30. 5. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
30. 5. 2006

Zakažte České televizi předvolební pořady :)

Česká televize se důkladně věnuje volbám a stejně důkladně neopomíná v předvolebních pořadech zmiňovat, jak důkladně se volbám věnuje. Poslední "velký" a "nevídaný" duel mezi předsedou ČSSD a předsedou ODS byl moderátorem pořadu Václavem Moravcem označen za "první takový duel v historii českých televizních stanic". Dějinným prvenstvím se stává kdeco, tak proč ne dvouhodinová, vcelku nicneříkající (ale přesto výmluvná) hádka o pozice, které jsou dopředu známy, stejně jako argumenty a hlavně pseudoargumenty sloužící k jejich obraně. Dějinné události se vcelku dobře dělají pro současnost, ale jak je přijme historie, to budeme muset - naštěstí -- ponechat na ní.

Dějinná událost byla ale jen moderátorovým rozjezdem. Následně Václav Moravec bez okolků prohlásil, že "Následujících sto dvacet minut by mělo rozhodnout o tom pro vás voliče, kdo z těchto dvou mužů bude lepším budoucím premiérem České republiky, zda Jiří Paroubek, nebo Mirek Topolánek." Je snad vyšinutý?

ČT má vlastní "zákoník", tím je myšlen Kodex ČT, v němž je poměrně přesně stanoveno, jak by ČT měla fungovat a co by měla produkovat. Jak si ale tato pravidla vykládat, to si nejsem jist. Velmi často to vypadá tak, že tato pravidla platí hlavně pro diváky, kteří si z nich mají přeložit, co vlastně ta ČT dělá. Počítá se pravděpodobně s tím, že divák si ztotožní kázání o ideách televize veřejné služby s tím, co vidí na obrazovce. Tak třeba v čl. 6, odstavci druhém kánonu veřejně posluhující televize se praví tolik:

"6.2 Naplňování čl. 6.1 předpokládá také vysílání diskusí politiků v rámci demokratické soutěže politických stran a hnutí. Časový prostor, který je dán jednotlivým politickým stranám a hnutím, musí být ve svém celku vyvážený. Vyváženost se posuzuje zejména podle váhy jednotlivých politických stran v demokratické společnosti odvozené především z výsledků voleb do hlavních orgánů zastupitelské demokracie. Zároveň je však třeba zajistit, aby poměr mezi diskusními vystoupeními činitelů vládních stran a stran opozičních byl v souhrnu poskytnutého prostoru přibližně vyrovnaný. Česká televize také vytváří podmínky pro přiměřenou účast mimoparlamentních politických stran a hnutí v těchto diskusích."

Podle mě je znění tohoto článku natolik neurčité, že není možné v žádném případě určit, co je vlastně povinností ČT. ČT se zavazuje poskytnout "vyvážený časový prostor jednotlivým politickým stranám a hnutím podle jejich váhy"... To může znamenat cokoliv. Tato váha je navíc "odvozena především (tedy nejen, pozn. autora) od výsledků voleb", což je znamená, že manévrovací prostor pro "režii" ČT je luxusní. Zároveň má podle Kodexu ČT zajistit, aby poměr diskusních vystoupení byl "přibližně stejný". To už je v podstatě třetí velká neznámá v jednou odstavci kodexu. Tento odstavec je sice poetický, ale dost bezcenný.

Možná i pro to je možné, aby moderátor ČT týden před volbami s hrdostí oznamoval, že ČT je v české televizní historii první stanicí, která se rozhodla fakticky zúžit povolební možnosti na dvě varianty. Pro mnohé by jednodušší volba určitě byla přijatelnější možností k vyjádření názoru, ale podle mě přesahuje taková iniciativa -- i přes neurčitost kodexu -- hranice veřejné služby ČT a stává se aktivní součástí politického rozhodování. To je ta strana hranice, přes kterou by se média neměla dostávat.

Česká televize tím, že svévolně snížila povolební možnosti na "Paroubek" nebo "Topolánek", velmi podstatným způsobem ovlivňuje veřejnost a sděluje jí zcela zřejmé vzkazy o politickém vývoji, který by měl vzejít až z toho, jak se rozhodnou voliči ve volbách. Místo toho je zde "dokonalý servis" v podobě zredukovaných předvolebních průzkumů, které je pro větší zábavnost nutno zredukovat ještě poněkud více, abychom co nejvíce předešli budoucímu vývoji a...tím pádem tento vývoj také do z velké části řídili. Ačkoliv v českém politické systému vládne slušná pluralita, ČT se rozhodla zavést týden před volbami většinový systém a udělat vlastně jakési první, vyřazovací kolo, z něhož vzejdou právě dva kandidáti na povolební řízení země. Jako volič to vnímám tak, že si mám prostě a jednoduše, tak jak to moderátor pořadu předpokládá, vybrat z těchto dvou a zvolit ho premiérem. O co jde ČT? O silný mandát příští vlády? O aktivizaci nerozhodnutých voličů? O změnu politického systému? Nic z toho v kodexu není. Jak několikrát glosoval premiér Paroubek, "třetí možnost není". Moderátor, který v takových případech podle Kodexu ČT "musí sehrát roli kvalifikovaného oponenta", řekl na začátku pořadu v podstatě totéž. Dohodli se snad pánové na tom, že bude "rozumnější" prezentovat skutečnost jako jednodušší? Vypadá to jako živý přenos výkonu nějaké podivné aristokracie:

Jiří Paroubek: "V závěru jsem chtěl říci, že jde určitě o vize, programy, zásady, o barvy politických stran, ale především, vážení přátelé, půjde o to, kdo bude premiérem této země, jestli já nebo pan Topolánek. Vyberte si."

