Západ se chová vůči Ukrajině jako debilové

13. 7. 2023

čas čtení 6 minut

USA a Velká Británie po Zelenského stížnosti NATO vyzvaly Kyjev "k větší vděčnosti"

Tyto výroky byly proneseny poté, co si ukrajinský prezident stěžoval, že jeho země nedostala pevný časový plán pro vstup do aliance NATO
 
Britský ministr obrany a americký poradce pro národní bezpečnost navrhli, aby Ukrajina projevila větší vděčnost za pomoc, které se jí dostalo od Západu, v reakci na stížnosti Volodymyra Zelenského, že jeho zemi nebyl stanoven pevný časový plán nebo podmínky pro vstup do NATO.

Jejich nepsané poznámky - na dvou různých akcích na okraj druhého dne summitu NATO v litevském hlavním městě Vilniusu - zřejmě přiměly ukrajinského vůdce ke středeční změně taktiky, když později řekl, že je "vděčný všem představitelům zemí NATO" za jejich podporu a pomoc.

Západ absolutně zanedbal výzbroj Ukrajině, a umožnil tak Rusku opevnit okupovaná ukrajinská území na východě Ukrajiny. Západní politikové si neuvědomují, že Ukrajinci bojují proti fašistickému expanzivnímu diktátoru Putinovi i za ně.

 20516

Zemřel Milan Kundera, autor Směšných lásek, Žertu a Nesmrtelnosti

13. 7. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 29 minut


11. července zemřel ve Francii po těžké nemoci spisovatel Milan Kundera ve věku 94 let.

Milan Kundera byl jedním z nejvýznamnějších současných českých spisovatelů. Byl jedním z mála českých spisovatelů, kteří dosáhli širokého mezinárodního uznání. V rodném Československu byl Kundera považován za významného autora a intelektuála již od svých dvaceti let. Každé jeho tvůrčí dílo a každý jeho příspěvek do veřejného politického a kulturního diskurzu vždy vyvolal v kontextu své doby živou diskusi. V první části své tvůrčí dráhy byl Kundera komunistou, ačkoli ho jeho souvěrci od počátku považovali za neortodoxního myslitele. Příběh jeho psaní je příběhem mnoha českých intelektuálů jeho generace: je to příběh osvobození se od marxistických dogmat a získání a zprostředkování důležitých poznatků, vycházejících z traumatické zkušenosti života v totalitě ve střední Evropě.

 20516

NEKROLOG: Milan Kundera, jeden z největších středoevropských spisovatelů o komunistické zkušenosti

13. 7. 2023 / Albín Sybera

čas čtení 3 minuty

 
Kunderův život lze číst i jako kapesní dějiny poválečné střední Evropy, neboť jeho životem prošla velká část významných politických událostí, které tento region formovaly.
 


Milan Kundera, česko-francouzský prozaik a esejista, zemřel 11. července ve věku 94 let ve svém pařížském domě.  

Kundera byl nejznámějším a nejpřekládanějším českým autorem, ale ke své rodné zemi, kterou opustil v roce 1975, měl komplikovaný vztah.  Kundera napsal všechna svá pozdější díla ve francouzštině a později se označoval za francouzského spisovatele. Poté, co ho komunistické úřady v roce 1979 zbavily československého občanství, mu bylo vráceno až v roce 2019. Od roku 1981 byl Kundera francouzským občanem.

 20511

Kterak Západ neustále věší Ukrajině bulíky na nos

13. 7. 2023 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Společné prohlášení členských států NATO na summitu ve Vilniusu týkající se případného členství Ukrajiny v Alianci se v zásadě neliší od stanoviska západního vojenského paktu přijatého v Bukurešti v roce 2008. Tedy: Ukrajina se někdy v budoucnu stane další členskou zemí NATO, neboť nyní ještě nestal ten pravý čas. Zdá se, jako by západní společenství v čele se Spojenými státy neustále věšelo Kyjivu bulíky na nos, když uvážíme, že celá ukrajinská tragédie vznikla kvůli případnému přijetí tohoto státu do Severoatlantické aliance; tragédie, před níž ostatně dlouhá léta varovali seniorní západní diplomaté a politici, včetně stávajícího šéfa CIA Williama Burnse.   

