Držitelka Nobelovy ceny míru, která bude dál provozovat koncentrační tábory

11. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Myanmarská (barmská) politička Daw Aung San Suu Kyi, skutečná hrdinka moderní doby, jak ji nazývá komentátor listy New York Times Nicholas Kristof, přivedla do své země demokracie. V listopadových demokratických volbách totiž její strana zvítězila. Jako vítěz voleb dědí Daw Aung San Suu Kyi také nejhorší etnické očišťování, o jakém svět kdy slyšel, likvidaci muslimské komunity Rohingya, žijící v Myanmaru.

Z nedávné studie Yaleské univerzity vyplynulo, se se útlak více než milionu příslušníků národa Rohingya zřejmě rovná genocide, v každém případě jsou to, podle tajné zprávy OSN vypracované pro Radu bezpečnosti, "podle mezinárodního práva zločiny proti lidskosti".

Přesto však, jak se zdá, Aung San Suu Kyi plánuje dál provozovat tuto myanmarskou verzi apartheidu. Je totiž nyní političkam a utlačování menšiny, jako je Rohingya, je populární u jejích většinou buddhistických voličů.

Nevadí to, zdá se, ani americkému prezidentu Obamovi, blízkému spojenci Aung San Suu Kyi. Existence přibližně 67 institucí, velmi podobných koncentračním táborům, v nichž jsou příslušníci národa Rohingya zadržováni, by zkazila oslavy myanmarské demokracie.

Vláda odebrala příslušníkům národa Rohingya občanství a zadržuje je v obřích koncentračních táborech, z nichž nemají přístup do vnějšího světa. Je jim odepřena i lékařská pomoc a přístup k potravinám. Nicholas Kristof popisuje řadu drastických případů nemocných a vyhladovělých dětí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7762

Diskuse

Obsah vydání | 13. 1. 2016