V Praze demonstrovalo 40 000 odborářů

21. 9. 2010 / Jan Čulík

V úterý demonstrovalo v Praze na Letné před ministerstvem vnitra, před Úřadem vlády a na Palachově náměstí asi 40 000 odborářů proti vládním rozpočtovým škrtům a snižování mezd.

Server IDnes se pokusil informaci z demonstrace zkreslit důrazem na vandalismus, který údajně spáchali někteří demonstranti u ministerstva vnitra ZDE. Server České noviny zase citoval Václava Klause, který se domnívá, že "škrty jsou nutné" ZDE To je samozřejmě nesmysl. Česká republika není výrazněji zadlužena. Škrty jsou motivovány ideologicky. To, co ČR potřebuje, jsou naopak strategické investice.

Vzpoura. Zavřeno

21. 9. 2010 / Karel Dolejší

V září 1939, po přepadení Polska, vyhlásila Francie Německu válku. Jak se asi cítil nějaký anonymní Francouz, který nikdy nevěřil, že Mnichov zachrání mír? Co si myslel o problematické rozhodnosti, jejíž zpozdilost stála zemi spojenecký systém v Evropě a jeden a půl cti? Jaké měl představy o -- odpusťte ten výraz -- morálně volní základně opožděného odporu?

Dnes, v den protestu státních zaměstnanců, mě napadaly právě tyhle odtažité myšlenky. V ten den, kdy Václav Klaus pobaveně poznamenal, že si mnozí demonstranti vzali jednoduše volno, a prezentoval to jako důkaz, že jde o falešný poplach.

Arbeit macht frei!

21. 9. 2010 / Ilona Švihlíková

K navrhovaným změnám Nečasovy vlády týkající se pracovní trhu Britské listy zveřejnily několik velice zajímavých článků, ať už od paní Říhové, které se tématem zabývá již delší dobu, nebo od Václava Adama .

V tomto článku bych problém nezaměstnanosti ráda začlenila do širšího mezinárodního kontextu.

Značný ohlas vyvolaly návrhy ODS k dalšímu zpřísnění poskytování podpory v nezaměstnanosti: dle tohoto návrhu by po jednom měsíci registrace na úřadu práce byla "nabídnuta" veřejně prospěšná práce, rekvalifikace či další vzdělávání. Pokud by uchazeč nepřijal, bude z evidence vyškrtnut.

Zase omezená argumentace mimo mísu

Joch vůbec nechápe, jak funguje moderní společnost

21. 9. 2010 / Jan Čulík

Česká média dál nabízejí společnosti "seriozně" prezentované nesmysly. Další rozhovor s Romanem Jochem je toho vrchol.

Když čtu to, co má být "vrcholný politický diskurs" v České republice, připadám si jak ve školce. Mnozí lidé v českém prostředí jaksi vůbec neumějí uvažovat, myslí naivně, neznají kontext a nejsou schopni posuzovat souvislosti. Příkladem může být rozhovor s Romanem Jochem, který zveřejnil server IDnes. Je asi záslužné v novinách prezentovat, jak děsivě zjednodušeně dětinské jsou názory budoucího "poradce českého premiéra pro lidská práva" když teda bude mít tu státní funkci. (No co, Polsko se léta zesměšňovalo prezidentem Kaczynskim, ČR má dnes Nečase a Jocha...) Jenže IDnes nedokáže dělat to, co je základní novinářskou povinností - cituje naivní názory Romana Jocha bez kontextu, nedokáže je uvádět na pravou míru. Nezná kontext. Nevidí, proč je ta argumentace děravá. A stovky reakcí mladofrontovních čtenářů, drtivou většinou rasistických či uboze primitivně ideologických, jsou skoro na stejné úrovni. Šedá hmota mozková se vůbec nepohne. Jako by tihle lidi nikdy nevystrčili paty z Prahy - což asi taky tedy nevystrčili... :)

Jen pár příkladů.

Hluboký údiv nad nenávistností Jany Bobošíkové

21. 9. 2010

tisková zpráva

Jménem Libertas Independent Agency o.s., sdružující brněnské muslimy a přátele muslimských národů, vyjadřujeme hluboký údiv nad projevem paní Bobošikové, předsedkyně strany Suverenita, o boji proti muslimům a snaze zakázat výstavbu islámských center.

V České republice jsou muslimové členy mnoha politických stran jak hlavního proudu (ODS, ČSSD), tak i malých politických stran včetně strany Suverenita. V posledních měsících jsme byli svědky islamofobních projevů od některých představitelů politických stran, ale pouze ze strany vedení strany Suverenita se dostalo islamofobům plné podpory.

Oběti jsou jen pro chudé

21. 9. 2010

Amerikou se šíří hněv, píše komentátor Paul Krugman v deníku New York Times. Je to hněv, který způsobuje, že lidé přirovnávají Obamu k Hitlerovi. Šíří se mezi superbohatými.

New York magazine otiskl článek o "Bědování jednoho procenta", o finančnících, jejichž firma byla zachráněna před bankrotem dotacemi z kapes daňových poplatníků a kteří teď zuří, že v důsledku těch dotací byly dočasně omezeny jejich prémie. Když miliardář Stephen Schwarzman srovnal jeden Obamův návrh s Hitlerovou nacistickou invazí do Polska, šlo o to, že návrh měl zlikvidoval daňovou mezeru, z níž měli prospěch právě manažeři finančnických fondů jako on.

OECD vyzývá USA ke zvýšení daní

21. 9. 2010

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) doporučuje americké vládě, aby po provedení současného stabilizačního plánu přijala další opatření proti zadlužování. Za tímto účelem navrhuje zvýšení relativně nízkého daňového zatížení občanů a firem. Podle odhadů OECD se příští rok veřejný dluh USA dostane na úroveň 95% ročního hospodářského výkonu země.

Romové jsou nejen obětmi, ale také způsobují problémy

21. 9. 2010

Většina Romů, které francouzský prezident Sarkozy deportuje z Francie, jsou rumunští občané, píše v deníku Guardian Ivo Petkovski. Rumunsko je novým členem Evropské unie a jeho občané jsou předmětem prozatímní dohody, podle níž mají právo na pobyt ve Francii pouze po dobu tří měsíců, pokud nemají práci. Proto byla většina Romů, deportovaných z Francie, v té zemi protizákonně. R. 2009 Francie deportovala 11 000 neromských občanů Rumunska podle stejné dohody. To nevyvolalo z Bruselu žádnou kritiku.

Chcete ušetřit? Zvyšte objem mezd

21. 9. 2010 / Adam Votruba

Kontradikce v názvu má samozřejmě přilákat pozornost čtenářů k tomuto článku. Půjde mi v něm především o situaci zaměstnanců v příspěvkových organizacích státu a dalších státních zaměstnanců, na něž má dopadnout plánované snížení platů ve státní sféře.

Zaujala mě poměrně vlažná reakce veřejnosti a médií na otázku zrušení tarifních platových tabulek a všeobecné opakování falešného argumentu o tom, že větší flexibilita platů umožní odměňování schopnějších.

Jiří Pehe má o americkém prezidentovi zkreslené představy

21. 9. 2010 / Daniel Veselý

Vážím si komentářů a postřehů Jiřího Pehe, a to zejména z poslední doby. Proto mě překvapil jeho článek (ZDE), v němž se zastává některých kontroverzních činů prezidenta Obamy a vykresluje je -- dle mého soudu -- v naprosto nereálných barvách. Chápu, že v době sílícího ultrapravicového hnutí Tea Party, v časech, kdy republikánské primárky vyhrávají lidé, kteří brojí proti masturbaci a o nichž se Bill Clinton domnívá, že "vedle nich George Bush vypadá jako liberál (ZDE)," není od věci podpořit smysluplné aktivity Obamovy administrativy, což ovšem neznamená, že ty sporné, či přímo nebezpečné, budeme zkreslovat nebo nechávat bez odezvy.

Evropská centrální banka intervenovala ve prospěch irských dluhopisů

21. 9. 2010

Irský trh s dluhopisy se minulý týden propadl, což vyvolalo v krátké době již druhou intervenci ECB. Poté, co banka Barclays spustila paniku mezi investory vypuštěním zprávy, že by se irská vláda mohla obrátit na mezinárodní instituce s požadavkem o mnohamiliardový záchranný balíček, ECB zasáhla. Irská vláda má dnes v plánu otestovat investorský sentiment pokusným prodejem čtyčletých a osmiletých dluhopisů.

Anglickým obcím bude povoleno, aby si samostatně vypůjčovaly

21. 9. 2010

Místní rady (local councils) v Anglii získají pravomoci potřebné k tomu, aby si mohly vypůjčovat miliony liber na velké infrastrukturní projekty, oznámil vicepremiér Nick Clegg. Zatímco vláda na centrální úrovni bojuje s deficitem seškrtáváním výdajů, lokálně vytvořené fondy by měly některé výpadky nahradit.

Izrael požaduje propuštění svého špiona, vězněného v USA

20. 9. 2010

Izrael usiluje o propuštění Američana, odsouzeného na doživotí za špionáž pro židovský stát a nabízí za to ústupky při obnoveném mírovém vyjednávání s Palestinci, včetně rozšíření částečného moratoria na rozšiřování sídlišť na okupovaných územích.

Podle izraelského vojenského rozhlasu nabídl úřad izraelského premiéra Washintonu dohodu: za propuštění špiona Jonathana Pollarda je ochoten prodloužit moratorium uvalené na výstavbu dalších izraelských sídlišť na okupovaných územích o čtvrt roku.

Nezbyl vám už žádný smysl pro slušnost?

21. 9. 2010

Dovolte mi, abych ještě jednou doporučil vynikající diskusi Brada DeLonga o tom, jak to, že lidé na 99. percentilu, přestože vydělávají dvojnásobek toho, co jejich protějšky z roku 1980, se nyní cítí chudší. Nicméně po dodatečném promyšlení (a diskusi s Robinem) se mi zdá, že je tu něco, co Brad neřekl, a co stojí za zmínku --- totiž změna sociálních norem, napsal Paul Krugman.

Dokonce i v roce 1980 určitě existovalo mnoho lidí na 99. percentilu nebo se mu blížících, kteří cítili sebelítost, přinejmenším čas od času. To se nakonec stává každému: Vedu velmi privilegovaný život (ano, spadám do pásma, které bude podle Obamova plánu platit vyšší daně), ale ještě i teď příležitostně zažívám občasné záblesky zelenooké závisti. (Co je? Vezete mě zpátky na letiště v Sao Paulu, v tomhle provozu? Nestojím vám za vrtulník?)

Doporučení premiérovi: Dvakrát měř, jednou řež!

21. 9. 2010 / Jiří Baťa

Po přečtení článku Petra Zídka v sobotních Lidových novinách (18.9.2010) jsem se jen utvrdil ve svém názoru na kauzu bratří Mašínů, resp. Milana Paumera, že jejich činy a konání považovat za počin "třetí odboje" je, slušně řečeno, chiméra. Jejich činnost, včetně všech dalších, má zcela nevyvážená a rozporuplná fakta, která sice mluví o všem, jen ne a vždy o protikomunistickém odboji, jakkoliv si někteří přejí, aby jako účastnící třetího odboje tak byli oslavováni.

Obránci lidských práv Medveděvovi: Pomozte perzekvovaným chimským antifašistům!

21. 9. 2010

Obránci lidských práv z Ruského helsinského výboru, hnutí Za lidská práva, ale také třeba spisovatel Boris Strugackij podepsali otevřený dopis, který vyzývá ruského prezidenta Dmitrije Medveděva, aby věnoval pozornost organizovanému zločinu a zastrašování novinářů i občanských aktivistů ve městě Chimki nedaleko Moskvy. Několik osob zde bylo v minulosti "anonymními" pachateli opakovaně zastrašováno, zbito, zraněno nebo i zavražděno. Poslední případ představuje zatčení a vykonstruované obvinění dvou protifašistických aktivistů, Alexeje Gaskarova a Maxima Solopova.

Září 2010: Chudoba cti netratí

20. 9. 2010 / Boris Cvek

Není hanbou být chudý, hanbou je být citově plochý, hanbou je nemít sny a statečnost o ně bojovat, hanbou je být bezohledný a nezodpovědný, hanbou je nevěřit v budoucnost a seberozvoj.

Vyvalily se vlny zdola, řečeno s Erbenem, tedy ze společenské žumpy a to před říjnovými volbami do místních zastupitelstev. ODS sází na Romana Jocha s jeho individualistickým, majetnickým pojetím lidských práv, ČSSD se neštítí rasismu a fašismu. Vláda (chtělo by se říci "pod vedením TOP 09") škrtá a škrtá, aniž by se snažila své politice dát nějaký etický rozměr: důvodem všeho je účetnictví a povede-li účetnictví k rostoucí chudobě a vyloučenosti, tak prostě "sorry".

* * *

20. 9. 2010 / Petr Štengl

Zajímalo by mě
jestli Birotův chlapec hrající si s kuličkami
stojí na straně Izraele nebo Palestiny
my Palestinu nedáme
radši ji zbouráme
jenže pak se do toho vložila Rachel Corrie
řidič buldozeru přišel z práce domů
otevřel si pivo a žena se ho zeptala:
Co je to dneska s tebou? Seš nějakej zamlklej.
aktivisté žádali o okamžité zastavení výroby buldozerů
a Václav Havel připojil k podpisu srdíčko

Amerika zešílela?

20. 9. 2010

V těchto dnech potřebuje člověk pro analýzu americké politické scény spíše vzdělání v oboru klinické psychologie než politologie, píše Rupert Cornwell v deníku Independent. Primárky minulý týden, před listopadovými kongresovými volbami, dokázaly, že američtí voliči nebyli v moderní době snad nikdy rozhněvanější, nevyrovnanější a méně předpověditelnější než dnes.

Nejdramatičtějším důkazem toho bylo minulý týden vítězství v primárkách v jinak bezvýznamném státě Delaware jisté Christine O'Donnellové, naprosto nekvalifikované a neinformované osoby, která však hlavně říká ty nejultrakonzervativnější věci.

O soudcích a lidech...

17. 9. 2010 / Ladislav Žák

Možná jsem nepozorný, ale mám pocit, že ve vášnivé diskusi kolem platů soudců tak nějak nedošlo k tomu, že by se někdo hlouběji zamyslel nad tím, co je vlastně podstatou problému. Možná je to mimo jiné prastará otázka, kdo hlídá hlídače, nebo ta novější, kdo oholí holiče. Obojí vede k paradoxům, které moc hezky popsal Bertrand Russell, ale jejichž dobré řešení dosud nikdo nenavrhl. Každé dosavadní řešení logických paradoxů znamená nějaké omezení a jejich vyloučení z teorie. Žádná teorie však nedokáže potlačit paradoxy a jejich působení v praxi.

An English version of this article is in CLICK HERE

Britští liberální demokraté "zradili chudé"

20. 9. 2010

Tento týden se koná v Liverpoolu výroční sjezd Liberálnědemokratické strany. Poprvé za posledních 65 let jsou britští liberální demokraté součásí (koaliční) vlády. Jenže podpora pro liberální demokraty poklesla na 15 procent a většina Liberálnědemokratické strany je zhnusena, že se liberální demokraté nechali "unést" ve vládě konzervativní agendou. Málokdo z liberálních demokratů požaduje, aby strana z vlády odešla, téměř všichni však chtějí, aby důrazněji prosazovala liberálnědemokratickou agendu.

Šéf Liberálně-demokratické strany Nick Clegg přiznal, že se mu nepodařilo přesvědčit svou stranu svými argumenty, že to, co dělají liberální demokraté ve vládě, je dobré.

Oprahismus je opium předbohatých, aneb Ťulpas, ťulpas, über alles

20. 9. 2010 / Karel Dolejší

"Coby racionálně využitá reakce na racionalizovanou společnost - v kioscích a v konzultačních místnostech proroků všech stupňů - znovuzrozený animismus popírá odcizení, jehož je sám důkazem a produktem, a konstruuje náhražky za neexistující zkušenost."
Theodor Wiesengrund Adorno
"Kdo se dožívá staršího věku, musí se vědomě zastavit na určitém stupni."
Johann Wolfgang Goethe

V kresleném seriálu Futurama, který se pro zvídavější potomky jednou stane zdrojem podstatné části poznatků o někdejší západní kultuře, bylo předpovězeno, že kolem roku 3000 převezme roli hlavního světového náboženství oprahismus. Kult černé bohyně přinášející spásné poselství o tom, že síla pozitivního myšlení vyvolává vibrace způsobující náležité změny v nás i ve světě, nepochybně není bez šance. Věci je přece třeba vždy náležitě upravit, aby vyvolávaly výhradně příjemný dojem: Keř má býti řádně přistřižen, oháňka kupírována, stůl i ženské nehty opatřeny vrstvou laku - a každý ťulpas bez výjimky vybaven nejnovějším optimistickým přesvědčením o neomezených možnostech vlastního duchovního rozvoje. Jen takto, uhranut vírou v lepší budoucnost, která nikdy nenastane, totiž může být ve společnosti doopravdy příjemný a dokonce časem i zábavný; kdyby jeho vědomí naopak věrně zrcadlilo skutečnou osobní situaci, koukaly by z toho jen samé mrzutosti.