Jak jsem se v očích některých levičáků stal levičákem

13. 7. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

 

Bylo mi řečeno, že se otáčím doleva. Řekli mi to lidé, kteří jsou vlevo a které moje proměna prý těší. Mojí výhodou jako politického komentátora je to, že nikam nepatřím, že se nemusím ohlížet na žádnou skupinu, že píšu, co opravdu mám na mysli.

Nikdy jsem nedržel basu s těmi, které jsem volil, naopak jsem na ně kladl tím větší nároky. Naposledy jsem volil do Sněmovny piráty a hned po volbách jsem jednoznačně hájil pozici, že nemají jít do vlády, protože vláda potřebuje demokratickou, prozápadní opozici. S jejich angažmá ve vládě jsem nespokojený, ale z hlediska preferencí si nevedou tak zle, jak bych čekal. Dosti o tom.

29549

Volný trh to zařídí nejlíp! Akorát že vůbec

13. 7. 2023 / Jiří Hlavenka

čas čtení 4 minuty

Dvacet let to do nás klausové našeho světa hustili, až jsme uvěřili: není nad volný trh. Ten všechno zařídí nejlíp. Státe, pracky pryč od něj!

Jenomže někdy ano - a někdy ne. Tohle je krásný příklad. Řekli byste, že v situaci, kdy: lidé nechtějí nosit po kapsách mince, v peněžence bankovky, nechtějí se jimi zabývat, špinit, hledat kde je nejbližší bankomat (a platit mu poplatky), přepočítávat, budou CHTÍT PLATIT bezhotovostně, jen mávnout mobilem nebo kartou nad čtečkou, tak jednoduše, že to už snáze nejde, kdy budou jednoznačně bezhotovostní platbu PREFEROVAT A VYŽADOVAT, a kdy technologické řešení existuje a je levné, to "trh zařídí".

Jak? No tržně. Tam kde karty neberou, tam lidi nechoděj, prodejce či hospodský zkrachuje, vyhraje to ten vedle, který karty bere. Jasné jak facka.

 20517

Tragédie v Británii: Televizní moderátor obviněný z placení za sexuální fotografie mladé dívky skončil v psychiatrické nemocnici

13. 7. 2023

čas čtení 6 minut

Terčem obvinění "celebrity televize BBC, která si údajně platila za sexuální fotografie mladé dívky", je dlouholetý moderátor britských televizních zpráv Huw Edwards. Prozradila to médiím jeho manželka. Zmíněná dívka oznámila médiím prostřednictvím právního zástupce, že obvinění je "nesmysl". Policie konstatovala, že nejsou žádné důvody k trestnímu stíhání. Huw Edwards skončil v psychiatrické léčebně. Mediální oligarcha Rupert Murdoch, majitel bulvárního deníku The Sun, je obviňován, že chce BBC zničit.

Huw Edwards byl jmenován jako moderátor BBC, který byl suspendován kvůli obvinění, že platil za explicitní snímky, po mediálním skandálu, který otřásl celostátním vysíláním BBC a kvůli němuž skončil v nemocnici.

Kvůli této epizodě jedna z nejznámějších tváří britské televize "trpí vážnými psychickými problémy" a "je v nemocniční péči, kde zůstane v dohledné době", uvedla ve středečním prohlášení jeho manželka.

Vicky Flindová potvrdila, že jde o jejího manžela, poté co se na sociálních sítích pět dní šířily fámy. Její vyjádření přišlo krátce poté, co dvě policejní složky uvedly, že neexistují důkazy, že by Edwards spáchal trestný čin.

