Not found. ×
 23234

Izraelští vojáci a policie dávají tipy skupinám, které útočí na kamiony s humanitární pomocí v Gaze

22. 5. 2024

čas čtení 7 minut

Členové izraelských bezpečnostních sil poskytují izraelským osadníkům, kteří zadržují důležité dodávky, informace o poloze konvojů

Jednotliví příslušníci izraelských bezpečnostních složek dávají krajně pravicovým aktivistům a osadníkům tipy na umístění nákladních aut s humanitární pomocí, která dodávají do Gazy životně důležité zásoby, což těmto skupinám umožňuje konvoje blokovat a ničit, konstatuje několik zdrojů.

Mluvčí hlavní izraelské aktivistické skupiny, která stojí za blokádami, řekl, že osadníci, kteří zadržují životně důležité humanitární dodávky do pásma, dostávají informace o poloze kamionů s pomocí od příslušníků izraelské policie a armády.

 23235

Proč Západ brání Izrael poté, co Mezinárodní trestní soud požádal o vydání zatykače na Netanjahua?

22. 5. 2024

čas čtení 8 minut


Je zklamáním, ne-li překvapením, že reakcí Západu na obvinění ICC byla obrana Izraele navzdory jeho válečným zločinům, píše bývalý ředitel lidskoprávní organizace Human Rights Watch Kenneth Roth.


Izraelský premiér Benjamin Netanjahu reagoval s předvídatelným vitriolem na obvinění Mezinárodního trestního soudu (ICC) vůči němu a izraelskému ministru obrany Joavovi Gallantovi. Jeho argumenty jsou však pouze výmysly, které mají odvést pozornost od jejich ničivého jednání v Gaze. Americká, britská a německá vláda se zachovaly jen o málo lépe.

 23276

Karimu Khanovi: "Vždyť tenhle soud je pro Afriku a pro zločince jako Putin!"

22. 5. 2024

čas čtení 1 minuta

Dojímavý moment z rozhovoru s prokurátorem  ICC na @CNN: „Někteří volení představitelé se mnou mluvili a řekli mi velmi otevřeně: ‚Tento soud byl vytvořen pro Afriku a pro zločince, jako je Putin‘...“. My to tak nevnímáme.“ Jsme svědky bitvy o duši mezinárodního trestního práva.


Britský prokurátor Mezinárodního trestního soudu Karim Khan: Povinností každého člověka je ochrana nemluvňat. To jsou přece základní americké hodnoty, které by měly vzbuzovat oboustranickou podporu. Nyní ovšem tato situace bohužel leží na zlomu San Andreas mezinárodní politiky a strategických zájmů. A samozřejmě, že se mnou hovořili někteří volení představitelé, kteří byli velmi neomalení. "Tento soud byl vytvořen pro Afriku a pro zločince, jako je Putin," to mi řekl jeden vysoký představitel. My to tak nevnímáme. Tento soud je dědictvím Norimberku. Tento soud je smutnou obžalobou lidstva, tento soud by měl být vítězstvím práva nad mocí a hrubou silou. Zmocněte se všeho, čeho můžete, vezměte si, co chcete. Dělejte si, co chcete, a my prostě budeme - Nenecháme se odradit výhrůžkami ani jinými aktivitami, protože nakonec musíme plnit své povinnosti jako státní zástupci, jako muži a ženy v úřadu, jako soudci, jako registrační úřad.

 22267

Donald Trump slibuje vytvořit v USA "sjednocenou říši", až se dostane k moci

22. 5. 2024

čas čtení 2 minuty


Trumpova kampaň se vymlouvá, že video, v němž se používají výrazy z nacistické éry, bylo zveřejněno zaměstnancem, který neviděl celé jeho znění, přesto zůstalo na webu 15 hodin

Donald Trump sdílel na svém účtu Truth Social video, které slibovalo, že Trump v USA vytvoří "unified Reich", tedy  „sjednocenou říši“, pokud Trump v listopadu vyhraje prezidentské volby - poté, co byl za to více než půl dne kritizován, ho odstranil.

 23263

Česká republika až na desátém místě. Jedna z mála zemí, které ohrožují mezinárodní právní řád

22. 5. 2024

čas čtení 1 minuta

Martin Konečný vede v Bruselu EuMEP (European Middle East Project), nezávislé centrum občanské společnosti, které prosazuje spravedlivou a na faktech založenou politiku EU vůči Izraeli/Palestině.

 Zveřejnil žebříček zemí podle toho, jak se postavily k žádosti prokurátora Karima Khana od Mezinárodního soudního dvora o vydání zatykačů na činitele Izraele a Hamásu. 

Nejvstřícnější postavení je 1, nejnepřátelštější je 10: to zcela zpochybňuje nezávislost soudů a mezinárodní právní řád.

Pěkně z toho vyplývá, kde stojí Česká republika. 

V níže uvedené sérii tweetů jsou v angličtině další informace.


 

Slovinsko - 1
Norsko - 1
šéf zahraniční politiky EU - 2
Irsko - 2
Španělsko - 2
Malta - 2
Švýcarsko - 2
Lichtenštejnsko - 2
Francie - 4
Austrálie - 4
Německo - 5
Dánsko - 5
Litva - 5
Švédsko - 5
Kanada - 6
Rakousko - 7
Británie - 8
Maďarsko - 9
Česká republika - 10
USA- 10
Itálie - 10

 20706

Poučení pro Petra Fialu: Nezávislé soudy je nutno respektovat!

22. 5. 2024

čas čtení 3 minuty


Mike Galsworthy: Naprosto sžíravý, důležitý projev stínového labouristického ministra zahraničí Davida Lammyho

o mezinárodní zákonnosti. VELMI rád vidím, že britští labouristé,  stejně jako Francie a Belgie (a Austrálie. pozn. red.)  plně podporuje Mezinárodní trestní soud - stejně jako každá vláda, která dodržuje zákony.
David Lammy: V listopadu loňského roku se zdálo, že v této sněmovně náměstek ministra zahraničí opustil hanebný postoj Borise Johnsona, když prohlásil, že ministrům nepřísluší rozhodovat o tom, kde má Mezinárodní trestní soud jurisdikci. Premiér na to v prosinci navázal, když řekl, že jsme silným a dlouhodobým zastáncem Mezinárodního trestního soudu. Ve svém dnešním prohlášení však vláda couvla. 