Americké zbraně pro Saúdskou Arábii, aneb "Já si kopu vlastní hrob..."

20. 9. 2010 / Martin Hudec

V pondělí 13. září 2010 přinesl Wall Street Journal zprávu o největší zbrojní zakázce v historii USA. Obamova administrativa má v plánu předložit Kongresu plán na dodávku vojenského materiálu do Saúdské Arábie v hodnotě 60 miliard dolarů. Součástí této dodávky je prodej 84 letounů F-15, modernizace 70-ti F-15, které jsou již ve výzbroji Saúdské Arábie, a dále pak, mimo jiné, prodej 70-ti bojových vrtulníků Apache a 72 vrtulníků Black Hawk, píše Martin Hudec.

Soros: "Makroekonomickou teorii je třeba promyslet znova, od základu"

20. 9. 2010

V exkluzívním rozhovoru s reportérkou Reuters Christií Freeland hovoří finančník George Soros a ředitel Institute for New Economic Thinking Robert Johnson o tom, jak a proč v krizi selhal projekt makroekonomie chápané coby přírodní věda, a co je třeba udělat proto, aby ekonomická věda opět začala uvažovat o reálném světě.

Videozáznam rozhovoru (v angličtině): ZDE

Příčina krize? Slabé odbory

20. 9. 2010 / Michal Rubáš

Při analýze faktorů, které v současnosti ohrožují dosaženou civilizační úroveň, jmenují někteří autoři na prvním místě skutečnost, že se ekonomický subsystém společnosti vymkl kontrole a vnucuje svoji omezenou racionalitu všem zbývajícím sociálním oblastem, včetně oblati politiky.

Jiní badatelé naopak poukazují na to, že příčinou blížícího se společenského rozvratu a zároveň ústřední překážkou korekce je nadstandardní, takřka třídně-politické uvědomění finanční a průmyslové elity, jež se chová tak, jako by jí vůbec nešlo o peníze, a jež dokáže společně mobilizovat třeba i cizí zdroje a vystupovat jednotně, přestože jsou ekonomické zájmy jejích frakcí přinejmenším diferencované a v mnohém neslučitelné.

Nečasova "odpovědná penzijní reforma" je zcela nezodpovědná, lobbistická

17. 9. 2010 / Jaroslav Vostatek

V rámci nynější předvolební kampaně vyšel v mfDNES 15. 9. 2010 inzerát ODS s nadpisem "GARANTUJEME ODPOVĚDNOU PENZIJNÍ REFORMU" a s fotkou předsedy Petra Nečase. V reklamě se samozřejmě vždy zjednodušuje. Nicméně v tomto případě jsou připojeny texty, které svědčí o tom, že ODS (i nadále) přejímá doporučení pana generálního Vladimíra Bezděka a jeho PES, které -- bohužel -- odpovědné nejsou, alespoň tedy ne ve vztahu k naší ekonomice a k dnešním a budoucím penzistům. Přitom zdůrazňuji, že jako nezávislý odborník (snad to není jen sebechvála) nemám nic proti liberální či pravicové penzijní politice. Ta ale vypadá jinak než program ODS.

Nikdy se nevzdávejte!

18. 9. 2010 / Jan Čulík

Televize BBC zase jednou odvysílala záslužný, povzbudivý, optimistický a objevný pořad, jaké televize MÁ natáčet. V třídílném pořadu, nazvaném poněkud ironicky The Young Ones (Mladíci), si pozvala šest někdejších televizních celebrit ze sedmdesátých let, nyní ve věku od šestasedmdesáti od osmaosmdesáti let. Podrobila je experimentu, který zkoumal, do jaké míry je možno zabránit stárnutí. Velmi úspěšně s nimi zopakovala experiment, který byl poprvé proveden v USA před třiceti lety.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za srpen 2010

18. 9. 2010

V srpnu 2010 přispělo finančně na Britské listy 216 osob celkovou částkou 32867.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.8. 2010 částku 265 591.45 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 2101,20 euro. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že na nedávno zveřejněnou prosbu o finanční podporu reagovali během několika týdnů darováním celkové částky více než půl milionu korun. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.