Papež neuměl vysvětlit, proč existuje utrpení

22. 4. 2011

V pátek uspořádal papež Benedikt přísně řízenou televizní debatu. Odpověděl na několik otázek od příslušníků veřejnosti. Zmátla ho však hned první.

Holčička z Japonska se papeže, který podle ní "rozmlouvá s Bohem", zeptala, proč musela tolik trpět v důsledku zemětřesení a cunami, které postihly její zemi.

"Mám velký strach, protože dům, v němž jsem se cítila opravdu bezpečná, se strašně třásl a mnoho dětí mého věku zemřelo. Nemohu si chodit hrát do parku. Chtěla bych vědět, proč se musím tak strašně bát? Proč musejí být děti tak smutné? zeptala se sedmileté Elena.

Benedikt přiznal: "Mám taky stejné otázky: proč je tomu tak? Proč musíte vy trpět, zatímco jiným se žije lehce? A na to nemáme odpovědi, ale víme, že Ježíš trpěl stejně tak, jak trpíte vy, byl nevinný, a že pravý Bůh, který se projevuje v Ježíšovi, je na vaší straně."

Původně chtěl papež odpovědět jen na tři otázky, ale přišlo jich tolik, že byl jejich počet zdvojnásoben. Muslimka z Pobřeží slonoviny se ptala papeže, jak ukončit násilí v její zemi. Benedikt odpověděl, že je mu líto, že dokáže udělat tak málo, ale požádal vysokého vatikánského činitele, aby se účastnil vyjednávání. Jedna Italka se ptala, zda její syn, který je už dva roky v komatu, má ještě duši. Papež odpověděl: "Samozřejmě".

Papežovo vystoupení v televizi podle deníku Guardian signalizuje větší ochotu Svaté stolice spolupracovat s médii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 22.4. 2011