Otočila se o 180 stupňů ve věci jednoho z nejzákladnějších britských principů, respektování právního státu. 

Labouristé se během celého konfliktu jasně vyjadřují, že mezinárodní právo musí být dodržováno. Že musí být respektována nezávislost mezinárodních soudů a že všechny strany musí nést odpovědnost za své činy.

Ptám se pana ministra velmi jednoduše: Souhlasí s tím?

 22078

OSN pozastavuje distribuci pomoci do Rafáhu a varuje, že americké molo může selhat

22. 5. 2024

čas čtení 5 minut


OSN varuje, že Izrael musí zajistit podmínky pro bezpečný provoz mola. Dodávky pomoci se omezily na minimum.

Organizace spojených národů pozastavila distribuci potravin ve městě Rafáh na jihu Gazy kvůli nedostatku zásob a kvůli nejistotě.

Uvedla také, že v posledních dvou dnech nevjela na území žádná nákladní auta s pomocí přes plovoucí molo zřízené USA pro dodávky po moři, a varovala, že projekt v hodnotě 320 milionů dolarů  může selhat, pokud Izrael nezačne poskytovat podmínky, které humanitární skupiny potřebují k bezpečnému provozu.

 23272

Investigace z BBC: Sufian Abu Salah uvedl, že byl v izraelské vazbě surově zbit a bylo mu odepřeno ošetření drobného zranění na noze

21. 5. 2024

čas čtení 13 minut

Jeden ze zadržených, kterého izraelská armáda odvezla z Gazy k výslechu a později propustila, řekl BBC, že mu musela být amputována noha, protože mu bylo odepřeno ošetření infikované rány.

Zdravotníci v Izraeli sdělili BBC, že palestinští vězni z Gazy jsou běžně drženi připoutáni k nemocničním lůžkům, mají zavázané oči, někdy jsou nazí a jsou nuceni nosit pleny - tato praxe se podle jednoho z lékařů rovná „mučení“.

Informátor podrobně popsal, jak se zákroky v jedné vojenské nemocnici „běžně“ provádějí bez léků proti bolesti, což zadrženým způsobuje „nepřijatelnou bolest“.

Jiný oznamovatel uvedl, že léky proti bolesti byly během invazivního lékařského zákroku u zadrženého Gazana ve veřejné nemocnici používány „selektivně“ a „ve velmi omezené míře“.

Uvedl také, že kriticky nemocným pacientům, kteří jsou drženi v provizorních vojenských zařízeních, je odepřena řádná léčba,  veřejné nemocnice se zdráhají je převézt a léčit.

 20116

EXKLUZIVNĚ: Izrael předložil Mezinárodní trestnímu soudu dramatickou právní obhajobu

22. 5. 2024

čas čtení 5 minut


 
Z toho vám spadne čelist


(Ironický komentář Laury K. Bohužel je založen na věcných faktech)
 

Spojené státy izraelské zaslaly Mezinárodnímu trestnímu soudu odvážný dopis v návaznosti na rozhodnutí prokurátorů požádat o vydání zatykače na Benjamina Netanjahua a Joava Gallanta, což USI označily za „nehorázný“ krok. Rozumné křídlo AIPAC v Kongresu (což je celý Kongres) zvažuje uvalení sankcí na Mezinárodní trestní soud, aby zajistilo, že jeho soudci budou čelit důsledkům, protože na řádném procesu záleží.

Senátor AIPAC Tom Cotton dokázal, že je na straně těch hodných, když vyhrožoval rodině hlavního žalobce Karima Khana. Pokud máte silnou právní a morální obhajobu, je podle mafie nejlepším tahem, který můžete udělat, vyhrožovat soudci a jeho rodině. Tohle byl rozhodně dobrý PR tah.

 22579

Jak čelit konfrontaci s novou Osou? Historie, pokora a zbožná přání

22. 5. 2024

čas čtení 85 minut

Spojené státy čelí cílevědomé skupině mocných protivníků v rychle se měnícím a militarizovaném období historie, které nemá šanci na totální válku. Je to již potřetí, co jsou Spojené státy konfrontovány s takovou situací. První proběhla v letech 1937 až 1941 a byla vyřešena vstupem USA do 2. světové války. Druhá se odehrála v letech 1948 až 1962 a týkala se Sovětského svazu a Čínské lidové republiky. Naštěstí se světové válce vyhnuly a v listopadu 1962 Sovětský svaz zmírnil svůj postoj k centrální konfrontaci v Evropě, píše Philip Zelikow.

 23098

Hospodaření OSBL za duben 2024

1. 5. 2024

čas čtení 2 minuty


Vážení čtenáři,

děkujeme mnoha čtenářům, kteří nás finančně podporují. Finančně jsme to díky vám v dubnu 2024 těsně přežili, jeden čtenář nám poskytl jednorázově celých 10 000 Kč a druhý dokonce 20 000 Kč, děkujeme mnohokrát!! Nicméně nám koncem měsíce poklesla částka na účtu na pouhých 5 959,89 Kč, kvůli té platbě za právní služby. Prosíme, v podpoře neustávejte - potřebujeme na provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně.  Děkujeme všem!!

V dubnu  2024 přispěli čtenáři na provoz Britských listů celkovou částkou 86 498,01 Kč.

Výdaje byly 87 693,89 (protože jsem museli uhradit ten poplatek za právní služby, ve výši 25 833 Kč).


Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 23273

Hvězda českého fotbalu podepsala dres své strany s antisemitskými hesly

22. 5. 2024 / Albín Sybera

čas čtení 3 minuty


Foto: Fotbalista Ladislav Krejčí podepisuje fanouškovi dres s antisemitským nápisem.



