Gruzie musí Izraeli vrátit 40 bezpilotních letounů

31. 1. 2012 / Jimi Dabrundašvili

čas čtení 1 minuta

Gruzínská vláda potvrdila, že musí do Izraele vrátit moderní zbraně nakoupené před pěti lety od izraelské společnosti Elbit Systems Ltd., která byla hlavním dodavatelem zbraní do Gruzie.

Gruzie v minulosti nakoupila čtyřicet  bezpilotních letounů a další příslušenství, které úspěšně používala ke sběru informací, a také během rusko-gruzínské války v srpnu 2008. Důvodem navrácení těchto strojů bylo, že gruzínská strana sjednala nákup za velice netransparentních podmínek a nesplnila podmínky smlouvy. Společnost Elbit podala žádost k londýnskému arbitrážnímu soudu a požadovala od gruzínské strany sto milionů dolarů. Gruzínská vláda se nakonec dohodla, že izraelské firmě zbraně vrátí a navíc doplatí 35 milionů dolarů. Rádio Svobodná Evropa, které odkazuje na nezávislé vojenské experty, uvádí, že tímto postupem Gruzie zhoršila svou (i tak dost pošramocenou) reputaci na trhu se zbraněmi.

Redaktor vojenského časopisu "Arsenali" Irákli Aladašvili uvádí, že činitelé ministerstva obrany, kterých se za poslední léta vystřídalo několik, využívají tučný rozpočet Ministerstva obrany pro vlastní zájmy a podepisují pochybné smlouvy. Je nutné podotknout, že nekvalifikovaní lidé dosazení podle stranické a jiné příslušnosti na ministerstvo obrany a do dalších bezpečnostních struktur, měli zásadní podíl na selhání gruzínských ozbrojených složek během rusko-gruzínské války.

Bez vrácených bezpilotních letounů nebude mít gruzínská strana možnost monitovat a vyvarovat se tak možné eskalace konfliktu -- zejména během vojenského cvičení Kavkaz 2012, které proběhne v září tohoto roku na okupovaných území Gruzie, v Arménii a na ruském severním Kavkaze.

0
Vytisknout
13064

Diskuse

Obsah vydání | 1. 2. 2012