S rozhodováním v evropských volbách pomůže Volební kalkulačka

24. 4. 2014

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Voličům pomůže při rozhodování v květnových evropských volbách jako již tradičně Volební kalkulačka. Jedná se o internetový test, který porovnává odpovědi uživatele na relevantní otázky s názory politických stran a kandidátů. Dnes ji na tiskové konferenci představilo sdružení KohoVolit.eu. Loni volební kalkulačky použily více než 2 miliony voličů.

"Pro evropské volby jsme připravili hned dva volební testy. Volební kalkulačka porovnává odpovědi uživatele a všech politických stran kandidujících v evropských volbách. Obsahuje 30 otázek o důležitých tématech, kterými se nově zvolení europoslanci budou zabývat. Výsledky kalkulačky je rovněž možné porovnat se stranami kandidujícími v jiných zemích EU," říká Michal Škop, matematik a zakladatel KohoVolit.eu.

"V druhé z nich, tzv. Inventuře hlasování, si voliči mohou vyzkoušet 30 skutečných hlasování z uplynulého funkčního období Evropského parlamentu. Následně se dozví, jak se s nimi shodují čeští i zahraniční europoslanci," dodává Škop.

Na základě odpovědí stran můžeme za nejvíce "euroskeptické" označit Svobodné, DSSS či Věci veřejné. Naopak pro zachování či rozšiřování pravomocí Evropské unie se nejčastěji vyslovuje ČSSD, ANO či Strana zelených. Stávající europoslanci ČSSD rovněž nejčastěji hlasovali "proevropsky" během funkčního období 2009-2014.

Před posledními prezidentskými volbami Volební kalkulačku použilo na 1,2 milionu uživatelů a před sněmovními volbami téměř 1 milion. Výzkumy přitom ukazují, že 20-25 % uživatelů se kalkulačkou řídí, tzn. hlasuje pro politickou stranu či kandidáta s největší shodou.

"Kalkulačka letos obsahuje zcela nové funkce. Uživatelé si např. mohou kalkulačku sami obarvit a snadno vložit na svůj web či blog. Dále je možné uložit její výsledek a později se k němu vrátit, aniž by bylo nutné znovu vyplňovat všechny otázky," uzavírá Škop.

0
Vytisknout
6913

Diskuse

Obsah vydání | 28. 4. 2014