Hvězdný český fotbalista a kapitán předního celku tabulky AC Sparta Praha Ladislav Krejčí podepsal fanouškovi dres, na kterém byl nápis „Jude Slavie“, antisemitský slogan často používaný fanoušky ultras Sparty, a číslo 88, což je číselná zkratka používaná v neonacistických kruzích pro nacistický pozdrav „Heil Hitler“, který je v Česku zakázaný.

 23277

Hlavní slovenský dezinformátor se sbližuje s Pekingem

22. 5. 2024

čas čtení 14 minut


Čínské vměšování na Slovensku má novou tvář

Čína buduje vztahy se slovenskou krajní pravicí již řadu let, ale Tibor Eliot Rostas k tomu poskytuje obzvlášť lákavou příležitost. Nejenže vede jeden z nejvýznamnějších dezinformačních kanálů v zemi, ale brzy bude kandidovat ve volbách do Evropského parlamentu a má potenciál stát se dalším nástrojem čínského vměšování do EU, píše Matej Šimalčík na serveru Visegrad Insight.

Tibor Eliot Rostas, šéfredaktor časopisu Země&Věk, nedávno navštívil Čínu v rámci pracovní cesty, jejímž cílem bylo posílit vztahy mezi Pekingem a zahraničními novináři.

 20916

Human Rights Watch: Krok ke spravedlnosti v Gaze a Izraeli

21. 5. 2024

čas čtení 3 minuty


Prokurátor Mezinárodního trestního soudu Karim Khan včera oznámil, že žádá o vydání zatykače na pět vedoucích osobností v souvislosti se závažnými mezinárodními zločiny spáchanými v Izraeli a Palestině od 7. října.

Je to nadějná zpráva, píše Andrew Stroehlein, mediální ředitel organizace Human Rights Watch, ve svém denním přehledu.

Oběti závažných trestných činů v Izraeli a Palestině se příliš dlouho potýkaly se „zdí beztrestnosti“ a pachatelům jejich zločiny procházely. A jako u všech zločinů všude na světě, když za ně lidé nejsou nikdy potrestáni, mají stejné zločiny tendenci se opakovat.

 23270

Amal Clooneyová spolupracovala s Karimem Khanem, který žádá o zatykač na vůdce Izraele a Hamásu

21. 5. 2024

čas čtení 4 minuty

 
Právnička zabývající se lidskými právy byla zvláštní poradkyní při vyšetřování válečných zločinů v Izraeli a Gaze


Právnička Amal Clooneyová, která se zabývá lidskými právy, působila jako zvláštní poradkyně při vyšetřování žalobce Mezinárodního trestního soudu, který požádal o vydání zatykačů na vedoucí představitele Izraele a Hamásu.

Hlavní žalobce soudu Karim Khan ve svém prohlášení, v němž tento krok oznámil, Clooneyové poděkoval a označil ji za součást „skupiny odborníků na mezinárodní právo“, na které se obrátil s žádostí o radu a o přezkoumání důkazů v případu. Mnozí ze jmenovaných odborníků jsou Britové.

„Panel je složen z odborníků s obrovským renomé v oblasti mezinárodního humanitárního práva a mezinárodního trestního práva,“ napsal Khan.

 23227

Proč je americký pohled na boj Izraele proti Hamásu pro svět zlomovým bodem

22. 5. 2024

čas čtení 21 minut

Od útoku Hamásu na jižní Izrael 7. října vojenský expert John Spencer pečlivě sledoval válku Izraelských obranných sil proti této militantní organizaci, včetně dvou cest, které podnikl do pásma Gazy během zimy, píše Hilary Krieger.

Pozn. red. Hamás bohužel samozřejmě dokáže přežít, protože mu brutální vedení války Izraelem a masové vyvražďování civilistů a dětí samozřejmě vyrábí nové stoupence. Palestinci, kteří zpočátku Hamás příliš nemuseli, nyní Hamás často považují za jedinou organizaci, která je schopna je bránit. Bojovníci Hamásu jsou většinou sirotci, jimž Izrael vyvraždil rodiče v předchozích konfliktech. Hlavní kritikou zaměřenou proti Netanjahuovi je skutečnost, že Netanjahu nemá žádnou strategii, jak by konflikt měl skončit a co by mělo následovat po něm. Četní objektivní analytikové poukazují na to, že fiktivní cíl "likvidace Hamásu" je právě jen fiktivní a slouží Netanjahuovi, aby se udržel u moci co nejdéle, protože pokud padne, bude čelit trestnímu stíhání.

 22930

Izrael by měl dostat zbraně, které potřebuje k vítězství

22. 5. 2024

čas čtení 5 minut

Prezident Biden tlačí na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, aby nenapadal Rafáh, poslední baštu Hamásu, zatímco ministr zahraničí Antony Blinken v posledních dnech kritizoval Jeruzalém za to, že postrádá plán na ochranu civilistů v Gaze. Washington dokonce nabídl Izraeli pomoc při shromažďování zpravodajských informací, které by určily místo pobytu představitelů Hamásu, pokud by Jeruzalém upustil od svých plánů na invazi, upozorňuje Lawrence Haas.

 19580

"Omezte nákupy F-35, aby se vyřešily problémy"

22. 5. 2024

čas čtení 2 minuty

Vzhledem k tomu, že dodávky F-35 jsou pozastaveny kvůli problémům s modernizací, chtějí členové Sněmovny reprezentantů snížit letošní nákupy letounů a dát peníze na vyřešení několika problémů, informuje Audrey Decker.

 20499

Afghánistán: Opiové protesty katalyzují protitálibánské nálady

22. 5. 2024

čas čtení 6 minut

Uprostřed bouřlivé krajiny poznamenané stupňujícím se terorismem, prohlubujícími se etnickými rozpory, rozsáhlými protesty a pustošením přírodními katastrofami se Afghánistán po více než dvou letech vlády Tálibánu nachází v kritické situaci. Nedávný nárůst protitálibánských nálad, který vyvolaly zejména veřejné nepokoje v provincii Badachšán, podtrhuje mnohostranné výzvy, kterým čelí vláda Tálibánu jako státní aktér, píše Janatan Sayeh.

 23274

Izraelský ministr komunikací nařídil vrátit videozařízení zabavené agentuře AP

22. 5. 2024

čas čtení 3 minuty

 
Izraelské úřady zabavily v jižním Izraeli kameru a vysílací zařízení patřící agentuře Associated Press a obvinily ji z porušení nového mediálního zákona, protože poskytla záběry televizi Al-Džazíra



Izraelský ministr komunikací nařídil izraelské vládě, aby vrátila kameru a vysílací zařízení, které zabavila agentuře The Associated Press, a změnil tak svůj postup několik hodin poté, co zablokoval živé vysílání této zpravodajské organizace z Gazy.

Vláda zabavila zařízení AP na místě v jižním Izraeli poté, co ji obvinila z porušení nového mediálního zákona tím, že poskytla záběry satelitnímu kanálu Al-Džazíra.

 16525

Více než třetina amazonského deštného pralesa se nedokáže zotavit z následků sucha, zjistila studie

21. 5. 2024

čas čtení 5 minut

 
„Kritické zpomalení“ obnovy vyvolává obavy o odolnost pralesa a možnost  kolapsu ekosystému


Podle nové studie, která varuje před „kritickým zpomalením“ tohoto celosvětově významného ekosystému, se více než třetina amazonského deštného pralesa potýká se suchem.

Známky slábnoucí odolnosti vyvolávají obavy, že největší tropický les na světě - a největší suchozemský zásobník uhlíku - degraduje směrem k bodu, z něhož už není návratu.

Je to po čtyřech rekordně suchých období během méně než 20 let, která dokazují, jak člověkem narušené klima neobvykle intenzivně zatěžuje stromy a další rostliny, z nichž mnohé umírají na dehydrataci.

 23271

Ve všech lidských varlatech byly nalezeny mikroplasty

21. 5. 2024

čas čtení 3 minuty



Vědci konstatují, že toto zjištění může souviset s desítky let trvajícím poklesem počtu spermií u mužů po celém světě


V lidských varlatech byly nalezeny mikroplasty a vědci tvrdí, že tento objev může souviset s poklesem počtu spermií u mužů.

Vědci testovali 23 lidských varlat a 47 varlat domácích psů. Ve všech vzorcích našli znečištění mikroplasty.

 22079

Zelenskyj: Západu trvá příliš dlouho, než nám pošlou zbraně

21. 5. 2024

čas čtení 1 minuta

Západní spojenci se příliš dlouho rozhodují o vojenské podpoře Ukrajiny, řekl agentuře Reuters prezident země Volodymyr Zelenskyj v době, kdy se očekává, že Rusko zintenzivní svou ofenzivu na severovýchodě země.

Řekl také, že tlačí na partnery, aby se více zapojili přímo do války tím, že pomohou zachytit ruské rakety nad Ukrajinou a umožní Kyjevu použít západní zbraně proti nepřátelské vojenské technice hromadící se u hranic.

„Rusové používají 300 letadel na území Ukrajiny. My potřebujeme alespoň 120, 130 letadel, abychom se mohli bránit na obloze,“ řekl Zelenskyj.

Británie: Zveřejněna rozsáhlá zpráva o skandálu s infikovanou krví - nejhorším skandálu britské vlády a britského zdravotnictví v historii

21. 5. 2024

čas čtení 8 minut


V pondělí byla v Británii konečně zveřejněna rozsáhlá analýza o dlouholetém skandálu s infikovanou krví, dováženou ze Spojených států, která nakazila v Británii od sedmdesátých let desetitisíce lidí, především hemofiliaků, kteří dostávali transfuze, včetně mnoha dětí, nemocí HIV a žloutenkou typu C. Tito lidé po dlouhá léta nedostali pomoc, protože lékaři, zdravotníci a britské vlády jim lhaly.

Aby bylo jasno, co se dělo: Předseda tohoto vyšetřování Brian Langstaff uvedl v pondělí v Channel 4 News jen jediný příklad:

"Rodičům tříletého dítěte, hemofiliaka, bylo začátkem osmdesátých letch sděleno, na chodbě nemocnice" že dítě bylo nakaženo nemocí HIV. Protože v osmdesátkách nesla nemoc HIV obrovské stigma, jakmile se to lidé dověděli, otec dítěte byl vyhozen ze zaměstnání a rodina se musela přestěhovat do jiného města. Dítěti bylo špatně a v sedmi letech zemřelo. Nikdo nepomohl." 

Vyšetřování zjistilo, že skandál s infikovanou krví ve Spojeném království zhoršilo „děsivé“, brutální  utajování

Závěrečná zpráva o nákaze tisíců lidí virem HIV nebo žloutenkou typu C uvádí, že bylo možné zabránit tisícům úmrtí.

Skandál, který si vyžádal životy 3 000 lidí léčených kontaminovanou krví, byl roznícen „děsivým“ utajováním ze strany zdravotnictví  i vlády, konstatuje se ve zdrcující zprávě, kterou premiér Rishi Sunak označil za „den hanby“. Mnozí konstatují, že zpráva je absolutní diskreditací britských vlád za několik desítek let.


 20706

V poho, my jsme přeci všichni Vpoho!

21. 5. 2024 / Petr Haraším

čas čtení 8 minut

K úsměvnému zakončení trápení této pravicové vlády poklesů na dno ekonomických tabulek by si mohly a měly významné figurky ministerského pověření nasadit na ctěné hlavy fialovou houkačku a začít houkat jako ve filmu „Čtyři vraždy stačí, drahoušku“. K tomu skandovat: „My jsme všichni vpoho, my jsme všichni Gogo“!

Tuhle se náš premiér ze zapadlé kampeličky odvážně spustil a prohlásil, že se agresorům nesmí ustupovat. Nikdy, ani o píď! Ovšem od prosincového nástupu v roce 2021 do čela Blažkovo Nejedlo Zemanovo vlády nic jiného než ustupování agresivním kmotrům a neposedným oligarchům nedělá, nedělal a ani neudělá, protože nesmí, nechce a neumí.

