Japonsko usiluje o zvládnutí jaderné krize a o pomoc přeživším

16. 3. 2011

Obavy z katastrofy v jaderné elektrárně Fukušima zesílily po třetí explozi a po požáru v jiném reaktoru, v jehož důsledku stoupla radiace na nebezpečnou úroveň. S pravděpodobným narušením pláště reaktoru č. 2, kde zřejmě dochází k tavení jádra reaktoru, bojují technici.

Včerejší noční exploze je považována za velmi vážnou, protože zřejmě poškodila plášť reaktoru. Činitelé IAEA nicméně tvrdí, že poškození je minimální a prý nehrozí další únik radiace.

Po pondělní noční explozi došlo pak k požáru u záložního rezervoáru u reaktoru č. 4, kde byly ochlazovány vyhořelé tyče paliva. I když byl požár zažehnán, činitelé se obávají, že by se záložní rezervoár mohl vyvařit a palivové tyče by tak byly obnaženy na volném prostranství.

Počet mrtvých nebo pohřešovaných osob je nyní více než 10 000. Meteorologové varují, že teplota v zóně postižené katastrofou klesá na zimní úroveň a v mnoha oblastech se očekává sněžení. Půl milionu lidí bylo evakuováno z postižené oblasti. Úkryty a nemocnice začínají mít nedostatek paliva a přikrývek. Mnoho lidí je bez elektrického proudu a třese se zimou pod přikrývkami v nevytápěných domech.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 16.3. 2011