Výroky Tonyho Blaira požadující boj proti islámskému extremismu vyvolaly množství mezinárodní kritiky

23. 4. 2014

čas čtení 2 minuty

Projev bývalého britského premiéra Tonyho Blaira, jímž se Blair pokusil zmobilizovat globální podporu pro boj proti islámskému extremismu, vyvolal celosvětovou bouřlivou reakci, většinou negativní.

Chris Doyle, ředitel Rady pro arabsko-britské porozumění, konstatoval, že Blair má pravdu, když poukazuje na nebezpečí islámského extremismu, ale ostře kritizoval způsob, jímž Blair chce problém řešit: "Blairovo řešení je velmi problematické: zejména jeho představa, že lidé na Blízkém východě si musejí zvolit mezi diktaturou a islámským extremismem. Tím, že Blair kritizuje Muslimské bratrstvo v Egyptě, se postavil na stranu vojenské diktatury. Avšak lidé v tomto regionu potřebují nikoliv volbu mezi diktaturou a extremismem, ale mezi těmi systémy a pluralitní demokratickou vládou. Diktatury jsou v tomto regionu vždycky zdrojem frustrace a hněvu a jsou katalyzátorem vzestupu al Kajdy."

Jiní si stěžovali, že Blair zmotal nejrůznější typy politického islámu. Abdel Bari Atwah, palestinský editor serveru Rai al-Youm, zdůraznil: "Blair naznačuje, že extremistický islám je nebezpečím pro celý svět. Ale on útočí na Muslimské bratrstvo. Blair je velmi dobrým kamarádem pana Sisiho v Egyptě a dělá tam poradenskou práci, takže není překvapivé, že o tom mluví. Mnoho let působil jako tzv. mírový velvyslanec, ale jakého míru kdy dosáhl? Musíme rozlišovat mezi radikálním islámem a umírněným islámem. Jestliže začnete kriminalizovat muslimy, jako je Muslimské bratrstvo, zatlačujete je do extremismu."

Doyle dodal: "Před rokem 2003 v Iráku nebyla al Kajda. Teď tam je. Intervence je vysoce riskantní záležitost a skoro vždycky vede k situacím, z nichž mají prospěch extremisté. Ti mají prospěch z nestability, občanské války a z neschopnosti států ovládat své území."

Jihad al-Khazen, komentátor deníku al-Hayat, vlastněného Saúdskou Arábii, podtrhl: "Blair a George W. Bush jsou odpovědni za radikální islám stejně jako jeho předáci. Válka v Iráku způsobila smrt téměř milionu muslimů. Poskytla důvod všem radikálům na Blízkém východě, aby zahájili válku proti Západu. Nemyslím, že se takovýmto projevem dokáže Blair osvobodit od své odpovědnosti. Neřekl nic o pokračující okupaci Izraele na palestinských územích."

Daniel Seidemann, izraelský právník a expert na Jerusalem, si také povšiml, že se Blair vůbec nezmínil o okupaci Palestiny, o izraelských osadách budovaných na palestinském území ani o vyhlídkách na založení palestinského státu.

Komentátor izraelského listu Haaretz Anshel Pfeffer napsal na Twitteru: "Fascinující na Blairově projevu je, že to mohl být projev Netanyahua. Mají úplně stejný pohled na svět."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6746

Diskuse

Obsah vydání | 28. 4. 2014