20800

Bryan Johnson: "Můj konečný cíl? Neumřít"

14. 9. 2023

čas čtení 8 minut

Foto: Bryan Johnson se synem

Rozhlas BBC svým desetidílným podcastem o amerických milionářích, kteří se snaží zrušit smrt, ZDE zjevně vyvolal o věc širší zájem. Deník Guardian nyní přinesl rozhovor s jedním tímto podivínem, Bryanem Johnsonem. Jeho životní styl je, přiznejme si, trochu šílený. Skutečně musíme všechno toto dělat, abychom nestárli? A vůbec, funguje to?

Technologický podnikatel Bryan Johnson vede válku proti stárnutí. Stojí ale za to brát 100 prášků denně, jíst jen do 11 hodin dopoledne, a to jen zeleninu a ořechy, vzdát se alkoholu i společenského života?

Bryan Johnson vstává v půl páté ráno, všechna jídla jí před jedenáctou a spát chodí - sám - bez výjimky v půl deváté večer. Během dne spolyká více než 100 pilulek, koupe své tělo v LED světle a sedí na vysoce intenzivním elektromagnetickém přístroji, který podle něj posílí jeho pánevní dno. To vše dělá proto, aby zpomalil své stárnutí. Jeho konečný cíl? "Neumřít."

A  chce, aby se k němu přidalo co nejvíce lidí.

 18932

Vědci zjistili, že Země je "mimo bezpečný operační prostor pro lidstvo"

14. 9. 2023

čas čtení 6 minut

 

První kompletní "vědecká kontrola stavu" ukazuje, že většina globálních systémů je mimo stabilní oblast, v níž vznikla moderní civilizace

Vědci varují, že systémy podpory života na Zemi jsou natolik poškozené, že se planeta nachází "mimo bezpečný provozní prostor pro lidstvo".

Podle jejich hodnocení bylo šest z devíti "planetárních hranic" prolomeno v důsledku znečištění a ničení přírody způsobeného člověkem. Planetární hranice jsou hranice, na kterých se nacházejí klíčové globální systémy, jako je klima, voda a rozmanitost divoké přírody, a za nimiž je schopnost těchto systémů udržet planetu zdravou vážně ohrožena.


Porušené hranice znamenají, že se systémy vzdálily od bezpečného a stabilního stavu, který existoval od konce poslední doby ledové před 10 000 lety do začátku průmyslové revoluce. Celá moderní civilizace vznikla v tomto období, které se nazývá holocén.

30772

Česká ekonomická perspektiva v pasti vlastní politické zbabělosti

Přesvědčit důchodce o potřebnosti imigrace a ne jen ostudně přitakávat populistům

14. 9. 2023 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut


Lidé na Slovensku i v Česku se baví či pohoršují nad bitkou vrcholných politiků, Igora Matoviče a Roberta Kaliňáka. V Česku zřejmě nedojde na fyzické násilí, ale předvolební kampaně zase budou plné zcela nesmyslných hádek na téma imigrace. A dominovat jim bude populistické vyvolávání strachu a kličkovací defenziva té seriózní části politické scény. Je a bude to smutné, místo vážné diskuse o imigraci se opět dostáváme do nesmyslných, od skutečného stavu věcí odcizených, demagogických klišé. Přitom imigraci jednoznačně potřebujeme, protože ji nelze nijak nahradit.

 20809

Ruská agrese na Ukrajině: Ruské lodě v Černém moři byly opět napadeny, podle Kyjeva je krymský systém protivzdušné obrany zničen

14. 9. 2023

čas čtení 10 minut

- Pět ukrajinských námořních dronů zaútočilo na plavidlo ruského námořnictva a bylo zničeno, tvrdí ruské ministerstvo obrany

- Ukrajina konstatuje,  že zničila ruský systém protivzdušné obrany na Krymu

Ukrajina sděluje, že zničila ruský systém protivzdušné obrany u města Jevpatorija na okupovaném Krymu při nočním útoku dronů a raket, který provedla ukrajinská bezpečnostní služba a námořnictvo ve čtvrtek ráno.

Rusko již dříve uvedlo, že jeho protivzdušná obrana sestřelila přes noc 11 útočných dronů nad Krymem.

Ukrajinské zdroje na sociálních sítích sdílely neověřený klip s velkým výbuchem, který údajně nastal v oblasti.
Na svém kanálu Telegram pro okupovanou oblast Krymu Suspilne již dříve informoval, že "obyvatelé Jevpatorie nechápou, co se děje. Okupační úřady nic nevysvětlují a po městě jezdí sanitky a policie".

29547

Čipová velmoc bez kvalifikovaných lidí

14. 9. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Už asi 10 - 15 let poslouchám s velikým ohromením nářky českého byznysu na to, že chybí pracovní síla a že migrace kvalifikovaných pracovníků z třetích zemí do ČR je ve srovnání s vyspělým světem téměř nemožná. Nejsem ohromen tím, že byznys ty lidi chce, ale tím, že vlády nic nedělají, aby byznysu pomohly. V úterý o tom znovu mluvil průmyslník Wichterle na Českém rozhlase Plus v pořadu Peníze a vliv. Podle něj země kolem nás soutěží o tuto pracovní sílu, zatímco my jsme se zabetonovali. Kdyby i přišel investor a chtěl by u nás podnikat, nenajde podle Wichterleho kvalifikované pracovníky. A to je prostě konec celé ekonomiky. Expert na IT z Indie se do Německa dostane za pár týdnů, u nás to trvá prý dva roky (stejný příklad před několika měsíci zmiňoval pan Špicar). A co těm lidem vlastně dokážeme nabídnout? Jakou kvalitu života?

25770

Tohle město patří penězům

14. 9. 2023 / Matěj Metelec

čas čtení 3 minuty

Před čtrnácti lety, v sobotu 12. září 2009, obsadila skupina lidí dům na rohu ulic Na Slupi a Apolinářské. Na střeše vydrželi do nedělního rána, kdy dům vyklidila police. Od té doby budova bývalých lázní dál utěšeně chátrá. 

Není tak podstatné, jaký máte názor na squatting jako životní styl nebo zda se ztotožňujete s politickými postoji, které jsou s ním spojeny – důsledek konfrontace státu, hájícího práva vlastníka, a těch, kteří v dané situaci prostě jen upozornili na prázdnou budovu v centru města, je s odstupem více než jedné dekády zřejmý. 

Nebylo jím ani příslovečné zachování statu quo, ve skutečnosti zvítězil rozpad. Squatting z Prahy vymizel, obavy z ideologické infekce, kterou by mohl šířit, byly zažehnány. Vzpomínky na živé squaty pomalu blednou a jejich jména už zůstávají už jen součástí legendy předávané u „táborových ohňů“. Chátrající budovy už nevyvolávají pocity hněvu, ale bezmoci a zoufalství. 

 20806

Rakouská exministryně zahraničí se stěhuje do Ruska - se svými poníky, které ji Rusko přepravilo vojenským letadlem

14. 9. 2023

čas čtení 2 minuty


Karin Kneisslová prohlásila, že se stěhuje do Ruska. Povede tam "thinktank", který založila spolu s Petrohradskou univerzitou

Rakouská bývalá ministryně zahraničí Karin Kneisslová, která se v roce 2018 nechvalně proslavila tím, že na své svatbě tančila s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, se přestěhovala do Petrohradu - spolu se svými poníky, kteří byli dopraveni ruským vojenským letadlem.

