15. 2. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
15. 2. 2005

Straně věřte, volové!

Ne, nemám v úmyslu být vulgární, tím méně někoho urážet. Tohle oslovení v závěru nadpisu je přece oním důvěrným a vřelým prostředkem, jímž se zhusta oslovují nejen puberťáci; a přitom tím nikoho neurážejí běžně ani další uživatelé tohoto intimního výrazu. To předchozí "Straně věřte" taky není pouze dnešní. S doprovodným "soudruzi" to říkali komunisté už před rokem 1948, ale pak i po něm, když inscenovali ty své krvavé procesy, s četnými oběťmi i ve vlastních řadách. A nám se to "věření" teď už pár let prezentuje jako snad občanská povinnost, bez dalšího oslovení, zleva zprava; anebo nejdřív to bylo víc zprava, a teď zase víc jakoby zleva.

Bohužel se po nás "volech" chce, abychom byli skutečnými dvounohými voly, bez té vřelosti v oslovení, ale navíc s doprovodnýma oslovskýma ušima a přitakávajícím hýkáním.

Je zajímavé, že vůle k prezentaci scénářů k nevíře těm některým nahoře zůstala. Už dávno nejde o to, že bychom se stali "národem akcionářů". Taky nějaká ta voda uplynula od časů prý nevinné "bamberské selanky". Když byl před časem vsazen do svérázné hry o důvěru nezúčastněných potenciálních kibiců jeden byt a jeden dům, nezdálo se, že by se mělo na obloze popularity dlouhodobě jednoho z nejpopulárnějších politiků současnosti zamračit k možné bouři nelibosti jisté části veřejnosti. Meteorologii té nejdřív jen opatrně se blížící bouře není třeba popisovat. Průtrž je tady.

Snad stojí za zmínku i to, jak málem odjakživa míval lid k těm nahoře neskonalou důvěru; především v to, co všechno mohou. Jak nás v našem zájmu vedou. Co všechno dopředu vědí, že nás čeká, a co buďto naservírují (že si to zasloužíme), anebo co od nás odvrátí (protože jsou našimi spolehlivými ochránci). Málem jako bohy na nebesích je vnímáme. Říkat jen, že to jsou "celebrity", je málo. To může být i herec nebo zpěvák. Ale politik, to je neomylný, stále bdící, stále obětavý a rozhodný strážce majáku země, anebo kapitán státního korábu. Takový politik ví, co čeká jeho národ za rok, za pět let; a hlásá odpovídající "program" k takové plavbě. Potom překvapuje, že politik nedomyslí, co jej může čekat osobně. Zvláště když je navíc školeným právníkem.

Přitom se taková "věc" přihodí v citlivém čase zkoušek. Ve straně skoro ze všech stran ostřelovaného politika nedávno bylo zemětřesení. V době, kdy taková "jednota strany" může být poukázkou na příští zacelení ran, máme v největší vládní straně nejen rozmanité proudy, ale také hned dva možné pretendenty na stranický trůn. Místo toho, že by takto navenek strana pozitivně inzerovala, jakou ctí je "pluralita názorů", nešťastně "praská ve švech" tolik potřebné akční jednoty. A pokud teď zní od Lidového domu hlas, že tam premiérovo vysvětlení naprosto stačí, ta zdrcující opačná ozvěna z jednoho průzkumu veřejného mínění je toho varovnou ozvěnou. (Také to vysvětlení bývalého šéfa strany Zemana kolem jednoho už jakoby v nepaměti podpisu v ceně možných stamilionů za vysouzený Lidový dům je nadmíru zarážející, ne-li nevěrohodné a taky podezřelé. Nezkoumejme teď dál, co v té další kauze jsou vlastně ty zase znovu teď zveřejňované "dobré mravy".)

