19. 12. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 12. 2007

Proč se Právo bojí vést veřejnou diskusi?

Erudovaný článek o Íránu Dengler odmítl vydat. Proč?

Následující článek je projev Jana Kavana, který ve zkrácenější formě přednesl 15.prosince 2002 na zasedání ÚVV ČSSD. V ještě kratší formě byl článek nabídnut Právu, ale jeho zveřejnění šéfredaktor Robert Dengler zamítl.

Tvrdilo se, že Írán bude mít jaderné zbraně, a proto se musíme bránit americkým radarem v Brdech. Nyní podle amerických zpravodajských služeb Írán jaderné zbraně od roku 2003 nevyrábí. Politici zareagovali pružně. Obavy jsme prý neměli z jaderných hlavic, ale z konvenčních raket. Ovšem Írán rakety dlouhého doletu nemá. Nevadí, co není, může jednou být. A když ne v Íránu, tak jinde či dokonce v rukou nějaké teroristické skupiny. Nepravděpodobné? Nevadí, někdy někde se to hodí.

Tvrdilo se, že Saddám ohrožoval svět jadernými zbraněmi. Žádné se nenašly. Nevadí. Svět je na tom lépe bez Husajna. To je jistě pravda, ale byla válka, která připravila o život desítky tisíc lidí a vytvořila v Iráku ráj pro teroristy, jediným způsobem jak se diktátora zbavit? CIA se dnes evidentně nechce stát znovu obětním beránkem nového tragického omylu a tak své poznatky zveřejnila v předstihu.

Radar má prý zvýšit naši bezpečnost. Experti varují před novými závody ve zbrojení, před novou studenou válkou a přiznávají, že radar je "vždy prvním cílem případného vojenského konfliktu". (Miroslav Krejčík, bývalý náčelník Vojenského zpravodajství). Nevadí, přijetí radaru zlepší naše vztahy s USA. Bilaterální smlouvu s USA chce vláda předložit Parlamentu na jaře 2008. V USA se však nemluví o smlouvě, ale jen o dohodě, a pokud vím, tak se neplánuje její schvalování Senátem. Neměli bychom odmítnout jakoukoli asymetrii a trvat na stejném statutu smlouvy? Chápu ovšem, že v Senátu Bushovi stoupenci dnes již nemají většinu.

Jestřábi nevládnou ani v Pentagonu, kde asi pět generálů a admirálů je připraveno rezignovat, dostanou-li rozkaz zaútočit na Írán. Generálové jsou přesvědčeni, že, že armáda nemá sílu v Íránu zvítězit a obávají se, že se útok obrátí proti Američanům v Iráku, zvýší se teroristické útoky a drasticky i cena ropy. Někteří čeští politici se však nedají zviklat. Podporují bombardování odpalovacích ramp či zařízení na obohacování uranu v neotřesitelné víře v technologii, která z výšky přečte SPZ ujíždějícího auta. Vzpomínky na rozbombardovanou čínskou ambasádu či porodnici v Srbsku nebo súdánskou fabriku na léčiva asi překryl čas.

Od izraelského bombardování francouzského jaderného reaktoru v iráckém Osiraku uplynulo 26 let. Za tu dobu se Íránci jistě naučili svá zařízení lépe skrýt a mají k dispozici nepřehledný terén o rozloze cca 1.6 milionu km2.

Mnozí experti se domnívají, že cílem bombardování spíše než jaderná zařízení je "změna režimu". Američtí neo-konzervativci (např.Bill Kristol) věří, že bombardování přesvědčí Íránce, že "tento režim vlastně nechtějí". O tom se dá jistě úspěšně pochybovat. Přáli bychom si my, abychom byli bombardováním Řeže či Prahy přesvědčováni o škodlivosti normalizačního režimu? Spisovatel a disident Akbar Gándží, který strávil 6 let v íránském vězení, poslal generálnímu tajemníkovi OSN Ban Ki-moonovi otevřený dopis, v němž "kategoricky" odmítl "vojenský útok na Írán" a vysvětlil, že jen zmínka o možnosti útoku umožňuje režimu dát opozici nálepku amerických žoldáků a loutek, což usnadňuje jejich perzekuci. Nikdo z Íránců nechce, aby se v Íránu opakovalo to, co se stalo v Iráku a v Afghánistánu", zdůrazňuje Gándží.

Íránský režim je nebezpečným pro obhájce občanské společnosti, ale ne pro USA, píše Gándží. Pro ty, kteří vnímají Íránskou společnost jako umlčenou fundamentalistickou diktaturu je překvapivé Gándžího tvrzení, že "v Íránu existují sociální předpoklady pro přechod k demokracii". Pro její realizaci prý nepotřebují ani válku ani dolary, ale statečnost doma a morální podporu zvenku.

