Afghánistán: Opiové protesty katalyzují protitálibánské nálady

22. 5. 2024

čas čtení 6 minut
Uprostřed bouřlivé krajiny poznamenané stupňujícím se terorismem, prohlubujícími se etnickými rozpory, rozsáhlými protesty a pustošením přírodními katastrofami se Afghánistán po více než dvou letech vlády Tálibánu nachází v kritické situaci. Nedávný nárůst protitálibánských nálad, který vyvolaly zejména veřejné nepokoje v provincii Badachšán, podtrhuje mnohostranné výzvy, kterým čelí vláda Tálibánu jako státní aktér, píše Janatan Sayeh.

Protestní vlna v Badachšánu a etnicko-ekonomické křivdy

Dne 22. dubna Tálibán zakázal veškeré pěstování opiového máku podle nových přísných zákonů, čímž výrazně snížil nabídku máku v zemi a odbyl mnoho zemědělců, jejichž živobytí závisí na pěstování máku.

Na začátku května začal Tálibán tuto politiku znovu prosazovat v afghánské provincii Badachšán, kde se nacházejí jedny z největších makových farem v zemi. Místní obyvatelé Badachšánu tvrdí, že skupina členů Tálibánu 3. května zaútočila na makovou farmu v Badachšánu, zabila dva etnické Tádžiky a údajně napadla jednu ženu.

To vyvolalo pokračující protestní vlnu po celé provincii, kdy zemědělci a obyvatelé vyjadřovali nesouhlas s vládou Tálibánu po celý týden. Kromě obav ze ztráty makových farem místní obyvatelé tvrdí, že paštunské praktiky Tálibánu umožňují pronásledování Tádžiků, Uzbeků, Hazárů a dalších nepaštunských etnických skupin. Protesty eskalovaly 13. května, kdy vojenská jednotka Tálibánu Badakhshan Omar Sales 219 zahájila palbu do demonstrantů a zabila nejméně dva místní obyvatele.

Prohlubující se etnické rozdíly a vnitřní rozpory

Dynamika vyvolaná protesty v Badachšánu vyvolala vnitřní rozpory ve vedení Tálibánu. 11. května nepaštunští členové Tálibánu pohrozili, že vyhlásí povstání kvůli diskriminačním praktikám uvnitř skupiny. Velitelé a níže postavení členové nepaštunského Tálibánu z provincií Balch, Pandžšír, Kapisa a Parwan údajně zaslali videa místním afghánským médiím Amaj News a pohrozili eskalací, pokud bude pokračovat diskreční politika Tálibánu.

Tento rozkol byl podnícen velitelem etnického tádžického Tálibánu Abdulem Hamidem Chorásáním, který 11. května prohlásil, že rezignoval kvůli podpoře protestů v Badachšánu a politice Tálibánu. Chorásání je vysoce postavený člen, který opakovaně kritizoval Tálibán a obvinil tuto skupinu z bigotnosti a etnocentrismu v sérii videoklipů, které zveřejnil na svých sociálních sítích.

Nárůst terorismu a ideologické výzvy

Islámský stát v provincii Chorásán (ISKP), který je nepřítelem Tálibánu, využil nepokojů k prosazení své agendy tím, že se zaměřil na bojovníky Tálibánu v Badachšánu. Skupina se přihlásila k odpovědnosti za bombový útok z 8. května, který zasáhl hlídku Tálibánu ve Fajzabádu a zabil tři a zranil pět bojovníků Tálibánu. Teroristické činy ISKP se v posledních měsících v Afghánistánu prudce rozzrostly. Týden předtím se ISKP přihlásila k odpovědnosti za střelbu v šíitské mešitě v provincii Herát z 29. dubna, při níž bylo zabito šest etnických Hazárů, menšinové skupiny v Afghánistánu, která vyznává šíitský islám.

Tento nárůst nejenže podkopává autoritu Tálibánu v zemi, ale také poškozuje jeho vztahy s Pákistánem. Vláda Tálibánu tvrdila, že ISKP vstoupil do Afghánistánu z Pákistánu, aby zorganizoval teroristické útoky. Afghánský Tálibán později zveřejnil video, ve kterém tvrdí, že členové ISKP zatčení za útok z 8. května byli pákistánští státní příslušníci.

Přírodní katastrofy a chybějící infrastruktura pro reakci na mimořádné události

Absence řádné infrastruktury pro účinné řešení problémů vyplývajících z přírodních katastrof pravděpodobně dále podpoří přetrvávající protitálibánské nálady. Bleskové záplavy způsobené silnými sezónními dešti v Afghánistánu 10. května tragicky zabily více než 300 lidí a zničily více než 1000 domů. Hlavní mluvčí Tálibánu Zabihulláh Mudžáhid uvedl, že "rozsáhlá devastace" vyústila ve "značné finanční ztráty".

Afghánistán je silně závislý na zahraniční pomoci od různých mezinárodních nevládních organizací, jmenovitě Světového potravinového programu OSN (UNWFP). Od ledna do března letošního roku poskytl UNWFP nouzovou potravinovou pomoc 7,1 milionu Afghánců ze 43 milionů obyvatel. V květnu může UNWFP pomoci odhadem pouze 3,3 milionům lidí, a to kvůli omezeným finančním možnostem. Očekává se, že mezi červnem a zářím jejich počet klesne na přibližně 400 000, takže tisíce rodin zůstanou bez jídla a finanční podpory.

Oběti záplav vyjádřily svou nelibost vůči Tálibánu, protože vláda nemá logistické kapacity pro účinnou evakuaci lidí ani si nemůže dovolit nabídnout afghánskému lidu finanční pomoc. "Všechna pole pšenice, brambor a fazolí byla připravena ke sklizni. Tálibán nenabídne žádnou ekonomickou pomoc, jeho představitelé se na nás dívali z vrtulníku. Kvůli tomu budeme v nadcházejících měsících ekonomicky krvácet," řekla jedna z obětí povodní. Tato silná závislost na vnější pomoci v době krize podtrhuje nedostatky Tálibánu v rozvoji kritické infrastruktury země a rostoucí nelibost obětí záplav nevyhnutelně dále posílí široce rozšířené protitálibánské nálady v celém Afghánistánu.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1128

Diskuse

Obsah vydání | 23. 5. 2024