MFDNES:

Reportér Poláček nemá ponětí o etice novinářské práce

26. 9. 2011

čas čtení 2 minuty

Vážený pane Poláčku a redakce Mf Dnes,

jsme nuceni reagovat na Váš článek v Magazínu Mf Dnes ze dne 15. září 2011. Dle Vašeho sloupku na straně 3 jsme usoudili, že nejspíš máte zájem na tom, aby byla hájena práva dětí na Šluknovsku, v tomto případě romských. Ovšem ve Vašem článku jsme žádné tomu podobné argumenty nenašli. Již samotný titulek článku "Andílci, anebo malí teroristé?" vůbec nekoresponduje se zbytkem textu a záměrem Vaší reportáže. Smysl Vašeho článku tak není zřejmý ani jasný.

V perexu textu se dozvídáme, že "z mnoha kluků vyrostou kriminálníci, z některých holek šlapky. A skoro všichni budou pobírat dávky." K tomu přikládáte dvoustránkovou fotografii dvanáctileté dívky, včetně jejího celého jména. Není korektní takto konkrétně označovat malé dítě.

V článku, který je koncipován do formy reportáže, se na každé stránce můžeme setkat s minirozhovorem, který jste udělal se čtyřmi dětmi. Tyto rozhovory jsou navíc doplněny o fotografie dětí, včetně jejich jmen a věku. Shledáváme neobjektivní a neprofesionální pokládat dětem kádrující otázky: "Koho mám ve vězení? Jak často chodím do školy? Kde pracují rodiče?" Z článku i rozhovorů je totiž patrné, že jste si získal důvěru dětí, takže i ony s Vámi jednaly otevřeně a spontánně. Zajímalo by nás, s jakým záměrem jste se malých dětí tázal, koho mají ve vězení? Totiž otázka jako taková musí být pro děti stigmatizující a pro čtenáře a čtenářky zavádějící.

Svým článkem se jakoby snažíte otevřít velké téma, jeho podstata ale uniká. Navíc jste ke svému jednání jako prostředek použil malé děti. Z čeho děti viníte ("Káča nechápe, že si už teď zkazila život, že z ní pravděpodobně nikdy nic nebude"), není přednostně jejich chybou, ale chybou společnosti, potažmo systému.

V tomto kontextu Váš článek působí nadřazeně až pohrdavě.

A co víc, takovéto články vedou ke společenským předsudkům.

Svoboda slova ano, ale ne za cenu ohrožování lidských práv, v tomto případě dětí.

Tímto očekáváme od Vás a redakce Mf Dnes reakci na naše stanovisko.


Marie SÝKOROVÁ, Jihlava
Zora KRÁSENSKÁ, Jihlava
Adam HRUŠKA, Jihlava

P.S.: "Nechápete, že jste si už teď tímto článkem zkazil život, že z Vás pravděpodobně nikdy nic nebude!"

0
Vytisknout
12138

Diskuse

Obsah vydání | 29. 9. 2011