Londýnská policie použila během královské svatby proti nekonformním občanům taktiky někdejší komunistické Stb

1. 5. 2011

čas čtení 3 minuty

Londýnská policie zatýká anglického profesora antropologie v penzi:


Britští republikáni a celá řada dalších aktivistů si stěžují, že je během páteční královské svatby londýnská Metropolitní policie zadržela na až 24 hodin (úplně stejně, jako to dělávala komunistická policie v Československu před významnými výročími či před návštěvou západního politika v Praze) a po svatbě je propustila bez obvinění. Aktivisté to označují za orwellovské, znepokojující a protizákonné.

Republikánští aktivisté, kteří plánovali své veřejné akce přibližně ve vzdálenosti 1,5 km od Westminsterského opatství, kde se odehrávala královská svatba, byli vězněni v pátek v policejních celách po dobu 24 hodin po celém Londýně.

Mezi zadrženými byl například třicetiletý filmař Charlie Veitch, který je členem organizace Love Police. Veitch byl zatčen ve svém bytě v městě Cambridgi ve čtvrtek v 17 hodin na základě obvinění, že "se účastní spiknutí vyvolávat veřejné nepokoje" a na základě podezření, že se minulý měsíc podílel na protestech organizace Uncut proti luxusnímu obchodu Fortnum and Mason.

Chris Knight, omsašedesátiletý profesor antropologie v důchodu, jeho partnerka Camilla Powerová a jejich pětačtyřicetiletý kolega Patrick Macroidan byli zatčeni na základě tého obvinění v předvečer královské svatby ve čtvrtek ve svém domě v Brockly, v jihovýchodním Londýně.

Knightova organizace, The Government of the Dead (Vláda mrtvých), plánovala uspořádat stětí loutky prince Andrewa divadelní gilotinou v rámci pouličního divadelního představení na náměstí Soho Square v Londýně. Policisté v civilu na Soho Square v pátek ráno zatkli celou řadu aktivistů.

Veitch uvedl po svém propuštění, že plánoval si přinést na Soho Square megafon a protestovat tam proti obrovským výdajům na královskou svatbu v době drastických vládních škrtů. Předem o tom informoval londýnskou Metropolitní policii.

"Strávil jsem 16 hodin na policejní stanici v Parkside v Cambridgi v cele připomínající škatuli. V 10 hodin ráno mě pak odvezli na policejní stanici v Edmontonu. Nikomu nesdělili, kde jsem. Zmizel jsem na celou dobu královské svatby."

Veitch charakterizoval důvody svého zadržení jako "orwellovské" a přirovnal svou situaci k filmu Minority Report, v němž jsou lidé zatýkáni předtím, než spáchají jakýkoliv trestný čin.

"Bylo to jako čistka obyvatelstva, před svatbou zatkneme všechny podezřelé a pošleme je do gulagu," konstatoval.

Adam Moniz, 30, uvedl, že byl zadržován šest hodin na policejní stanici v londýnské čtvrti Belgravia poté, co vystoupil v pátek ráno v Londýně z vlaku ze Southamptonu. Moniz není členem žádné politické organizace a dosud nikdy nebyl policejně zadržen. Uvedl, že ho vlaková policie vyslýchala ohledně transparentu, který nesl, na němž bylo napsáno "Demokracii, ne Monarchii"!

Moniz vysvětlil, že plánuje účastnit se street party na Red Lion Square v Londýně s názvem "Tohle není královská svatba", a dokonce nabídl, že se vrátí zpět do Southamptonu. Bylo mu řečeno, ať jede dál do Londýna, avšak na nádraží v Londýně po vystoupení z vlaku ho zatklo 10 policistů.

"Myslím, že to, co jsem měl napsáno na transparentu, je pravda, a bylo naprosto šokující, že mě za to zatkli."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8037

Diskuse

Obsah vydání | 3. 5. 2011