Evropský parlament oznámil ukončení éry plynového monopolu Ruské federace

8. 4. 2019

čas čtení 1 minuta
Europarlament provedl další krok k omezení možností Gazpromu dodávat plyn do Evropy, když schválil změny v Plynovém nařízení EU, které se týkají pravidel fungování mořských částí plynovodů v Evropě, napsal Anatolij Komrakov.


V první řadě jde samozřejmě o osud plynovodu Nord Stream 2, který teď po vyjádření představitelů EU je pro investory a proponenty už není tak zajímavý. V souvislosti se změnami předpisů Europarlament vyhlásil konec éry ruského plynového monopolu. Stavitelé Nord Streamu 2 prohlásili, kladení potrubí nekončí, a experti doufají, plynovodu se podaří získat stejné výjimky z evropských pravidel, jaké umožnily pracovat na plno i prvnímu Nord Streamu.

Novela rozšiřuje platnost Třetího energetického balíčku na plynovody vedoucí do EU z jiných zemí teritoriálními moři států EU. Teď se jich také týká požadavek na rozdělení těžby a transportu plynu, díky němuž dodavatel plynu nemůže být provozovatelem plynovodu a je třeba v něm rezervovat 50 % kapacity pro nezávislé obchodníky. Nord Stream 2 to ohrožuje tím, že plynovod může být nucen operovat na poloviční kapacitu.

V současnosti společnost Nord Stream 2 AG založená za účelem plánování, výstavby a využití plynovodu, patří Gazpromu, který počítá s dodávkami svého plynu tímto produktovodem. Co se týče existujícího Nord Streamu, také společnost Nord Stream AG je z 51 % vlastněna Gazpromem.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
7657

Diskuse

Obsah vydání | 11. 4. 2019