Zemřel Milan Kundera, ve věku 94 let

12. 7. 2023

čas čtení 6 minut

Co je nejvýznamnějším charakteristickým rysem Kunderova díla? Mystifikace, píše Jan Čulík. Zoufalství nad neschopností poznat svět, takže si z něho můžeme jen dělat vtípky. "Jsem aprílové dítě," (narodil se 1. dubna 1929), varoval sám Kundera. V jednom ze svých pozdějších děl cituje svou fiktivní manželku Věru: "Milane, jak ti říkala maminka, ty si pořád ze všech děláš legraci a dej si pozor, nikdo tě nebude brát vážně."

Jedním z  typických vtípků Milana Kundery bylo, že jeho světoznámá hra Jakub a jeho pán se běžně hrála (asi dvěstěkrát) za normalizace v Ústí nad Labem pod jménem Evalda Schorma. StB to nezaznamenala, ačkoliv hra byla na Západě známá.







Takto shrnují jeho život a dílo v Deutsche Welle:




Rozhovor Britských listů 612. Ohlédnutí za filmovým festivalem v Karlových Varech 2023

8. 7. 2023

čas čtení 18 minut

Doplnili jsme tento rozhovor jeho kompletním transkriptem, viz níže.






Dokumentaristka Dominika Švecová a Jan Čulík hovoří o tom, co viděli na letošním filmovém festivalu v Karlových Varech.

Přepis tohoto rozhovoru:

 

Dominika Švecová 

Vážení televizní diváci, zdravím vás z 57. ročníku mezinárodního filmového festivalu Z Karlových Vareů a pane Čulíku, co jste tady letos viděl za zajímavé filmy?


Jan Čulík

Tak, vážení televizní diváci, jedna věc mě jako každý rok fascinuje, ale letos mně to přišlo ještě daleko silnější. Víte, jak je ta Česká republika jazykově a vůbec kulturně do sebe uzavřená, Tak ty Karlovy Vary do ní vůbec nepatří, protože jak tady sedím v těch sálech a dívám se naa ty filmy, ten festival je neuvěřitelně kosmopolitní. Já už jsem se tady zmiňoval několikrát, že ti kurátoři, co vybírají ty filmy, jezdí po světových filmových festivalech a vybírají to nejlepší. A že ty filmy mimo soutěž jsou vlastně vždycky lepší - etos se to tak úplně nepotvrdilo - než ty všecky ostatní. A teď já přicházím do tohoto rozhovoru poněkud otřesen poté, co jsem viděl, prosím vás, súdánský film, dvouhodinový Na shledanou, Julie a nebudu vám říkat, o čem ten film je, ale říkal jsem si, sakra. proč jsou ty africké filmy tisíckrát lepší než ty filmy české? Proč ty české filmy jsou tak infantilní a proč ony nejsou schopny dát dohromady dramatický, nosný, sociálně významný příběh?


 20504

Chybná morální logika týkající se zaslání kazetové munice na Ukrajinu

13. 7. 2023

čas čtení 6 minut

Z hlediska brutální logiky války se může zdát, že kazetová munice má pro pomalu probíhající ukrajinskou protiofenzívu proti opevněným ruským jednotkám solidní smysl. Dělostřelecký granát ráže 155 mm se 72 pancéřovými pumami, které zabíjejí vojáky, může zasáhnout cíl vzdálený 20 kilometrů a rozptýlit pumy na rozsáhlém území.

V pátek Bidenova administrativa oznámila, že tyto zbraně začne dodávat na Ukrajinu, a to i přes námitky organizací na ochranu lidských práv a klíčových spojenců. Prezident Biden uvedl, že Spojené státy budou kazetovou munici dodávat ze svých zásob, dokud dodavatelé nedoženou nedostatek konvenčních dělostřeleckých granátů, které jsou klíčovou zbraní ve statické válce na východě a jihu Ukrajiny, píše redakční rada New York Times.

30775

Chcete-li zastavit globální oteplování, snižte výdaje na zbrojení

13. 7. 2023

čas čtení 3 minuty

Ještě nedávno jsem nemohla vyjít z domu, aniž bych si nasadila respirátor KN95.