Katastrofa v Libyi: "Moře neustále vyvrhuje těla": vládnou obavy, že počet mrtvých při záplavách v Libyi může dosáhnout 20 000 osob

14. 9. 2023

čas čtení 6 minut

 

Plný rozsah zkázy v severoafrické zemi stále není jasný,  humanitární organizace se snaží dostat do odříznutých oblastí

Mezinárodní pomoc se pomalu začíná dostávat do zničeného přístavního města Derna, zatímco se objevují obavy, že mohlo zahynout až 20 000 lidí, když bouře Daniel v noci na sobotu zasáhla severní pobřeží Libye.

Oficiální humanitární organizace, jako je libyjský Červený půlměsíc, prohlásily za nezvěstné deset tisíc lidí, ale  ředitel zdravotnického střediska al-Bayda Abdul Rahim Maziq uvádí zlověstný vyšší odhad 20 000 mrtvých.

 

 20807

Spolu pro Prahu" je skutečně děsivá sbírka jmen...

14. 9. 2023

čas čtení < 1 minuta

Spolu pro Prahu" je skutečně děsivá sbírka jmen..., konstatuje Albín Sybera.

Jan Čižinský: 

Dnešní hlasování o našem návrhu na odvolání Jiřího Pospíšila.

Neschváleno.

Přesto je vidět, že většina zastupitelů Jiřímu Pospíšilovi nevěří.

Pokud započítáme ty zastupitele, kteří nehlasovali, tedy nezmáčkli žádné tlačítko, tak je jasné, že nadpoloviční většina pražského zastupitelstva se od Jiřího Pospíšila vlastně distancuje.

 20808

Zmršený soudní proces se znásilňováním dětí

14. 9. 2023

čas čtení 2 minuty

  Vyžádali jsme si skrz "106" rozsudek z nedávno medializovaného PŘÍPADU 6 CHLAPCŮ ZNEUŽITÝCH vedoucím, píše Barbora Urbanová z organizace Pod svícnem:

K tomu:



Ze strany soudu zazněly argumenty jako "... třeba říci, že z provedeného dokazování neplyne, že by vytýkané jednání vůči nezletilým mělo trvale nepříznivé následky".  Přičemž víme, že ve většině případů jsou znalecké posudky obětí předneseny až v průběhu hlavního líčení, ke kterému nedošlo.

Pozn. JČ: Znásilnění dětí má trvalé následky na celý život.
 
Stejně jako ke znaleckému zkoumání obětí, protože v rozsudku se píše, že se rozhodovalo na základě posudku pachatele, ne přeživších. To, že ZATÍM nebylo prokázáno, že oběti mají z jednání nějaké následky neznamená, že neexistují, zejména vzhledem k tomu, že odborníci u dětí často mluví o tom, že trauma se projevuje se zpožděním.

 20805

Podrobnosti o ukrajinském útoku na Sevastopol: Rusové zabili vlastní vojáky

14. 9. 2023

čas čtení 2 minuty

Ruské úřady potvrdily, že výsadková loď Minsk a ponorka Rostov na Donu byly "zcela zničeny" při úterním nočním útoku na základnu RusNavy v okupovaném Sevastopolu na ukrajinském Krymu. Kromě toho se město Sevastopol  v noci na středu proměnilo v naprostý chaos, který vyústil v úmrtí místních policistů a vojáků při  střelbě do vlastních řad.

Dvě lodě byly navždy ztraceny, mnoho mrtvých a požár. Co se v noci v Sevastopolu skutečně stalo?

"Dnes v noci jsme se dozvěděli o následcích nepřátelského útoku na Sevmorzavod (suchý dok/loďařský závod) v Sevastopolu. Zdroje v Černomořské flotile, v generálním štábu a v sevastopolské vládě nám sdělily následující:

Rozhovor s ruským ministrem obrany Šojguem byl odstraněn za stránek ruské televize

14. 9. 2023

čas čtení < 1 minuta

Na otázku "Zvítězíme?" ruský ministr obrany zvedl bezradně ruce. Pak dodal: "Nemáme jinou možnost." Ruská televize rozhovor ze svých stránek odstranila:



 19422

Britský reportér Elonu Muskovi: Stálo vaše ego ukrajinské životy?

14. 9. 2023

čas čtení < 1 minuta


Stálo vaše ego a vaše hloupost ukrajinské životy, pane? Jeden oficiální činitel konstatuje, že jste umožnil Vladimíru Putinovi, aby jednal jako agresor. Co na to říkáte?


Vladimír Putin o vás říká, že jste vynikající, pane Musku. Uvědomujete si to? Jak byste vy nazval Vladimíra Putina?


Stálo vaše ego a vaše hloupost, pane, ukrajinské životy? Vysoký válečný činitel říká, že ano.

Ruská televize: Solovjev po útoku na Sevastopol znovu požaduje, aby Rusko zaútočilo na Západ

14. 9. 2023

čas čtení 1 minuta

"Musíme si uvědomit, že tohle je jen začátek. Že britská, německá, americká nacistická svoloč dá Ukrajině všechny rakety, kterou mohou, ATACMY, včetně Taurusu. Jejich hlavním úkolem je způsobit maximální škody Ruské federaci. Ano, můžeme reagovat útoky proti Kyjevu a Oděse. Ale my musíme reagovat útoky na Berlín, Londýn, Washington, New York, na místa, kde se shromažďují tito anti-lidé, na administrativní budovy, na místa, kde se činí tato rozhodnutí, a kde je vojenská infrastruktura. Musíme zaútočit na Polsko, na základnu, kudy všechen tento materiál přijíždí, musíme zaútočit na továrny, které ho vyrábějí. Nemáme jinou možnost. Tohle je válka Válka, která už je zjevná. Jsme ve válce s univerzálním zlem."



 18993

Varování z Británie: Zaveďte univerzitní školné - zničíte si univerzity

14. 9. 2023

čas čtení 4 minuty

Skoro jako všechno se nyní v Británii v důsledku zavedení univerzitního školného rozkládají i britské univerzity. Jsou na hranici finančního bankrotu. V zoufalství se snaží naverbovat co největší množství zahraničních studentů, jimž účtují astronomické školné (18 000 liber, tedy půl milionu Kč! ročně). Tito zahraniční studenti, především z chudých rozvojových zemí, financují své studium v Británii ze státních stipendií udělovaných vládami jejich zemí. Obscénním způsobem tak nyní Británie financuje své krachující univerzity ze státních rozpočtů chudých zemí světa.

Profesor Glen O'Hara z Oxford Brookes University píše v deníku Financial Times o nezvládnutelné krizi dnes krachujících britských univerzit a o idiocii vládních ministrů (ultrapravicoví extremisté z vládních kruhů Konzervativní strany si stěžují v televizi, že "příliš mnoho lidí studuje na univerzitách, získává vzdělání,  a tak se stávají levičáky a nevolí konzervativce". Británie zešílela). JČ

30050

Co začalo za Kalouska, směle nakročuje do budoucnosti

Na daně z automatů se nesahá, protože prodlouženou ruku ruské mafie si potřebujeme hýčkat?

