Gaza a Ukrajina v titulcích novin, mezitím Súdán...

26. 4. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut

Od chvíle, kdy v roce 2007 zmizela v Portugalsku britská blondýnka Madeleine McCannová, na ni světová média nezapomínají a každou chvíle se objevují zprávy o nové stopě v případu. O zmizení černošské dívky Ashy Degreeové se však téměř nepíše. Je to proto, že naše bílé mozky nás vedou k tomu, abychom nebílé lidi vnímali jako "jiné", patřící k jinému kmeni. A kvůli populární kultuře, která po staletí zdůrazňuje bělochy a jejich kvality a úspěchy, což nás podvědomě vede k přesvědčení, že běloši jsou nadřazení, mají větší hodnotu než neběloši. 


 
 
Když měl před lety na rakouské silnici cestou do Chorvatska vážnou nehodu autobus plný Čechů, mnozí protestovali, když se dozvěděli, že se záchranné složky snažily nejprve postarat o jejich krajany, tedy o Chorvaty. Tato v našich instinktech zakořeněná tendence vede k dvojímu metru, pokud jde o zpravodajství tisku a zájem veřejnosti o právě probíhající války.

Súdán: tato "zapomenutá válka" vyhnala za jediný rok z domovů více než 8 milionů lidí. Africký tisk hovoří o katastrofální humanitární situaci v regionu, přirovnává ji ke Gaze a Ukrajině a varuje před nedostatkem podpory ze strany mezinárodního společenství. Rok po začátku této krvavého sporu mezi dvěma generály zažívá Súdán jednu z největších a nejnáročnějších humanitárních krizí a krizi vysídlení na světě. Přibližně 40 % obyvatelstva čelí hladomoru a statisíce dětí trpí akutní podvýživou. 

Podle OSN trpí akutní podvýživou více než 730 000 dětí. Podle nevládní organizace Lékaři bez hranic (MSF) umírá v táboře pro vnitřně vysídlené osoby Zamzam v severním Dárfúru každé dvě hodiny nejméně jedno dítě, zatímco v táboře Kalma v jižním Dárfúru se toto číslo podle humanitární skupiny Alight zvyšuje na více než dvě děti každých 12 hodin. (Pozn. JČ: V Gaze ale umirá nebo je zraněno dítě každých deset minut. Ne že by to byla jakási obscénní soutěž.)

Světová zdravotnická organizace varovala před kolapsem zdravotnického systému, který trpí akutním nedostatkem personálu, léků, vakcín, vybavení a zásob, zatímco země čelí epidemiím spalniček a cholery. V důsledku bojů nefunguje 70 % zdravotnických zařízení v zemi a ta, která ještě fungují, pracují v kritickém stavu a chybí jim zásoby a kvalifikovaný personál.

Krize začala 15. dubna 2023 mezi jednotkami dvou generálů, kteří se v roce 2021 převratem chopili moci, ale odtrhli se a začali soupeřit o kontrolu nad zemí: armádního velitele Abdela Fataha al-Burhána, faktického vůdce Súdánu, a jeho tehdejší dvojky Mohammeda Hamdana Dagala, známého jako Hemedti, velitele polovojenské skupiny, jejíž název lze přeložit jako Síly rychlé podpory.

Zatímco Češi, Slováci, Poláci a další země se museli vypořádat s obrovským přílivem Ukrajinců, kteří se přišli uchýlit před bombami Kremlu, konflikt v Súdánu způsobil, že 7 milionů Súdánců opustilo své domovy a téměř 2 miliony dalších překročily hranice země do sousedních území, jako je Čad a Středoafrická republika - které čelí velmi velkému přílivu uprchlíků, zatímco jejich obyvatelstvo se historicky potýká se sociální a ekonomickou nestabilitou. Zatímco vnitřní uprchlíci soustřeďují nejchudší vrstvy súdánského obyvatelstva, značná část městské střední třídy (přibližně 500 000 osob) hledá útočiště v Egyptě, zejména v hlavním městě, které má s Chartúmem přímé pozemní spojení. Jedná se o architekty, lékaře, učitele, inženýry, zdravotní sestry a vysokoškolské studenty.

Média nám nabízejí to, co chceme konzumovat. Náš odpor vůči válkám, které vyhlazují děti a nevinné, je bohužel selektivní. Tato lidská vlastnost také vysvětluje, proč mnozí židé i nearabští obyvatelé Izraele a celého světa nepovažují životy Palestinců za stejně hodnotné jako životy židů. Češi, věrni svým dějinám, mají tendenci stavět se na stranu židů a proti těm, jejichž pleť je tmavší a jejichž chování se zdá být velmi odlišné od jejich vlastního. 

Rasistické názory, například že cikáni mají nižší IQ než bílí (zapomíná se, že testy jsou modelovány podle chování kavkazských Evropanů a Anglosasů a měří pouze logiku a empirii, nikoliv emoční zralost, kreativitu a sociální dovednosti), jsou mezi Čechy běžné a rozšířené. Panuje všeobecné přesvědčení, že některé společnosti jsou vyspělejší než jiné, protože v nich žijí běloši ze severní polokoule.

Dokud nebude tento druh zakořeněné populární kultury vyvrácen a transformován, bude mnoho Čechů a další bílé národy i nadále považovat životy Palestinců a Afričanů, stejně jako život jakéhokoli jiného než bílého národa, za méně hodnotný a zasluhující si méně pozornosti.


2
Vytisknout
2146

Diskuse

Obsah vydání | 30. 4. 2024