Holandský ultrapravicový politik Geert Wilders konečně v Británii

16. 10. 2009

Geert Wilders, holandský ultrapravicový politik, v pátek krátce navštívil Británii, poté, co se mu podařilo zvrátit zákaz britského ministerstva vnitra, vydaný před osmi měsíci na jeho vstup do země.

Wildersovi, šéfu holandské Strany svobody, zakázala v únoru 2009 vstup do Británie tehdejší minstryně vnitra Jaqui Smithová s tím, že jeho návštěva by v zemi vyvolala rasovou nenávist. Wilders otevřeně kritizuje islám a nazývá ho "ideologií zaostalé kultury". Srovnává Korán s Mein Kampfem.

Wildersovi se podařilo u britského imigračního tribunálu zvrátit zákaz svého vstupu do Británie, a tak v rychlosti uspořádal v Dolní sněmovně tiskovou konferenci, kde svůj příjezd do Británie pochválil jako "vítězství pro svobodu projevu".

Původně chtěl Wilders promítat v Dolní sněmovně svůj film Fitna (arabsky "Boj"), který odsuzuje islám jako fašistické náboženství a je znepokojující a téměř směšně primitivní. Prý film v Dolní sněmovně odpromítá později.

Wildersově argumentaci poněkud napomohlo asi 20 mladých demonstrantů, kteří při jeho příjezdu do Dolní sněmovny nesli nápisy "Islám zvítězí po celém světě a svoboda ať jde do háje!" Byli to příslušníci extremistické sekty al-Muhajiroun, která byla v Británie podle Zákona proti terorismu r.2003 zakázána.

Mohammed Shafiq z Nadace Ramadánu zdůraznil, že Wilders má plné právo pobývat v Británii "protože my v této zemi zastáváme svobodu projevu, bez ohledu na to, jak děsivé názory může někdo mít."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 16.10. 2009