Jde o naivitu, nebo sklon k autoritářství?

Češi volí negramotné politiky, nemají na výběr

13. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Od roku 2015 se táhne kauza "soukromé" emailové korespondence Hillary Clintonové, která byla obviňována z toho, že na své soukromé emailové adrese zveřejňovala informace, které byly považovány za důvěrné. Hloupá, kdyby použila disclaimer místopředsedy vlády ČR Bělobrádka, mohla dnes být americkou prezidentkou...

Trump vlastní akcie firmy vyrábějící střely Tomahawk

Obchodník se smrtí Donald Trump

13. 4. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Neuplynula ani sto dnů trvající doba hájení, jak v souvislosti s volebním vítězstvím Donalda Trumpa navrhovala novinářka Tereza Spencerová, která si jako mnozí jiní oddychla, když Hillary Clintonová utrpěla porážku, a třeskutě naivní představy o vichru změn v Bílém domě jsou definitivně passé. Kdyby se však nesoudní stoupenci nevypočitatelného byznysmana drželi relevantních fakt a nikoliv svých nereálných tužeb, nikdy by nemohli propadnout šalbě o ukončení válečného apetytu v režii Trumpova Bílého domu. Některé indicie naopak naznačují, že americký prezident, věren své pracně pěstované pověsti selfmademana, míní na vojenských výbojích osobně profitovat.

Rozhovor Britských listů 104:

Katastrofa jménem brexit

7. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta

29. března 2017 aktivovala britská premiérka Theresa Mayová článek 50 Lisabonské smlouvy o odchodu Velké Británie z Evropské unie. O tom, co to bude znamenat pro Severní Irsko, pro Skotsko a pro Anglii, přičemž si to angličtí politikové často ani neuvědomují, hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous s Janem Čulíkem. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 7. dubna 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Francouzské prezidentské volby se otřásají v důsledku vzrůstu podpory pro ultralevicového kandidáta

13. 4. 2017

čas čtení 3 minuty

Popularita levicového veterána francouzské politiky Jean-Luc Mélenchona dramaticky stoupla o sedm procentních bodů a nadále trvá. Tím se neočekávaně proměnily francouzské prezidentské volby v soutěž čtyř možných kandidátů.

První kolo hlasování se má uskutečnit 23. dubna, za deset dní. Nezávislý centrista Emmanuel Macron a ultrapravicová kandidátka Marine Le Penová mají oba podporu kolem 23 - 24 procent voličů a zřejmě jsou to nadále favoriti i pro druhé kolo prezidentských voleb.

Brazílie směřuje doprava a k populismu

13. 4. 2017 / Fabiano Golgo

čas čtení 6 minut

Aktualizace: Během včerejšího večera zveřejnil brazilský Nejvyšší soud nová fakta týkající se úplatků, které přijímali dva politikové, zmínění v tomto článku: Prezident Temer je obviněn z toho, že požadoval a dostal 40 milionů dolarů a poražený prezidentský kandidát Aécio Neves 15 milionů euro.

Brazílie byla a je svědkem nekonečné série odhalení případů korupce, kterou páchá celá její politická elita. Bylo to možné proto, že bývalá prezidentka Dilma Rousseffová schválila nové zákony - posléze ovšem ji svrhli v politickém puči právě ti politikové, které pro korupci vyšetřuje Nejvyšší soud. V důsledku jejích legislativních změn dostali prokurátoři autonomii a federální policie nezávislost. Vznikla instituce "dohod o vině (kdy obviněný mohl dosáhnout snížení svého trestu, když nabídl důkazy proti jiným osobám, které se podílely na korupční praxi). To umožnilo odsouzení více než stovky politiků a podnikatelů.

Trump: NATO bylo zastaralé, ale už není

13. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta

Po schůzce s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem už si Donald Trump nemyslí, že je NATO zastaralou organizací. Jde o jeden z Trumpem veřejně prezentovaných postojů během prezidentské předvolební kampaně. "Řekl jsem, že NATO bylo zastaralé. Už není," prohlásil Trump na společné tiskové konferenci. Svou argumentaci podepřel nedávnými protiteroristickými akcemi NATO. Trump i Stoltenberg se shodli na tom, že členské země musejí naplňovat požadavek investic do obrany v minimální výši 2 %.