Zde měl moderátor opět diváky upozornit, že ve volbách nevybírají mezi panem Paroubkem a panem Topolánkem, ačkoliv první z nich tvrdí domýšlivě opak. Bohužel má poslední dobou víc práce s tím, aby konkuroval politikům vtipem a na moderování nemá čas. Nezapomněl ale sebe a ČT na závěr pochválit:

"Česká televize vám v průběhu uplynulých týdnů a měsíců se snažila nabídnout co největší předvolební servis, ať už v jednotlivých regionech České republiky, nabízela prostor neparlamentním politickým stranám, stranám zastoupeným v Poslanecké sněmovně, a na závěr dvěma nejsilnějším mužům české domácí politiky, premiéru Jiřímu Paroubkovi a Mirku Topolánkovi, předsedovi nejsilnější opoziční strany v zemi." Ano, v tomto pořadí se nějak vyvíjela selekce ČT, která před volbami vyvrcholila setkáním Paroubka s Topolánkem nad dávno rozlitým mlékem, které už dost smrdí. Takže vážení voliči, vyberte si. Třetí možnost totiž zcela jistě není.

                 
Obsah vydání       30. 5. 2006
30. 5. 2006 Staly se Britské listy cílem dezinformační hry, anebo předseda výboru pro obranu a bezpečnost Parlamentu Jan Vidím zatajil poslancům důležitá fakta? Štěpán  Kotrba
30. 5. 2006 Poslance Váňu z ČSSD zmlátili surově železnou tyčí
30. 5. 2006 Dopis televizních ředitelů Klausovi, který Martin Krafl odmítl zveřejnit
30. 5. 2006 KSČM filmaře ve Sněmovně podpořila a podpoří znovu Ivana  Levá
30. 5. 2006 Zelení vyhodí místopředsedkyni. Setkala se s Paroubkem.
30. 5. 2006 Kasl napadl objektivitu průzkumů STEM Štěpán  Kotrba
30. 5. 2006 Zakažte České televizi předvolební pořady :) Bohumil  Kartous
30. 5. 2006 DOKUMENT: "Braňme demokracii proti pučistickým praktikám ODS!" Jiří  Paroubek
30. 5. 2006 DOKUMENT: Výzva Mirka Topolánka
30. 5. 2006 S Paroubkem růst, s Topolánkem dluhy Jiří  Havel
30. 5. 2006 Nejasnosti v majetkových poměrech Martina Bursíka
30. 5. 2006 Nohavica se přiznal, že Hutka spolupracoval s StB :) Bohumil  Kartous
30. 5. 2006 Michael  Marčák
30. 5. 2006 ČTK: Ukázková manipulace mediální kočkou Filip  Rožánek
30. 5. 2006 Nekupujte vodu v lahvích
30. 5. 2006 Čelný liberálnědemokratický poslanec vyšetřuje smrt dr. Kellyho
30. 5. 2006 Havárie amerického vozidla vyvolala v Kábulu nepokoje
30. 5. 2006 Čtenáři nesou kus odpovědnosti za to, co čtou Bohumil  Kartous
30. 5. 2006 Napsali mi ze Slovenska přátelé Egon T. Lánský
30. 5. 2006 Poslanecká imunita Jaromír  Hájek
30. 5. 2006 Ve sbírce zítra vyjde novela vysílacího zákona Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Cesta do hlubin filmařovy duše Filip  Rožánek
29. 5. 2006 Malé upřesnění k rovné dani Jan  Hošek
30. 5. 2006 Školné a ekonomické bariéry v přístupu ke vzdělávání Petr  Staněk
30. 5. 2006 Keňa zavedla zákaz kouření ve veřejných místnostech a na veřejných prostranstvích
29. 5. 2006 Týdeník Euro: Čechům plány na americkou základnu v ČR nevadí
30. 5. 2006 Kdy jindy než teď Jiří  Pazdera
30. 5. 2006 Mají čeští náckové hudební sluch? Lubomír  Valenta
30. 5. 2006 Ředitelka Ligy lidských práv jmenována řádnou členkou Rady vlády ČR
29. 5. 2006 United they fall Irena  Ryšánková
30. 5. 2006 Asociace školských odborů hodnotí 8 let vlády ČSSD Radek  Sárközi
30. 5. 2006 Střet zájmů Vladimíra Justa Ivan  Brezina
30. 5. 2006 Členství v NATO je závazek
29. 5. 2006 Media Tenor: Mezi "negativním popisem" a "poškozováním" je zásadní rozdíl Marek  Síbrt
29. 5. 2006 Sovy nejsou tím, čím se zdají být Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Filmařská sprostota a 111 hlasů dobrých Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Princip veřejné mediální služby a meze Janečkova intelektu Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Témata Britských listů - nejen pro předvolební poučení
29. 5. 2006 Volby dopadnou špatně Boris  Cvek
29. 5. 2006 Volební kampaň jako hledání nenulových součtů Michael  Kroh
29. 5. 2006 Zdravotnictví: výhodně nízké mzdy, králíci a zajaci Ivan  David
29. 5. 2006 Dzurinda pred volbami: Strach pred Ficom Lubomír  Sedláčik
28. 5. 2006 Koho volit? Jan  Čulík
6. 5. 2006 Hospodaření OSBL za duben 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce