseda senátní většiny Chuck Schumer uvedl, že administrativa pozvala Zelenského, aby před senátory promluvil, aby "mohli přímo od něj slyšet, o co přesně jde". Mluvit budou také ministři obrany, zahraničí a další vrcholní představitelé národní bezpečnosti.

Zelenského vystoupení přichází poté, co americká administrativa zaslala naléhavé varování o nutnosti schválit novou vojenskou a ekonomickou pomoc Ukrajině s tím, že bez ní se může válečné úsilí Kyjeva na obranu před Ruskem rozložit.

 21606

Human Rights Watch: Izrael v Gaze záměrně zničil zemědělství a zemědělskou půdu

4. 12. 2023

čas čtení 4 minuty

Satelitní fotografie s vysokým rozlišením dokazují, že Izrael v Gaze použil buldozery k zničení polí a ovocných sadů

Další fotografie jsou ve výše uvedeném twitterovém pásmu. Český překlad níže:


Satelitní snímky, které analyzovala organizace Human Rights Watch, ukazují, že sady, skleníky a zemědělská půda v severní Gaze byly od začátku izraelské pozemní invaze srovnány se zemí, což umocňuje obavy z hrozivého nedostatku potravin a ztráty živobytí.

Izraelská armáda uvedla, že v posledních týdnech prováděla v oblasti Bejt Hanún vojenské operace, včetně blíže neurčené zemědělské oblasti, s cílem odstranit tunely a další vojenské cíle.

Válečné právo zakazuje útoky namířené proti civilistům nebo civilním objektům, nerozlišující útoky a útoky, které jsou nepřiměřené, pokud jde o škody způsobené civilistům.  Všechny strany konfliktu musí neustále dbát na to, aby šetřily civilní obyvatelstvo.

 21580

„Udělali jsme všechno, co bylo v našich silách.“ Lékaři bez hranic vyzývají světové politiky, aby se zasadili o trvalé příměří v Gaze

5. 12. 2023

čas čtení 4 minuty



Už před víkendem se Pásmem Gazy opět začaly ozývat výbuchy. Týdenní příměří však ani zdaleka nestačilo k tomu, aby se k těm nejzranitelnějším dostala tolik potřebná pomoc.

• Humanitární dodávky by tak neměly proudit jen v dobách klidu zbraní. Jejich množství a načasování nemá záviset na politických či vojenských dohodách.

• Vrcholní političtí představitelé by tak měli vynaložit veškeré prostředky nutné pro ustanovení trvalého příměří. Jen tak se předejde dalšímu krveprolití, včetně lékařů umírajících vedle lůžek svých pacientů.

 

 21592

Páchá Izrael v Gaze genocidu Palestinců? Řada židovských vědců argumentuje, že ano

4. 12. 2023

čas čtení 9 minut

Kdyby Rusové dělali na Ukrajině totéž, co Izrael dělá v Gaze, byly by od USA terčem ostré kritiky

Zahraničněpolitický mluvčí Bílého domu John Kirby hájí Izrael. Začíná však být jeho postoj neúnosný, ptá se ve své analýze z Washingtonu Robert Tait.

Šedesátiletý Kirby - nyní veřejná tvář zahraniční politiky Bílého domu v roli koordinátora komunikace Rady pro národní bezpečnost - se zabýval pojmem genocida.

Tento termín, který je definován v mezinárodní smlouvě přijaté Organizací spojených národů v roce 1948, je kritiky používán k charakteristice izraelské vojenské ofenzívy v Gaze, zahájené v reakci na útok Hamásu ze 7. října, při němž zahynulo více než 1 200 Izraelců.

Izraelské bombardování a pozemní invaze dosud zabily přibližně 15 000 Palestinců a vyhnaly z domovů více než 1,7 milionu lidí, které nutí žít ve stále horších podmínkách.

Nyní, kdy průzkumy veřejného mínění ukazují, že Bidenovi kvůli jeho podpoře Izraele v Gaze klesá podpora mezi arabskými voliči a voliči z řad mladých lidí a etnických menšin, narůstají otázky, zda Kirby, pravděpodobně nejviditelnější mluvčí Bidenova přístupu k válce, nepředstavuje pro prezidentovu snahu o znovuzvolení v roce 2024 přítěž.

Nová zjištění Greenpeace: Stromy ze Ždánického lesa se pálí v Hodoníně a duby z Evropsky významné lokality se drtí na papír

4. 12. 2023

čas čtení 5 minut



Praha/Kyjov - 4. prosince 2023: Ve středu se ministr zemědělství Marek Výborný a ministr životního prostředí Petr Hladík mají podívat do Ždánického lesa kvůli kontroverznímu masivnímu kácení, které zde v posledních letech probíhá. V uplynulých týdnech přitom evidují místní lidé zvýšenou aktivitu v lesích a zejména odvoz pokácených stromů pryč ze Ždánického lesa. Do pohybu se tak daly i klády, do nichž organizace Greenpeace umístila GPS trackery. Ukázalo se, že mohutný dub z Evropsky významné lokality Dambořický les odjel do papírny nadnárodní společnosti Mondi Group ve slovenském Ružomberku, zatímco staletá lípa ze Ždánického lesa byla odvezena do areálu bývalé cihelny v Hodoníně, kde místní firma štěpkuje stromy pro elektrárnu ČEZ

 21605

Vystudovala v Glasgow. Zabili jí, jejího muže, pětiměsíční dítě a dalších čtyřicet příbuzných

4. 12. 2023

čas čtení 6 minut

Foto: Studenti a profesoři na Glasgow University při vzpomínce na Izraelci zavražděnou kolegyni.