Nezaútočit na Írán je zbabělý pacifismus, říkají někteří čeští politici, kterým však nejde o zájmy obyčejných Íránců. Íránské volby nejsou žádnou ukázkou perfektní demokracie, ale jsou jistě svobodnější než v Saudské Arábii či jinde. Prezident Ahmadínežád v nich překvapivě zvítězil i díky nesplněným slibům, že sníží nezaměstnanost a zvýší životní úroveň nejchudších. Příští volby jistě neumožní vyhrát demokratické opozici, k níž patří Akbar Gándží, ale - nebude-li válka - mohou vyhrát umírněnější ayatolláhové jako Chatámí či Rafsandžání.A kdo dnes zaručí, že za jistých okolností nebudou donuceni sehrát gorbačevskou roli?

V Pakistánu se generál Pervez Mušaraf nedostal k moci volbami, ale vojenským pučem. Nyní by to rád legitimizoval volbami a tak vyhlásil stanné právo, nechal zatknout nepohodlné soudce a obhájce lidských práv a jmenoval nové k němu loajální soudce. Na to nic nemění skutečnost, že nedávno stanné právo zrušil a svlékl svou vojenskou uniformu. Pakistán již má jaderné zbraně a absence demokracie v zemi by měla být velmi znepokojující. Protesty jsou však tlumeny americkou nadějí, že až Mušaraf umlčí demokratickou opozici, tak začne pronásledovat islámské teroristy a pokusí se získat kontrolu nad hranicí s Afghánistánem. "Pakistán stojí na naší straně v boji proti terorismu...", podtrhla Veronika Kuchyňová-Šmigolová z MZV. Evokuje tak slova prezidenta F.D.Roosewelta, který na diktátora Somozu reagoval výstižně: "může to být z kurvy syn, ale je to náš z kurvy syn!"

I mnozí demokratičtí kandidáti na prezidenta USA uznali, že každý prezident USA musí dát přednost bezpečnosti USA před obhajobou lidských práv. Už v 18.století Benjamin Franklin varoval, že "kterákoliv společnost, která je ochotna se vzdát trochu svobody, aby získala trochu bezpečnosti, si nezaslouží ani jedné a ztratí obě."

Poučíme se z toho všeho? Budeme mít zas někdy vyváženou zahraniční politiku, jakou jsme měli za naší vlády v letech 1998-2002? Navrhujeme prof. Švejnara jako kandidáta na prezidenta, který má v zahraniční politice vlivný hlas. Na mé otázky týkající se radaru, nezávislosti Kosova a války proti Íránu prof. Švejnar odpověděl zajímavě. O radaru je nutné nadále jednat, situace v Kosovu je nesmírně složitá a intervence proti Íránu není žádoucí. Tu poslední reakci vítám. ČSSD ve svých rezolucích odmítla jak radar, tak jednostranné vyhlášení nezávislosti Kosova, které může vytvořit velmi nebezpečný precedens. Tento postoj jsem v reakcích prof. Švejnara postrádal. Jsem rád, že Jiří Dienstbier, o němž se dříve jednalo jako o možném prezidentském kandidátovi, v těchto otázkách důsledně hájí sociálně demokratickou politiku. Beru na vědomí, že se vedení ČSSD domnívá, že levicový kandidát nemůže proti Václavu Klausovi uspět. Až volby 8.února ukáží zda se prof. Švejnarovi podaří získat více hlasů než by Dienstbier získal součtem hlasů zákonodárců z ČSSD a KSČM spolu s několika jednotlivci z jiných stran.

Velmi podporuji rezoluci ČSSD proti jednostranné nezávislosti Kosova, která by byla porušením mezinárodního práva i rezoluce RB OSN 1244 z června 1999. A doufám, že výzva k EU, aby zaujala jednotný postoj nebude někým interpretována jako ospravedlnění možného nátlaku na Slovensko, Kypr, Řecko či Španělsko, aby se zařadili do jednotného šiku a v zájmu společné evropské zahraniční a bezpečnostní politiky se vzdali svých výhrad. Občasné rozdílné názory mezi členskými státy EU, dané jejich odlišnými historickými zkušenostmi, nemusí vést ke zpochybnění principu společné zahraniční politiky, který podporuji. Řešení problematiky Kosova je třeba hledat v pokračujícím jednání, které povede k přijetí jak Kosova, tak Srbska do Evropské unie, v níž hranice hrají nevýznamnou roli a kde platí přísná pravidla pro ochranu menšin i jejich kulturního dědictví.