Pokud se udržela křehká vládní koalice zatím u moci, pak paradoxně teď ta její křehkost musí být její "silou"; neboť už si vrabci na střechách cvrlikají, že po příštích parlamentních volbách budou "karty" voličské přízně rozdány zcela jinak. Čili: premiéra teď spíše než vlastní nejednou vrtkaví straníci spolehlivě chrání koaliční partneři. A taky trochu řada dalších potenciálních nositelů onoho příznačného "másílka na hlavě" napříč politickým spektrem. Aspoň že mlčí. Neboť tohle v té aktuální kauze rozvrtávat se moc nehodí; zvláště když se svými osobními zájmy nehodlají potrefení chodit na trh. Přece je třeba mít ohled na to, co chtějí či nechtějí další nějak zúčastněné osoby zveřejňovat! Už tak je dost delikátní, že se do téhle veřejné hry s miliony diváků dostala nechtíc majitelka jednoho veřejného domu se svými zárukami a fondy (bez záruky, že je "veřejný", totiž ten dům).

Nejeden z těch velebených tam nahoře hlásá blaho pro "největší počet" spoluobčanů. Že by některým z těch nejlepších z nás jen nedopatřením šlo spíše a nenápadně o vlastní kapsu? Nechce se věřit. Kolik desítek milionů stála nedávno ta inzerce důvěryhodnosti! Přitom s mizerným efektem ve volbách. Ty peníze by se měly teď připsat k náhradě viníkovi ztráty té důvěry, která je ještě větší než dřív, a navíc adresně osobní. A kde na to vzít? Copak se v tomto státě krade?

                 
Obsah vydání       15. 2. 2005
15. 2. 2005 Reportéři musejí prozradit své zdroje, anebo půjdou do vězení
15. 2. 2005 Osoby žalované mezinárodní velkofirmou za pomluvu mají nárok na bezplatnou právní pomoc
15. 2. 2005 I my jsme součástí hmotného světa
15. 2. 2005 Dnešní rolí komunismu je vyvádět svět z míry Martin  Škabraha
15. 2. 2005 Největším Američanem byl nominován Homer Simpson
15. 2. 2005 V iráckých volbách zvítězili stoupenci Íránu
15. 2. 2005 Vysoký pracovník CNN odstoupil kvůli kontroverzi o Iráku
15. 2. 2005 Nevolnost Josef  Provazník
15. 2. 2005 Michael  Marčák
15. 2. 2005 Může skandál kolem Stanislava Grosse vést k něčemu dobrému? Jan  Čulík
14. 2. 2005 Po Praze se povídá... Oskar  Krejčí
15. 2. 2005 Aféra "Cín"? Sn, ne St
15. 2. 2005 Morální hnůj v české společnosti
15. 2. 2005 Straně věřte, volové! Miloš  Dokulil
14. 2. 2005 Největší Čech a Jára Cimrman Jan  Čulík
15. 2. 2005 Podniková rekreace pro voliče komunistů Ivo  Bystřičan
15. 2. 2005 Bystřičane, ty jsi tak hloupej, až mně Tě je líto Jiří  Jírovec
15. 2. 2005 Michael  Marčák
15. 2. 2005 Slovensko -- kolónia Vatikánu Judita  Takáčová
15. 2. 2005 Kjótsky protokol vstúpil do platnosti Radovan  Geist
14. 2. 2005 Skandály Grossových: zrno a plevy Zdeněk  Jemelík
14. 1. 2005 Být na místě Stanislava Grosse Boris  Cvek
14. 2. 2005 Jsou tací, jací jsme my Štěpán  Kotrba
14. 2. 2005 Svět není jen arénou manipulátorů a podvodníků Jan  Čulík
14. 2. 2005 Při atentátu v Bejrútu usmrcen bývalý libanonský premiér
14. 2. 2005 Zabíjení v Drážďanech - nutnost nebo zločin?
14. 2. 2005 Světová obchodní organizace: reálné nebo příliš smělé cíle? Ludmila  Štěrbová
13. 2. 2005 Psí řetěz Bohumil  Kartous
14. 2. 2005 Mýtus levicového voliče Radim  Valenčík
13. 2. 2005 Hospodaření OSBL za leden 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce