31. 5. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
31. 5. 2005

Petici proti slučování škol podepsalo už 2200 lidí

tisková zpráva

Pod peticí proti sloučení Základní školy s rozšířenou výukou jazyků Praha 4, Filosofská 3 se Základní školou U Krčského lesa je k 30.5.05 již přes 2200 podpisů. Rodiče obou škol se dnes setkali na dvou schůzkách se senátory obou volebních obvodů, v nichž se školy nacházejí.

Senátor Outrata (Klub otevřené demokracie) se proti slučování škol bez veřejně projednané koncepce postavil v přiloženém stanovisku: "Z mnoha stran dostávám řadu podnětů svědčících o překotném postupu v této záležitosti, a to bez jakéhokoli předchozího projednání s veřejností, zejména s rodiči dotčených žáků. To považuji za velmi alarmující, zvláště v situaci neexistující koncepce školství v Městské části Praha 4. Taková koncepce, beroucí v úvahu demografický vývoj Prahy 4 i okolních městských částí, jejichž žáci rovněž navštěvují školy v Praze 4, je nezbytně nutná k provádění jakýchkoli dlouhodobých zásahů do struktury škol."

Senátor Příhoda (také zastupitel MČ Praha 4) přislíbil nejpozději do 20.6. pokusit se prosadit v Klubu ODS stažení materiálu z jednání zastupitelstva. V případě, že by materiál byl předložen, slíbil rodičům na dnešní schůzi hlasovat proti sloučení. Slíbil, že se bude zasazovat o přijetí koncepce rozvoje školství v Praze 4.

Proti slučování škol bez předchozí koncepce se již vyjádřili Klub Zelených a nezávislých a Klub Unie Prahy 4 v zastupitelstvu MČ Praha 4, jednotlivě hlasovat proti sloučení Filosofské a U krčského lesa slíbili i někteří zastupitelé vládnoucí koalice ODS a ČSSD (Horálek, Příhoda, Bouzek).

Rodiče předali petici také starostovi Hovorkovi. Hovorka rodiče odkázal na podatelnu radnice a slíbil schůzku do 14 dnů. Jeho stanovisko v této věci není k dnešnímu datu známo.

"V Praze 4 se jednalo v devadesátých letech o přechodný pokles počtu žáků. Praha 4 je dobrá adresa a je rezidenční čtvrtí s novou výstavbou. Počet narozených dětí stoupá a s nimi i zájem o mateřské školy. Během pár let tyto děti přejdou do základních škol. Již dnes se naplněnost škol blíží 80% kolaudační kapacity a není proto důvod školy slučovat či zavírat. V příštích dvaceti letech budou školy v městské části plné," vyjádřil se k problému opoziční zastupitel Petr Štěpánek za Stranu zelených.

Proti sloučení jsou rodiče obou škol, kteří petici společně iniciovali:

Rada Městské části Praha 4 na svém XII. zasedání dne 10. května 2005 schválila záměr sloučení třetí a čtvrté největší školy na Praze 4 s celkem 1 080 žáky: Základní školy s rozšířenou výukou jazyků Filosofská se Základní školou U Krčského lesa a o této záležitosti doporučila hlasovat na zasedání zastupitelstva, které se uskuteční dne 22. června 2005.

Jako rodiče dětí z obou škol jsme se rozhodli proti nekoncepčnímu záměru změn důrazně protestovat. Protestovat na základě prostudovaní veřejně přístupných informací www.praha4.cz a po veřejném slyšení s překladatelkou záměru -- paní místostarostkou PhDr. Mgr. Helenou M. Tarko v pondělí 23. 5. 2005 v budově školy Ke krčskému lesu 1320. Toto setkaní bylo svoláno z iniciativy rodičů školy a paní místostarostce byla nabídnuta možnost aby tak rodiče poprvé seznámila se svým záměrem.

Z negativního a emotivně laděného vystoupení paní místostarostky PhDr. Mgr. Heleny M. Tarkó jsme získali informaci, že Praha 4 skutečně nemá koncepci rozvoje školství a Výbor pro výchovu a vzdělávání jako poradní orgán Zastupitelstva Městské části Praha 4 není naplněn. Postoj paní místostarostky PhDr. Mgr. Heleny M. Tarkó k problematice vzdělávání našich dětí vnímáme jako nedostatečnou práci při správě věcí veřejných, kterou jsme jí jako voliči svěřili.

