6. 12. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 12. 2006

Iraq Study Group:

Americký prezident Georg Bush se octl pod sílícím tlakem, aby změnil svou politiku vůči Iráku. Dvoustranický výbor Iraq Study Group ve středu zveřejnil svou analýzu, v níž naléhá, aby si Bílý dům ohledně Iráku "vypracoval novou cestu vpřed".

Lee Hamilton, jeden ze společných předsedů Iraq Study Group, uvedl při prezentaci zprávy, že americká "loď státu se octla v bouřlivých vodách".

Analýza nepožaduje odchod amerických vojsk z Iráku do žádné konkrétní lhůty, ale naléhá na Bushovu vládu, aby zahájila proces odchodu dříve než později a aby z Iráku stáhla veškeré bojové jednotky do cca jednoho roku.

Bývalý americký ministr zahraničních věcí James Baker požadoval novou americkou diplomatickou iniciativu, která by zahranovala Irák i jeho sousedy Írán a Sýrii a zdůraznil, že "politika nynějšího kursu už není realistická".

Sloupek
Fráňa Šrámek

Slyš ty mne, čtyrlístku, slyš ty mne, jeteli,
nyní mu nesmím již říkati příteli,
když jsme se už políbili,
musím říkat, ty můj milý.

Snad to je klam, snad horce jen sním,
zavřu-li oči, oba je zřím,
přítel, ten na smrt je bílý,
směje se, zpívá si milý.

Čtyrlístku, necítíš? Někdo nás, zdá se mi,
poházel tichounce bílými růžemi.
A tišeji, tišeji mnohem
zašeptal sbohem.

On! Přítel! Zachází! Zašel již bezmála,
kéž by se ohlédl, bych se naň usmála.
Neohléd. Zašel. Co je mu?
Teď mohu už jen k milému.

z knihy Básně, Praha, Československý spisovatel 1954 vybral Štefan Švec

6. 12. 2006

Britská firma ReNeuron žádá ve Spojených státech o svolení transplantovat kmenové buňky, vypěstované z tkání lidských plodů, do mozku pacientů, kteří utrpěli mrtvici.

ReNeuron argumentuje, že má přesvědčivé důkazy, že kmenové buňky by měly mít potenciální schopnost regenerovat mozkové buňky, poškozené mrtvicí.

Oponenti protestují, že je to "zvrácený návrh".

Britská firma zažádala americký inspekční orgán US Food and Drug Administration o povolení provést zkoušky na 12 pacientech, kteří utrpěli mrtvici. Pracovníci firmy ReNeuron úspěšně vyjmuli kmenové buňky z mozku dvanáct týdnů starého potraceného plodu. Tyto buňky se začaly specializovat na mozkové buňky a mají schopnost rychle vytvářet mozkovou tkáň.

6. 12. 2006

Je pozoruhodné, že čtenáři Britských listů ve středu přijali s absolutním nezájmem hlavní informaci dnešního vydání, totiž že jedna britská firma chce zahájit léčení mozkových tkání, poškozených infarktem, implatací kmenových buněk.

Je to bezpochyby snad nejvýznamnější zpráva za posledních několik desetiletí. Vstupujeme do úplně nové éry. Je to podstatně důležitější a dramatičtější informace, než zprávy o trapném hašteření českých politiků či přetahování mezi tzv. "levicovou" a "pravicovou" interpretací politických událostí, nebo bulvární "vlny" o tom, že šílenec usmrtil pacienty v jedné nemocnici.

Zase jednou jsou čeští čtenáři soustředěni na vlastní pupek a unikají jim důležité informace a zásadní mezinárodní souvislosti?

Článek o přelomové léčbě pomocí kmenových buněk zaznamenal ve středu do cca 14 hodin něco málo pod 400 čtenářů... :)

Jsou naši čtenáři skutečně tak mimo mísu? :)

6. 12. 2006

Nové informace jsou těžko stravitelné a zhodnotitelné

Vidím kolem sebe, že lidé jsou přesycení inflaci informacemi o "revolučních změnách" a "přepisování historie", kterými je zásobují zejména bulvární média. Kachna o údajném klonování lidí, nesplněné sliby o spáse přinášené GMO atd. vedou lidí k větší skepsi a mnohdy k oprávněné nedůvěře k zprávám, jako je ta o chystaných pokusech firmy ReNeuron, píše Miroslav Šuta.

Firma zatím žádá podle Vámi uveřejněného textu o pokusy na 12 lidech a nikoli o komerční léčbu.

Z vlastní zkušenosti vidím, že i na BL mají větší čtenost články polemické o tom, o čem si každý myslí, že rozumí (např. má polemika z Beránkem- přes 2300 zobrazení) než varování expertů o vlivu chemikálií na vývoj mozku dětí (přes 900).

6. 12. 2006

Britské vládě "je jedno, kdo kam jezdí"

Írán oznámil, že hodlá uspořádat konferenci o tom, zda skutečně došlo k nacistickému holocaustu. Íránské ministerstvo zahraničí uvedlo, že "intelektuálové a vědci" z třiceti zemí světa, včetně Británie se zúčastní příští týden v pondělí a v úterý konference "Studovat holocaust - Mezinárodní pohled".