Americké velvyslanectví v Londýně dluží 15 milionů liber poplatků za vjezd do města ve špičce

21. 5. 2024

čas čtení 2 minuty

USA jsou největším viníkem nezaplacených poplatků a pokut, následuje japonské velvyslanectví, které dluží 10,1 milionu liber.

Velvyslanectví USA ve Velké Británii dluží na nezaplacených poplatcích za dopravní zácpy přibližně 15 milionů liber, uvádí Transport for London, který zvažuje právní kroky prostřednictvím mezinárodních soudů.

Nezaplacené poplatky a pokuty se nahromadily za více než deset let a USA jsou tak nejhorším viníkem mezi zahraničními diplomaty - do konce roku 2023 budou velvyslanectví v Londýně dohromady dlužit za neuhrazené poplatky za vjezd do města ve špičce 143,5 milionu liber.

 23157

Soudce, nenávistník, kajícník, špion - příběh soudce Tomasze Szmydta

21. 5. 2024

čas čtení 10 minut

Toto je sice polský případ srozumitelný především v kontextu polské domácí politiky, ALE Česko má dlouhodobě úplně stejně, ne-li ještě více zranitelné soudnictví z pohledu infiltrace, upozorňuje Albín Sybera.  

Jak ochránit soudnictví v EU a zajistit odolnost proti zahraničním zásahům


Příběh nečekané rezignace soudce Tomasze Szmydta a jeho žádost o azyl v  Bělorusku odhaluje spletitou síť politických intrik, soudcovské etiky a zahraničního vlivu, která formuje polské soudnictví, a také výzvy, kterým čelí Evropská unie při ochraně právního státu, píše Jakub Jaraczewski na sereru Visegrad Insight.

Dne 6. května 2024 se Polsko probudilo nečekanou zprávou, že jeden z jeho soudců, Tomasz Szmydt ze správního soudu ve Varšavě, pořádá tiskovou konferenci v Minsku, hlavním městě Běloruska.

Oznámil svou rezignaci s odkazem na „prozápadní nepřátelský postoj Polska vůči Bělorusku a Rusku“ a na to, že v Bělorusku žádá o azyl.

Karim Khan si nechal svou žádost o zatykač na Netanjahua schválit nezávislým panelem soudních odborníků

21. 5. 2024

čas čtení 9 minut

Aktualizace: Francie a Austrálie holt nejsou Petr Fiala!!

Francie podpořila Mezinárodní trestní soud poté, co prokurátor požádal o vydání zatykače na Netanjahua a vůdce Hamásu

Francie zdůrazňuje, že podporuje nezávislost mezinárodního trestního soudu poté, co jeho prokurátor požádal o vydání zatykačů na vůdce z Izraele, včetně premiéra Benjamina Netanjahua, a na představitele Hamásu.

V prohlášení zveřejněném v pondělí pozdě večer ministerstvo zahraničí uvedlo, že „Francie podporuje mezinárodní trestní soud, jeho nezávislost a boj proti beztrestnosti ve všech situacích,“ uvádí se ve zprávě. Agence France-Presse.

Ministerstvo „odsoudilo antisemitské masakry spáchané Hamásem“ během útoku této skupiny na Izrael 7. října, který „doprovázely akty mučení a sexuálního násilí“.

Na stránkách také uvedlo, že varovalo Izrael „že je nutno přísně dodržovat zákony a předpisy“. mezinárodního humanitárního práva, a že je nepřijatelná míra civilních obětí v pásmu Gazy a nedostatečný přístup humanitární pomoci“.

Australská vláda prohlásila, že respektuje „důležitou“ a „nezávislou“ roli mezinárodního trestního soudu při dodržování práva poté, co jeho hlavní žalobce požádal o vydání zatykače na představitele Hamásu a Izraele za válečné zločiny a zločiny proti lidskosti, včetně izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Mluvčí ministerstva zahraničních věcí uvedl, že není vhodné komentovat záležitosti projednávané soudem, ale dodal, že Izrael musí dodržovat mezinárodní zákony, a poznamenal, že „každá země je při své obraně vázána stejnými základními pravidly“.

„Austrálie respektuje Mezinárodní trestní soud a jeho důležitou roli při dodržování mezinárodního práva,“ uvedl mluvčí. „Rozhodnutí o tom, zda vydat zatykač, je záležitostí soudu v rámci nezávislého výkonu jeho funkcí.“

 

Reportér, Channel 4 News, pondělí 20. května 2024, 19 hodin:  Izraelský letecký útok dnes v uprchlickém táboře Džabalíja v Gaze zdemoloval obytnou budovu. Podle záchranářů se uvnitř nacházely rodiny a počet civilních obětí války se opět zvýšil. Izraelský premiér a ministr obrany byli upozorněni, že mohou být stíháni Mezinárodním trestním soudem.


Karim Khan: "Mezi zločiny patří vyhladovění civilistů jako metoda vedení války. Úmyslné způsobování velkého utrpení. Těžká újma na zdraví í nebo kruté zacházení. Úmyslné zabití nebo vražda. A úmyslné vedení útoků proti civilnímu obyvatelstvu. A také zločiny proti lidskosti, vyhlazování, nebo vraždy.“

 20706

ICC rozhodl, že Netanjahu a Gallant nestojí nad mezinárodním právem

21. 5. 2024

čas čtení 8 minut

Je to urážka spravedlnosti, míní ironická komentátorka Laura K.
 
Pro českého premiéra Petra Fialu!

V největším skandálu 21. století vydal Mezinárodní trestní soud prohlášení, v němž trvá na tom, že mezinárodní právo se vztahuje i na představitele Izraele. Nechutné je, že toto prohlášení nezačalo slovy „odsuzuji Hamás“.

