Globální ceny potravin rostou poté, co Rusko ukončilo dohodu o obilí a Indie omezila vývoz rýže

7. 8. 2023

čas čtení 4 minuty
Nárůst je způsoben vyššími náklady na rýži a rostlinný olej. Jedná se o první nárůst od dubna, kdy se poprvé za rok mírně zvýšily ceny cukru.

Globální ceny potravinářských komodit, jako je rýže a rostlinný olej, zdražily poprvé za několik měsíců poté, co Rusko odstoupilo od válečné dohody umožňující Ukrajině dodávat obilí do světa a Indie omezila některé své vývozy rýže, uvedla v pátek Organizace OSN pro výživu a zemědělství.

Index cen potravin FAO, který sleduje měsíční změny mezinárodních cen běžně obchodovaných potravinářských komodit, vzrostl v červenci oproti červnu o 1,3 %, což bylo způsobeno vyššími náklady na rýži a rostlinný olej. Jednalo se o první nárůst od dubna, kdy vyšší ceny cukru poprvé za rok mírně zvýšily index.

Ceny komodit klesají od loňského roku, kdy dosáhly rekordních maxim po ruské invazi na Ukrajinu. Přerušené dodávky z obou zemí zhoršily globální potravinovou krizi, protože obě jsou předními dodavateli pšenice, ječmene, slunečnicového oleje a dalších cenově dostupných potravin, zejména do zemí v částech Afriky, Středního východu a Asie, kde miliony lidí bojují s hladem.

Svět se stále vzpamatovává z těchto cenových šoků, které zvýšily inflaci, chudobu a potravinovou nejistotu v rozvojových zemích, které jsou závislé na dovozu.

Nyní existují nová rizika poté, co Rusko v polovině července odstoupilo od dohody zprostředkované OSN a Tureckem, která poskytovala ochranu lodím přepravujícím ukrajinské zemědělské produkty přes Černé moře. Spolu s ruskými útoky na ukrajinské přístavy a obilnou infrastrukturu se ceny pšenice a kukuřice na světových trzích zvedají.

Mezinárodní ceny pšenice vzrostly v červenci oproti červnu o 1,6 %, což je první nárůst za devět měsíců, uvedl hlavní ekonom FAO Maximo Torero.

Ještě znepokojivější je indický zákaz obchodu s některými odrůdami bílé rýže jiné než Basmati, což v některých částech světa vyvolalo hromadění této základní rýže. Omezení zavedená koncem minulého měsíce přišla v době, kdy nastoupil klimatický jev El Niño, který přinesl v některých částech Asie sušší a teplejší počasí a očekávalo se, že poškodí produkci rýže.

Ceny rýže vzrostly v červenci o 2,8 % oproti předchozímu měsíci a o 19,7 % v letošním roce a dosáhly nejvyšší úrovně od září 2011, uvedla FAO.

Dražší rýže "vyvolává značné obavy o potravinovou bezpečnost pro velkou část světové populace, zejména pro ty, kteří jsou nejchudší a kteří věnují větší část svých příjmů na nákup potravin," uvedla organizace ve svém prohlášení.

Bude to obzvláště náročné pro subsaharskou Afriku, protože ta je klíčovým dovozcem rýže, řekl Torero novinářům.

Ještě ostřejší byl skok v cenách rostlinných olejů, jak je sledovala FAO, který minulý měsíc přinesl nárůst o 12,1 % oproti červnu poté, co klesal sedm měsíců v řadě. Organizace poukázala na 15 % nárůst cen slunečnicového oleje po "obnovené nejistotě" ohledně dodávek po ukončení dohody o obilí.

"Zatímco svět má dostatečné dodávky potravin, problémy s dodávkami od hlavních producentů kvůli konfliktům, vývozním omezením nebo výpadkům produkce vyvolaným počasím mohou vést k nerovnováze nabídky a poptávky napříč regiony," uvedl Torero, hlavní ekonom FAO. To povede k "nedostatečnému přístupu k potravinám kvůli rostoucím cenám a potenciální potravinové nejistotě".

Poznamenal, že globální ceny potravinářských komodit se liší od toho, co lidé platí na trzích a v obchodech s potravinami. Navzdory tomu, že ceny na světových trzích od loňského roku klesají, tato úleva se k domácnostem nedostala.

Místní ceny potravin v mnoha rozvojových zemích stále rostou, protože jejich měny oslabily vůči dolaru, který se používá k nákupu obilí a rostlinného oleje.

"Přenos z nižších cen komodit na konečné spotřebitelské ceny, které zahrnují další složky, jako je logistika a další produkty, které vyrábíme - například chléb - se v rozvojových zemích zatím neuskutečňuje," řekl Torero.

Návrat k vyšším cenám potravinářských komodit "by mohl způsobit, že tento nedostatek přenosu bude trvat déle, než se očekávalo," řekl.

Zdroj v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
3454

Diskuse

Obsah vydání | 10. 8. 2023