Děsivá reportáž Channel 4 News o absolventce University of Glasgow, kterou - a celou její rodinu - vyvraždili v Gaze Izraelci. Na její osud upozornil skotský premiér Humza Yousaf:

Dima, bývalá studentka na University of Glasgow, pracovala v Gaze pro Světovou zdravotnickou organizaci. Zabili ji s manželem a šestiměsíčním dítětem. Děsivá a nesmyslná ztráta životů. Dima milovala Skotsko a mnoho lidí ve Skotsku milovalo Dimu. Tohle nemůže jít takhle dál. Okamžitě příměří.

Channel 4 News: Devětadvacetiletá Dima Alhaj pracovala v Gaze pro Světovou zdravotnickou organizaci a předtím studovala v Glasgow. Minulý týden byla zabita v Gaze stejně jako 40 jejích příbuzných, když Izraelci vybombardovali jejich dům.



My jsme civilisti!

4. 12. 2023

čas čtení < 1 minuta

MY JSME CIVILISTI. 
LIDI TADY JSOU CIVILISTI. 
NIKDO Z NÁS NENÍ EXTREMISTA! 
ONI VYBOMBARDOVALI VŠECH 11 VĚŽÁKŮ!



 21598

Válka mezi Izraelem a Hamásem: Více než 15 500 Palestinců byla zabito izraelskými údery

4. 12. 2023

čas čtení 17 minut


Agentura Reuters uvádí, že v Rafáhu byl při nočním bombardování na jednom místě vyrván ze země kráter o velikosti basketbalového hřiště. Zpod hromady trosek vykukovaly bosé nohy a černé kalhoty mrtvého batolete. Muži se snažili holýma rukama odsunout kus betonu, který dítě rozdrtil.

Později s pláčem procházeli troskami, když nesli v uzlíku tělo a tělo dalšího malého dítěte zabalené do deky.

"Spali jsme a byli v bezpečí, říkali nám, že je to bezpečná oblast, Rafah a tak," řekl Salah al-Arja, majitel jednoho ze zničených domů na místě.

 21580

Deník z Gazy, část 31: "Ježíšku, letos nenos panenky a kola, ale přines deky a jídlo"

4. 12. 2023

čas čtení 6 minut


Pětatřicetiletý Palestinec Ziad píše dopis Ježíškovi a ptá se ho, zda přinese dětem v Gaze nějaké bezpečí nebo naději.

 
Milý Ježíšku,

Každý rok kolem prvních prosincových dnů stavíme  vánoční stromek a zdobíme ho. Naše kočky rády zůstávají pod stromečkem a hrají si s velkými ozdobnými koulemi a ozdobami. Stromeček zůstává až do poloviny ledna, dokud se moje sestra nerozhodne, že je čas ho zlikvidovat. Říká, že je to proto, abychom "zachovali vánoční radost a ducha a cítili se každý rok šťastní". Já jsem muslim. Muslimové v Gaze milují Vánoce. Křesťané a muslimové se každoročně scházejí, aby rozsvítili obrovský vánoční strom v centru YMCA a oslavili tuto šťastnou událost.

Nejsem si jistý, zda jste obdrželi aktualizované seznamy dětí v Gaze, ale letos je v Gaze mnoho dětí mrtvých. Ne, Ježíšku, nebyly zlobivé. Angelina Jolie jednou pronesla řeč o tom, jak je pro ni těžké pochopit, že jiná žena, která je mnohem talentovanější než ona a dokázala by točit lepší filmy, se nachází v uprchlickém táboře, nemůže sehnat jídlo pro své děti a nemá hlas. Stejně jako u této ženy bylo jedinou chybou gazanských dětí to, kde se narodily: v Gaze, kde jim každou minutu hrozí smrt.

K tomu: 



 21603

Za obrazy do Lokte

4. 12. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 6 minut


Město Loket není jen známým historickým městem rozkládajícím se ve východním okraji okresu Sokolov, ale díky svému stejnojmennému gotickému hradu, jenž se hrdě vypíná na skalním ostrohu, který je ze tří stran obklopen řekou Ohře i velmi vyhledávaným turistickým cílem, neboť patří do desítky nejkrásnějších českých hradů. A není tomu divu, vždyť i samotný Karel IV., jej označil hned po Karlštejnu za sídla, která nesmí být naší zemi nikdy zcizena. 

Kromě toho naleznete přímo pod tímto hradem i Galerii Café Loket, v níž jsou během roku pořádány, nejen koncerty a nejrůznější divadelní představení pro malé i velké diváky, ale i výstavy keramických uměleckých předmětů a expozice temporálních obrazů. Tou nejnovější z nich, je výstava obrazů známé české výtvarnice Alice Neugebauerové, která zde pod názvem Příběhy a sny probíhá až do 6. ledna 2024.

Paní Neugebauerová, jestli dobře počítám, tak je tato vaše samostatná výstava již třiadvacátou v řadě. S jakým časovým předstihem přemýšlíte nad tématy svých jednotlivých výstav?

 20758

Nejpřetíženější komunikace

4. 12. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 7 minut


V našem hlavním městě Praze, je velmi mnoho silničních komunikací, které jsou přetížené automobilovou dopravou, ale tou nejpřetíženější z nich, je severojižní magistrála, která prochází středem města a velmi zásadním způsobem ovlivňuje dopravní situaci v pražském centru, neboť denní intenzita provozu dosahuje kolem 100 000 vozidel, které jsou nejenže zdrojem hlukové zátěže, ale i neskutečným zdrojem zplodin, jenž otravují vzduch a tím pádem se podílejí na ničení klimatu. V současné době je na ni sice povolena maximální rychlost 50 km/h, ale vzhledem k tomu počtu vozidel je to stále moc. Proto klimatičtí aktivisté z Poslední generace, jejichž předsedkyní je Veronika Holcnerová, chystají na 13. prosince daIší pochod za humanizaci magistráIy a dodržení klimatického závazku.

