Tajné deníky: Ovlivnila Stalinovo rozhodování jeho mozková arterioskleróza?

22. 4. 2011

Nově zveřejněné deníky jednoho z osobních Stalinových doktorů naznačují, že není vyloučeno, že Stalinova mozková choroba mohla přispět k jeho paranoidnímu vidění skutečnosti a k intenzitě jeho krutovlády v Sovětském svazu.

Alexander Mjasnikov byl jedním z lékařů, povolaných ke Stalinově smrtelné posteli, když diktátor r. 1953 onemocněl. V denících, které byly zveřejněny v Moskvě až teď, tvrdí, že Stalin trpěl mozkovou chorobou, která zřejmě ovlivnila jeho rozhodování.

"Rozsáhlá arterioskleróza v mozku, kterou jsme našli při pitvě, by měla vyvolávat otázku, do jaké míry tato nemoc, která se zjevně vyvíjela celá léta, ovlivňovala Stalinovo zdraví, jeho charakter a jeho činy," píše dr. Mjasnikov ve svých denících, výňatky z nichž vyšly poprvé ve čtvrtek v ruském listě Moskovskij komsomolec. "Stalin možná přišel o schopnost rozeznávat, co je dobré a co je špatné, co je zdravé a co je nezdravé, co je přípustné a co je nepřípustné, kdo je přítel a kdo je nepřítel. Charakterové rysy se mohou zvýraznit, takže podezřívavá osoba se stane osobou paranoidní," napsal tento lékař. Podle Mjasnikova řídil Sovětský svaz zřejmě vážně nemocný člověk.

Zároveň byly v Moskvě také tento týden publikovány výňatky z údajných memoárů Lavrentije Berii, šéfa Stalinovy tajné policie NKVD. Jsou plné vulgárností. Berija byl znám tím, že unášel z moskevských ulic ženy a doma je znásilňoval. Během druhé světové války v srpnu 1942 poradil Berija před Churchillovou návštěvou Stalinovi, že má britského premiéra opít. To se prý skutečně podařilo, Churchill se opil a zcela ztratil schopnost se orientovat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 22.4. 2011