14. 9. 2023

čas čtení 7 minut


Na konferenci o hazardu v Senátu, kterou pořádala senátorka
Adéla Šípová za přítomnosti senátora Bohuslava Procházky z Kutné Hory či pirátské poslankyně Kláry Kocmanové, jsem pojal téma „gambling a kriminalita“ možná trochu netradičně. Že existuje nelegální hazard, černé herny, je skutečnost známá. Že herny generují majetkovou trestnou činnost, protože kradete kvůli potřebě naházet to tam zas a snažit se vytáhnout zpátky to, co už tam zahučelo dřív, taky, píše na sociální síti brněnský lokální politik Matěj Hollan. Ale co se vlastně ne tak často zmiňuje, je obecně korupční prostředí a bezpečnostní rizika spjaté s tímto fenoménem. Hazard a korupce, hazard a praní špinavých peněz…, to jsou dvě strany téže mince, jak jen moderní paměť sahá. Pojďme si jen letmo připomenout, co tady bylo na celorepublikové úrovni nedávno. Za časů Miroslava Kalouska ve funkci ministra financí docházelo k nejmasivnějšímu porušování ústavního práva na samosprávu obcí v dějinách Česka. Kalousek a jeho melody boys prohlašovali, že jsou jim nálezy Ústavní soudu ukradené a ve spolupráci se Synotem nebo právě tady Novomaticem nechali celou Českou republiku zaplevelit všudypřítomnými videoloterními terminály a jejich deriváty.

30736

Sociální ostuda Prahy

14. 9. 2023

čas čtení 1 minuta


Chápu to správně, že více než milionová Praha v nejbrutálnějši krizi bydlení a s pomalu nejdražšími nemovitostmi v Evropě teď nabídne tolik sociálních bytů, kolik by se jich vešlo do jednoho jedenáctipatrového paneláku?, ptá se na sociální síti Jan Bělíček.

"Pražská rada schválila nová pravidla přidělování bytů. Podle Pirátů jde Praha cestou Brna. Nová pravidla obsahují řadu změn, které přístup k sociálním bytům ztíží. V prvé řadě se jedná o rozdělení městských bytů do kategorií, podle něhož budou nově byty pro osoby v sociální tísni tvořit pouhých 20 procent z uvolňovaných bytů. To znamená, že Praha bude pronajímat ročně jen zhruba 45 sociálních bytů."

Pozn. redakce: Sociální záležitosti, bydlení a zdravotnictví má v gesci náměstkyně primátora Alexandra Udženija. Její profil v otázce sociální politiky ilustruje článek Pavla Velemana o tragickém příběhu pana Halamky. Nový politický přístup schválila rada hlavního města tvořená také zástupci Pirátské strany, kteří v minulém období setrvávali s tehdejší zastupitelkou Udženijí v trvalém, vypjatě konfliktním vztahu. Ti sice pro návrh nehlasovali, nicméně bez jejich účasti by koalice nemohla politicky prosperovat.

Hospodaření OSBL za srpen 2023

6. 9. 2023

čas čtení 2 minuty


Vážení čtenáři,

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme.  Bohužel, příspěvky čtenářů každý měsíc mírně klesají. (JČ)

V srpnu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 51 631,70, výdaje byly v srpnu 66 829,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář. Zůstatek 1.9. 2023 je 493,55 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Ruská agrese na Ukrajině: Kim Čong-un přislíbil podporu Putinovi a Rusku "v boji proti imperialismu"; Ukrajina bombardovala loděnice v Sevastopolu

13. 9. 2023

čas čtení 19 minut


Kim řekl Putinovi, že "hlavní prioritou" Severní Koreje jsou vztahy s Ruskem; podle ruských představitelů byly při útoku na černomořský přístav Sevastopol poškozeny dvě lodě


- Obrovský požár v sevastopolské loděnici po ukrajinském leteckém útoku, sděluje Rusko

Po ukrajinském raketovém útoku na loděnici v Sevastopolu na okupovaném Krymu vypukl požár a 24 lidí bylo zraněno, uvedl Ruskem dosazený guvernér přístavu.

Michail Razvožajev v příspěvku na Telegramu uvedl, že požár "nebyl v civilním objektu" a že civilistům "nehrozí žádné nebezpečí". Zveřejnil také svou fotografii před něčím, co vypadá jako hořící plavidlo nebo přístavní infrastruktura.

Ruské kanály Telegramu rovněž zveřejnily videa výbuchů a obrovských plamenů.

Loděnice na Krymském poloostrově, který Rusko anektovalo v roce 2014, staví a opravuje lodě a ponorky pro ruskou Černomořskou flotilu, která podniká na Ukrajinu útoky drony a raketami.

Ukrajina v posledních měsících zvýšila počet útoků na Krym. Začátkem tohoto týdne také uvedla, že znovu získala strategické ropné plošiny v Černém moři, které v roce 2015 zabavilo Rusko.

- Ukrajina sděluje, že při útoku na Sevastopol byla zasažena velká ruská výsadková loď a ponorka


Timothy Snyder: Proč Rusové páchají na Ukrajině genocidu

12. 9. 2023

čas čtení 2 minuty

Ukrajinský novinář: Z jakého důvodu Rusko zvolilo takovou cestu? Měli by si uvědomit, že páchají zločin genocidy

Timothy Snyder:  To je úžasná otázka a pro nás všechny je to tak trochu záhada, že?  Dám vám logiku, víte, a pak o tom můžeme všichni přemýšlet. Zeptejte se Rusů za deset let, ale ta válka je založena na principu, že neexistujete, že? Principem války je, víte, Ukrajina neexistuje. Ukrajinci neexistují. Ukrajinská kultura neexistuje. To je ten princip, že Ukrajina vlastně neexistuje. Existuje jenom Rusko, velká ruská historie, velká ruská kultura. A teď, a tak ta myšlenka byla přijít a zabít nebo deportovat lidi, jako jste vy, lidi, jako jsou všichni tady. A pak ten šťastný Ukrajinec to má. Masy by se prostě smířily s tím, že jsou Rusové. To byla ta myšlenka. Ale co se stane, když se ukáže, že to není pravda. Takže ta ruská představa je, že všichni teď chtějí být Rusové. Tak se ukázalo, že to není pravda. Jak se pak cítíte? No, máte pocit, že musím zabíjet víc a víc lidí. Nejdřív si myslíte, že je to jenom elita, která je ukrajinská. Pak si uvědomíte, že víc lidí je ukrajinských. Pak si uvědomíte, že je tu celý ukrajinský národ. A tak logika je, dobře, musím zabíjet další a další lidi, abych se dostal k těm Ukrajincům, kteří chtějí být Rusy. A děláte to tak dlouho, až si uvědomíte, že takových Ukrajinců není moc. A najednou se ocitnete v té úplně genocidní pozici, ve které oni  jsou, už když začali. Chci říct, oni to řekli zcela otevřeně. Tohle je koloniální mise. My budeme zabíjet elity. Deportujeme  lidi do táborů a zbytek země pak půjde s námi. To už je genocidní, ale když se ukáže, že je víc lidí, které musíte zabít, tak zabijete víc lidí, a to oni říkají takhle otevřeně v televizi. Začali tím, že říkali tisíce nebo desetitisíce. A teď říkají, no, ukázalo se, že Ukrajinců je víc, takže musíme zabít miliony. Takže já si myslím, že to je, já si myslím, že to je ta dynamika.

