Británie jako darebácký stát: Rada Evropy pro lidská práva odsoudila návrh britského zákona o deportaci uprchlíků do Rwandy

23. 4. 2024

čas čtení 2 minuty
 
Komisař vyjádřil vážné znepokojení poté, co azylová politika Rishiho Sunaka prošla britským parlamentem


Komisař Rady Evropy pro lidská práva odsoudil program Rishiho Sunaka pro Rwandu a uvedl, že vyvolává "závažné otázky týkající se lidských práv žadatelů o azyl a právního státu".

Komisař tohoto orgánu pro lidská práva Michael O'Flaherty uvedl, že návrh zákona, který by měl být podepsán v úterý poté, co v pondělí večer prošel parlamentní fází, vyvolává vážné znepokojení a neměl by být využíván k odstraňování žadatelů o azyl nebo k narušování nezávislosti soudců.


 

"Jsem znepokojen tím, že návrh zákona o Rwandě umožňuje provádět politiku vyhošťování lidí do Rwandy, aniž by orgány Spojeného království ve většině případů předem posoudily jejich žádosti o azyl," uvedl O'Flaherty a dodal, že návrh zákona "významně vylučuje možnost britských soudů plně a nezávisle přezkoumat předložené záležitosti".

Spojené království zůstává členem tohoto celoevropského orgánu, který podporuje lidská práva, demokracii a právní stát na celém kontinentu.

O'Flaherty upozornil, že Spojené království nesmí vystavovat lidi, a to ani nepřímo, "navracení", tedy nucení uprchlíka nebo žadatele o azyl do země nebo na území, kde mu pravděpodobně hrozí pronásledování, a to i podle článku 3 Evropské úmluvy o lidských právech, podle Úmluvy o právním postavení uprchlíků a podle "řady dalších mezinárodních nástrojů".

Sacha Deshmukh, výkonný ředitel Amnesty International UK, uvedl, že návrh zákona "zasahuje sekerou do mezinárodní právní ochrany některých z nejzranitelnějších lidí na světě a je věcí národní ostudy, že naše politická reprezentace nechala tento návrh zákona projít.

Návrh zákona je postaven na hluboce autoritářském pojetí, které útočí na jednu z nejzákladnějších rolí soudů - schopnost posoudit důkazy, rozhodnout o skutkových okolnostech případu a podle toho aplikovat právo. Je absurdní, že soudy jsou nuceny považovat Rwandu za 'bezpečnou zemi' a mají zakázáno posuzovat všechny důkazy o opaku."
Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
1395

Diskuse

Obsah vydání | 25. 4. 2024