Paní Holcnerová, první pochod jste uspořádali v září letošního roku. Dosáhli jste do dnešního dne nějakého pokroku?

 16525

„České Gretě“ Lucii Smolkové a ostatním ekologickým a společenským aktivistům: spojte se, jinak toho moc nezmůžete!

4. 12. 2023 / Bohumil Sláma

čas čtení 5 minut

Počet jednotlivců a skupin usilujících o udržitelný vývoj a o sociálně spravedlivou společnost u nás viditelně roste. Rekrutují se hlavně z řad mileniálů neboli generace Y, nazývané též Havlovy děti. Nacházejí se v mnoha politických a nepolitických uskupeních; jsou zejména ve Straně zelených, SOCDEM a Pirátů, avšak nacházejí se i v jiných stranách. V nepolitické sféře je jich mnohem víc.


 16964

Jak česká média šíří islamofobii

4. 12. 2023

čas čtení < 1 minuta

Česká televize i Český rozhlas zdůrazňují v souvislosti s útokem v Paříži, kde mladý muž ubodal německého turistu a další dva turisty napadl kladivem, což měl být protest proti útlaku Palestinců, že to prý byl "islamista".

Západní média naproti tomu uvádějí, že to byl člověk s psychickými problémy.

Vyvolávají česká média islamofobii v ČR záměrně? A proč? (JČ)

 21588

Gaza: Spojené státy varují Izrael, že touto metodou dosáhnou strategické porážky. Zřejmě marně

4. 12. 2023

čas čtení 5 minut

Moderátor, Channel 4 News, neděle 3. prosince 2023, 19 hodin:  Na jihu, jak USA varují Izrael, by další takovéto scény mohly znamenat, že jeho válka skončí strategickou porážkou. Přestávka v bojích je už jen vzdálenou vzpomínkou.  Izrael tvrdí, že odhalil další tunely Hamásu na severu Gazy, a jeho bombardování na jihu zesílilo. Více mrtvých Palestinců, více lidí v pohybu, více zoufalých rodin, které nemají kam jít. A Amerika varuje Izrael, že tímto způsobem tlačí civilisty do náruče svého nepřítele.

Jak s námi reálný Bůh v Adventu reálně je

3. 12. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty


Advent, období liturgického roku, který právě začal, období, do nějž vstupujeme, nemá být tolik přípravou na vánoční svátky, jež jsou několik týdnů před námi, ale vztahuje se ke konci dějin a příchodu Ježíše Krista jako Pána a Soudce a Spasitele světa. Jak nicotné jsou všechny naše lokální a historické zvyky proti takové události, kdyby se brala vážně.

 16525

Předseda COP28 říká, že požadavky na postupné ukončení využívání fosilních paliv "nejsou podloženy žádnými vědeckými údaji"

3. 12. 2023

čas čtení 8 minut

 

Předseda COP28 sultán Al Džaber prohlásil, že "žádná věda" nenaznačuje, že k omezení globálního oteplování na 1,5 °C je zapotřebí postupně přestat používat fosilní paliva

Sultán Al Džaber ze Spojených arabských emirátů říká, že postupné vyřazení uhlí, ropy a plynu by svět vrátilo "zpět do jeskyní"


Podle vědců jsou  tyto komentáře "neuvěřitelně znepokojivé" a "hraničící s popíráním globálního oteplování a jsou v rozporu s postojem generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese.

 20578

Rusko-ukrajinská válka: Kyjev obvinil Rusko z popravy vzdávajících se ukrajinských vojáků

3. 12. 2023

čas čtení 8 minut


Ukrajina konstatuje, že se ruští vojáci dopustili válečného zločinu. Objevilo se video, na němž jsou zachyceni dva muži, kteří se vzdali a hned pak  byli zastřeleni


Poprava vzdávajících se vojáků je "válečným zločinem", konstatuje  Ukrajina

Kyjev v sobotu obvinil Rusko ze spáchání válečného zločinu, když popravilo ukrajinské vojáky, kteří dali najevo svůj úmysl vzdát se.

Krátké video zveřejněné na Telegramu ukazuje dva muže vycházející z krytu, z nichž jeden má ruce nad hlavou, a poté leží na zemi před další skupinou vojáků.

Následuje něco, co vypadá jako střelba, a objevuje se kouř, než se video náhle přeruší.

Tyto nedatované záběry byly rozšířeny na sociálních sítích jako natočené poblíž Avdijivky, města na východě Ukrajiny, kde zuří boje.

Jejich umístění ani pravost se však nepodařilo potvrdit.

Ukrajinský ombudsman pro lidská práva Dmytro Lubinec odsoudil tyto události jako "válečný zločin".

"Dnes se na internetu objevilo video, na kterém ruští vojáci popravili ukrajinské vojáky, kteří se vzdali jako zajatci! Jedná se o další porušení Ženevských konvencí a nerespektování mezinárodního humanitárního práva!" napsal na Telegramu.

"Ruská strana znovu a znovu ukazuje svou teroristickou tvář!" dodal.

Lubinec uvedl, že ukrajinští vojáci "byli odzbrojeni a měli zvednuté ruce... Nepředstavovali žádnou hrozbu! Ruská strana je měla povinnost je zajmout a dát jim status válečných zajatců".



 19468

Válka mezi Izraelem a Hamásem: Macron varuje, že izraelský plán na likvidaci Hamásu povede k válce, která bude trvat deset let

3. 12. 2023

čas čtení 19 minut

- "Mého tátu a bratříčka Izraelci zabili..."

- Další večer intenzivních útoků v Chan Junisu. James Elder z UNICEF už nemá slov:



- Izraelci usmrtili na Západním břehu dva chlapce, šestnáct a čtrnáct let:

- Všichni v Dair Albalah uprostřed pásma Gazy mají hlad, bojí se, je jim zima a jsou bez naděje. Doslova čekají na bezprostřední smrt:

 

 21583

Pracovník UNICEFU v Gaze: Nikde není bezpečno

2. 12. 2023

čas čtení 3 minuty

Moderátor, Channel 4 News, sobota 2. prosince 2023, 19 hodin: Hovořil jsem s Jamesem Eldonem. Je to mluvčí UNICEF a pracuje ve městě Raffah na jihu Gazy. Zeptal jsem se ho, co dnes, v sobotu,  viděl.

James Eldon, UNICEF: Jsem na jihu Gazy. Vidím nesmírný smutek a slyším zkázu způsobenou dělostřelectvem a bombami. Lidé nevědí, kam mají jít. Je tu velká úzkost, a když jsem tudy procházel po ulici, byla tam mladá dívka s matkou a matka plakala. Ptal jsem se dcery a ona říkala, že prostě nevědí, kam jít. Lidé se přestěhovali ze svých domovů na severu, ty byly zničeny,  do krytu, pravděpodobně tam byli bombardováni, na jih a teď jim řekli, aby šli někam jinam. Je to falešný pocit bezpečí, nikde není bezpečno. A samozřejmě nemocnice. To je další příběh. Ty jsou válečnou zónou.

 21580

Gaza v sobotu: Další zabíjení dětí a civilistů. Není, kde se ukrýt před izraelským bombardováním

2. 12. 2023

čas čtení 5 minut

Moderátor, Channel 4 News, sobota 2. prosince 2023, 19 hodin: Po celý den padají izraelské bomby na jihu Gazy, je tam ještě někde bezpečno pro civilisty? V sobotu večer si izraelští vyjednavači balí kufry na cestu domů. Mírová jednání s Hamásem jsou podle nich ve slepé uličce. Obě strany se navzájem obviňují z krachu, zatímco izraelská mise s cílem zničit Hamás míří na jih pásma Gazy. Klíčový spojenec Izraele, USA, chce, aby Izrael chránil civilisty. Kam však mohou nevinní lidé odejít? Od pátečního rána, kdy skončila přestávka v bojích, zemřely podle zpráv další stovky Palestinců.

 21563

"Evangelium": jak Izrael využívá umělou inteligenci k výběru cílů bombardování v Gaze

2. 12. 2023

čas čtení 9 minut



Znepokojení nad "továrnou" na data, která výrazně zvyšuje počet cílů pro údery na palestinském území

Izraelská armáda se netají intenzitou svého bombardování pásma Gazy. V prvních dnech ofenzívy hovořil šéf jejího letectva o neúnavných, "nepřetržitých" náletech. Jeho síly podle něj zasahují pouze vojenské cíle, ale dodal: "Nejsme chirurgičtí."

Poměrně málo pozornosti však bylo věnováno metodám, které Izraelské obranné síly (IDF) používají při výběru cílů v Gaze, a roli, kterou v jejich bombardovací kampani hraje umělá inteligence.

V době, kdy Izrael po sedmidenním příměří obnovuje svou ofenzívu, rostou obavy ohledně přístupu IDF k cílení ve válce proti Hamásu, která podle ministerstva zdravotnictví v Hamásem ovládané Gaze dosud zabila na tomto území více než 15 000 lidí.

 21570

Co Fialovi neřekli: Drahá a riskantní chiméra

2. 12. 2023

čas čtení 5 minut

tisková zpráva organizace Calla

Ztrojnásobení výkonu světové jaderné energetiky?
Drahá a riskantní chiméra




Od klíčových představitelů států, kteří právě jednají na 28. konferencí  OSN o změně klimatu v Dubaji se čekají řešení, jak udržet globální změny  klimatu v mezích, které budou pro lidstvo zvládnutelné a zajistí  budoucnost dalším generacím.  Premiér Petr Fiala však namísto jednání v  rámci hlavního programu World Leader´s Summit, kde vystupují hlavy států  a předsedové vlád a řeší energetickou transformaci, financování klimatických opatření i zachování biodiverzity, věnoval svoji pozornost  zejména vedlejšímu jednání s podpisem „Deklarace ke ztrojnásobení  jaderné energie“, kterou připravila administrativa USA [1].

 20967

NYT: Izrael znal plán útoku Hamásu ze 7. října rok předem

2. 12. 2023

čas čtení 11 minut


Plán, který má k dispozici deník New York Times, útok podrobně popisuje. Izraelští představitelé jej odmítli jako příliš ambiciózní a konkrétní varování
ignorovali

Izraelští představitelé získali bojový plán Hamásu na teroristický útok ze 7. října více než rok před jeho uskutečněním, jak vyplývá z četných dokumentů, e-mailů a rozhovorů. Izraelští vojenští a zpravodajští představitelé však plán odmítli jako ambiciózní a považovali ho za příliš složitý na to, aby ho Hamás mohl uskutečnit.

 21562

Válka mezi Izraelem a Hamásem: Izrael obnovil ofenzivu na jihu Gazy

2. 12. 2023

čas čtení 13 minut

- UNICEF odsoudil pokračující válku Izraele proti dětem

Unicef odsoudil "pokračující válku proti dětem", poté, co  Izrael v pátek obnovil údery na Gazu.

V rozhovoru s novináři v kanceláři OSN v Ženevě prostřednictvím videospojení z Chán Júnisu mluvčí Unicefu James Elder řekl: "Bombardování začalo jen několik vteřin poté, co skončilo příměří," a poté odsoudil "pokračující válku proti dětem".

Podle ministerstva zdravotnictví Gazy bylo od pátečního zrušení příměří zabito nejméně 193 Palestinců a 650 jich bylo zraněno.

Od 7. října bylo izraelskými údery zabito více než 15 200 Palestinců. Podle ministerstva zdravotnictví Gazy tvoří 70 % zabitých děti a ženy. Polovina z 2,3 milionu obyvatel Gazy je mladší 18 let.

S rostoucím tlakem na Izrael, aby zabránil úmrtím civilistů, se podle IDF  Hamás zhroutí, pokud izraelská armáda zabije její šéfy

Nadcházející postup izraelské armády do jižní části Gazy je veden přesvědčením, že zpravodajské informace získané ze stovek bojovníků zajatých během bojů na severu umožní najít a zabít vůdce Hamásu.

Kritici tvrdí, že nová strategie jen málo přispěje ke snížení zabíjení obrovského množství civilistů, které si dosavadní útoky vyžádaly.

- Izrael zaútočil na Lékaře bez hranic:

 21558

Gaza: Vojenská strategie Izraele hrozí, že ze zoufalé situace vznikne naprostá katastrofa

2. 12. 2023

čas čtení 4 minuty


IDF tvrdí, že se vyhýbají plošnému bombardování jihu pásma Gazy, kde jsou natlačeny asi 2 miliony lidí, ale jejich nový přístup nevypadá o moc jiný než dosud
 


Podle jednoho z obyvatel Chán Júnisu čekaly izraelské obranné síly pouhé čtyři minuty po vypršení příměří v 7 hodin ráno, než znovu zahájily bombardování. O hodinu později jeho armáda představila svůj plán pro "další fázi války": rozdělení Gazy na desítky očíslovaných "evakuačních oblastí", což je hlavní část vojenského plánu na postupné ovládnutí jižní části pásma.

 21567

Venezuela na pokraji války: Maduro hraje argentinskou falklandskou kartou, aby se udržel u moci

2. 12. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty

 
Když argentinská vojenská diktatura ztrácela podporu elit, prezident Generál Leopoldo Galtieri si vykopal vlastní hrob, když zahájil vojenské dobrodružství na Falklandských ostrovech, kterým Argentinci vytrvale říkají Malvíny, a prohrál válku proti Spojenému království, a to vyústilo v pád režimu a návrat demokracie. Dne 2. dubna 1982 vojska diktatury násilím dobyla zpět ostrovy, které Argentina prohlašovala za součást svého území. Trvalo to 74 dní bojů na souši, na moři i ve vzduchu. Poté se vzdaly před kolosální operační skupinou vyslanou Londýnem.

 21566

Krajně pravicový bývalý transvestita vyloučený z amerického Kongresu je dokonalým zrcadlem Republikánské strany

2. 12. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 7 minut

 

Vyloučený parlamentář George Santos je vrcholem současných lunatických lhářů Republikánské strany. Není třeba mnoho inteligence, aby člověk při pohledu na rodilého Brazilce Santose viděl, že je to švindlíř. Nicméně se zdá, že příznivci krajně pravicového populismu jsou slepí k nejzjevnějším příznakům a buď nejsou schopni rozpoznat podvodníka, nebo se nechtějí starat o to, zda jejich kandidáti mluví pravdu, dokud tvrdí, že jsou proti establishmentu, tradičním médiím, menšinám a speciálně transsexuálům, obětnímu beránkovi veškeré krajně pravicové rétoriky po celém světě. 


 21564

Jsou král Karel a princezna Kate opravdu rasisté?

2. 12. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 12 minut

 

Dokonce i BBC poté, co oznámila, že neřekne jména členů královské rodiny, kteří údajně pronesli rasistické poznámky na adresu budoucích dětí prince Harryho s Meghan Markle, couvla a nakonec jako viníky označila krále Karla a princeznu Kate Middleton, na které údajně poukázala právě vydaná kniha. 

Hlášky o rasismu trápí britskou královskou rodinu už několik let, ale přeložená verze nové knihy údajně odhaluje, kteří vysoce postavení členové královské rodiny pronesli výroky o barvě pleti prvorozeného dítěte prince Harryho a Meghan Markle. Nizozemská verze nově vydané knihy Endgame od královského pozorovatele Omida Scobieho, byla stažena z knihkupectví poté, co v ní byli identifikováni dva členové královské rodiny zapojení do kontroverze.


 21565

Válka levicového nikaragujského diktátora Ortegy proti Miss Universe

2. 12. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

 

Soutěž ženské krásy Miss Universe je každoročně velmi významnou událostí ve většině zemí Latinské Ameriky. Ačkoli tento druh soutěže v posledních desetiletích ztratil na významu díky pochopení, že je směšné hodnotit ženy na základě určitého typu fyzické krásy a chování, v latinskoamerické kultuře jsou ženy stále velmi otevřeně objektivizovány. Není tedy překvapením, i když tragikomickým, že levicový diktátor Nikaraguy Daniel Ortega ukradl šaty vítězky soutěže pro rok 2023, když se snažila dostat zpět do své země z hostitelské země soutěže, El Salvadoru.

 21560

Izrael obnovil zabíjení žen a dětí

2. 12. 2023

čas čtení 3 minuty

Reportér, Channel 4 News, pátek 1. 12. 2023, 19 hodin: Bombardování v Gaze bylo v pátek  obnoveno. Intenzita úderů odpovídá hustotě zalidnění. Lidé jsou tlačeni do stále menších oblastí. Původně byli vyzváni, aby se ukryli na jihu pásma Gazy. Takto dnes vypadalo útočiště v Raffah.

 21550

O zmateném českém vnímání světa

1. 12. 2023 / Matěj Metelec

čas čtení 1 minuta

Nepřestává mě překvapovat, kolik lidí je přesvědčeno, že válka v Gaze skončí čímsi jako "zničením" Hamásu, píše Matěj Metelec.

Skutečnost, že v podstatě každému v Gaze někdo zemřel, řada místních přišla úplně o všechno je přitom nejlepší náborová kampaň, jakou si Hamás mohl přát.

Podobně zakořeněná je podle všeho představa, že Hamás vzešel z čiré zloby, jeho existence nemá žádné hlubší příčiny, kterými by se stálo za to zabývat, a stačí bombardovat Gazu (asi "dobrem") a zlo bude poraženo.

Taková představa je podobně naivní, jako myslet si, že Hitlera k moci vynesla skutečnost, že Němci byli "zlí". 
Mimochodem, právě Německo a Japonsko se občas používají jako příklady, kdy po totální porážce přišla neméně totální "převýchova", která udělal z barbarských Skopčáků a Japíků součást Západu.

Což je pravda, ale jen do té míry, že vedle totální porážky, okupace atd. proběhlo také předání moci a začlenění do struktur, které se měly společně bránit novému protivníkovi, Sovětskému svazu. Podobná strategie začlenění není v případě Palestinců asi příliš pravděpodobná.

 21550

Válka mezi Izraelem a Hamásem: Izrael obnovil vojenské operace v Gaze

1. 12. 2023

čas čtení 8 minut

- Osmdesát procent Palestinců, které Izrael nyní zatýká, je zadržováno podle archaického britského zákona "administrativním zadržením" bez jakéhokoliv obvinění na dobu neurčitou. 

- Od pátečního rána, kdy vypršelo příměří, bylo zabito při izraelských náletech 178 Palestinců, sděluje ministerstvo zdravotnictví v Gaze. Izrael uvedl, že v pátek provedl v Gaze 200 náletů.

Ministerstvo zdravotnictví v pásmu Gazy uvedlo, že od pátečního rána bylo v důsledku izraelských náletů zabito 178 Palestinců.

Většinu z nich tvoří ženy a děti, uvedlo ministerstvo ve své poslední páteční zprávě. Dodalo, že 589 lidí bylo zraněno.

- Izrael obnovil vojenské operace v Gaze

Izraelská armáda obnovila boje proti Hamásu v Gaze, oznámila armáda s tím, že Hamás porušil příměří a střílel směrem k izraelskému území, informovala agentura Reuters.

Lhůta pro prodloužení sedmidenního příměří vypršela  v pátek v 7 hodin ráno.

Krátce po oznámení izraelské armády palestinská média informovala, že došlo k izraelským úderům na severu Gazy.

Hodinu před vypršením příměří Izrael uvedl, že zachytil raketu odpálenou z Gazy.

Další sirény varující před raketami se znovu rozezněly v izraelských oblastech poblíž Gazy jen několik minut před vypršením lhůty, uvedla izraelská armáda.

Hamás se k tomu bezprostředně nevyjádřil, ani se nepřihlásil k odpovědnosti za odpálení rakety.

 21550

Válka mezi Izraelem a Hamásem: Hamás propustil dalších šest rukojmích a na svobodu má být propuštěno 30 Palestinců

1. 12. 2023

čas čtení 8 minut

 
Podle IDF byli Červenému kříži předáni další Izraelci poté, co byli propuštěni dva lidé; katarské ministerstvo zahraničí oznámilo propuštění Palestinců


- Červenému kříži bylo předáno dalších šest izraelských rukojmích, sdělují IDF


Izraelské obranné síly (IDF) potvrdily, že Hamás předal Červenému kříži šest izraelských rukojmích.

V prohlášení IDF se uvádí:

"Podle informací Červeného kříže bylo šest unesených Izraelců předáno Červenému kříži a jsou na cestě do Izraele."

IDF už předtím ve čtvrtek uvedly, že dva izraelští rukojmí byli propuštěni ze zajetí v pásmu Gazy.



 16951

Vládnoucí britští konzervativci likvidují BBC

1. 12. 2023

čas čtení 2 minuty

 
BBC pod palbou kritiky po "vyloženě špatném rozhodnutí" provést velké škrty v každodenním publicistickém pořadu Newsnight


Bývalí zaměstnanci a mediální odborníci vyjadřují zděšení a hněv. Bývalá moderátorka pořadu Newsnight  Emily Maitlisová říká, že šéfové korporace ukázali, že "je jim to úplně jedno".

 
Škrty v hlavním večerním zpravodajském pořadu televize BBC Newsnight byly charakterizovány jako  "špatné rozhodnutí", které ukazuje na "ztrátu důvěry" v korporaci.

