Spojené státy a Rusko jsou na pokraji dohody o snížení počtu jaderných zbraní

16. 12. 2009

Spojené státy a Rusko se chystají uzavřít dohodu o snížení svých arzenálů jaderných zbraní a střel, ponorek a bombardérů. Není vyloučeno, že by Barack Obama a Dmitrij Medveděv podepsali novou dohodu, která má nahradit existuící dohodu a snížení strategických zbraní (Start) - základ americko-ruských vztahů už téměř dvacet let - v Kodani koncem tohoto týdne.

USA a Rusko vyjednávají v Ženevě už několik měsíců a nepodařilo se jim uzavřít dohodu do 5. prosince, kdy dosavadní dohoda vypršela.

Nová dohoda by umožnila Obamovi ukončit letošní rok zahraničněpolitickým úspěchem, který by vedl ke zlepšení americko-ruských vztahů.

Pentagon uvádí, že má 2200 jaderných hlavic a 1188 vozidel, které umožňují je odpálit. Rusko má podle odhadů méně než 4000 jaderných hlavic.

Podle dohody by se počet jaderných hlavic na obou stranách měl snížit na 1500 a 1675 na každé straně a počet odpalovacích vozidel na 700 - 750.

Dohoda v oblasti odpalovacích systémů Rusko znevýhodňuje, protože Tusko stejně bude muset zrušit 500 odpalovacích systémů v nadcházejících sedmi letech, protože zařízení ze sovětské éry zastarává.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 16.12. 2009