Německo zaznamenalo více než 300 % nárůst antisemitských incidentů

1. 12. 2023

čas čtení 2 minuty
Od teroristického útoku Hamásu na Izrael 7. října bylo v Německu hlášeno téměř 1 000 antisemitských incidentů. Některé z těchto činů zahrnují extrémní násilí a ničení majetku, uvedla německá asociace.

Spolková asociace oddělení pro výzkum a informace o antisemitismu (RIAS), která zaznamenává případy antisemitismu v Německu, vydala v úterý svou nejnovější zprávu, která dokumentuje téměř 1 000 případů agrese vůči Židům v zemi od teroristického útoku Hamásu na Izrael 7. října.

Nejnovější zpráva RIAS sledovala antisemitské incidenty v Německu mezi 7. říjnem a 9. listopadem, v průměru 29 denně.

Mezi zaznamenanými incidenty byly antisemitské graffiti, značkování židovských domů a institucí a brutální fyzické útoky.

Celkově se výskyt těchto incidentů ve srovnání se stejným obdobím roku 2022 meziročně zvýšil o 320 %.

RIAS uvádí, že během tohoto období zkoumala 994 ověřených případů – včetně tří případů extrémního násilí, 29 útoků, 72 případů cíleného ničení majetku, 32 výhrůžek, 4 antisemitských hromadných e-mailů a 854 případů škodlivého chování.

Mezi 854 případy urážlivého chování patřilo 177 antisemitských shromáždění.

Propaganda Hamásu přispěla k antisemitským incidentům v Německu, tvrdí RIAS

RIAS uvedla, že dezinformace přispěly k nárůstu antisemitských shromáždění, a upozornila na protesty po neověřených zprávách o údajném útoku izraelské armády na nemocnici al-Ahli v Gaze 17. října. USA, Kanada, Francie a další západní země uvedly, že zpravodajské služby ukazují na to, že Izrael není za tento útok zodpovědný.

Izrael zahájil vojenské tažení proti Hamásu v Gaze po teroristických útocích této militantní islamistické skupiny ze 7. října. Vojenská ofenzíva Izraele vedla v Německu k demonstracím, při nichž se objevily zprávy o antisemitských akcích a sloganech.

"Propagandistické úspěchy Hamásu mají větší vliv na počet a průběh demonstrací v Německu než akce samotné izraelské armády," řekl výkonný ředitel RIAS Benjamin Steinitz.

Hanna Veilerová, předsedkyně Židovského studentského svazu Německa, byla citována německou tiskovou agenturou DPA, která uvedla, že čísla jsou alarmující, ale ne překvapivá.

"Mladí Židé nepřetržitě informují o tom, jak moc se od 7. října zvýšil antisemitismus, který vnímají ve svém každodenním životě, zejména v univerzitním kontextu."

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
2314

Diskuse

Obsah vydání | 5. 12. 2023