Během jediného týdne jsme získali pod petici více než 2 200 podpisů svých spoluobčanů z Prahy 4.

Text petice zní: "Petice Proti sloučení Základní školy s rozšířenou výukou jazyků Praha 4, Filosofská 3 se Základní školou U Krčského lesa, Praha 4, Jánošíkova 1320.

My, níže podepsaní rodiče, učitelé a občané tímto vyjadřujeme svůj zásadní nesouhlas s doporučením Rady Městské části Praha 4 ze dne 10.5.2005 ke sloučení těchto škol. Žádáme, aby na zasedání zastupitelstva, které se uskuteční dne 22.6.2005, nebylo o tomto sloučení hlasováno. Protestujeme proti jeho naprosto nelogickému a nekoncepčnímu návrhu a nesouhlasíme s připravovaným sloučením Základní školy s rozšířenou výukou jazyků Praha 4, Filosofská 3 se Základní školou U Krčského lesa, Praha 4 Jánošíkova 1320. Žádáme, aby byla nejprve přijata koncepce rozvoje školství v Praze 4. Teprve následně aby byly projednány změny a slučování jednotlivých škol ve veřejných slyšeních a to před Výborem pro výchovu a vzdělávání a v Zastupitelstvu."

Počet podpisů a rychlost, s jakou jsme podpisy získali, dokazuje, že oblast školství a je občany Prahy 4 vnímána jako jeden z ukazatelů kvality života nejenom dnes, ale i s výhledem do budoucna. Absence koncepce rozvoje školství na Praze 4 je při plánovaných a nepochybně potřebných změnách v této oblasti nepochopitelná. Kvalitní vzdělání našich dětí je investicí do budoucnosti, je předpokladem trvale udržitelného rozvoje.

Žádáme proto, aby školství na Praze 4 byla věnována pozornost přiměřená jeho významu, aby plánované změny byly v souladu s demografickým vývojem a prognózou a zohledňovaly moderní pedagogické přístupy směrem k respektování individuálních vzdělávacích potřeb dětí. Za neméně důležité považujeme veřejnou diskuzi, která zajistí, že s navrhovanými změnami ve školství se budou moci děti, rodiče a učitelé seznámit a akceptovat je.

Za rodiče ZŠ s rozšířenou výukou jazyků Filozofská, Praha 4

Monika Ečerová

Eva Melounová

Blanka Štěpánková - stepankova@bdo.cz

Za rodiče ZŠ U Krčského lesa, Praha 4

Miroslav Hofman

Lenka Omelková - LenkaOmelkova@seznam.cz

omelkova@mcssp.cz

                 
Obsah vydání       31. 5. 2005
31. 5. 2005 Francie má nového premiéra
31. 5. 2005 Timothy Garton Ash: Francii ovládl strach
31. 5. 2005 Zúčtování s šejkem Hamadem II. Zdeněk  Jemelík
30. 5. 2005 Americký generál odmítl zprávu Amnesty International
31. 5. 2005 Kapitálu se nikdo nenají Jan  Hošek
31. 5. 2005 Může za to systém, anebo je to prostě realita? Marian  Kechlibar
31. 5. 2005 Jak Jiří David reflektuje odpovědi na Třináct otázek k situaci na pražské výtvarné scéně Jan  Paul
31. 5. 2005 Taky bude Vaše dovolená samozřejmě s leteckou dopravou? Miloš  Dokulil
31. 5. 2005 Petici proti slučování škol podepsalo už 2200 lidí
31. 5. 2005 Božská těla - obrazy obrazotvornosti
31. 5. 2005 Násilí ano, nebo ne?
30. 5. 2005 Lety, Lety a zase Lety Josef  Vít
30. 5. 2005 Prokletí zahraničních investic Milan  Zelený
30. 5. 2005 Vždy může být ještě hůř Bohumil  Kartous
30. 5. 2005 Případ dvou domů v ulici Pod Vyšehradem v Praze -- Podolí Petr  Kužvart
30. 5. 2005 Vykročí ČSSD z dnešní mizérie? Lukáš  Jelínek
27. 5. 2005 Proč jsem nevolil Richarda Medka Štěpán  Kotrba
27. 5. 2005 První pražské bienále zahájeno Jan  Paul
27. 5. 2005 Třináct otázek k situaci na pražské výtvarné scéně Jan  Paul
6. 5. 2005 Hospodaření OSBL za duben 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce