Norský kemp odmítl uprchlíky. "Je to trestné," říká ombudsmanka

29. 7. 2016

čas čtení 1 minuta


Majitelé norského kempu Nissegården v obci Lom odmítli objednávku místního uprchlického centra pro skupinu uprchlíků.


Skupina zahrnovala dospělé i děti a uprchlický program měl plně hradit náklady. Jedna z koordinátorek z obce Skjåk, která se snažila zařídit objednávku, sdělila listu Gudbrandsdølen Dagningen, že šlo o nešťastné rozhodnutí.

"Nemám další komentáře kromě toho, že je to nešťastné a že reakce Nissegårdenu hovoří sama za sebe," řekla Magrethe Øvrelid. "Nikdy jsme nic podobného nezažili. Obvykle se setkáváme jen s dobrou vůlí," dodala.

Aby si byla jista, že odpověď nepochopila špatně, odeslala po rozhovoru email, ale odpověď na žádost byla stejná.

"Kdyby obec vydávala peníze za vlastní lidi, bylo by to úplně jiné," odepsali z kempu.

Grethe Madsen, která řídí kemp spolu s manželem Kjellem, potvrdila, že si nepřeje uprchlíky ve svém zařízení.

"Máme právo k tomu zaujmout stanovisko. Myslím, že by to měli respektovat. Takto k situaci přistupujeme a koneckonců žijeme v demokracii," prohlásila majitelka. Trvá na tom, že není rasistka, ale podle ní obec odlišně zachází s azylanty a s místními dětmi, což je jeden z důvodů jejího postoje.

Norská ombudsmanka pro rovnost a odstraňování diskriminace Hanne Bjurstrøm označila odmítnutí prodat zboží nebo služby na základě etnicity nebo původu za pravděpodobně nezákonné a kauza prezentovaná médii je podle ní vážná.

"Je obecným pravidlem, že odepřít zboží a služby na základě etnicity a národního původu je trestné podle paragrafu 186 norského trestního zákoníku. Doporučujeme těm, kdo se setkají s takovou situací, aby ji buď nahlásili policii, nebo nás kontaktovali," prohlásila Bjurstrøm.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7375

Diskuse

Obsah vydání | 29. 7. 2016