Za co byl Soros odsouzen?

11. 4. 2017

čas čtení 3 minuty

Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL, se vyjádřil, že finančník George Soros je "nedůvěryhodný, protože byl odsouzen za měnové machinace". Zde jsou podrobnosti z International Herald Tribune, o co šlo:

14. června 2006 - Paříž. Nejvyšší soud ve Francii ve středu odmítl odvolání George Sorose, miliardáře a investora, proti odsouzení za insider trading v případě starém téměř 20 let. Odsouzení je jedinou poskvrnou na investiční kariéře George Sorose, která trvá už pět desetiletí.

Soudní panel, tzv. kasační soud, potrdil odsouzení George Sorose, 75, amerického občana, za to, že koupil a prodal akcie banky Société Générale v roce 1988 poté, co získal informace, že banka bude obětí korporátního nájezdu.

Ron Soffer, Sorosův právník, konstatoval, že Soros plánuje předat případ Evropskému soudu pro lidská práva. Dodal, že dlouhá doba, po niž trvalo soudní jednání, zabránila jeho klientovi ve spravedlivém soudu.

"Vyšetřování začalo roku 1989," řekl. "Odvolací soud proběhl r. 2004. Jak můžete povolat svědky a ptát se jich na to, co se stalo v roce 1988?" Regulační orgán francouzské burzy záležitost vyšetřoval samostatně a dospěl k závěru, že Soros neporušil žádný zákon, ani žádná etická pravidla, dodal Soffer.

V rozhodnutí z března 2005 potvrdil francouzský odvolací soud pokutu ve výši 2,2 miliony euro za protizákonný nákup 95 000 akcií v bance Société Générale. Kasační soud rozhodl, že pokuta bude upravena tak, aby odrážela Sorosovy zisky, a nařídil, aby byl případ vrácen k odvolacímu soudu, který musí ujasnit výši pokuty.

Soros, podnikatel maďarského původu, uznal, že byl informován koncem roku 1988 o plánu pařížských finančníků převzít banku Société Générale a začal nakupovat akcie této banky jen o několik dní později.

>

Soros však popřel, že by se jeho informace o plánovaném nájezdu rovnaly získání insider information anebo že by ovlivnily jeho transakce, které, jak uvedl, byly součástí širší, zdokumentované strategie investic do nově zprivatizovaných francouzských firem. Sorosův právník uvedl, že spolupracuje s vyšetřováním případu od samého začátku.

>

Sorosův mluvčí, Michael Vachon, označil rozhodnutí kasačního soudu za "absurdní justiční omyl" a dodal, že je Soros přesvědčen, že ho Evropský soud shledá nevinným. "Od samého začátku George Soros zdůrazňuje, že se nedopustil žádného ilegálního ani neetického chování," dodal Vachon.

>

Soros je jedinou osobou, odsouzenou v tomto případě. Dvě další osoby, Samir Traboulsi a Jean-Charles Naouri, byly osvobozeny.

>

Při odvolacím řízení r. 2005 řekl Soros u soudu, že toto odsouzení bylo "darem pro mé nepřátele" ve Spojených státech i jinde. "Ohrožena je má pověst," dodal.

>

Soros byl často kritizován, že tvrdě spekuluje ohledně kolapsu slabých měn. V roce 2004 také rozhněval mnoho konzervativců v USA tím, že poskytl mnoho milionů dolarů na volební kampaň s cílem zabránit zvolení George W. Bushe prezidentem.

>

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11552

Diskuse

Obsah vydání | 13. 4. 2017