Bývalí i současní zaměstnanci Newsnightu reagovali se zděšením a hněvem na vyhození poloviny zaměstnanců BBC, což povede ke zkrácení pořadu na 30 minut a snížení počtu zaměstnanců z 57 na 23 osob.

 19221

Zdá se, že sociální pracovníci vydrží od politiků úplně vše. Chtěl bych být ledním medvědem v Praze, být sociálně vyloučený je totiž peklo….

1. 12. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 4 minuty


"Nic není pro klienta více matoucí a ohrožující než nejasná identita sociálních pracovníků"

(Geert Van der Laan, 1998)


Opět v tomto týdnu kolečko v terénu, na úřadech - nechci se pořád opakovat, ale SITUACE se stále zhoršuje.

Nikdo neřeší hlavně ten strašný nárůst stresu a agresivity u zoufalých lidí, kteří si svoji zlost vybíjejí na opuštěných, osamělých, psychosomaticky a imunitně nemocných, nešťastných pracovníků a pracovnic v této oblasti.



Situácia v UniCredit banke

1. 12. 2023

čas čtení 3 minuty

V Bratislave 30.11.2023

Väčšina zamestnancov UniCreditu hlasovala za vyhlásenie štrajku, ktorý bude vyhlásený v najbližších dňoch. Vedenie s nimi normálne nekomunikuje.

Niektorí zamestnanci UniCredit majú pocit, že je na nich vyvíjaný nátlak. Predsedníčka odborov im pripomína, že majú morálne právo bojovať proti svojmu ochudobňovaniu a na ich strane je aj zákon.


 18389

dTest: Společnost Meta používá nekalé obchodní praktiky

1. 12. 2023

čas čtení 5 minut

Společnost Meta v současné době zavádí změny svých služeb v EU. Zjistily to desítky milionů uživatelů Facebooku a Instagramu, protože na ně vyskočila žádost aby buď souhlasili se zpracováním svých údajů pro reklamní účely, nebo aby zaplatili za nezobrazování reklam. Z hlediska spotřebitele se jedná o nespravedlivou volbu, která je v několika ohledech v rozporu se spotřebitelským právem. V důsledku toho dnes Evropská spotřebitelská organizace BEUC a 19 jejích členů z 16 zemí, včetně dTestu, podávají stížnost k síti orgánů na ochranu spotřebitelů (CPC). Spotřebitelské organizace rovněž zvažují, zda společnost Meta neporušuje předpisy pro ochranu osobních údajů.

 20706

Kterak není vyloučeno, že premiér při jednání s lékaři vyloučí mechanismus

1. 12. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Průlom. Den před začátkem kolapsu nemocnic se premiér prý dohodl s lékaři. Na čem? Na penězích. Na čem konkrétně? Na tom, že se bude hledat mechanismus, jak se tyto peníze prý propíšou do příjmů lékařů. Není to skvělé? Konečně máme řešení: bude se hledat řešení. Není vyloučeno a vyloučíme (viz dole).

Zástupce mladých lékařů a viceprezident Lékařské komory v jedné osobě, který vedl klíčová jednání, dnes vyzvat lékaře, aby „v následujících víkendových dnech péči zajistili“. A co pak? V neděli večer se dozvíme, že vyzývá, aby lékaři zajistili péči do úterka? Nebo do středy? A co ve čtvrtek v poledne? A co nemocnice? Plánují péči takhle ze dne na den? Není to strašlivá fraška?

 18299

Rusko jako velké nebezpečí? Překvapivá naivita Němců

1. 12. 2023

čas čtení 5 minut

Moskva už téměř dva roky vede válku na Ukrajině, jen pár set kilometrů od Německa. Přesto Němci považují nebezpečí, které představuje Rusko, za mnohem menší než to, které přisuzují Američanům. A překvapivě uvolněně se staví i k další velmoci, upozorňuje Stefanie Bolzen.

 18489

Je možné porazit Putinovu propagandu kontrapropagandou? "Trolly" s pomocí "elfů"? Pochybujeme

1. 12. 2023

čas čtení 16 minut

Ruský stát nepřestává hledat nové metody ovlivňování veřejného mínění a agendy. Cenzura, masivní propaganda v tradičních médiích, vytváření "trollích továren", které manipulují s uživateli sociálních médií, a ideologizace vzdělávání jsou již dlouho v módě. Současně s těmito známými algoritmy se buduje centralizovaný digitální ekosystém, který umožní státu mít neustále na očích chování občanů. Maxim Trudoljubov, redaktor rubriky "Myšlenky" serveru Meduza, si klade otázku, zda je možné tomuto tlaku odolat a zda existuje šance porazit armádu "zlých trollů" armádou "dobrých" a propagandu kontrapropagandou.

30148

"Je třeba utvrdit lidi v tom, že otroctví je fajn"

1. 12. 2023

čas čtení 2 minuty

Vladimir Putin, který se dostal k moci bez ideologie, si osvojil středověké vzory jako Ivan Hrozný, které ospravedlňují teror a nerovnosti. Takové vzory jsou nejen základem jeho vlastní současné vlády, ale také mezi Rusy poskytují silné ospravedlnění pro obnovení stalinismu, říká historička Dina Chapajeva.

 16578

Amalgám jedné mentality všech politických stran

30. 11. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Co je více než sto let starou prioritou sociálně demokratické politiky na Západě? Dostupné nájemní bydlení. Třeba ve Vídni začalo být jako program sociální demokracie systematicky budováno už po první světové válce. Vídeň je v posledních letech vyhodnocována neustále jako město s nejvyšší životní úrovní na světě a její systém sociálního bydlení budí obdiv po celé zeměkouli.

 21554

Zemřel Henry Kissinger, ministr zahraničí Richarda Nixona. Bylo mu 100 let

30. 11. 2023

čas čtení 5 minut

 

Významný diplomat a nositel Nobelovy ceny formoval po desetiletí zahraniční politiku USA, ale kritici ho považovali za válečného zločince.


Zemřel Henry Kissinger, bývalý ministr zahraničí Richarda Nixona, který se stal jednou z nejvýraznějších a nejkontroverznějších postav americké zahraniční politiky 20. století. Bylo mu 100 let.

Jeho poradenská firma Kissinger Associates oznámila jeho úmrtí ve středu večer v prohlášení, příčinu však neuvedla.

 20706

Za všechno může covid a válka!

30. 11. 2023 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty

Kdybychom přistoupili na tuto tezi často opakovanou naší vládou, tzn., že vláda za nic nemůže a za všechno může covid a válka, mohlo by být docela přínosné tohle tvrzení podrobit zkoumání řekněme pohledem osoby, která bude jednou kontrolovat správce státu; tedy úhlem pohledu povinné péče řádného hospodáře o svěřený majetek. Jde přece o nákládání s veřejnými prostředky! Co je povinen udělat řádný hospodář, když kdokoli na veřejných prostředcích způsobí újmu? Nepochybně má neprodleně začít vyjednávat s viníkem o uhrazení způsobených škod. Pokud tak neučiní, může být určitě za tuto absenci snahy popotahován, případně žalován.

 21550

Další fáze války v Gaze hrozí bezprecedentní humanitární krizí

30. 11. 2023

čas čtení 5 minut

 
Není zdaleka jasné, jak může Izrael zaútočit na jihu území, aniž by ještě více zhoršil už tak katastrofální situaci
 

Zatímco pokračovala jednání o prodloužení příměří v Gaze, izraelské obranné síly pokračovaly v přípravách na obnovení bojů během několika dní - což hrozí vyvoláním bezprecedentní humanitární krize mezi již tak zoufalým obyvatelstvem, píše Dan Sabbagh z Jeruzaléma.

Izrael je i nadále odhodlán převzít kontrolu nad jižní částí pásma, a zejména nad Chán Júnisem, kde podle něj sídlí vůdce Hamásu Jahva Sinvár, a sledovat tak celkový cíl, kterým je zničení vojenských a politických kapacit této skupiny.

Po požadavku na evakuaci severní části Gazy však zasvěcenci a odborníci uznávají, že se strategie musí změnit. "IDF vědí, že nemohou provést duplikát operace v severní Gaze na jihu," řekl Tamir Hayman, bývalý šéf izraelské vojenské rozvědky, který od 7. října poskytuje rady svému předchozímu zaměstnavateli.

Odboráři a vládní priority

30. 11. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Srovnejte si pondělní odborářskou demonstraci na Malostranském náměstí s tím, co dokázala krajní pravice na začátku září 2022 na Václaváku (o demonstracích pořádaných Milionem chvilek nemluvě). Odboráři, kteří by ve srovnání s krajně pravicovými populisty měli být opravdu masovou společenskou silou, ukázali – po tom, jak dopadla kandidatura šéfa odborů Středuly na prezidenta republiky – jen další fiasko.

Zelené přemejšlení

30. 11. 2023 / Jan Sláma

čas čtení 9 minut

Green deal, neboli zelený úděl si u mnoha lidí vysloužil synonymum zelené šílenství. Asi proto, že k nám vtrhl, vtrhlo, tak náhle a divoce. Dalo by se říci neorganizovaně. Lidstvo, jakoby se náhle probudilo a to, co bylo léta běžné a normální se obratem stalo téměř zločinem.

Pozastavím se třeba u vytápění. Topili jsme uhlím, dřevem, potom plynem, ale to spíše ve velkých výrobnách tepla. Pak se módním směrem stalo vytápění naftou. Bylo velmi levné jak co do pořízení příslušných kamen tak i spalované medium bylo skoro zadarmo. Pak, celkem náhle, došlo k prudkému zdražení nafty a kamna na naftu plnila šrotiště. Ztráta investice byla nevelká. Jak to bude vypadat až se do ztracena odporoučí drahá, byť dotovaná, tepelná čerpadla?

 21552

Manželka skotského premiéra: Myslím, že Gaza přestane existovat

30. 11. 2023

čas čtení 6 minut

Moderátorka, ranní publicistický pořad BBC "Today", 8.50, 29. 11. 2023: I v době přerušení bojů může být komunikace s Gazou pro ty, kteří se snaží spojit s rodinou nebo přáteli, přerušena. Mezi britskými Palestinci, kteří se v těchto týdnech obávají o své blízké, je i Nadia el-Nakla, manželka skotského premiéra Humzy Yusafa. Sama je radní za skotské nacionalisty v Dundee. Její babička, stejně jako její teta a také bratr Mohammed, který je lékařem a otcem čtyř dětí, žijí na jihu Gazy. Vyprávěla mi nejprve o příběhu své rodiny.

Nadia el-Nakla: Můžeme se vrátit do roku 1948, kdy vznikl Stát Izrael a rodiny Palestinců byly vysídleny. Moje rodina tedy žila v Duluthu a ve vesnici v Palestině, která je nyní v Izraeli. Můj dědeček odcestoval z Duluthu do Gazy a tam se stali uprchlíky. Moje rodina cestovala po celém světě jako uprchlíci. Ale já mám stále mnoho, mnoho příbuzných žijících v Gaze.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
13209