Mezinárodní trestní soud oznámil, že chce vydat zatykače na nejúspěšnější izraelské válečné zločince Benjamina Netanjahua a Yoava Gallanta, ale na vůdce Hamásu zatykač nechce vydat, přestože ho chce vydat. Jen předstíráme, že to neudělá, abychom mohli nechat Izrael hrát si opět na oběť. Každému, kdo tento narativ zpochybňuje, bude policejním obuškem rozpolcena lebka, aby mohl být zbaven svědomí dříve, než způsobí další problémy.

 23264

Spojené státy ve věci Izraele dále diskreditují Západ

20. 5. 2024

čas čtení 3 minuty


Biden označil žádost prokurátora Mezinárodního trestního soudu vydat zatykač na Netanjahua za „nehoráznou“

- Organizace Human Rights Watch (HRW) uvítala žádost Karima Khana, aby mezinárodní trestní soud vydal zatykač na vůdce Izraele a Hamásu, a označila toto rozhodnutí za dlouho očekávaný krok k vyvození odpovědnosti za kriminalitu ze strany obou válčících stran.

Balkees Jarrah, zástupce ředitele HRW pro mezinárodní spravedlnost, ve svém prohlášení rovněž vyzval země, aby odolaly tlaku na ignorování vyšetřování ICC:

    Rozhodnutí Karima Khana požádat o vydání zatykače na pět osob za závažné mezinárodní zločiny spáchané v Izraeli a Palestině od 7. října navzdory tlaku amerických zákonodárců a dalších osob potvrzuje klíčovou roli mezinárodního trestního soudu. Oběti závažné kriminality v Izraeli a Palestině se po desetiletí potýkaly se zdí beztrestnosti. Tento zásadní první krok prokurátora otevírá dveře těm, kteří jsou zodpovědní za zvěrstva spáchaná v posledních měsících, aby se ze svých činů zodpovídali ve spravedlivém procesu. Členské země Mezinárodního trestního soudu by měly být připraveny rozhodně chránit nezávislost Mezinárodního trestního soudu, protože nepřátelský tlak bude pravděpodobně sílit, zatímco soudci ICC budou posuzovat Khanovu žádost.

 20116

Vysvětlení kontextu žádosti o zatykač na Netanjahua a jeho ministra obrany

20. 5. 2024

čas čtení 8 minut

Zde je videozáznam Karima Khana, žalobce Mezinárodního trestního soudu, který žádá o vydání zatykače na izraelského premiéra a ministra obrany - po boku Brendy Hollisové a Andrewa Cayleyho, vyšetřovatelů válečných zločinů z USA a Velké Británie.

Na obrazovém materiálu záleží, pro vlády USA a Spojeného království je těžší odsoudit to jako podvod👇.




Moderátor: BBC Radio 4, The World at One, pondělí 20. května 2024, 13 hodin: Reagovala na to nějak izraelská vláda?

Reportérka: Ano, ministr války Benny Gantz, politický rival pana Netanjahua, odsoudil rozhodnutí prokuratury vydat zatykač. Na Twitteru napsal: „Dělat paralely mezi vůdci demokratické země odhodlanými bránit se před podlým terorem a vůdci krvelačné teroristické organizace je hluboké překrucování spravedlnosti a do očí bijící morální bankrot.“

Hodně se spekulovalo o tom, že státní zástupce Karim Khan může požádat o vydání těchto zatykačů. Je třeba si ujasnit, že tuto žádost podal. Stále je to na panelu předběžného řízení soudců u Mezinárodního trestního soudu, aby určil, zda splnil důkazní práh, aby mohl vydat tyto zatykače na tři vysoké představitele Hamásu a samozřejmě Benjamina Netanjahua a Yoava Gallanta.

Moderátor: Pokud k tomu přistoupí, pokud budou zatykače vydány, jaké to bude mít důsledky?

Prohlášení žalobce ICC Karima A. A. Khana KC: Žádosti o vydání zatykače v souvislosti se situací ve Státu Palestina

20. 5. 2024

čas čtení 19 minut

Foto: Karim A. A. Khan KC, žalobce Mezinárodního trestního soudu

Prohlášení: 20. května 2024 |

Prohlášení žalobce ICC Karima A. A. Khana KC: Žádosti o vydání zatykače v situaci ve Státu Palestina

Karim A. A. Khan KC, žalobce Mezinárodního trestního soudu

Dnes podávám žádosti o vydání zatykačů před I. přípravným senátem Mezinárodního trestního soudu ve věci situace ve Státu Palestina.


Žalobce ICC Khan k žádosti o vydání zatykače v situaci ve Státě Palestina

Yahya Sinwar, Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri (Deif), Ismail Haniyeh

Na základě důkazů shromážděných a prozkoumaných mým úřadem mám důvodné podezření, že Yahya SINWAR (vůdce Hnutí islámského odporu („Hamas“) v pásmu Gazy), Mohammed Diab Ibrahim AL-MASRI, známější jako DEIF (vrchní velitel vojenského křídla Hamasu, známý jako brigády Al-Kassám), a Ismail HANIYEH (vedoucí politického byra Hamásu) nesou trestní odpovědnost za následující válečné zločiny a zločiny proti lidskosti spáchané na území Izraele a Státu Palestina (v pásmu Gazy) nejméně od 7. října 2023:

    Vyhlazování jako zločin proti lidskosti v rozporu s čl. 7 odst. 1 písm. b) Římského statutu;
    Vražda jako zločin proti lidskosti v rozporu s čl. 7 odst. 1 písm. a) a jako válečný zločin v rozporu s čl. 8 odst. 2 písm. c) bodem i);
    braní rukojmí jako válečný zločin v rozporu s čl. 8 odst. 2 písm. c) bodem iii);
    Znásilnění a jiné činy sexuálního násilí jako zločiny proti lidskosti, v rozporu s čl. 7 odst. 1 písm. g), a také jako válečné zločiny podle čl. 8 odst. 2 písm. e) bodu vi) v souvislosti se zajetím;
    mučení jako zločin proti lidskosti v rozporu s čl. 7 odst. 1 písm. f) a také jako válečný zločin v rozporu s čl. 8 odst. 2 písm. c) bodem i) v souvislosti se zajetím;
    jiné nelidské činy jako zločin proti lidskosti v rozporu s čl. 7 odst. 1 písm. k) v souvislosti se zajetím;
    kruté zacházení jako válečný zločin v rozporu s čl. 8 odst. 2 písm. c) bodem i) v souvislosti se zajetím a
    urážky osobní důstojnosti jako válečný zločin v rozporu s čl. 8 odst. 2 písm. c) bodem ii) v souvislosti se zajetím.

 20116

Hlavní žalobce Mezinárodního trestního soudu žádá o vydání zatykače na Netanjahua a vůdce Hamásu kvůli válečným zločinům

20. 5. 2024

čas čtení 1 minuta

 

Karim Khan řekl CNN, že požaduje zatykače na vůdce Hamásu 
Jahjá Sinvara  a izraelského premiéra Benjamina Netanjahua


Hlavní žalobce Mezinárodního trestního soudu Karim Khan řekl televizi CNN, že usiluje o vydání zatykače na vůdce Hamásu Jahjá Sinvara a izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, mimo jiné kvůli obvinění z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti.

Žádost hlavního žalobce Karima Khana o vydání zatykače nyní posoudí senát soudců Mezinárodního trestního soudu.

Khan pro CNN uvedl, že obvinění proti vůdci Hamásu Jahjovi Sinvarovi, vůdci brigád Al-Kásem Mohammedu Diabovi Ibrahimu al-Masrímu a politickému vůdci Hamásu Ismailu Haníjovi zahrnují „vyhlazování, vraždy, braní rukojmích, znásilňování a sexuální útoky při zadržování“.

Obvinění proti izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi a izraelskému ministru obrany Joavu Gallantovi zahrnují „způsobení vyhlazování, způsobení hladomoru jako válečné metody, včetně odepření dodávek humanitární pomoci, úmyslné cílení na civilisty v konfliktu“, uvádí Khan.

Zdroj v angličtině ZDE

 23260

Environmentální důsledky těžby olova v zambijském Kabwe jsou dodnes citelným dopadem západního kolonialismu

20. 5. 2024 / Martin Vrba, Elfredah Kevin-Alerechi, Cindy Sipula

čas čtení 14 minut

Evropské korporace těžící v Africe nerostné suroviny stále představují dědictví kolonialismu. Pro komunity těžba často znamená nedůstojné pracovní podmínky a znečištění životního prostředí. Jedním z nejvýraznějších případů je zambijské město Kabwe, které už bezmála půl století trpí otravou z dnes už uzavřeného olověného dolu spoluvlastněného britskou korporací Anglo American.

 20706

Petr Fiala Českou republiku dál úspěšně diskredituje

20. 5. 2024 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Andrew Stroehlein, Human Rights Watch: Jak může nějaký premiér nechápat, že "voni si začli" není legitimním ospravedlněním pro páchání zvěrstev?


Deník Guardian cituje - jako první mezinárodní reakci na tuto zprávu -  tweet českého premiéra, který odsoudil žádost Karima Khana o zatykač pro izraelského premiéra Netanjahua. Fiala napsal:

Odborníci poukazují na to, že prokurátor Karim Khan využil k vypracování žádosti o zatykače pro vedoucí představitele Hamásu i izraelské vlády týmu nezávislých odborných soudních poradců a že žádost o zatykače je velmi dobře zdokumentována. Samozřejmě to automaticky neznamená, že mezinárodní trestní soudní dvůr zatykače vydá, zvlášť proto, že zřejmě bude terčem nátlaku a výhrůžek ze Spojených států. Nicméně, uvážlivý politik by svou zemi zbrklými a neinformovanými prohlášeními nediskreditoval, podobně jako ji Fiala diskredituje svými otevřenými prohlášeními, že jeho vláda porušuje mezinárodní právo, co se týče uprchlíků. Fiala totiž v pondělí také napsal na Twitteru:


Migrace není nelegální. Podle Ženevských dohod, uzavřených z  velmi dobrých důvodů po druhé světové válce, má každý právo překročit jakékoliv hranice a zažádat o azyl. Signatářem Ženevských dohod je i Česká republika.

Petr Fiala by si měl dávat dobrý pozor, aby také neskončil u Mezinárodního trestního soudu pro porušování mezinárodního práva.

 19850

Proč solidní politická debata není možná

20. 5. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

V neděli jsme mohli zase po měsíci vidět čerstvá data volebních preferencí jednotlivých politických formací. V tomto modelu ANO ztratilo oproti březnu 2,5 procenta. Důvodem je prý populismus, nereálné sliby, nejasná stanoviska. Zdá se, že pan Babiš se rozhodl lidi přesvědčovat o tom, aby ho nevolili. Kéž by se mu v tom začalo skutečně dařit!

Pojďme se ale nejdříve podívat na ta data (v procentech): ANO 32, ODS 15,5, piráti 11, SPD 9, STAN 7,5, TOP09 5, lidovci 3,5, Přísaha 3,5, socialisti 3, komunisti 2,5 (v modelu, kde se počítá s koalicí Spolu je to 32,5 ANO vs. 22,5 Spolu).

 23262

Krajní pravice je jako ti popírači Noemovy archy

20. 5. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 6 minut


Když meteorologové začali hlásit, že v mém rodném městě Porto Alegre prší, shodou okolností jsem právě přijel z Ria de Janeira, abych se zúčastnil konference na katolické univerzitě o budoucnosti žurnalistiky. Akce byla nakonec zrušena, jakmile bylo jasné, že množství deště povede k povodním. V České republice jsem zažil povodně v roce 1998 a intenzivně jsem prožíval pražskou povodeň v roce 2002, takže jsem něco podobného očekával. Nakonec to ale bylo desetkrát horší. Kromě stovek ztracených lidských životů, kterých může po opadnutí vody a vynoření dalších těl ještě přibýt, se utopily nebo zemřely hlady statisíce zvířat.

 20353

Jak analyzovala německá vláda hrozbu umělé inteligence před osmi lety ! v roce 2016

20. 5. 2024

čas čtení 18 minut

V souvislosti s upozorněními Britských listů, že česká vláda setrvává mentálně v sedmdesátkách a vůbec nijak ekonomiku nepřipravuje na kolosální změny, které do pár let v zaměstnanosti způsobí umělá inteligence (podle mezinárodních analýz přijde ČR zřejmě do tří až pěti let o půldruhého milionu pracovních příležitostí), nám poslal Milan Lelek dokument německé vlády z roku 2016 o hrozbě umělé inteligence. Od té doby ovšem uplynulo osm let...

K tomu dodává Milan Lelek tento link, na němž  v současnosti německá vláda informuje veřejnost, do jaké míry budou ohroženy umělou inteligencí její pracovní příležitosti. Kde je takovýto server v České republice?

Evropská ultrapravice v Madridu

20. 5. 2024

čas čtení 5 minut


Le Penová, Orbán a Meloni na „velkém vlasteneckém sjezdu“ v Madridu brojí proti socialismu a „masové nelegální migraci"



Krajně pravicoví lídři, včetně  Marine Le Penové z Francie, Viktora Orbána z Maďarska, Giorgie Meloniové z Itálie a Javiera Mileiho z Argentiny, se sešli v Madridu, aby tři týdny před červnovými volbami do Evropského parlamentu, v nichž se očekává nárůst podpory stran tvrdé pravice, brojili proti socialismu a „masové nelegální migraci“.

Nedělní „velký vlastenecký sjezd“, který uspořádala španělská krajně pravicová strana Vox, nabídl konzervativcům a krajně pravicovým populistům příležitost kritizovat řadu známých cílů, od sociálního státu po „wokeness“ a agendu bruselských byrokratů.

Akce se zúčastnili také Amichai Chikli, izraelský ministr pro záležitosti diaspory a boj proti antisemitismu, André Ventura, předseda portugalské krajně pravicové strany Chega, a chilský krajně pravicový lídr José Antonio Kast.

 23261

Íránský prezident Ebrahím Raisí a ministr zahraničí při nehodě vrtulníku zemřeli, informovala íránská státní média

20. 5. 2024

čas čtení 15 minut

 
Ebrahim Raisi a Hossein Amir-Abdollahian zemřeli po pádu vrtulníku v horách poblíž ázerbájdžánských hranic.


Íránský prezident Ebrahim Raisi zahynul při havárii vrtulníku v mlze  v horách poblíž hranic s Ázerbájdžánem, informovala íránská státní média. Mezi oběťmi byl i ministr zahraničí Hosejn Amir-Abdollahian.

Spolu s Raisim a Amirem-Abdollahianem byli při nedělní smrtelné havárii guvernér íránské provincie Východní Ázerbájdžán a další úředníci a bodyguardi, informovala v pondělí brzy ráno státní tisková agentura IRNA.

Šéf humanitární pomoci OSN vydal „apokalyptické“ varování ohledně humanitární pomoci v Gaze

20. 5. 2024

čas čtení 5 minut

 

Koordinátor pomoci při mimořádných událostech varuje, že hrozí hladomor, protože izraelská ofenzíva v Rafáhu blokuje důležité cesty pro pomoc

Podle záznamů z nemocnice Al-Aksá v městě Deir al-Balah, kam byla těla převezena, zabil izraelský nálet v neděli v centrální části Gazy 20 lidí, většinou žen a dětí. Podle palestinské záchranné služby Červeného půlměsíce si samostatný nálet v Nuseiratu vyžádal dalších pět mrtvých.


Šéf humanitární pomoci OSN varoval před apokalyptickými důsledky nedostatku pomoci v Gaze, kde izraelská vojenská ofenziva v jižním městě Rafáh zablokovala zoufale potřebné potraviny.

„Pokud dojdou pohonné hmoty, pomoc se nedostane k lidem tam, kde ji potřebují. Ten hladomor, o kterém jsme tak dlouho mluvili a který hrozí, už hrozit nebude. Bude přítomen,“ řekl agentuře AFP náměstek generálního tajemníka OSN pro humanitární záležitosti a koordinátor pomoci v nouzi Martin Griffiths na okraj jednání s katarskými představiteli v Dauhá.

Británie: Strašlivý dlouholetý, rozsáhlý skandál s infikovanou krví

20. 5. 2024

čas čtení 5 minut

Vyšetřování požaduje stíhání odpovědných osob




V pondělí bude v Británii zveřejněna konečně zpráva z oficiálního vyšetřování skandálu, který byl popsán jako největší léčebná katastrofa v historii britského zdravotnictví

Dlouho očekávaná závěrečná zpráva z veřejného vyšetřování skandálu s infikovanou krví by měla pohnat odpovědné osoby k trestnímu stíhání.

Oficiální vyšetřování, které bylo zahájeno konečně pod vedením Theresy Mayové v roce 2017, zveřejní své závěry v pondělí ve významném okamžiku pro oběti a pozůstalé po obětech toho, co je  největší léčebná katastrofa v historii britského státního zdravotnictví

Vyšetřovací proces, jemuž předsedá bývalý soudce sir Brian Langstaff, nemá žádný prostor pro stanovení občanskoprávní nebo trestní odpovědnosti. Předpokládá se však, že jeho zpráva doporučí trestní stíhání, které by mohlo zahrnovat současné nebo bývalé představitele zdravotnictví.

Přibližně 3 000 lidí zemřelo poté, co se od 70. do počátku 90. let 20. století více než 30 000 pacientů nakazilo žloutenkou typu C a virem HIV v důsledku kontaminovaných přípravků vyrobených z krve, která přišla do Británie z  USA. Chybou bylo, že v USA krev shromažďovali od netestovaných dárců, často i z věznic. Krev obsahovala nákazu HIV a žloutenku typu C. Dávala se hemofiliakům a při krevních transfuzích při operacích. Tito lidé - často malé děti - po nákaze rychle zemřeli.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
335