 20804

Příliš mnoho a příliš mladí: Mluvila jsem s 10 000 dětmi o pornografii. Zde je 10 věcí, které jsem se dozvěděla

13. 9. 2023

čas čtení 9 minut

 
Mladí lidé vyrůstají na internetu a od pornografie je dělí jen pár kliknutí. Položila jsem jimjednoduchou otázku - co si o tom myslíte?
píše Abbey Wrightová
 

V letech 2016 až 2022 jsem hovořila s přibližně 10 000 dětmi a mladými lidmi ve věku od šesti do 22 let o tom, jaký dopad má pornografie na jejich životy.

Jsem divadelní režisérka a tvůrce a tento výzkum jsem provedla v rámci tvorby dvou nových muzikálů.

Při setkání s tolika dětmi a mladými lidmi jsem si uvědomila, jak rozsáhlé a složité je toto téma. Obávám se, že časné a opakované vystavení dětí pornografii škodí lidskému spojení a lásce. Obávám se také, že se o pornografii mluví pod pokličkou: musíme se nebát mluvit s dětmi o pornografii a najít pro to jazyk.


1. S pornografií se setkávají děti již od šesti let

 20802

"Inverzní vakcína" vykazuje potenciál k léčbě roztroušené sklerózy a dalších autoimunitních onemocnění

13. 9. 2023

čas čtení 5 minut

Nový typ vakcíny vyvinutý výzkumníky na Pritzkerově škole molekulárního inženýrství (PME) na univerzitě v Chicagu ukázal v laboratorním prostředí, že může zcela zvrátit autoimunitní onemocnění, jako je roztroušená skleróza, diabetes typu 1 a Crohnova choroba - to vše bez vypnutí zbytku imunitního systému.

Pedofilové využívají volně přístupný software umělé inteligenci k vytváření obrazů sexuálního zneužívání dětí

13. 9. 2023

čas čtení 3 minuty

  

Lidé sdílejí na temném webu návod, jak upravit software v počítači tak, aby manipuloval s fotografiemi dětí a vytvářel dětskou pornografii

Volně dostupný software umělé  inteligence využívají pedofilové k tvorbě materiálů ukazujícího sexuální zneužívání dětí, konstatuje  bezpečnostní dozorčí orgán, přičemž pachatelé diskutují o tom, jak pozměňovat fotografie slavných dětí nebo známých obětí a vytvořit z nich nový pornografický materiál.

Nadace Internet Watch Foundation uvedla, že na internetových fórech, která používají pachatelé sexuálních trestných činů, se diskutuje o používání volně přístupného software umělé inteligence k vytváření nových nezákonných materiálů. Varování přichází v době, kdy předseda britské vládní pracovní skupiny pro umělou inteligenci Ian Hogarth v úterý kolegům sdělil, že modely s volně přístupným zdrojovým kódem jsou využívány k vytváření "těch nejodpornějších věcí".

 16578

Když školník Bek ani nebek, aneb hrozí nám ostrá letáková kampaň?

13. 9. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 5 minut


Bek ani nebek

Zacinkaly nám rolničky na kašpárkovských čepicích druhé nejsilnější koaliční strany. Nadmíru odvážní „Starostové“ jen poskočili, zacinkali a hodili úsměvem po ministru financí. Tváří se, že toho podivného ministra financí vidí prvně a že tudíž vůbec netuší, proč zrovna ministerstvu školství bere státní peníze na největší prioritu vlády ODS.

Stanjura nejprve nahodil balónkových mínus 30 mld., pak nahodil mínus 12 mld., pak Bek, který dříve ani nebek už konečně bek a prý uhrál spravedlivou remízu, a tedy resort nedostane ani korunu navíc, což ovšem není jisté, neboť ještě není odhlasováno, ani podepsáno. Nicméně Bek už beká běhaje po organizacích jemu svěřených a vysvětluje, že recese, že inflace, že prostě školství není prioritou a Babiš sežral „všetky“ peníze. Potrefené finančně postižené instituce se už daly slyšet, že by jako na podzim, kdyby se jako vláda neurazila, mohli i spunktovat rebelii ve formě ostré letákové kampaně s výrazným zostřením ve formě barevných potisků plně odvážných hesel na tričku.

 20801

Školní jídelny a veřejná doprava jsou podle vlády dotační byznys

13. 9. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty


Od prvního teatrálního oznámení vládního úsporného balíčku na jaře tohoto roku čekám na to, kdy bude jasné, jak vláda v balíčku zakročí proti tzv. dotačnímu byznysu. Celkem se na tom mělo ušetřit asi 50 miliard korun. Vycházelo to vstříc vyjádřením šéfa NKÚ, že stát dotuje zcela absurdně podnikání soukromých firem.

Školství: Mikuláš Bek vysvětluje, proč stát nemůže podfinancovaným vysokým školám přidat

13. 9. 2023

čas čtení < 1 minuta




Globální oteplování: Maastricht a další místa v pondělí večer

13. 9. 2023

čas čtení < 1 minuta


Perpignan, Francie:



Taif, Saúdská Arábie:



 18993

Británie: Téměř každá třetí žena z řad chirurgů britského zdravotnictví byla sexuálně napadena, vyplývá z průzkumu

13. 9. 2023

čas čtení 4 minuty

 
Průzkum představuje "moment #MeToo pro chirurgii", říká vedoucí britského fóra žen v chirurgii



Téměř každá třetí žena pracující v britském zdravotnictví byla v posledních pěti letech sexuálně napadena, vyplývá z průzkumu, který je označován za "hnutí #MeToo pro chirurgii".

Chirurgové, kteří se zúčastnili studie zveřejněné v časopise British Journal of Surgery a sdílené s BBC a deníkem Times, uvedli 11 případů znásilnění.

Průzkum zjistil, že 30 % chirurgů a chirurgiček, kteří odpověděli, uvedlo, že byli sexuálně napadeni, 29 % žen zažilo v práci nechtěné sexuální návrhy, více než 40 % obdrželo nevyžádané komentáře o svém těle a 38 % bzlo podrobeno v práci sexuálnímu "škádlení".

 20800

Jak američtí miliardáři investují miliony do výzkumu s cílem odstranit smrt

12. 9. 2023

čas čtení 6 minut

Foto: Šestačtyřicetiletý Bryan Johnson a jeho sedmnáctiletý syn, jemuž odebíral krevní plasma

Rozhlas BBC vysílá v těchto dnech desetidílný seriál psycholožky Aleksy Krotoskiové o tom, jak američtí miliardáři usilují o omlazení a o odstranění smrti. V seriálu, který mi připadá trochu bulvární (poznamenává Jan Čulík), Krotoskiová argumentuje, že co si miliardáři ze Silicon Valley zamanou, to se nakonec stane - jejich disruptivní zásahy do společnosti údajně fungují. Vědci, kteří se zabývají dlouhověkostí, argumentují, že možnost vrátit se  fyzicky o dvacet třicet let bude k dispozici do pěti let, odstranění smrti prý bude trvat déle.

