Černá Hora láká na ekonomické občanství

9. 9. 2010 / Vít Klíma

Nekonečné masy hor svažující se do Jaderského moře dělají Černou horu "nejkrásnějším sloučením země a moře."(George Gordon, Lord Byron)

"Lepší než St. Tropez," prohlásil černohorský premiér Milo Ðukanović při pohledu na jachty kotvící v této horami obklopené zátoce na východním pobřeží Jaderského moře. Jistě trochu přehnané tvrzení, ale pokud Ðukanović a skupina zahraničních byznysmenů, kteří projekt podporují, dosáhnou svého, přístav Tivat, který je zatím dokončen jen ze zhruba dvaceti procent, by se mohl stát novou "dobrou adresou" pro smetánku a hlavním klenotem Černé Hory. Poznámka: podrobnější informace o projektu najdete na adrese: www.portomontenegro.com.

Jako součást plánu, jak do země nalákat světové investory, premiér Ðukanović - který je zároveň i předsedou černohorské agentury pro podporu investic - při této příležitosti prohlásil, že kterákoliv osoba hodlající v zemi investovat minimálně 500 000 Euro, bude moci získat černohorské občanství. "Není zde místo pro průměrné investiční projekty," prohlásil v Ðukanović během večerní oslavy dokončení první fáze stavby tohoto přístavního projektu k publiku složenému z obchodních a politických lídrů, kteří během jeho projevu spolu se svými ženami a přítelkyněmi usrkávali šampaňské. "Černá hora," řekl premiér, "se stane jednou z nejelitnějších turistických destinací na světě."

Daňový ráj

Černá Hora spolu s Kosovem byly nejchudšími regiony v rámci bývalé Jugoslávie. Černá Hora nemá kromě niklu žádné nerostné bohatství a jejím jediným bohatstvím je krásná, průmyslem nepoškozená příroda a čisté moře. Po zániku Jugoslávie, kdy od centrální vlády přestaly přicházet dotace, se Černá Hora začala zaměřovat na zahraniční investory s cílem stát se hlavním balkánským daňovým rájem. Korporátní daň ze zisku ve výši 9% je nejnižší v celé Evropě. Převládajícím náboženstvím v Černé Hoře je pravoslaví, a tak není divu, že největšími investory se zde stali bohatí Rusové (stejně, jako například na Kypru).

Ruská provincie?

Největší černohorská společnost KAP (továrna na zpracování hliníku), která tvoří asi polovinu exportu země, byla v roce 2005 prodána ruskému miliardáři, investoru Olegu Děripaskovi. I většina pobřežních nemovitostí byla prodána Rusům. Města jako jsou Budva či Petrovac lze směle přirovnat k našim Karlovým Varům. Expanze Rusů dnes pokračuje i v největším černohorském přístavu Bar. Možná, že se mýlím, ale i ekonomické občanství může být "úlitbou" bohatým Rusům, kteří jím získávají možnost volného pohybu po celém území EU.

Závažným problémem je korupce

Ve své zprávě za rok 2009 o statutu černohorské žádosti o vstup do Evropské unie, Evropská komise konstatuje, že "v mnoha oblastech zůstává korupce zcela běžná a je tak i nadále vážným problémem." Toto konstatování je jistě pravdivé, ale musíme vzít v úvahu, že průměrný plat se v Černé Hoře pohybuje okolo 300 Eur za měsíc a z něho se vyžít rozhodně nedá. Za druhé, Černá Hora má přibližně tolik obyvatel jako Brno. Zná se tam tedy (skoro) každý s každým a vládne tam princip příslušnosti k rodině (rodinnému klanu). Proniknete-li do přízně místní vlivné rodiny, máte vyhráno.

Vyplatí se Čechům černohorské občanství?

Máte-li volných 500 000 Eur a chcete mít firmu v daňovém ráji, kde se navíc platí eurem, pak nesporně ano. Firmu v Černé Hoře založíte se všemi potřebnými licencemi nejpozději do měsíce, když cena za její založení se pohybuje okolo 1000 Eur. Kupní procedura nemovitosti je též velice jednoduchá a stačí k ní platný pas, pokud ji kupujete jako fyzická osoba a u právnické osoby stačí jen výpis registrace u obchodního soudu. Vypracování kupní smlouvy stojí maximálně 1% z ceny a daň z převodu nemovitosti činí 3%. Ekonomické občanství většině Čechů nic nepřinese, nicméně založit si tam firmu s 9% daní ze zisku už lákavé být může.

Na co si dát pozor

Budete-li chtít v Černé Hoře realizovat jakýkoliv projekt, pak si dejte pozor především na pracovní morálku a sliby. Černohorci mají pracovní morálku skutečně "jižní", takže nepřijdou do práce: pokud slunce málo / moc svítí, vítr málo/moc fouká, málo/moc prší, mají moc malou/velkou rýmu, atd. Platit dělníkům se musí, jen když skutečně přijdou, od hodiny a jen za vykonanou práci. Na sliby, že někdy něco udělají, pakliže předem zaplatíte, vůbec neberte zřetel. Na jednoduchou práci jsem tak čekal i rok. Vezměte na vědomí, že nikdo "nehne zadkem", pokud mu za ním, jako dráb nestojíte. A tím nikdo míním i právníky, kteří Vám zajišťují koupi nemovitosti. Na celém Balkáně totiž platí zásada "seber od cizince peníze a zmiz". Všichni vědí, že by cizinec u soudu prosoudil kalhoty. Hlavní podmínkou úspěchu v Černé Hoře je kontrolovat, kontrolovat, kontrolovat!

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 9.9. 2010