Globální oteplování: Až 2000 lidí se utopilo po záplavách v libyjském městě, které zasáhla katastrofální bouře

12. 9. 2023

čas čtení 4 minuty
Aktualizace:  záplavách se pohřešuje 10 000 lidí, sděluje Červený kříž
 
Po bezprecedentních záplavách v Libyi se pohřešuje deset tisíc lidí, uvedl v úterý Červený kříž, když se vyjasnil rozsah škod v přístavním městě Derna, kde se o víkendu protrhly dvě přehrady.

Tamer Ramadan, libyjský vyslanec Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce, uvedl tento údaj na brífinku OSN v Ženevě a označil počet obětí za "obrovský".

Ministr zdravotnictví správy, která kontroluje východ Libye, uvedl, že bylo potvrzeno více než 3 000 mrtvých. "Počet pohřešovaných se pohybuje v tisících a očekává se, že počet mrtvých dosáhne 10 000," řekl Othman Abdel Jalil televiznímu kanálu Al-Massar.
* * *
Místní představitelé v městě Derna uvádějí, že po nočním zřícení dvou stárnoucích přehrad se pohřešují tisíce lidí
 

Podle šéfa jedné ze dvou soupeřících vlád v zemi se po silné bouři, která ve východolibyjském městě Derna vyvolala katastrofální záplavy, mohlo utopit až 2 000 lidí.


 

Ossama Hamad, premiér vlády sídlící na východě země, v pondělí uvedl, že po víkendových přívalových deštích se pravděpodobně pohřešují tisíce lidí. Červený půlměsíc v Benghází odhadl počet mrtvých na pouhých 250. Nejhůře postižená oblast Derny však zůstala z velké části odříznuta od světa a místní představitelé prohlásili, že situace ve městě se "vymkla kontrole a je katastrofou".

Mluvčí libyjské armády na východě země, generálmajor Ahmed Al-Mismari, naznačil, že v Derně, která má 100 000 obyvatel, se pohřešuje až 5 000 až 6 000 osob.

Přesný počet mrtvých je těžké odhadnout, protože komunikace jsou přerušeny a správa je ztížena deset let trvajícím bojem o moc mezi dvěma soupeřícími vládami, z nichž každá je podporována vlastními plovojenskými bojůvkami.

Pomocné agentury a bohaté státy Perského zálivu, jako jsou Spojené arabské emiráty, spěchají do regionu s nouzovou pomocí a místní představitelé uvedli, že potřebují nosítka, potraviny a vodu.

K úmrtím došlo poté, co silná bouře a silné záplavy vedly ke zhroucení dvou stárnoucích přehrad, z nichž vytekla  rozvodněná rychle tekoucí řeka, jež spláchla nejméně celou jednu čtvrť.

Není známo, kolik lidí spalo v bytech, když přišla povodeň. Obyvatelé se poprvé dozvěděli, že se hráze pod tíhou vody zhroutily, když uprostřed noci uslyšeli výbuch.

Jeden z obyvatel na sociálních sítích uvedl: "Po východu slunce jsme vyšli do ulic Derny, ale ulice tam nebyly."

Jeden z obyvatel Derny, Ahmed Mohamed, uvedl:  "Spali jsme, a když jsme se probudili, zjistili jsme, že dům oblévá voda. Jsme uvnitř a snažíme se dostat ven."

Městská rada v Derně oznámila dne na své oficiální stránce na Facebooku, že "situace je katastrofální a mimo kontrolu". Vyzvala k mezinárodnímu zásahu a otevření námořního koridoru kvůli zhroucení většiny městské zástavby.

Kais Fhakeri z Červeného půlměsíce řekl: "Zaznamenali jsme nejméně 150 mrtvých. po zřícení budov. Očekáváme, že počet obětí vzroste na 250. Situace je katastrofální."

Těžké záplavy odplavují vozidla, ukazují  záběry vysílané východolibyjskou televizí Almostakbal TV.

Libyjský parlament  na východě země vyhlásil třídenní smutek. Abdulhamid al-Dbeibah, předseda libyjský premiér uznaný OSN, který sídlí v Tripolisu v Libyi. na západě země, rovněž vyhlásil třídenní smutek ve všech postižených městech, a označil je za "oblasti postižené katastrofou".

Dbeibahova vláda je uznávána libyjskou centrální bankou, která vyplácí  finanční prostředky vládním úřadům v celé zemi.

Čtyři ropné přístavy - Ras Lanuf, Zueitina, Brega a Es Sidra - jsou od sobotního večera uzavřeny.

Bouře zasáhla východní Libyi v neděli odpoledne a poškodila  také Benghází, kde byl vyhlášen zákaz vycházení. a na několik dní byly uzavřeny školy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2595

Diskuse

Obsah vydání | 14. 9. 2023