Zde je shrnutí recenze totoho seriálu z deníku Guardian. Seriál je v angličtině ZDE
 
Nový fascinující a často děsivý podcast se zabývá tím, co všechno "superhvězdy dlouhověkosti" udělají pro to, aby jim bylo 90 let, od výměny krve s mladými až po vytvoření prvních "postlidí".

 
Bryan Johnson donedávna platil stovky tisíc dolarů za to, že si každý měsíc do své stárnoucí krve vpravoval jeden litr mladistvé plazmy svého dospívajícího syna. "Nikdy jsem nevěnoval větší pozornost tomu, co jí... protože to šlo do mého těla," říká 46letý americký podnikatel v oblasti technologií v novém podcastu The Immortals. Do těla svého 70letého otce také pumpoval vlastní plazmu, aby pomohl zlepšit jeho zhoršující se fyzické a kognitivní zdraví: "Byl to jeden z nejvýznamnějších okamžiků v celém jeho životě. A pro mě to bylo totéž." Johnson nadále platí 2 miliony dolarů ročně výzkumnému týmu, který zkoumá, jak můžeme žít déle - a rozhodně není jediným boháčem v Silicon Valley, který se věnuje hledání věčného života.

Rozhovor Britských listů 623. Nedají si říct. Bude to stát 2 biliony Kč

5. 9. 2023

čas čtení < 1 minuta

   

Česká vláda je posedlá vybudováním čtyř jaderných bloků v Temelíně a v Dukovanech. Bude to stát 2 biliony Kč a povede to k zdražení elektřiny. O tom, proč je tento projekt naprosto nerealistický, hovoří Jan Čulík s odborníkem na jadernou problematiku z organizace Calla Edvardem Sequensem.

 20740

Obyvatelé 36 zemí označili Rusko za hlavní světovou hrozbu

13. 9. 2023

čas čtení 4 minuty

Více než 70 % účastníků mezinárodního průzkumu se domnívá, že Rusko představuje hrozbu pro svět. Vysoká míra vštípeného strachu je charakteristická pro největší země, které aspirují na vedoucí postavení v mezinárodním a vojenském smyslu. Zároveň se však Rusko jeví jako extrémně nepřátelská země - ve vztahu ke svým občanům i cizincům.

Rozhovor Britských listů 622. Proč je Fialova vláda takovým zklamáním a co s tím dělat

22. 8. 2023

čas čtení < 1 minuta



Fiala prostě toho Blažka nevyhodí. S politologem Jiřím Pehem hovoří Jan Čulík o současné české politické situaci.




 20613

Úpadek, strach a AfD v Německu

13. 9. 2023

čas čtení 9 minut

V Německu si dnes pravicově populistická Alternativa pro Německo (AfD) udržuje v průzkumech veřejného mínění stabilních 20 % – vede o dva až čtyři procentní body před vládnoucí středolevou Sociálně demokratickou stranou (SPD) a tvrdě šlape na paty středopravé Křesťanskodemokratické unii (CDU), napsal Mathias Döpfner.

 20690

BRICS není pro USA strategickou hrozbou

13. 9. 2023

čas čtení 9 minut

Skupina BRICS nedávno oznámila, že Argentina, Egypt, Etiopie, Írán, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty se k "alianci" připojí v roce 2024. Navzdory všeobecnému nadšení v protizápadních kruzích je ekonomický blok, který se brzy stane jedenáctičlenným partnerstvím, partnerstvím z rozumu. Není to dlouhodobá aliance ani strategická hrozba pro Spojené státy. Kritéria pro vstup do BRICS jsou vágní. Neexistuje žádná charta ani stálý sekretariát. Ani funkční web. Tento papírový tygr má také dlouhý seznam strukturálních problémů, které je třeba překonat. Jeho ideologická nesoudržnost, charakterizovaná otázkami sahajícími od vnitřních střetů zájmů až po odlišné mezinárodní perspektivy, bude pro "blok" v dohledné budoucnosti představovat komplexní výzvy, upozorňuje George Monastiriakos.

Ruská agrese na Ukrajině: Putin tvrdí, že ukrajinská protiofenzíva "nepokročila"; Švédsko zvažuje vyslání stíhaček na Ukrajinu

12. 9. 2023

čas čtení 7 minut

 
Ruský prezident vznáší nepodložená tvrzení, zatímco se s ním setkává Kim Čong-un; Švédsko možná daruje stíhačky Gripen

- Švédsko zvažuje vyslání stíhaček na Ukrajinu 

Švédská vláda zvažuje darování stíhaček Gripen Ukrajině, informoval v úterý švédský veřejnoprávní rozhlas (SR) s odvoláním na nejmenované zdroje.

Vláda chce mimo jiné vědět, jak by předání ovlivnilo švédské obranné schopnosti a jak rychle by Švédsko mohlo získat nové stíhačky Gripen, uvedl SR.

Podle zprávy může vláda již ve čtvrtek oficiálně požádat ozbrojené síly, aby tuto otázku oficiálně zvážily.

Nizozemsko a Dánsko vedly snahu dodat Ukrajině stíhačky F-16 americké výroby, které by pomohly čelit ruské vzdušné převaze ve válce.

Podle zprávy SR Ukrajina doufá, že obdrží jednu divizi stíhaček Gripen, vyráběných švédskou společností Saab, nebo 16 až 18 letadel.

V červnu švédská vláda uvedla, že poskytne ukrajinským pilotům možnost vyzkoušet si stíhací letouny Gripen vyrobené firmou Saab, ale zároveň uvedla, že potřebuje všechny své letouny k obraně švédského území.

Švédsko pomáhá ukrajinskému válečnému úsilí dodávkami zbraní, jako jsou tanky, protiletadlové systémy a obrněná bojová vozidla pěchoty typu 90.

Globální oteplování: Až 2000 lidí se utopilo po záplavách v libyjském městě, které zasáhla katastrofální bouře

12. 9. 2023

čas čtení 4 minuty

Aktualizace:  záplavách se pohřešuje 10 000 lidí, sděluje Červený kříž
 
Po bezprecedentních záplavách v Libyi se pohřešuje deset tisíc lidí, uvedl v úterý Červený kříž, když se vyjasnil rozsah škod v přístavním městě Derna, kde se o víkendu protrhly dvě přehrady.

Tamer Ramadan, libyjský vyslanec Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce, uvedl tento údaj na brífinku OSN v Ženevě a označil počet obětí za "obrovský".

Ministr zdravotnictví správy, která kontroluje východ Libye, uvedl, že bylo potvrzeno více než 3 000 mrtvých. "Počet pohřešovaných se pohybuje v tisících a očekává se, že počet mrtvých dosáhne 10 000," řekl Othman Abdel Jalil televiznímu kanálu Al-Massar.
* * *
Místní představitelé v městě Derna uvádějí, že po nočním zřícení dvou stárnoucích přehrad se pohřešují tisíce lidí
 

Podle šéfa jedné ze dvou soupeřících vlád v zemi se po silné bouři, která ve východolibyjském městě Derna vyvolala katastrofální záplavy, mohlo utopit až 2 000 lidí.


Státu propadnou nemovitosti bez průkazného vlastníka. Lze se o ně přihlásit už jen do konce roku

12. 9. 2023

čas čtení 5 minut

tisková zpráva

Praha 12. 9. 2023 – Stavby a pozemky s nedostatečně identifikovaným vlastníkem propadnou na konci roku státu. Aby k tomu nedošlo, měli by se o ně jejich skuteční majitelé přihlásit co nejdříve, ať stihnou vyřídit veškerou dokumentaci a prokázat své vlastnictví. K častému překvapení vlastníků lze některé z těchto nemovitostí nazvat černými stavbami, nicméně i u nich lze ve vybraných případech docílit jejich legalizace společně s přiznáním vlastnictví. Při pasivním přístupu tak občané mohou přijít celkově o stamilionové hmotné bohatství. Téma dále rozebírá Lukáš Regec, který se věnuje právnímu poradenství a působí jako partner advokátní kanceláře BDO Legal.


Pane Fialo, když trochu poklesne inflace, to neznamená, že ceny zboží začaly klesat. Rostou dál, jen trochu pomaleji. Ekonomie 101?

12. 9. 2023

čas čtení < 1 minuta



 20785

Zabránil Havel tomu, aby Kundera dostal Nobelovu cenu?

11. 9. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 8 minut

Derek Sayer upozornil na delší článek o Milanu Kunderovi, který v časopise Compact vydal Petr Drulák. Drulák z řady důvodů je  kontroverzní postava a v tomto kontextu bychom měli posuzovat jeho argumentaci. Drulák se zmiňuje o nedávném, podle mě nešťastném rozhovoru Věry Kunderové (z roku 2019) pro časopis Host, v němž řekla celou řadu dost pochybných věcí. Mimo jiné, jak to shrnuje Aktuálně.cz, "Kunderová: Emigrace je blbost, návrat nebyl možný kvůli disidentům"  Proč "je emigrace blbost"? Otevře se vám celý svět, jak dnes vědí především mnozí mladí Češi. A že by se Kundera býval nemohl vrátit do ČR "kvůli disidentům"? Oni skutečně měli takovou moc? Spíš bych řekl, že ne, velmi rychle je po pádu komunismu vyšachoval Václav Klaus. A i kdyby bývali měli moc, mohlo to Kunderovi zabránit, aby se vrátil do Brna? Ne.

Drulák ve svém článku politováníhodný rozhovor Věry Kunderové jaksi vyšperkovává a konstruuje situaci, kdy prý se Havel a Kundera vzájemně nenáviděli. Především Havel prý žárlil na světoznámého Kunderu. A dalším nenávistníkem, který házel Kunderovi, "bývalému komunistovi", klacky do cesty, byl prý Pavel Tigrid, první postkomunistický ministr kultury, pravicový sekerník, agent CIA. Byl vydavatelem čtvrtletníku Svědectví, který přímo financovala americká CIA. 

Ano, je známa "kontroverze" mezi Kunderou a Havlem z doby nedlouho po okupaci Varšavské smlouvy ze srpna 1968, kdy Kundera vydal nadšený článek oslavující "jedinečné" úspěchy československého pražskojarního "socialismu s lidskou tváří", a nedlouho poté na to Havel uveřejnil poněkud sžíravou repliku v tom smyslu, že skutečnost, že za Pražského jara došlo ke zrušení cenzury a omezení moci tajné policie způsobem, jak to normálně funguje desítky let v zavedených západních demokraciích, není zas nic tak světaborného. Mám tendenci v této diskusi být spíš na straně Václava Havla.

Ale že by Havel Kunderu nenáviděl? Vždyť mu dal vyznamenání...

I v ČR okrádají bankovní podvodníci důchodce

12. 9. 2023

čas čtení 1 minuta

Policie ČR informovala, že dochází k velkým bankovním podvodům zaměřeným na důchodce. Banka vám nikdy netelefonuje!

Podvodníci z telefonu. Vydávají se za pracovníky banky, kteří chtějí pomoci, přitom okrádají bezbranné důchodce o statisíce. Hned dva případy podvodů přes telefon museli řešit pražští policisté v polovině srpna.

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy
Podvodníci z telefonu

Vydávají se za pracovníky banky, kteří chtějí pomoci, přitom okrádají bezbranné důchodce o statisíce.

Hned dva případy podvodů přes telefon museli řešit pražští policisté v polovině srpna. V obou dvou případech se oběťmi stali více než sedmdesátiletí senioři, kteří přišli o nemalé životní úspory.

V prvním případě se neznámý muž vydával za pracovníka bezpečnostního oddělení bankovního ústavu a tvrdil, že se na jméno poškozené někdo snažil sjednat bankovní půjčku. Během několikaminutového rozhovoru starší ženu zmanipuloval a vystrašil natolik, že dle pokynů vybrala všechny své úspory ve výši přes šest set tisíc korun a odnesla je k domluvenému bitcoinmatu.


Při této příležitosti znovu upozorňujerme na vynikající bulharský film, oceněný v letošních Karlových Varech, který se zabývá přesně tímto problémem:


Bulharsko: "No, víte, vládnou u nás dnes ty tržní principy"


 

 16578

Jak si čeští politici vědí rady s rozvojem ekonomiky a společnosti

12. 9. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Nedělní Otázky V. Moravce lze rozdělit do tří pohledů na fungování ekonomiky a státu. Kde se vzal, tu se vzal Vladimír Špidla a zopakoval, že zdroje jsou. Stačí prý více danit. Musíme mít podle něj odvahu dávat na důchody stejné procento HDP jako vyspělé země, což podle něj neohrozí ani demografický vývoj, protože produkce se přesune z živé síly do síly mrtvé, tedy asi do strojů, jak to předpovídal Marx. Nechci se tomu vysmívat.

 20794

Praha plná soch

12. 9. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 8 minut



Zavítáte-li v těchto dnech do hlavního města České republiky Prahy, stanete se návštěvníky právě probíhajícího Mezinárodního sochařského festivalu Sculpture line, jehož se účastní celkem 6 států, 24 měst a 44 umělců, kteří na něm vystavují svá díla v celkovém počtu 81 instalací, z nichž v tomto magickém městě ve středu Evropy můžete zhlédnout 36 instalací od 26 umělců z nich, jejichž autory jsou uznávaní čeští výtvarníci, z nichž vybírám Kurta Gebauera, Lukáše Raise, Jaroslava Chramostu, Jakuba Flejšara, Lukáše Rittsteina, Michala Trpáka, Jaroslava Rónu, Martina Sedláka, Štěpána Šefra, Pavla Opočenského, Michala Gabriela, Antonína Kašpara, Jiřího Beránka, Alberta Kuklíka, Václava Fialu, Anetu Filipovou, Ivu Mrázkovou a Alexandru Koláčkovou, jejíž tři instalace nazvané Sofa, Sedící postava, Loď přitahují nejen svou barevností, z níž vyzařuje radost, hravost a pozitivní energie, ale také i svou velikostí oči všech procházejících kolem nich.

Paní Koláčková, jak se vlastně zrodila tato vaše tři díla, která zde prezentujete?

Praha: Dílo zkázy dokonáno

12. 9. 2023

čas čtení 4 minuty

Rozdělování městských bytů v Praze jde “brněnskou cestou”, bude neprůhledné a neověřitelné

Tisková zpráva

Rada hlavního města v pondělí na svém jednání odhlasovala novou podobu pravidel pro přidělování městských bytů. Tisk byl odhlasován těsnou většinou 7 hlasů. Pirátští radní pro ně ruku nezvedli, protože de facto zavádí netransparentní “brněnský model” přidělování městských bytů u bytů pro seniory a bytů pro mladé rodiny. V průběhu jednání o podobě dokumentu pirátský klub jasně deklaroval, že nepodpoří žádnou podobu pravidel, ve kterých nebude průhledný a ověřitelný systém založený na bodovém systému.