Tony Blair odmítl tuto konferenci před časem jako "šokující, absurdní a pitomou". Írán na to reagoval tím, že ho na konferenci pozval.

Mluvčí britského ministerstva zahraničí uvedl, že ministerstvo absolutně nemá žádné informace ohledně toho, kdo na konferenci jede. "Myslím, že názory britské vlády na výroky Íránu ohledně holocaustu jsou dobře známé, ale není na nás, abychom rozhodovali o tom, kdo chce cestovat do Íránu".

Podrobnosti v angličtině ZDE

6. 12. 2006

ZPRÁVA OSN:

Nejbohatší 1 procento dospělých lidí na světě vlastní 40 procent veškerého bohatství. Vyplývá to z dosud nejrozsáhlejší studie OSN o rozdělení bohatství na světě. Zpráva také zjistila, že mezi superbohatými jsou především zaměstnanci finančních služeb a internetových podniků.

K extremně bohatým zemí patří země v Evropě, v USA a některé země v asijském Tichomoří. Více než třetina nejbohatších lidí žije v USA, v Japonsku jich žije 27 procent, v Británii 6 procent a ve Francii 5 procent.

6. 12. 2006

Bezdrátový přístup k internetu je možná užitečný, ale tato technologie neexistuje dostatečně dlouho, aychom věděli, zda je ze zdravotního hlediska bezpečná, varuje Kate Figes v deníku Guardian .

6. 12. 2006

Striktně řečeno, ne, píše Charles Arthur na technologických stránkách deníku Guardian. Prohledáváním databází Světové zdravotnické organizace a britské Národní knihovny lékařství bylo zjištěno, že nebyly publikovány žádné vědecké články, které by se zabývaly tím, zda bezdrátové sítě wi-fi způsobují lidem nějaké fyzické příznaky.

To ovšem neznamená, že si lidé vymýšlejí, když tvrdí, že jim je v přítomnosti sítě wi-fi špatně, píše autor.

Kate Figesová "vydala stovky liber na instalaci wi-fi systému ve svém domě, pak zjistila, že z toho tak onemocněla, že to musela zrušit". To bylo před dvěma lety: nyní tvrdí, že pozná, zda je v místnosti instalováno wi-fi, a že má pocit "jako by po jejím těle někdo hmatal tisíci prsty".

6. 12. 2006

Vzhledem k tomu, že nejsou uvedeny, žádné podrobnosti, můžu se jen dohadovat, co přesně měl autor článku na mysli formulací: "Nejde o rádiové vlny, jak se lidé obecně domnívají," míní Ondřej Stejskal.

Mikrovlnné pulsy a radiace jsou dva naprosto rozdílné pojmy. Je třeba rozlišovat (při překladu..) mezi radiací ve smyslu vyzařování (emitováním) čehokoliv a mezi radiací způsobenou rozpadem radioaktivních látek!

6. 12. 2006

Článeček popisuje možnou škodlivost elektromagnetického záření lidskému tělu jako něco objevného. Ale o tomto tématu se již dlouho a celkem veřejně diskutuje. Současná debata se soustřeďuje na mobilní telefony, které vyzařují s větším výkonem než wi-fi a jsou obvykle mnohem blíže lidskému tělu. Takže považuji za celkem bezpředmětné mluvit o nebezpečí wi-fi v okamžiku, kdy není dokázána škodlivost mnohem silnějšího zdroje podobného charakteru. Spíše to ukazuje na honbu za senzací, píše David Bohatý:

6. 12. 2006

tisková zpráva hnutí Duha

Vláda má dnes večer schválit razantní zvýšení exhalací oxidu uhličitého z uhelných elektráren, hutí, chemiček a dalších průmyslových podniků. Ekologické organizace varovaly, že Česká republika v nich už tak patří mezi evropské rekordmany.

6. 12. 2006

Většina velkých britských podniků - včetně supermarketů, bank, univerzit, hotelových řetězců, nemocnic a ministerstev - donutí britská vláda stát se součástí projektu, v jehož rámci si mezi sebou budou kupovat a prodávat emise uhlíku.

Bude se to týkat všech firem, které mají roční účet za elektřinu více než 250 000 liber, anebo větší spotřebu elektrické energie než 3000 megawattů.

V reakci na nedávnou analýzy globálního oteplování od ekonoma Sterna, zavede britská vláda také nové daně na leteckou dopravu a další daně z benzínu.

Ekologické organizace to však považují za nedostatečné. Chtějí, aby britská vláda snížila městské dávky pro domácnosti, které jsou schopny zvýšit svou energetickou efektivnost. Také požaduje zavedení pobídek pro mikrovýrobu elektřiny, prostřednictvím větrné či sluneční energie, a uvalení silniční daně ve výši 2000 liber ročně na nejneefektivnější automobily.

Podrobnosti v angličtině ZDE

6. 12. 2006

J. Gregor se v posledním čísle Žurnálu Univerzity Palackého zabývá otázkou, jak by se měla univerzita učinit mezi lidmi lákavou a zajímavou (článek Lid vs. Univerzita). Tato otázka mne pronásleduje už delší dobu. Ne že bych si ji sám kladl, ale z různých kamarádských sedění u piva mám pocit, že je to otázka dne, že naše doba si ji žádá. Univerzita se prý -- jak říkají mnozí -- musí propagovat, musí své nabídky vychvalovat, rozhlašovat je, vnucovat se lidem, aby měla spoustu studentů a společenský vliv.

6. 12. 2006

Poprvé od druhé světové války byla v Británii nyní založena pobočka odborového svazu, výlučně pro přistěhovalecké zaměstnance. V britských městech Southampton a Glasgow založili polští zaměstnanci odborové pobočky čistě pro Poláky. Obdobné polské pobočky britských odborových svazů mají vzniknout v nadcházejících týdnech i v jiných britských městech.

V Británii se zaregistrovalo na ministerstvu vnitra pro práci po vstupu Polska do EU více než 200 000 Poláků a usuzuje se, že počet Poláků pracujících nyní v Británii je přibližně 600 000. Mnoho Poláků zjistilo, že se jim britští zaměstnavatelé snaží platit menší platy než britským zaměstnancům, a využívají jejich neznalosti místních zákonů o pracovních vztazích.

K podobnému vývoji došlo v devadesátých letech v Kalifornii, kde se odborově začali organizovat v Los Angeles zaměstnanci jihoamerického původu - uvědomili si, že je to jediná možnost, jak donutit zaměstnavatele, aby jim platili slušné mzdy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

6. 12. 2006

Stáhněte si novou verzi prohlížeče Firefox. Jedním z jeho nových služeb je uvádění tzv. "Page Rank", tedy mezinárodního vlivu prohlížené internetové stránky. Žebříček vypracovává podle množství odkazů na danou stránku firma Google. Vysvětluje, že nejde jen o množství odkazů, ale i o to, z "jak významných stránek" se odkazuje na daný server.

Britské listy mají v žebříčku "Page Rank" firmy Google v současnosti rating 6 z 10. To není zrovna špatné pro časopis, který dělají zadarmo dva lidé po práci, myslím.

Lidové noviny mají rating 5 z 10, Mladá fronta Dnes a Novinky mají, stejně jako BL, rating 6 z 10, server Ihned 5 z 10, České noviny 7 z 10, BBC, Guardian a Washington Post 9 z 10, Times a Daily Telegraph 5 z 10, New York Times 10 z 10.

(JČ)

Podle jakých měřítek Google vytváří svou hierarchii "Page Rank" ZDE

Ponorka třídy Vanguard
6. 12. 2006

ŽELEZNÁ OPONA PRO 21. STOLETÍ?

Britský premiér slíbil poslancům diskuzi o budoucnosti Británie jako jaderné velmoci. Modernizace ponorkové flotily a střel Trident znamená technologický skok a další kolo závodů ve zbrojení. Zatímco italský či španělský premiér zaveleli k odchodu z Iráku, Blair se rozhodl opačně. Americká základna v Česku, Tridenty na britských jaderných ponorkách i Topoly-M na ruských mobilních základnách znamenají nové kolo jaderného zbrojení.

"Mám pocit, že nemůžeme odpovědně podstoupit riziko vzdát se něčeho, co bylo od války jedním ze základů naší bezpečnosti," řekl premiér poslancům. Stalo se tak za situace, kdy Blair čelí ostudnému neúspěchu "spojenců" v Iráku a jeho politická budoucnost je nejistá.

Ruská armáda si mezitím pořídila první jednotku nových mezikontinentálních raket, odpalovaných z mobilních vypouštěcích zařízení. Nová verze balistických střel Topol-M je podle ministra obrany Sergeje Ivanova schopna "proniknout i mnohastupňovým protiraketovým obranným systémem." Ruské strategické síly mají do roku 2015 dostat 69 raket Topol-M a střely Bulava vyvíjené pro ponorky jako odpověď na ameriký systém NMD, jehož sopučástí by měla být základna v ČR či Polsku.

6. 12. 2006

POHYB
V úterý 5. 12. 2006 bylo slavnostně ohlášeno české veřejnosti, že se podařilo zajistit vstup ČR do Schengenské zóny 31. prosince 2007. A bezpochyby se to stalo hlavní zprávou dne. Což je pochopitelné.

Z německé perspektivy však tato informace zapadla daleko za významem právě probíhajícího setkání Výmarského trojúhelníku na nejvyšší úrovni. Současný stav německo-polských vztahů dělá německým politikům totiž daleko větší vrásky na čele.

Německý spolkový ministr vnitra Wolfgang Schäuble pouze ujistil veřejnost, že rozšíření Schengenu o 10 nových států EU není automatické a závisí od toho, nakolik se zdaří test modernizované policejní databáze -- SIS II.

BL 4. 11. 2006, Š. Kotrba: Kdy začne Transparency International vyšetřovat Langera? ZDE

6. 12. 2006

V deníku Právo vyšly včera dvě zajímavé zprávy, které spolu souvisejí. První pod titulkem: "Zaorálek ustoupil, irácká konference ve Sněmovně nebude". A druhá na straně, která je věnována zahraniční politice, pod titulkem "Bush přijal vůdce iráckých šíitů Hakíma". V článku je řečeno, že šíitský duchovní kritizoval generálního tajemníka OSN Kofiho Annana za to, že navrhl svolat mezinárodní konferenci o Iráku. Šíitský duchovní dokonce sdělil, že návrh takové konference je ilegální! De facto tím naznačil, že z hlediska současné irácké vlády je ilegální jakákoliv diskuse o Iráku -- mimo Bagdád, jak sám řekl.

