Skandál ve Francii: Ruská špionáž je aktivnější, než v době studené války

3. 8. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Zatímco Německo diskutuje o dopadech amerického špionážního skandálu (jeden ze zaměstnanců jeho bezpečnostního aparátu přestal kvalitou svých zpráv uspokojovat CIA, pokusil se totéž prodat Moskvě a byl zadržen), Francie má čerstvý ruský špionážní skandál.

Letecký přidělenec při velvyslanectví v Paříži plukovník Iljušin pracující pro ruskou GRU se pokusil proniknout do nejbližšího okolí prezidenta Hollanda a získat tam zrádce. Byl odhalen francouzskou kontrarozvědkou a vykázán ze země.

Iljušin neustále pracoval na nových kontaktech. Pohyboval se v okruhu francouzského bezpečnostního establishmentu a pokoušel se navazovat kontakty s důležitými představiteli, výzkumníky a novináři. Zjistil si vždy o svém cíli vše: Rodinné poměry, záliby a sklony, případné slabiny. Pak jej pozval na drahou večeři do restaurace pokračoval v tom dál, zhruba jednou za dva týdny. Mezitím hovořil o poměrech v ruských bezpečnostních strukturách.

Nejdříve za to výměnou nepožadoval nic. Naopak, v jistém okamžiku nabídl drahý dárek, špičkové plnicí pero nebo láhev drahého koňaku. Přesně na hranici mírně kompromitujícího daru a jasné korupce. Pokud terč přijal, stal se objektem plnokrevného úsilí o zverbování do role ruského agenta.

Jeden z verbovaných novinářů se obrátil na kontrarozvědku DGSI právě v okamžiku, kdy Iljušin pracoval na kontaktu ve vnitřním kruhu spolupracovníků francouzského prezidenta. Iljušin byl varován a když nereagoval, označen za nežádoucí osobu. V Moskvě jej po návratu povýšili do hodnosti generála.

Podle zprávy, kterou přinesl Le Nouvel Observateur, jsou ruské tajné služby ve Francii v současnosti dvakrát aktivnější, než v období studené války. Zajímají se o informace ze všech oblastí: Z vojenství, jaderné technologie, politiky. DGSI ví o tom, že ruská SVR pracuje na poslancích Národního shromáždění. Rovněž podle DGSI ruská společnost Rosatom vloni v jednom případě prodala evropské zemi jaderný reaktor proto, že SVR získala tajné informace o nabídce konkurenční francouzské Arevy.

V době úřadování Hollandova předchůdce Sarkozyho, v roce 2010, propukl jiný skandál, když se ruský námořní přidělenec pracující pro GRU pokoušel získat tajné informace o zvukových projevech francouzských jaderných ponorek, podle nichž by tato plavidla mohla být vyhledávána. Zakoupil však pouze podvržené dokumenty a byl také odeslán domů.

Podle informací francouzských bezpečnostních složek na ruských zastupitelských úřadech v Paříži, Nice a Štrasburku pracují paralelně zástupci služeb GRU, SVR a FSB, celkem asi padesát osob, a mají pečlivě rozdělenou práci. GRU se zpravidla stará o "tvrdé" technické informace, SVR o "měkčí" s politickým přesahem, zatímco FSB s největší pravděpodobností pracuje na odposlouchávání elektronické komunikace. Kromě toho Moskva používá i důkladně vycvičené agenty SVR bez oficiálního krytí, kteří se s oficiálními důstojníky nekontaktují, ale jsou řízeni superrychlou kódovanou rádiovou komunikací přímo z Moskvy. Francouzské zdroje na základě zachycování a dekódování těchto zpráv momentálně odhadují, že v zemi je deset až dvacet takových "ilegálů".

V posledních měsících postupně přicházejí zprávy o výrazně zvýšené zpravodajské aktivitě Rusů z Německa, Francie, Slovenska, Maďarska nebo Norska.

0
Vytisknout
13400

Diskuse

Obsah vydání | 5. 8. 2014