Ruští experti: Ceny ropy mohou napřesrok klesnout

14. 9. 2010

KD│ Většina nezávislých ruských expertů se domnívá, že ceny ropy (za předpokladu, že se budou odvíjet primárně od poptávky nijak nelimitované nabídkou, a ne od spekulací či bezpečnostních krizí v ropných regionech - KD) se příští rok mohou mírně snížit a pohybovat v pásmu 60-70 dolarů za barel. Tyto prognózy se výrazně liší od západních a jejich naplnění by znamenalo, že se Rusko bude potýkat s finančními problémy, protože k pokrytí potřeb rozpočtu by ceny musely dosahovat úrovně alespoň 75 dolarů za barel.

Mezinárodní organizace IEA a OPEC nedávno publikovaly prognózy předpokládající mírný nárůst světové spotřeby ropy v letech 2010-2011. Behem letoška podle nich vzroste světová spotřeba meziročně o 1,05 milionu barelů denně a dosáhne 85,51 milionu barelů. Rok nato by měla spotřeba podle OPEC dosáhnout 86,56 milionu barelů denně.

Předpokládané tempo růstu světové ekonomiky má podle odhadů OPEC v roce 2011 klesnout z letošních 3,9% na 3,6%, přičemž nejnižších hodnot dosáhne v eurozóně - 1%. Hlavní růst spotřeby ropy bude zaznamenán v regionech s největším růstem, tj. v Číně, Indii, Latinské Americe a na Blízkém Východě.

Podle IAE bude letošní průměrná denní spotřeba činit 86,6 milionu barelů, napřesrok pak 87,9 milionu.

Experti MMF nedávno prognózovali vývoj cen ruské ropy v příštím roce a dospěli k odhadu 70 dolarů za barel, zatímco v roce 2014 by to mělo podle nich být na hranici 82 dolarů. Jiní západní analytici předpovídají i ceny kolem 90, respektive 200 dolarů za barel v roce 2012.

Vzhledem k poklesu tempa růstu v Číně, zpomalování americké ekonomiky a stagnaci v Evropě se většina ruských expertů nezainteresovaných na ziscích ropného a plynařského průmyslu domnívá, že ceny ruské ropy by mohly mírně klesnout a pohybovat se někde mezi 60-70 dolary za barel.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Více k tématu:

Thomas, S. - Kerner, D.: Defense Energy Resilience: Lessons from Ecology ZDE
Peak Oil: Sicherheitspolitische Implikationen knapper Ressourcen ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 14.9. 2010