Pozdrav na úřad Prahy 1

12. 9. 2023

čas čtení < 1 minuta



 18993

Británie: Jak se brutálně krade v britských obchodech

12. 9. 2023

čas čtení 5 minut

Moderátorka, BBC World at One, pondělí 11.9.: Šéfka supermarketu John Lewis, Dame Sharon Whiteová varovala, že hrozí nebezpečí, že se ulice stanou místem rabování pro zločinecké gangy. Chce, aby vládní komise přezkoumala, co je třeba udělat pro záchranu hlavních ulic. Její varování přichází v době, kdy se deset největších maloobchodních prodejců v zemi dohodlo na financování nové policejní operace zaměřené na potírání krádeží v obchodech. Michelle Whiteheadová pracuje v malém obchodě se smíšeným zbožím ve Wolverhamptonu, kde mi  vyprávěla o tom, co musí snášet a jak často v jejím obchodě dochází ke krádežím.

Michelle Whiteheadová:  Denně dvakrát až třikrát denně a berou sýr, slaninu, konzervy s čerstvým masem, lančmít, dětskou výživu, konzervy s kukuřicí, hovězí maso, čokoládové tyčinky.

 20793

Ukrajina: Pozor na normalizaci nenormálního

12. 9. 2023

čas čtení 2 minuty

Moderátorka, World at One, BBC, 11. září: Teď jste byl právě na Ukrajině. Poukazujete na to, jak se na Ukrajině normalizuje to, co je nenormální. Co tím myslíte?

David Miliband, ředitel charitaivní organizace International Rescue Committee a bývalý britský ministr zahraničí: Minulý týden jsem strávil nějaký čas v Kyjevě, kde jsem se setkal s našimi týmy, s našimi klienty, a je to opravdu bizarní rozdělení obrazu. Na jedné straně. Máte tu kavárny, restaurace, vape shopy, máte tu prosperující město. 

A na druhé straně máte naprosto abnormální situaci. Máte letecké sirény velmi intenzivní přes víkend. Máte miliony, doslova, vnitřně vysídlených lidí a uprchlíků, máte válku, zločiny proti civilní infrastruktuře, která je terčem útoků, a máte situaci, kdy každá žena na Ukrajině ví, že její bratr, manžel, syn je v ohrožení. 

A tak je ohrožena každá rodina. 


 18389

dTest: Nejčastější dotazy seniorů –⁠ opatrnosti není nikdy nazbyt

12. 9. 2023

čas čtení 5 minut


 

V dnešním neustále se měnícím světě se senioři ocitají tváří v tvář prostředí, které se výrazně liší od toho, v němž sami vyrůstali. Obklopeni moderními technologiemi a novými spotřebitelskými trendy, bojují mnohdy s obavami, že zmáčknou něco špatně nebo se naopak v on-line světě pohybují až příliš důvěřivě. Jakým největším nástrahám jsou tak dnes senioři jako spotřebitelé vystaveni?

 20788

Ruská agrese na Ukrajině: Lula odvolal své tvrzení, že Putin v Brazílii "nebude zatčen"

11. 9. 2023

čas čtení 14 minut

- Brazilský vůdce v pondělí odvolal své osobní ujištění, že ruský prezident Vladimir Putin nebude zatčen, pokud se příští rok zúčastní summitu G20 v Riu de Janeiru, a uvedl, že o tom rozhodne justice.

Putin se letošního setkání v indickém hlavním městě Dillí nezúčastnil, aby se vyhnul možné politické oposici a případnému riziku trestního zadržení na základě zatykače Mezinárodního trestního soudu (ICC).

Brazílie je členem ICC, ale prezident Luiz Inacio Lula da Silva o víkendu vyvolal pozdvižení, když indické zpravodajské síti Firstpost řekl: "Pokud jsem prezidentem Brazílie a pokud přijede do Brazílie, není možné, aby byl zatčen."

V pondělí však  novinářům řekl: "Nevím, jestli ho brazilská justice zadrží. Rozhoduje o tom justice, ne vláda."

Putin vynechal nedávná mezinárodní setkání a místo toho vyslal svého ministra zahraničí Sergeje Lavrova do Dillí na zasedání skupiny G20, které se uskutečnilo 9. a 10. září, přestože Indie není signatářem Mezinárodního trestního soudu.

V březnu ICC oznámil vydání zatykače na Putina kvůli obvinění z válečného zločinu nezákonné deportace ukrajinských dětí. Kreml obvinění odmítá a trvá na tom, že zatykač na Putina je "neplatný".

Zemětřesení v Maroku: Hnutí Červeného kříže a Červeného půlměsíce pomáhá

11. 9. 2023

čas čtení 1 minuta

 
Centrální Maroko zasáhlo v noci na sobotu silné zemětřesení o síle až 6,8° Richtera. Počet mrtvých  převyšuje 2000, stovky zraněných, tisíce lidí bez přístřeší.

Bezprostředně byly na místě týmy Marockého červeného půlměsíce, v koordinaci s Mezinárodní federací Červeného kříže a Červeného půlměsíce a místními úřady. Provádějí vyhledávání zasažených, poskytují první pomoc, psychosociální pomoc a pomoc evakuovaným, transportují raněné do nemocnic. 

Probíhá zjišťování rozsahu škod, nejhůře postižené jsou odlehlé horské oblasti. 

Souběžně s pátráním po raněných poskytujeme pomoc přeživším. Zásadní je hygiena, zajištění pitné vody, přístřeší a důstojné zacházení s lidskými ostatky.

Pomoc Hnutí Červeného kříže a Červeného půlměsíce v místě lze podpořit i prostřednictvím
sbírkového účtu Českého červeného kříže

» č. ú. 333999/2700 v.s.2305

 20791

Proč ne v Česku? Dánská ekonomika dramaticky prosperuje, má lék na hubnutí Wegovy

11. 9. 2023

čas čtení 8 minut

 
Dánsko má necelých šest milionů obyvatel


Společnost Novo Nordisk, výrobce vysoce úspěšné a populární injekce proti obezitě, vlastnoručně, jako jediná zachránila Dánsko před recesí
 
Díky rostoucí poptávce po léku na hubnutí Wegovy se tento dánský podnik minulý týden stal největší evropskou společností podle hodnoty akcií a předstihl dosavadního držitele tohoto titulu, francouzskou luxusní skupinu LVMH. Tržní hodnota akcií společnosti Novo Nordisk ve výši 425 miliard dolarů nyní převyšuje celý hospodářský výkon Dánska, který se letos odhaduje na 403 miliard dolarů.

Prudký nárůst prodeje tohoto léku v zahraničí zvýšil hodnotu dánské koruny, což donutilo centrální banku země udržovat úrokové sazby na nižší úrovni, než by jinak musela, aby hodnotu měny udržela na uzdě. Koruna je vázána na euro, aby se usnadnil obchod s eurozónou.