5. 12. 2006

"Yinhe Kylin". Serverový 64 bitový operační systém s vysokým stupněm bezpečnosti (B2 class), zaměřený na vysoký výkon (multithreading), dostupnost a bezpečnost, vhodný pro systémovou integraci v průmyslu, bankovní sféře a při armádním nasazení - to bylo zadání, zpočátku financované vývojovým "Národním 863 High-Tech Programem" , od roku 2001 podporovaném čínskou vládou . Vývoj je nyní ukončen. Hlavním důvodem byla potřeba nezávislosti na cizích autorských právech.

Po vlastních "malých" operačních systémech, založených na bázi či lokalizaci linuxu - Zhongke Redflag Linux / Asianux (Red Hat Enterprise Linux 2.6.9, KDE 3.2.1 a X.Org 6.8.2.), jehož vývoj začal v roce 1999, a NeoShine Linux je Kylin vlajkovou lodí čínské architektury operačních systémů.

6. 12. 2006

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Friedemann Schulz von Thun není biolog. Na štěstí! Friedemann Schulz von Thun je dobrý herec, mazaný humorista, obdařený učitel, ale hlavně profesor psychologie na hamburské university který se specializuje na to, jak lidé komunikují. Je také objevitel komunikačního čtyrřúhelníku.

Tři svazky má Schulz von Thunova práce s titulem Miteinander reden (Mluvit spolu), ale kdo jen studoval ty velice zajímavé a velmi poučné knížky, ještě netuší, jak je ten profesor ve svém oboru vlastně geniální. Pro každého, kdo se zajímá o komunikaci a vyučování, by bylo zážitkem ho vidět a slyšet v posluchárně a při tom sledovat nadšené a často se smějící studenty. Tenhle profesor umí své znalosti prezentovat tak, že každý posluchač pochopí, o co opravdu jde, a rozumí jeho teorii komunikace, která začíná tím, že každý člověk má čtyři pusy a čtyři uši.

Robert Gates
6. 12. 2006

Senátní výbor schválil Gatesovu nominaci

Americký senátní výbor pro armádní otázky v úterý jednohlasně schválil Bushova kandidáta na nového amerického ministra obrany Roberta Gatese.

Gates předtím konstatoval při slyšení v tomto výboru, že Spojené státy nevítězí ve válce v Iráku.

Gates uvedl při konfirmačním slyšení, že je otevřen novým myšlenkám ohledně Iráku, ale varoval, že tamější situace bude vážně ovlivňovat situaci na Blízkém východě po mnoho let do budoucnosti. Gates má nahradit Donalda Rumsfelda, který rezignoval na svou funkci minulý měsíc, uprostřed kritiky jeho politiky vůči Iráku.

podrobné informace ZDE

6. 12. 2006

Chtěl bych krátce reagovat na článek Petra Wagnera "Víc otázek než odpovědí", píše Jiří Kalous.

Na otázky č. 1 až 6 v uvedeném článku, byť jsou psány bez otazníků, mám z pohledu laika celkem jednoznačnou odpověď: nikomu z odpovědných "pečovatelů" uváděné příznaky nepřišly hodné pozornosti z jednoduchého důvodu: všichni dělali "jen svou práci" a "jen do výše platu". Co chcete také dělat ve zdravotnickém systému, kde člověk-pacient jako bytost je až na posledním místě?

5. 12. 2006

Na oddělení ARO v nejmenovaném městě došlo k zavraždění nejméně sedmi pacientů. Většina z nich byla po chirurugických výkonech. K zavraždění se přiznal pracovník na úrovní středního zdravotního personálu. Vraždy měl způsobit podáváním heparinu. Léku, který působí proti srážení krve.

K vcelku jednostrannému popisu události a vytváření senzace ve stylu "zatčen fotbalový boss na Strakonické" bych měl pár otázek a připomínek.

Autor je v současnosti primářem oddělení klinické biochemie v Mladé Boleslavi - v Klaudiánově nemocnici

6. 12. 2006

alebo Prečo je problematické zakazovať komunizmus

Fašizmus aj komunizmus majú vo forme, v ktorej boli zrealizované, na svedomí milióny ľudských životov. Pri ich posudzovaní by sme však nemali prehliadať podstatný rozdiel v základných motiváciách a teoretických úvahách, ktoré k vzniku týchto dvoch typov spoločenského usporiadania viedli.

6. 12. 2006

Polemika s článkem Petera Vittka "Fundamentálny rozdiel medzi fašizmom a komunizmom"

Fašismus a nacismus jsou dvě výrazně rozdílné ideologie. Rovnítko fašismus = nacismus vymysleli komunisté, aby odvedli pozornost od rovnítka nacismus = komunismus. Pro fašismus je typický konzervatismus, pro komunismus a nacismus je typická víra v ideální budoucnost, popření starých pořádků, vytvoření dokonalé společnosti.

Fašismus se opírá o tradiční pilíře společnosti 19. století (církev, armáda, velkokapitalisté, zbytky šlechty) a vytváří korporativní stát, autoritářský stát se zdůrazňovanou kontinuitou hodnot.

Nacismus a komunismus se opírají o všemocnou STRANU, která představuje nové zjevení pravdy, podřizuje si všechny tradiční autority i hodnoty - nacismus a komunismus stojí na novém člověku, nové morálce (krásně je to ukázáno třeba ve filmu L. Viscontiho Soumrak bohů). Já osobně jsem antifašista, ale komunismus a nacismus jsou mi mnohem odpornější.

6. 12. 2006

Mezi priority tuzemské polistopadové společnosti patřila až imperativní nutnost dohnat ztráty v technologickém vývoji. Sotvakdo v českém literárním světě tehdy pomyslel na to, že trh s elektrotechnikou a zejména pak s elektronikou může mít nepříznivý dopad na poptávku po literatuře. A přece se tak stalo. Dokonce v míře, která leckomu - spisovatelům tím spíš - připadne být přímo dramatickou. Nicméně na situaci nic dramatického věru není: česká společnost se pouze opět včlenila do euroatlantické části světa.

5. 12. 2006

SIROMACHA

1.

Zítřek bez včerejšku není ještě dnešek. Na varhany v Grandu, které nějakým zázrakem přežily válku, osvobození i výměnu několika garnitur ředitelů, hrál štíhlý mladík ve smokingu. Měl bradku a ostrý zahnutý nos, trochu démonicky se usmíval, jako kdyby nehrál na hudební nástroj, ale spíš vyvolával duchy.

"Říká si profesor Dvořák," zadíval se na něj tlustý Bergman, když si všiml, že Laška varhaníka pozoruje, "o tom titulu mám nějaký pochybnosti, ale je fakt dobrej. Holky se na něj jen lepí... "

Přecházeli bílým a zlatým vestibulem hotelu Grand a pozorovali hosty, kteří se v tuto dobu většinou vraceli z procházek. V chladu přechodu mezi lednem a únorem byly nejvýznamnějším symbolem bohatství a úspěchu kožichy.

5. 12. 2006

Letální dávka isotopu 210Po je 12 × 10-6 g. čili dvanáct miliontin gramu. Dnes přinesla média zprávu údajně zdrojovanou z deníku Guardian, že na otrávení Litviněnka byl použit stonásobek smrtelné dávky, t.j. přibližně 1,2 mg 210Po , a toto množství prý stojí na černém trhu miliardu korun - 30 milionů EUR. Toto tvrzení převzaly takřka všechny mediální zdroje, v Česku se ho chytila MfD. Bulvární titluek zněl: "Litviněnko měl v těle polonium za téměř miliardu". Hamoun jeden, ani se nerozdělil... Lehko lze spočítat, kolik stojí kilogram polonia.

Teroristická hrozba, zpravodajské a politické hry TÉMA BL

5. 12. 2006

Všimli jste si?

Za "prázdná slova" označil prezident republiky Václav Klaus termíny "vzdělanostní společnost" a "znalostní ekonomika"....

Lidé, kteří jsou silně přesvědčeni o své pravdě, jako například Václav Klaus, představují důkaz trvalého společenského rizika absolutismu, a to i tehdy, pokud by snad dokonce pravdu měli. Že ji až příliš často nemá, se mohl Václav Klaus přesvědčit v akademickém konfliktu, který vznikl na základě rozhovoru prezidenta České republiky pro Učitelský zpravodaj.

Václavu Klausovi s nezvyklou rázností odpověděl článkem v LN senátor a bývalý rektor Masarykovy univerzity Jiří Zlatuška. Pod nánosem daleko "důležitějších" informací o tom, co se nového (ne)stalo na politické scéně, se samozřejmě nějaká polemika na druhořadé téma o podstatě společnosti naprosto ztrácí. Je charakteristické, že média pouze znásobují politickou grotesku svým věrným stínováním a o věci jdoucí hlouběji pod jejich rozlišovací schopnost se pochopitelně nezajímají. Že by důkaz toho, jak ani naprosto otevřený a medializovaný problém není viditelný, pokud se vymyká zájmu průměru masy?

5. 12. 2006

Tak nějak nevím, co si mám myslet: Nejprodávanější solidní celostátní noviny, které v den voleb do poslanecké sněmovny slovy šéfredaktora varují své čtenáře, že naší zemi díky sociální demokracii hrozí návrat komunistů, mne informují, že si ČSSD zaangažovala profesionálního obchodníka s informacemi, aby ji sehnal zaručené a právně účinné "špeky" na protistranu...

5. 12. 2006

"Každý projev tvůrčí práce je dorozumívací prostředek, jímž se dává poznati duch duchu. Všechno je řečí; i naše tělo je řeč a mluví strašlivě každým svým údem, každým gestem, mlčením i vášní, nemocí i smrtí; všechno má duchový význam a skryté dějiny naše i našich mrtvých, i když je čas učinil neproniknutelnými, prozrazovány jsou ustavičně tahy našich tváří, liniemi našich rukou, přiznáním našich zraků. Život země, zvířat i rostlin je nepřetržitou řadou znamení na naší cestě... Všechny jazyky, jimiž mluví národové na zemi, vyrostly v sugesci této tajemné řeči věcí. Vznikly v ohni umělecké vize a hynou, nejsou-li odvážnými duchy oživovány: tvůrčími dobyvateli, velkými milujícími, mocnými pozorovateli věcí viditelných, milostí obdařenými vizionáři věcí neviditelných... Ačkoliv každý jazyk je nedokonalý k službě vyššího duchovního života a zasaženi světlem blábolíme jako děti, v ústrojí jazyka je hlubší moudrost, nežli ve většině toho, co jím hovoříme."

Otokar Březina: Jediné dílo

5. 12. 2006

Koncem listopadu byla ve Francii zveřejněna historicky nejrozsáhlejší epidemiologická studie zabývající se zdravotním stavem obyvatel žijících v okolí spaloven odpadů. Studii zpracoval tamní národní zdravotní institut (Institut National de Veille Sanitaire - INVS), který u lidí žijících delší dobu v blízkosti spaloven odpadů prokázal zvýšené riziko onemocnění rakovinou. Francouzská organizace Centrum nezávislých informací o odpadech (CNIID - Centre d'Information Indépendante sur les Déchets) v reakci na zveřejněnou studii vyzvala k moratoriu na výstavu spaloven odpadů ve Francii.

Český rozhlas - Leonardo
4. 12. 2006

Český rozhlas Leonardo ve spolupráci s Městskou knihovnou Praha si Vás dovolují pozvat na diskusi "Biotechnologie v medicíně - Smíme vše, co umíme?", která se uskuteční v pondělí 11. prosince 2006 od 19 hod. v malém sále Městské knihovny v Praze, Mariánské náměstí 1, Praha 1.

Své názory na bioetiku budou obhajovat Prof. MUDr. Eva Syková, DrSc. - ředitelka Ústavu experimentální medicíny AV ČR, Prof. Ing. Jaroslav Petr, DrSc. - VÚŽV, člen Bioetické komise Rady pro výzkum a vývoj, Mgr. Marek Vácha, PhD. - katolický kněz a biolog z Ústavu lékařské etiky Masarykovy univerzity v Brně. Dsikuzi bude moderovat Robert Tamchyna - Český rozhlas Leonardo

Vstup zdarma

4. 12. 2006

Stížnost Radě České televize na porušení Kodexu České televize redakcí zpravodajství a trestní oznámení na redaktora

V sobotu 2. 12. odvysílala Česká televize ve své hlavní zpravodajské relaci reportáž o chystané konferenci Pražská výzva pro Irák, kterou připravil redaktor Martin Rusek.

Černobílé vidění, ideově účelová razance útoku vůči chystané konferenci, plná neověřených dehonestujících informací o jejích účastnících, to vše připomnělo doby dávno minulé, kdy televize nepatřila veřejné službě, ale sloužila úzce utilitárním zájmům jednoho ideově mocenského seskupení.

Proč Alexandr Vondra nechce slyšet pravdu o Iráku ZDE

Ministr zahraničí má strach z Pražské výzvy pro Irák ZDE
tisková zpráva - dementi organizátorů k reportážím ČT ZDE
21. 11. 2006

V září přispělo celkem 115 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 14 281,00 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 10. 2006 částku 151 838, 27 Kč. Vzhledem k tomu, že čtenost Britských listů trvale stoupá a za nedávné období došlo k podstatnému vzrůstu sledovanosti časopisu, dostal se náš dosavadní server na hranici svého výkonu i životnosti a byli jsme nuceni částkou 243 745.32 Kč zakoupit server nový, který bude zanedlouho zprovozněn. Příspěvky čtenářů dále využíváme k modernizaci funkcí redakčního systému. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,692.59 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Asanace 2006 RSS 2.0      Historie >
27. 11. 2006 Co Vojtěch Filip o antikomunismu neřekl a říci měl Štěpán  Kotrba
28. 4. 2006 Asanace - estébácká agitka zase postrádá pohled obětí Miroslav  Šuta
28. 4. 2006 Asanace 2006 - pohled z té druhé strany je také potřebný Štěpán  Kotrba
27. 4. 2006 Asanace 2006   
28. 3. 2006 "Bicí komando" a "ASANACE" opět před soudem Štěpán  Kotrba
3. 12. 2003 Ohlédnutí Jaroslav  Hutka

Venezuela a Hugo Chavez RSS 2.0      Historie >
4. 12. 2006 Prezidentské volby ve Venezuele vyhrál Chavez   
1. 12. 2006 Čaká Venezuelu "farebný prevrat"? Chris  Carsson, Radovan Geist
1. 12. 2006 Pokus o puč proti Chavezovi v roce 2002 organizoval Bush, Chavez nyní vytváří globální alianci proti USA Štěpán  Kotrba
15. 11. 2006 Svetoobčania nechcú prehliadať rozdiely, ale prekonávať ich Eduard  Chmelár
7. 11. 2006 Daniel Ortega vyhrál prezidentské volby v Nikaragui Štěpán  Kotrba
30. 10. 2006 Venezuela versus Guatemala: Kdo obsadí místo v Radě bezpečnosti OSN? Simone  Radačičová
27. 9. 2006 Chávez: Zlý sen svetového diktátora Hugo  Chávez
31. 8. 2006 Americká vláda byla obviněna, že se pokouší tajnými penězi svrhnout Cháveze   
14. 4. 2006 Latinská Amerika -- noční můra Condoleezzy Rice Ludvík  Šulda

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   
23. 11. 2006 Mediální monopoly narážejí na společenskou potřebu sdílení kultury Štěpán  Kotrba

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
1. 12. 2006 Čaká Venezuelu "farebný prevrat"? Chris  Carsson, Radovan Geist
1. 12. 2006 Pokus o puč proti Chavezovi v roce 2002 organizoval Bush, Chavez nyní vytváří globální alianci proti USA Štěpán  Kotrba
29. 11. 2006 EU-Rusko: Partnery nelze mentorovat Oskar  Krejčí
28. 11. 2006 Talabání dal v pondělí Bushovi facku Štěpán  Kotrba
31. 10. 2006 Anarchie, nebo otevřená společnost? Egon T. Lánský
25. 10. 2006 Kreml -- energetický nepřítel? Oskar  Krejčí
22. 10. 2006 Zelení nebudou nadšeni, Klaus chce uhelné i jaderné elektrárny Štěpán  Kotrba
4. 10. 2006 Klaus: Cesta po dějinách komunismu s tržními prvky Štěpán  Kotrba
8. 9. 2006 Ropný zlom se odkládá. Kde udělali soudruzi chybu? Ivan  Brezina

Americké volby 2006 RSS 2.0      Historie >
5. 12. 2006 Proč by v českém Parlamentu nemohla znít obhajoba i kritika USA? Štěpán  Kotrba
4. 12. 2006 Prečo sa Američania domáhajú reformy zdravotnej starostlivosti Branislav  Lichardus
2. 12. 2006 Proč Alexandr Vondra nechce slyšet pravdu o Iráku Štěpán  Kotrba
1. 12. 2006 Čaká Venezuelu "farebný prevrat"? Chris  Carsson, Radovan Geist
28. 11. 2006 Talabání dal v pondělí Bushovi facku Štěpán  Kotrba
20. 11. 2006 Demokrati -- čo prinesú vo vnútornej politike   
15. 11. 2006 USA: Jak vykročit z kruhu Oskar  Krejčí
10. 11. 2006 Demokraté získali i Senát   
9. 11. 2006 Donald Rumsfeld odvolán v důsledku volebních ztrát Republikánů   

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
5. 12. 2006 Proč by v českém Parlamentu nemohla znít obhajoba i kritika USA? Štěpán  Kotrba
4. 12. 2006 Je redaktor ČT Martin Rusek nemanželským synem Saddáma Husseina? Lubomír  Brožek
30. 11. 2006 Přinesou Vondrovy "dobré styky" do Česka americkou základnu? Štěpán  Kotrba
29. 11. 2006 David ze Vsetína Oskar  Krejčí
22. 11. 2006 Konstruktivní dialog? Oskar  Krejčí
20. 11. 2006 USA chtějí na summitu v Rize prosadit plnou globalizaci NATO Jiří G. Müller
19. 11. 2006 Objevil Ameriku Miloslav "Kraken" Junek
18. 11. 2006 Citáty dne - z kongresu ODS   
18. 11. 2006 Dopis nestranného publicisty místopředsedkyni ODS Bohumil  Doležal
18. 11. 2006 Topolánek plive na demokracii Boris  Cvek

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil
22. 9. 2006 Kardinál Vlk obvinil české katolické radikály ze spojení s americkými extremisty Štěpán  Kotrba

VŠUP - trampoty umělecké školy RSS 2.0      Historie >
4. 10. 2006 Jiří David: Protestuji proti pořadu České televize o VŠUP Jiří  David
4. 10. 2006 Marek Wollner: Jiří David nevyvrací podstatu věci   
2. 8. 2006 Rektora VŠUP odvolal prezident Jan  Paul
30. 6. 2006 Jádrem sporu byla bagatelizace Jan  Paul
28. 6. 2006 Sušáků na láhve bylo tisíce, neopakovatelný byl ale Duchampův čin Jan  Paul
28. 6. 2006 VŠUP - Spirála pádu Štěpán  Kotrba
28. 6. 2006 Proč jsme odvolali Borise Jirků   
28. 6. 2006 Boris Jirků: Odhalil jsem nepravosti   
26. 6. 2006 Diplomky 2006, aneb formální postupy hodnocení studentských prací na VŠUP Praha Jan  Paul
26. 6. 2006 Posloupnost středu a bída uměleckého průmyslu Štěpán  Kotrba

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
3. 12. 2006 Miliony osob, cestujících do USA, klasifikovány jako "teroristické riziko"   
17. 10. 2006 Budoucnost mýtného a špehování automobilů   
1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek
29. 8. 2006 Amerika zavádí všude biometrické průkazy   
28. 8. 2006 Zprovozněn tajný systém automatické kontroly státních poznávacích značek na silnicích   
28. 8. 2006 Google o vás ví všechno   
17. 8. 2006 Je segregace cestujících při bezpečnostních kontrolách řešením?   
15. 8. 2006 Jak transparentně propojit informační systémy veřejné správy a nepostavit přitom Velkého bratra Jiří  Kofránek
8. 8. 2006 Hacker pronikl do nových biometrických pasů   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
18. 11. 2006 Sedmnáct let... aneb za tři roky to bude dvacet let Ladislav  Žák
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
17. 11. 2006 17. listopad 1989 v Britských listech po deseti letech   
17. 11. 2006 Za nekrology Pavel  Kopecký
17. 11. 2006 Nežná? Revolúcia? Lucia  Mrázová
16. 11. 2006 Jaká byla role agenta Zifčáka?   
5. 10. 2006 Barevný podzim 1989 Pavel  Pečínka
23. 11. 2005 S Jožínem z bažin proti komunismu Karel  Moudrý
18. 11. 2005 Co nám přinesl listopad 1989? Boris  Cvek
17. 11. 2005 16. listopad + 1 gól = 17.listopad Karel  Moudrý

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
28. 8. 2006 Czechtek British style?   
28. 8. 2006 200 policistů zasáhlo proti ilegální rave party   
2. 8. 2006 Free tekno cola Ladislav  Žák
31. 7. 2006 Cztk Revue?   
31. 7. 2006 c23chtek Doupov 2oo6 - armádní cvičení v pohodičce Štěpán  Kotrba
23. 7. 2006 CzechTek 06 location   
30. 6. 2006 Trestní oznámení na velitele zásahu na akci CzechTek 2005   
9. 5. 2006 Případ Jacques, Paroubek a Czechtek 2005 Jan  Zeman
5. 5. 2006 Jak Policie ČR beztrestně porušuje zákony   
3. 3. 2006 Stíhání klienta IuRe soud podmíněně zastavil   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
6. 12. 2006 Robert Gates: "USA v Iráku nevítězí"   
6. 12. 2006 Stáhněme americká vojska z Iráku   
2. 12. 2006 Proč Alexandr Vondra nechce slyšet pravdu o Iráku Štěpán  Kotrba
1. 12. 2006 Kdo vlastně touží po "otevření dveří" do USA? Štěpán  Kotrba
1. 12. 2006 Ministr zahraničí má strach z Pražské výzvy pro Irák Štěpán  Kotrba
28. 11. 2006 Talabání dal v pondělí Bushovi facku Štěpán  Kotrba
28. 11. 2006 Sedm letů Guantanamo Express do Polska   
27. 11. 2006 Michael Moore: Musíme činit pokání. Stáhněte teď americká vojska z Iráku   
27. 11. 2006 Jak opustit Irák se ctí   
27. 11. 2006 Poláci už splnili v Iráku svou misi   

Školství RSS 2.0      Historie >
5. 12. 2006 Konflikt o podstatě pod nánosem pomíjivosti Bohumil  Kartous
30. 11. 2006 Rozhodovací pomoc pro studenty, aneb Konečně konec školních let - ale co potom? Uwe  Ladwig
20. 11. 2006 Nové technologie vzdělávání František  Augusta
20. 11. 2006 Vysoký intelekt a vůdcovství v genech Michal  Giboda
20. 11. 2006 Rozhněvaní angličtí studenti vyžadují za své školné kvalitu   
2. 11. 2006 Školné podle Britů odrazuje mladé lidi od studia   
10. 10. 2006 Pedagogika na rozcestí? František  Augusta
11. 9. 2006 Univerzity usvědčují podvádějící studenty   
9. 9. 2006 Když jsem já šel tou putimskou branou... Jaromír  Máša
8. 9. 2006 Návrh změn pro české školství Radek  Sárközi

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
6. 12. 2006 Exhibicionismus plže a exces jako normalita Miroslav  Vejlupek
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík
8. 8. 2006 O básnivosti pod Čerchovem vzklíčené Miroslav  Vejlupek
26. 7. 2006 Ztráty a nálezy Pavel  Janoušek
26. 7. 2006 Básník, jemuž věřím Miroslav  Vejlupek
10. 7. 2006 Ztrácí se povědomí o významu Jan  Čulík

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
5. 12. 2006 Izrael, Palestina a USA: Osudové souvislosti Daniel  Veselý
1. 12. 2006 O základně definitivně rozhodne Bush nejspíš v lednu. Možná. Snad.   
30. 11. 2006 Přinesou Vondrovy "dobré styky" do Česka americkou základnu? Štěpán  Kotrba
29. 11. 2006 Základna: Může být vlastně předem zodpovězená otázka s otazníkem? Štěpán  Kotrba
28. 11. 2006 Debata o raketových základnách na půdě Filosofické fakulty UK   
24. 11. 2006 Demokracie a jaderné zbraně Alexej G. Arbatov
20. 11. 2006 USA chtějí na summitu v Rize prosadit plnou globalizaci NATO Jiří G. Müller
7. 11. 2006 Protiraketová obrana USA: družicový systém SBIRS Stanislav  Kaucký
5. 11. 2006 Prst na spoušti raket v Česku by měl jen velitel armády USA Jiří G. Müller
30. 10. 2006 Hlasování o základnách - chybělo více než jeden hlas Štěpán  Kotrba