Za klesající počet spermií u mužů mohou zřejmě matky

27. 4. 2010

Pokud by vědci z Marsu studovali rozmnožovací systém u mužů, zřejmě by došli k závěru, že lidská rasa musí skončit. (Konec konců to psal už Karel Čapek v dramatu RUR ve dvacátých letech dvacátého století.) V současnosti má až 20 procent zdravých mladých mužů ve věku od 18 do 20 let abnormálně nízký počet spermií.

Před devatenácti lety poukázal dánský vědec Niels Skakkebak na to, že počet spermií u mužů za padesát let poklesl více než o polovinu. Ve čtyřicátých letech dvacátého století měli muži více než 100 milionů spermií na mililitr. Profesor Skakkebak zjistil, že počet spermií u mužů v jeho době poklesl na 60 milionů na mililitr. V současnosti má 15 až 20 procent mužů jen 20 milionů spermií na mililitr, což se považuje za abnormální.

Vyplývalo z toho, že do několika generací bude člověk úplně neplodný (i když pokles se nyní zpomalil). V poslední době bylo zjištěno, že počet spermií u mužů výrazně záporně ovlivňují poměry v těle matky před narozením. Například matky, které byly vystaveny dioxinu po katastrofě v Sevesu v severní Itálii r. 1976, porodily muže s abnormálně nízkým množstvím spermií. Jiná studie zjistila, že ženy, které konzumovaly velké množství hovězího, obsahujícího polycyklické aromatické uhlovodíky, porodily také syny s nízkým počtem spermií.

Muž, který kouří, tím sníží počet svých spermií o 15 procent. Avšak když kouří před porodem matka, u muže, který se jí pak narodí, poklesne počet spermií o 40 procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 27.4. 2010