Autor je bývalý ministr zahraničí

                 
Obsah vydání       19. 12. 2007
19. 12. 2007 Podle Světové zdravotnické organizace je americké zdravotnictví kvalitou na 72. místě na světě, Británie na 26. místě Jan  Čulík
19. 12. 2007 Proč se Právo bojí vést veřejnou diskusi? Jan  Kavan
19. 12. 2007 V ČR můžete říct bez korekce jakoukoliv pitomost Jan  Čulík
19. 12. 2007 Jak efektivní je "tržní" americké zdravotnictví? Jaroslav  Polák
19. 12. 2007 Britští konzervativci podporují státní zdravotnictví
19. 12. 2007 Okupovaná palestinská území: Odepřená důstojnost
19. 12. 2007 Jaderné elektrárny a rakovina u dětí
19. 12. 2007 Posvátný zápas na stránkách Britských listů aneb co všechno je džihád Jan  Potměšil
19. 12. 2007 Český rozhlas: Hrbáčkův špionážní pomníček Štěpán  Kotrba
18. 12. 2007 Bývalí důstojníci ČSLA i AČR zpochybňují kompetentnost Topolánkovy vlády ve věci radaru
19. 12. 2007 Rozhovor s nebožtíkem Jan  Stejskal
19. 12. 2007 "Demokracie" v Iráku znamená teror pro ženy Lukáš  Lhoťan
19. 12. 2007 Ochrana životního prostředí nejen v Bali, ale i před restauracemi, neboli Hřib za strom Uwe  Ladwig
19. 12. 2007 Proč se vměšuje Česká republika do cizích vnitřních záležitostí
19. 12. 2007 Vánoční přání
30. 11. 2007 Jací jsme
19. 12. 2007 Švejnar, televizní střih a pochybnosti demokracie Anna  Čurdová
19. 12. 2007 Tak nám lhali o radaru
19. 12. 2007 Vlasti Vladimir  Nabokov
19. 12. 2007 Rodiče, včas se seznamte s realitou života
19. 12. 2007 ČT je vnímána jako česká, důvěryhodná, informativní, pro děti, inteligentní a zajímavá
19. 12. 2007 Ropný zlom: Plnou nádrž všem! Lukáš  Rázl
19. 12. 2007 Překvapivé prohlášení: Kuba podepíše Pakt o lidských právech Felipe Pérez Roque
19. 12. 2007 Immanuel Wallerstein: Velký obrat? Zpráva NIE o Íránu Immanuel  Wallerstein
18. 12. 2007 Rozvaha a odříkání je součástí založení rodiny
18. 12. 2007 Myšlenka dne (včerejšího)
18. 12. 2007 Globalizace, spravedlnost a univerzální hodnoty: Wallersteinova kritika evropského univerzalismu Rudolf  Převrátil
18. 12. 2007 Výbor pro prevenci domácího násilí -- zmizí konečně šikana, slídění a domácí násilí z přestupkových řízení? Jan  Potměšil
17. 12. 2007 Britské listy v angličtině?
16. 12. 2007 Hospodaření OSBL za listopad 2007

Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 RSS 2.0      Historie >
19. 12. 2007 Proč se Právo bojí vést veřejnou diskusi? Jan  Kavan
17. 12. 2007 Jan Švejnar -- šance pro KSČM Lubomír  Novotný
17. 12. 2007 Bude-li Švejnar zvolen prezidentem, přijde o americké občanství?   
17. 12. 2007 Je zvolení Jana Švejnara v zájmu levice? Jan  Makovička
17. 12. 2007 Kraus na Krause, Švejnar za Klause Bohumil  Kartous
17. 12. 2007 V jakém časovém horizontu uvažuje prezident-ekonom Jan Švejnar Michal  Rusek
14. 12. 2007 Občané České republiky -- blbečci s volebním právem Jakub  Rolčík
13. 12. 2007 Jsem pro Švejnara i za cenu podpory ze strany komunistů Boris  Cvek
11. 12. 2007 Co udělal Paroubek pro vysvětlení Švejnarových kvalit Štěpán  Kotrba
4. 12. 2007 Paroubek píše Filipovi: podpořte Švejnara   
26. 11. 2007 Listopad 2007: svatý Klaus v Čunkistánu Boris  Cvek
16. 11. 2007 Čtvrtstoletí Ladislav  Žák
14. 11. 2007 Otázky Václava Moravce a Nedělní partie 11. 11. 2007 Vladislav  Černík
13. 11. 2007 Bursík se odmítl bavit s odpůrci základny, Kateřinu Jacques "irituje ironický škleb"   
7. 11. 2007 Déja–vu televizní krize Štěpán  Kotrba