Vztahy s Ruskem jsou na bodu mrazu, řekl Tillerson po setkání s Putinem

13. 4. 2017

čas čtení 2 minuty

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson strávil dvě hodiny jednáním s Vladimírem Putinem. Po schůzce varoval, že vztahy mezi dvěma hlavními světovými mocnostmi jsou na bodu mrazu.

Tillersonova dvouhodinová audience s Putinem vedla k odstranění nejbezprostřednější hrozby eskalace. Putin totiž potvrdil, že bude obnovena horká linka mezi armádami obou zemí, aby nedošlo ke srážkám ruských a amerických stihaček nad Sýrií.

Tillerson uvedl, že obě země se dohodly, že vytvoří pracovní skupinu, která by usilovala o hledání řešení "menších problémů", aby bylo lze se pak soustředit na větší problémy.

Moderátor Fox News se upřímně smál nad násilnou scénou

13. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta

Bill O'Reilly, přední moderátor Fox News, republikánské televizní stanice, se upřímně smál nad záběry scény, během níž byl pasažér americké letecké společnosti United, lékař ve věku 69 let, zmlácen a vyvlečen z letadla. Událost, za kterou společnost United převzala plnou odpovědnost, vzbudila v USA značný rozruch. Moderátor, na kterého je podáno několik obvinění kvůli sexuálnímu obtěžování, prohlásil přímo na obrazovku, že by se asi neměl smát, ale že je to tak bizarní.

Jsou Britské listy seriózní?

13. 4. 2017

čas čtení 43 minut

Pavel Čadil soudí, že Jan Čulík se proviňuje proti žurnalistickým pravidlům. Vybral pět jeho článků, aby ukázal, v čem je chyba. Bohumil Kartous následně přidává vlastní komentáře ke kritice Pavla Čadila. Analýza několika textů Britských listů ukazuje, že v podstatě nikdo se nevyhýbá určitému zkreslení, pokud se snaží vytvořit obraz reality. A také to, že společenský diskurs se dostal v některých otázkách do pasti nekonečné interpretace interpretací...

Proč v Praze Středoevropská univerzita nebude

13. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Diskuse o tom, zda přemístit Středoevropskou univerzitu do Prahy, pomíjejí problém. I kdyby nakonec maďarská pro-totalitní vláda univerzitu vyhostila, nakrásně Andrej Babiš skutečně chtěl, aby byla univerzita přemístěna do komplexu pražské Invalidovny a univerzita upřednostnila Prahu před Vídní, strach českých vysokých škol z konkurence bude velmi těžké překonat.

Bodláky Václava Duška

Od Hradu dále

13. 4. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 6 minut

Prozatím se střílí slepými, ale ostré náboje jsou nachystány v muničních skladech partají, i pidipartají, sdružení, kaváren, cukráren, vináren, hospodách, školách, sídlištích a špitálech v dostatečném množství k okamžitému použití. Nabíjet – pal! Hlavně být připraven, vždy připraven. Pokud však nebudeš volit, voliči, pak si laskavě nestěžuj. U nás nebývá prezident milován všemi, i kdyby nebyl proti všem, přesto padne na poli slávy a cti, halit do vlajky ho asi nebudeme; úctyhodnost nepoznáš podle hbitých slovních průpovídek, bonmotických záchvatů, a polož si otázku, kdo z našich hradních velikánů nebyl posednutý nakažlivou chorobnou mocí. Služebník přísného odsuzujícího národa musí počítat i s tím, že mu bude spočítáno a napočítáno přesně podle zásluh, i něco navíc.

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Proč si nelze přát volební vítězství německé SPD

12. 4. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Kancléřský kandidát a předseda Sociálně demokratické strany Německa Martin Schulz se nechal slyšet, že jeho případná vláda by nezvyšovala výdaje na obranu ZDE. Součástí jeho již zjevně populistické volební strategie je tvrzení, že Německo, které nyní podle OECD věnuje na sociální výdaje přes 25 % HDP ZDE, by si nemohlo dovolit vydávat na obranu 2 % HDP.

29561

Teror v Egyptě aneb V čem spočívá „stabilita“ tamního režimu?

12. 4. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Divák, který zhlédl diskusi o dnešní situaci v Egyptě, již odvysílal zpravodajský kanál ČT 24, mohl nabýt dojmu, že režim vládnoucí v nejlidnatější arabské zemi je stabilizujícím prvkem výbušného blízkovýchodního regionu. Ano, ve srovnání se Sýrií, kde již sedmým rokem zuří konflikt, na němž participují mocní vnější aktéři, je Egypt celkem příjemnou selankou. Nicméně pohled, jejž veřejnoprávní médium na dění v této klíčové zemi nabízí – právě v době, kdy teroristé usmrtili desítky osob ve dvou kostelích – je mírně řečeno zkreslený.

Kam půjde Francie, tam se vydá i Evropská unie

12. 4. 2017

čas čtení 2 minuty


Když Francie kýchne, Evropa chytí zápal plic, napsal Paul Taylor. Málokdy čelili Francouzi těžší volbě ohledně budoucnosti Evropy, než jsou letošní prezidentské volby. V nich buď dají sbohem Evropské unii, nebo se vrátí k Evropě národů - či dokonce dají přednost integrovanější unii.

Papež František vede katolickou církev do boje proti protiuprchlickému populismu

12. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Katoličtí kardinálové, biskupové a kněží vystupují nyní stále aktivněji a systematičtěji jako mocná síla bojující proti omezování imigrace, které prosazují ultrapravicoví populisté v USA a v Evropě. Papež František učinil uprchlický problém nejdůležitějším tématem své agendy. Systematicky zdůrazňuje ve svých kázáních, projevech i činech podporu pro práva uprchlíků.

V USA kritizuje protiimigrační politiku Donalda Trumpa celá řada biskupů, především těch, jmenovaných papežem Františkem.

František také usiluje apelovat přímo na voliče v otázce uprchlíků, přes hlavy politiků.

"Trump ani Le Penová nejsou problémem," vysvětluje Michael Czerny, tajemník nového vatikánského Odboru pro uprchlíky a migranty. "Problémem je strach, sobectví a krátkozrakost, které motivují lidi k tomu, aby je podporovali."

V Německu minulý měsíc odsudila vlivná konference katolických biskupů politiku protiimigrantské strany Alternative fuer Deutschland a apelovala na Němce, aby pro ni nehlasovali.

V některých zemích, jako například v Polsku, se však církevní hodnostáři protiví Františkově prouprchlické politické strategii a podporují pravicové populisty.

Izraelští politici reagovali zuřivě na výrok Seana Spicera, že "ani Hitler nepoužíval chemických zbraní"

12. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta

Izraelští politici a komentátoři reagovali zuřivě a nevěřícně na výroky Trumpova tiskového mluvčího Seana Spicera, který tvrdil, že ani Hitler nepoužil jedovatého plynu proti svým občanům a nazval vyhlazovací tábory "centry holocaustu".

Spicerovo tvrzení během židovského svátku Pascha vyvolalo bezprostředně zuřivost na sociálních sítích a od některých organizací, připomínajících holocaust, kteří Spicera obvinili, že minimalizuje Hitlerovy zločiny.

"Bílý dům nutně potřebuje učitele dějepisu," uvedl sionistický poslanec Nachman Shai."Nevědomost je nepřijatelná. Hitler používal chemických zbraní hromadného ničení v obrovském měřítku, jaké lidská historie nezaznamenala ani předtím, ani potom. Tohle je už druhé selhání Bílého domu v poslední době v souvislosti s největší tragedií, která se židům stala ve dvacátém století."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Čína "zastaví Severní Koreji dodávky ropy", pokud provede jadernou zkoušku

12. 4. 2017

čas čtení 2 minuty

Čínský prezident Zi Jinping a prezident Donald Trump hovořili ve středu telefonicky o eskalujícím napětí ohledně Severní Koreje. Prominentní čínský státní deník Severní Koreu varoval, že ji Čína zruší životně důležité dodávky ropy, pokud se odváží provést zkoušku jaderné zbraně.

Zasáhly cizí státy do britského referenda o odchodu z EU?

12. 4. 2017

čas čtení 2 minuty

Vlády Ruska a Číny se možná podílely na kolapsu britských vládních stránek pro registraci voličů před loňským červnovým referendem o odchodu Británie z EU, upozorňuje parlamentní výbor britských poslanců.

Ze zprávy parlamentního Výboru pro veřejnou správu a ústavní záležitosti britské Dolní sněmovny (PACAC) vyplývá, že poslanci jsou vážně znepokojeni, že loňské hlasování o brexitu mohlo být ovlivněno kybernetickými útoky ze zahraničí.

Německá policie zkoumá, zda útok v Dortmundu byl pravicový, či levicový atentát

12. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Při vyšetřování úterního atentátu v Dortmundu německá policie zadržela jednu osobu s vazbami na "islamistické spektrum", uvádějí prokurátoři. Podrobnosti ZDE

Nedaleko místa úterního bombového atentátu proti autobusu s německým fotbalovým týmem Borussia Dortmund byl podle listu Süddeutsche Zeitung nalezen islamistický dokument, zmiňující se o loňském berlínském útoku proti vánočnímu trhu a tvrdící, že německé stihačky zabíjejí muslimy v "chalífátu" Islámského státu. Vyšetřovatelé však zkoumají i možnost, že dokument je záměrnou falešnou stopou.

Německá tisková kancelář DPA uvedla ve středu, že na internetu koluje jiné prohlášení, podle níž atentát provedla antifašistická organizace proto, že Borussia Dortmund se dostatečně nedistancovala od ultrapravicového populismu.

Při atentátu, k němuž došlo v úterý v 19.15 v Dortmundu byl zraněn rozbitým sklem obránce Marc Bartra, který si také při atentátu zlomil ruku.

Zánik Západu - tentokrát skutečný

12. 4. 2017

čas čtení 8 minut


Je 9. květen 2022. Prezident Vladimir Putin na Rudém náměstí přihlíží vojenské přehlídce k 77. výročí porážky nacistického Německa. V tento den vítězství má důvod být zvlášť hrdý, napsal James Kirchick pro Foreign Policy.

Je ruský systém S-400 přeceňován?

12. 4. 2017

čas čtení 3 minuty

Vedle všemožných politických úvah budou muset čínští a indičtí strategičtí plánovači pečlivě vyhodnotit striktně vojenský rozměr úderu, který Spojené státy provedly na vládní leteckou základnu v Sýrii, napsal Emanuele Scimia.

Uprchlíci ze západní Afriky jsou v Libyi prodáváni na trzích s otroky

11. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Uprchlíci ze západní Afriky jsou otevřeně prodáváni a kupováni na trzích s otroky v Libyi, sdělily oběti Úřadu OSN pro uprchlíky, který jim pomáhá vrátit se domů.

Lidé procházející Libyií dosud svědčili o násilí, finančním vydírání a o otrocké práci. Z nového svědectví získaného Mezinárodní organizací pro migraci vyplývá, že obchod s lidmi byl v Libyi normalizován do takové míry, že se s lidmi nyní otevřeně obchoduje na veřejnosti.

Libye je hlavním výchozím bodem pro uprchlíky z Afriky, kteří se snaží přeplout na člunech do Evropy. Avšak po svržení autokratického vládce Muammara Kaddáfího se Libye, velká, řídce obydlená země, propadla do násilného chaosu a zvlášť zranitelní jsou uprchlíci bez peněz a bez dokladů.

Po prodeji na otevřených trzích jsou uprchlíci odváženi do provizorních věznich. Tam jsou nuceni pracovat zadarmo, dostávají minimální množství potravy a jejich věznitelé pravidelně telefonují jejich rodinným příslušníkům a vyžadují výkupné.

Pokud výkupné není za delší dobu zaplaceno, oběti jsou z věznic odváženi a zabíjeni.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Strašná ruská energetická zbraň se ukázala jako mýtus

12. 4. 2017

čas čtení 1 minuta


Politici mnoha zemí tradičně obviňují Rusko, že využívá takzvané energetické zbraně. Moskva údajně manipuluje sousedy s využitím jejich kritické závislosti na dodávkách ruských energetických surovin. Nicméně Ukrajina nehledě na ústup od ruského plynu a nedostatek uhlí končí topnou sezónu bez katastrofálních následků, upozorňuje Olga Solovjevová.

V Čečensku vězní, mučí a popravují homosexuály. Odpovědnost nese Rusko

11. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta

Desítky mužů, podezřívaných, že to jsou homosexuálové, byly v tajných čečenských věznicích mučeny a popraveny. Novinářka Irina Gordienko z Nové Gazety upozorňuje, že Čečensko není samostatný stát a všechno, co se tam děje, je na zodpovědnost Putinova Ruska. Zde je rozhovor se Světlanou Zacharovovou z ruské sítě LGBT:

Syrská a ruská letadla shazují zápalné bomby na idlibskou provincii

11. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta

Syrská observatoř pro lidská práva uvedla, že ruská letadla použila zápalné látky jménem termit v bombách, které shazovala v sobotu a v neděli na města Saraqeb v Idlibu a al-Latamenah v provincii Hama.

Putin a Asad odpovídají: "Vám se nelíbí chemické zbraně? Tak používáme zápalných zbraní."

Británie, Francie a USA se domnívají, že nastal čas přesvědčit Putina, aby opustil Asada

11. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Skupina G7 odmítla návrh Británie a USA zavést kvůli Sýrii nové sankce proti Rusku. Shodla se, že syrská krize nemůže mít řešení s Asadem u moci. Odmítla však britské návrhy, aby byly sankce zaměřeny na vedoucí ruské vojenské představitele. Zdroj ZDE

Britský ministr zahraničí Boris Johnson se vyjádřil, že podporou Bašara al Asada Putin "toxifikuje pověst Ruska" a skupina G7 musí uvažovat o nových sankcích proti Rusku a Sýrii po chemickém útoku proti civilistům z minulého týdne.

Po vzájemném telefonickém rozhovoru Theresa Mayová a Donald Trump souhlasí, že vzniklo "okno příležitosti" k tomu vyvinout na Rusko nátlak, aby opustilo Asada. Británie a USA jsou rozhodnuty, že by skupina 7 měla varovat Rusko, že pokud bude dál podporovat Asada, bude čelit novým sankcím, má však možnost spolupracovat se Západem v boji proti islamistickým extremistickým organizacím na Blízkém východě a spolupracovat na znovuvybudování Sýrie.

Podobně se vyjádřil francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault.

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson řekl, že útok z minulého týdne vedl k změně názoru Washingtonu ohledně potřeby změny režimu v Sýrii, pokud má dojít k diplomatickému řešení tamějšího konfliktu.

Tillerson cestuje v úterý do Moskvy, kde předá poselství od skupiny G7 ruskému ministru zahraničí Lavrovovi. Rusko reagovalo zuřivě na americký zásah do syrského konfliktu a popírá, že by v Sýrii došlo k chemickému útoku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Hrubé pokrytectví Západu

11. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta

Nápisy na hromadách kostí a mrtvol: "Usmrceni Asadovými leteckými údery". "Usmrceni Asadovým dělostřelectvem". "Usmrcení Asadovými vrtulníky". "Usmrceni Asadovými tanky". "Usmrceni Asadovými ostřelovači". "Usmrceni Asadovými samopaly".

OSN: "No, jo, jestliže ty dvě děti byly skutečně usmrceny Asadovými chemickými zbraněmi, musíme Asada zastavit."

Andrew Stroehlein z organizace Human Rights Watch: "Na obrázku chybí 'Usmrceni v Asadových mučicích střediscích' a 'Vybombardováni Asadem, když leželi v nemocnici'" ... avšak... ano. Toto:

Proč se český místopředseda vlády chová jako pitomec?

10. 4. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 10 minut

Motto:

"To je ale blázen..."

Černý Petr, režie Miloš Forman, 1964, viz níže uvedená ukázka:

Nešťastná reakce předsedy KDU-ČSL a místopředsedy vlády České republiky (!) Pavla Bělobrádka na email jednoho občana požadující akci poslaneckého klubu EPP v Evropském parlamentě proti autoritářskému maďarskému premiéru Viktoru Orbánovi, který nechal schválit zákon, v jehož důsledku má být z Maďarska vyhnána Středoevropská univerzita, škola s vynikající mezinárodní pověstí, mi velmi silně připomíná zoufalou reakci zednického učně Čeňka Semeráda, kterého ve filmu Miloše Formana Černý Petr z roku 1964 hraje Vladimír Pucholt. Učeň Čeněk na tanečních čajích začne iracionálně útočit na Petra, že neřekl správně "Ahoj". V okolí to vyvolává nesmírný úžas. Velmi podobnou reakci vzbuzuje v posledních dnech Pavel Bělobrádek. Je poněkud znepokojující, že ten člověk je místopředsedou vlády České republiky. Jeho reakce jsou neinformované, nepřiměřené a vlastně i nebezpečné. Vzhledem k tomu, jak reaguje, je vlastně asi velmi dobře, že Česká republika nemá k dispozici třeba jaderné zbraně a pan Bělobrádek v hysterii tedy náhodou nemůže iracionálně stisknout jaderný knoflík.

O co jde?

Za co byl Soros odsouzen?

11. 4. 2017

čas čtení 3 minuty

Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL, se vyjádřil, že finančník George Soros je "nedůvěryhodný, protože byl odsouzen za měnové machinace". Zde jsou podrobnosti z International Herald Tribune, o co šlo:

14. června 2006 - Paříž. Nejvyšší soud ve Francii ve středu odmítl odvolání George Sorose, miliardáře a investora, proti odsouzení za insider trading v případě starém téměř 20 let. Odsouzení je jedinou poskvrnou na investiční kariéře George Sorose, která trvá už pět desetiletí.

Soudní panel, tzv. kasační soud, potrdil odsouzení George Sorose, 75, amerického občana, za to, že koupil a prodal akcie banky Société Générale v roce 1988 poté, co získal informace, že banka bude obětí korporátního nájezdu.

Mezitím v Absurdistánu 22:

Zázraky z Fatimy, muž víry a ekologie, věznění iráckého doktoranda a znovu Smolensk

11. 4. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut

Je to oficiální: Polsko je teď katoličtější než sám papež. Zatímco katolická církev oficiálně uznává proroctví z Fatimy, neuznává je jako součást oficiálního domatu. Dokonce i kardinál Ludwig Müller, konzervativní předseda vatikánské Kongregace pro doktrínu víry, doporučuje opatrnost a zdůrazňuje, že všichni věřící nemusejí věřit takovým věcem. Mezitím však polský parlament, což je teoreticky sekularistická země, schválil hlasováním rezoluci, která schvaluje zázraky z Fatimy. V tomto dokumentu se člověk dočte, že "mimořádně dramatickým způsobem, tím, že sdělila třídílné tajemství a spektakulární Zázrak Slunce, Matka Boží nás upozornila na tuto evangelickou pravdu, že jediná věc, ohledně níž musejí být lidé opravdu šťastni, je všemocný Bůh".

Pchjongjang je "připraven k válce"

11. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Severní Korea varovala před "katastrofálními důsledky a uvedla, že je připravena na jakýkoliv druh války, kter si přejí Spojené státy," poté, co Spojené státy přesunuly skupinu válečných lodí do vod nedaleko korejského poloostrova. Muvčí severokorejského ministerstva zahraničí citoval odmítnutí Washingtonu vyloučit preventivní úder proti raketovým silům Severní Koreje jako ospravedlnění severokorejského jaderného programu.

Severní Korea znovu porušila rezoluce OSN, zakazující jí, aby vyvíjela technologii balistických střel a v předvečer Trumpova summitu s čínským prezidentem i Jinpingem minulý týden provedla další balistickou zkoušku.

Trump se chová spíš jako hlupák než jako Putinova loutka

11. 4. 2017

čas čtení 2 minuty

Mnozí lidé obviňují Trumpa, že je ruskou loutkou, jiní, že je militarista. Realita může být děsivější než obojí tyto možnosti: Trump nemá tušení, co dělá, a nechá se přesvědčit kýmkoliv, včetně Ruska, aby podpořil divoce protikladnou politickou strategii.

Zatímco jakýkoliv jiný prezidentský kandidát by se býval pečlivě vyhnul jakýmkoliv vazbám na Rusko, Trump ochotně chválil Vladimíra Putina a těsně spolupracoval s okrajovými figurami, jako je Paul Manafor a Michael Flynn, jimž by se profesionálnější kampaň vyhnula. Krátce řečeno, Trump se nechal zneužít Ruskem k tomu, aby destabilizovalo americký politický systém, avšak je velmi nepravděpodobné, že se vědomě účastnil tohoto spiknutí, píše David Klion.

Trump jako prezident bez zkušenosti s politickou strategií a bez schopnosti porozumět světu, závisí na svých poradcích, což v poslední době stále častěji znamená osobnosti z amerického bezpečnostního a obranného establishmentu, jako je ministr obrany James Mattis a poradce pro národní bezpečnost H.R. McMaster, kteří zastávají mainstreamové jestřábí názory na Rusko.

Minulý týden konsolidoval tento establishment svou moc v Trumpově Bílém domě na úkor méně tradičnějších poradců, jako je Steve Bannon, jehož postoj vůči Rusku byl vstřícnější. Znamená to, že nynější orientace Trumpovy vlády vůči Rusku je stejná jako orientace Hillary Clintonové, anebo jakéhokoliv konvenčního Trumpova republikánského soupeře.

Na druhé straně tato orientace je také důsledkem Trumpových vrtochů, které jsou eratické a neustále se mění. Je také možné, že Rusko má na Trumpa informace, které ho mohou poškodit.

Mnozí lidé obviňují Trumpa, že je ruskou loutkou, jiní, že je militarista. Realita může být děsivější než obojí tyto možnosti: Trump nemá tušení, co dělá, a nechá se přesvědčit kýmkoliv, včetně Ruska, aby podpořil divoce protikladnou politickou strategii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Le Penová: Francie nenese odpovědnost za zatýkání židů v roce 1942

10. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Ultrapravicová kandidátka na francouzského prezidenta Marine Le Penové v neděli popřela, že by francouzský stát nesl odpovědnost za válečné zatýkání židů, kteří byli shromážděni na cyklistické dráze v Paříži a odtud posláni do koncentračních táborů.

Bývalý prezident Jacques Chirac i současný prezident Francois Hollande se oba omluvili za roli, kterou hrála francouzská policie při zatýkání více než 13 000 židů shromážděných v roce 1942 na cyklistické dráze Vel D'Hiv. Nařídili to nacističtí důstojníci.

Le Penová řekla v neděli: "Nemyslím si, že Francie nese odpovědnost za Vel D'Hiv. Odpovědnost nesli ti, kdo byli u moci. Nebyla to Francie." Le Penová si stěžovala, že Francie "učí naše děti zemi jen kritizovat a vidět jen ty nejčernější rysy naší historie. Chci, aby byli znovu hrdí na to, že to jsou Francouzi."

Emmanuel Macron se vyjádřil, že výroky Le Penové jsou "vážnou chybou". "Někteří lidé zapomněli, že Marine Le Penová je dcerou Jeana-Marie Le Pena," dodal.

Le Pen senior založil stranu Front Nationale v roce 1972 a nestýká se se svou dcerou. Byl opakovaně odsouzen pro své antisemitské a rasistické výroky. Holocaust charakterizoval jako "historický detail".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Mohly probíhat Velikonoce, jak se o tom píše v evangeliích?

10. 4. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 10 minut

Ne, nemám ani zájem, ani potřebu vyvracet Bibli. To ať je zřejmé předem. Zároveň bychom měli – bez ohledu na svou náboženskou či laickou orientaci – připouštět, že ta čtyři evangelia (právě hned řeckým podhoubím názvu) měla od počátku být „dobrou zvěstí“, nikoli historicky motivovanými traktáty. Evangelisté ani nebyli profesionálně zaměřeni na respekt k přesnému zachycení dějů, které posléze se tvořící tradice vytvořila kolem Ježíšova života a jeho kruté smrti. Právě již od té Ježíšovy smrti byl hned časově první z evangelistů, Marek, svým životem vzdálen zhruba tři a půl desetiletí, když zřejmě začal svou „zvěst“ sepisovat. (Toto jeho časové prvenství nebylo okamžitě přijímáno obecně. Originál textu k dispozici neexistuje. Dochovaný text je ve výchozím řeckém znění. Teprve v naší současnosti můžeme doložit, že původnější verze tohoto textu končila dokonce již nynějším veršem Mk 16:8.)

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2017

2. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

V únoru 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 33 530.85 Kč. Příjem z reklamy byl 8180 Kč. Výdaje na provoz Britských listů byly 70 149,50 Kč. 

Zůstatek byl koncem února   2017 157 570,66 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

20269