 17911

Tato vláda nefunguje, ale máme řešení

11. 9. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 7 minut

Aneb pozdrav z daleké lepé Ostravy

Modrá Zeď nářků

Politici, podnikatelé, odbory, firmy i občané po třiatřiceti letech pochodu na Západ zjistili, že je před námi Velká, tučná a děsně modrá zeď. Za zdí je snad onen pověstný Západ, ale kdo ví? Makali jsme, škrtili jsme, šetřili jsme, lichvařili, odkláněli a ojebávali stát, až jsme se dostali ke Zdi nářků.

 20792

11. září, útočiště konspiračních teorií 21. století

11. 9. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 10 minut


Konspirační teorie vládnou světu od té doby, co se Eva spikla s hadem. Ve 20. století pravděpodobně žádná konspirační teorie nenakrmila více myslí než ty o atentátu na amerického prezidenta Johna F. Kennedyho. V naší současné době, i když žijeme v epoše ostře poznamenané nekontrolovatelným šířením konspiračních teorií, které rozněcuje rétoriku krajní pravice, byly útoky na Světové obchodní centrum a Pentagon 11. září 2001 ztělesněním široké nedůvěry vůči oficiálním verzím této události  pocházejících z establishmentu.

 20789

Kde se stala chyba?

11. 9. 2023 / Filip Pertold

čas čtení < 1 minuta

Až se jednou bude hledat odpověď na otázku, kde se stala chyba v posledních dvou až třech letech, celkem by mě zajímaly odpovědi na tyto otázky:

1. Jak moc krach Bohemia Energy a obecně špatná regulace dodavatelů přispěla k brzkému nárůstu inflace a jak moc to přispělo k všeobecné vystrašenosti domácností a jejich snížení spotřeby.

2. Jak moc dysfunkční antimonopolního legislativa a regulace přispívá k inflaci, když přijde vnější šok? Neboli jak moc máme konkurenční prostředí v potravinách, energiích a další?

3. Skutečně vlastní měnová politika pomáhá, když je inflační šok primárně nákladový?

4. Proč máme tak velký pokles domácí spotřeby, když máme tak obrovský příliv lidí z Ukrajiny?

Samé otázky pro experty v industrial organisation, případně applied macro. Bohužel tu nějak nejsou...

 19663

Dnes je to právě padesát let od toho "prvního" 11. září - od Pinochetova puče v Chile

11. 9. 2023 / Matěj Metelec

čas čtení 1 minuta

Chilský puč je vlastně dodnes v mnoha ohledech paradigmatickou událostí. Allende symbolizuje všechny latino-americké politiky, kteří se pokoušeli jít levicovou cestou a narazili na kombinaci zájmů amerických firem a paranoie americké politické třídy z opakování kubánského scénáře, Pinochet zosobňuje všechny vojenské diktátory brutálně potlačující sebemenší opozici, o nichž Američané říkali "možná je to parchant, ale je to náš parchant". Pinochetismus je navíc obklopen aureolou téměř ekonomického zázraku, jímž jej do značné míry ověnčili "Chicago boys", již jezdili juntě v ekonomických otázkách radit.

30683

Zranitelnost - škodlivá slabost, anebo nezbytná síla?

11. 9. 2023 / Kateřina Paříková

čas čtení 4 minuty


Současná doba zažívá boom v oblasti psychologie. Důraz je čím dál více kladen na oblast kvalitního sebepoznání a celistvého prožívání života, od čehož se následně odvíjí kvalita našich vztahů a odtud podoba celospolečenského systému.

Témat, která je potřeba podrobně rozpracovávat, je mnoho. Lidskou psychiku si de facto můžeme představit obdobně jako hlubiny vesmíru - nemáme je ani zdaleka probádané.

"Dary zranitelnosti" je téma současně probíhajícího kurzu pod záštitou našeho předního odborníka v oblasti psychologie Pavla Rataje, který ho vede společně s uznávanou koučkou Ivetou Clarke.

Proč tedy věnovat pozornost tématu naší zranitelnosti v kontextu toku řeky našich životních příběhů?

 20790

Zemřel tvůrce konceptu kreativního volného času a home office

11. 9. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty

 
Ve věku 85 let zemřel v Římě jeden z nejvlivnějších myslitelů konce 20. století, italský sociolog Domenico de Masi, který se zasloužil o formulaci konceptu "tvůrčího volného času" a měl velký vliv na vznik italské strany Hnutí 5 hvězd. Home office, masová nezaměstnanost a hospodářská krize byly pro sociologa Domenica de Masiho opakujícími se tématy ještě před pandemií Covid-19.

Pro Romana Jocha: K porozumění problémům musí být v pracovním týmu většina žen

11. 9. 2023

čas čtení 4 minuty

Jak se lidské mozky dokáží navzájem synchronizovat a proč je to důležité

Čím vyšší je počet žen ve skupině, tím lépe bude tato skupina schopna využít skutečnou kognitivní kapacitu, kterou má k dispozici.

Výroky jako Romana Jocha dokazují, jak skutečně hluboké idiocie někdy dosahuje český diskurs. A vůbec netuší, která bije...



Překlad:

Od druhé světové války se s každou generací zvyšovalo naše IQ, docházelo k postupnému zvyšování inteligence. Ale u těch, kteří se narodili v 70. letech 20. století, se zdálo, že jsme dosáhli vrcholu našeho IQ, a od té doby jako bychom neustále klesali, tak proč tomu tak je? 

Možná na našem individuálním IQ skutečně nezáleží? 

Co je tedy přesně kolektivní inteligence? Faktor K, jak ho nazývají neurovědci, je ve skutečnosti to, jak dobře se skupiny lidí dokáží společně učit a společně řešit problémy. Jak dokážou řešit hádanky? A aby bylo možné tuto inteligenci efektivně a inovativně využívat, je tento faktor K, tato kolektivní inteligence, opravdu důležitý.

31459

Že prý na Smetanově nábřeží v Praze 1 nejsou žádná auta, píše E. Srpová na Aktuálně.cz. Opravdu?

11. 9. 2023

čas čtení < 1 minuta


Nedaleko tohoto místa mám byt, poznamenává Jan Čulík. Je to tam strašné. Trvale:

 18993

Ještě k děsivému stavu britských věznic

11. 9. 2023

čas čtení 6 minut

Jak jsme už referovali, v souvislosti s útěkem jednadvacetiletého mladíka z vězení, který je obviněn z údajné špionáže pro Írán, se objevily v britských médiích šokující informace o děsivém stavu britských věznic, které jsou zcela rozložené - jako v podstatě dnes v Británii všechno.

V sobotním diskusním pořadu rozhlasu BBC Any Answers, kam telefonují posluchači, jste mohli vyslechnout několik šokujících svědectví o britských věznicích od bývalých vězňů. Mezi těmito svědectvími telefonovali do pořadu fašističtí důchodci, kteří požadovali zavedení ještě daleko tvrdších poměrů ve věznicích.

Obávám se, že poměry v českých věznicích nebudou asi příliš odlišné. I v českých věznicích je příliš mnoho vězňů, kteří tam nepatří. Obávám se ovšem, že pokud nedojde k průšvihu, jako nyní v Británii, poměry ve věznicích nikdo moc neřeší. (JČ)

Zde je svědectví jednoho britského vězně z výše uvedeného pořadu:

13509