Amerika zešílela?

20. 9. 2010

V těchto dnech potřebuje člověk pro analýzu americké politické scény spíše vzdělání v oboru klinické psychologie než politologie, píše Rupert Cornwell v deníku Independent. Primárky minulý týden, před listopadovými kongresovými volbami, dokázaly, že američtí voliči nebyli v moderní době snad nikdy rozhněvanější, nevyrovnanější a méně předpověditelnější než dnes.

Nejdramatičtějším důkazem toho bylo minulý týden vítězství v primárkách v jinak bezvýznamném státě Delaware jisté Christine O'Donnellové, naprosto nekvalifikované a neinformované osoby, která však hlavně říká ty nejultrakonzervativnější věci.

O'Donellová má konflikty s daňovým úřadem, nestačí platit hypotéku a masturbace se pro ni rovná cizoložství.

V kongresových volbách prohrají Demokraté. Avšak Američané jsou rozhněvaní. Jsou rozhněvaní na ekonomiku, na vysokou nezaměstnanost a na hospodářskou krizi, která vypadá, že nikdy neskončí. Jsou rozhněvaní na Wall Street, která celou tuto krizi způsobila. Jsou rozhněvaní na vládu, která sice má obrovský deficit, ale krizi zažehnat nedokáže. Jsou rozhněvaní na big byznys, který vyváží pracovní příležitosti do Číny, a jsou rozhněvaní na Čínu, která otevřeně podvádí svým měnovým kursem, jsou rozhněvaní na odbory, které nedokáží dělníkům pomoci, a jsou rozhněvaní na média, která předstírají, že je všechno v pořádku.

A jsou rozhněvaní na civilizovaného muže v Bílém domě, který zřejmě necítí ničí trable.

Pokud ale věříte průzkumu veřejného mínění deníku New York Times, provedenému pouhých 24 hodin před drtivým vítězstvím O'Donnellové, musíte přestat zkoumat tradiční politiku a vzít si do ruky učebnici psychiatrie. Podle tohoto průzkumu mají voliči plné zuby Demokratů. Ale ještě víc mají plné zuby Republikánů, jejichž strategie za posledního půl druhého roku byla na všechno říct Obamovi "Ne."

Z průzkumu NYT vyplynulo, že jsou voliči přesvědčeni, že Demokraté efektivněji pomohou středním vrstvám, mají lepší strategii pro řešení problémů, daleko pravděpodobněji než Republikáni vytvoří nové pracovní příležitosti a daleko pravděpodobněji víc pomůžou malým podnikům. Demokraté, myslí si také voliči, mají správnou strategii přistěhovalectví. A pro to všechno Demokraté ve volbách prohrají.

Američané mají strach, že jejich stát upadá, že je jiné země dohnaly a možná i předehnaly. Minulý týden byla zveřejněna informace, že v Americe žijí rekordní počty lidí v chudobě a bez zdravotního pojištění a že průměrný příjem se za posledních deset let vůbec nezvýšil.

Protože mizejí jistoty, lidé zuřivě hledají viníky. Pravicoví televizní komentátoři neustále povzbuzují pravicové extremisty z Tea Party, obviňují Demokraty, nevděčné cizince a "formální Republikány".

Nikdo neví, kde ultrapravicové hnutí Tea Party nakonec skončí. V současnosti je však situace složitá pro všechny. Obama musí pracovat s rozhádanou vládou, Republikáni odmítají jakýkoliv kompromis, mainstreamoví Republikáni musejí nějak zvládnout hnutí Tea Parties, ale zároveň být i nadále atraktivní pro centristy a pro nezávislé kandidáty, kteří rozhodují o výsledku prezidentských voleb.

Celé je to špatnou zprávou pro obyčejné Američnay, kteří už zvolili jeden hašteřící se Kongres a nyní zřejmě zvolí Kongres, který bude ještě rozhádanější a ještě ochromenější. Centristů, kteří jsou jediní schopni legislativních kompromisů, tam bude jen minimum.

Američané by měli jít k psychologovi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 20.9. 2010