Kouř z lesních požárů v Kanadě se ve vlnách valí přes Spojené státy a desítky milionů Američanů od východního pobřeží až po Středozápad se ocitly pod přísným dohledem ohledně kvality ovzduší. V telefonech se ozývají varování, když požáry zahalí obzory, zatímco koncerty a baseballové zápasy jsou rušeny nebo odloženy.

Před několika týdny jsem poprvé zažila fialový neboli bordó kód a poprvé jsem pochopila, co skutečně znamená index kvality ovzduší (AQI) vyšší než 300, když mě ze spáleného vzduchu štípaly oči. Je nepravděpodobné, že by to bylo naposledy, píše Alliyah Lusuegro.

30391

Nemusíme se nechat dusit lesními požáry a fosilními palivy; zelená energie je tady a její cena prudce klesá

13. 7. 2023

čas čtení 5 minut

Každý den minulého týdne jsem se probouzel s hrůzou, když jsem viděl kouř z kanadských požárů.

Jsem zděšený, protože jako venkovský rodinný lékař vím, jak škodlivý je tento kouř pro mou komunitu. Jsem zděšený nejen z toho, jak kouř letošního léta škodí mé komunitě. Jsem zděšen, protože vím, do jaké míry se tento problém zhorší v důsledku klimatických změn, pokud nebudeme jednat. Ale jsem také plný naděje, protože naše společnost má nástroje k řešení klimatických změn a protože ty, milý čtenáři, můžeš přispět k tomu, aby tyto nástroje byly využity, soudí na webu informedcomment.com Joel Charlles.  

 18211

OSN: Válka, pandemie a klimatické šoky uvrhly od roku 2019 122 milionů lidí do hladovění

13. 7. 2023

čas čtení 4 minuty

Pět agentur OSN ve středu ve výroční zprávě odhalilo, že v důsledku klimatické nouze, ozbrojených konfliktů a pandemie koronaviru se v posledních několika letech na celém světě potýká s hladověním více než 100 milionů lidí.

Nejnovější zpráva o stavu potravinové bezpečnosti a výživy ve světě ukazuje, že hlad loni postihl 691 až 783 milionů lidí, přičemž střední hodnota je 735 milionů - tedy o 122 milionů více než v roce 2019, tj. před pandemií koronaviru, píše Jessica Corbett.

29463

Izrael mění palestinská území ve "vězení pod širým nebem", tvrdí expertka z OSN

13. 7. 2023

čas čtení 2 minuty

Izraelská okupace palestinských území změnila Západní břeh Jordánu ve vězení pod širým nebem pro Palestince, uvedla v nové zprávě zvláštní zpravodajka OSN pro palestinská území Francesca Albanese.

Zpráva uvádí, že od roku 1967 bylo izraelskými silami zatčeno více než 800 000 Palestinců. Mnozí z nich čelí dlouhým vazbám a jsou často považováni za vinné, přestože důkazy o jejich vině neexistují, informuje web middleeasteye.net.

 19221

Datová schránka, pokroku známka

12. 7. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 3 minuty


Věřte, nevěřme

Vy mi nebudete věřit. Já tomu ostatně rovněž nevěřím. Ovšem, kdo nevěří, ať tam běží, jde, jede či jinak spěje. Pořídil jsem si datovou schránku, neb jsem po zrušení všech orlovských poštovních domů, aby bylo rozpočtu lépe, krom jedné na cca 30 tisíc obyvatel, usoudil, že tam fakt kvůli mě nebudou mít času nazbyt. Rovněž jsem se těšil, že komunikace orgán instituce a nevidomý již nebude probíhat stylem dopis, najít správnou stranu, skener, počítač a čtecí program. Někdy zlobí skener, někdy čtecí program a někdy já.

Ruská agrese na Ukrajině: Zelenskyj se setká s klíčovými představiteli NATO, Rusko podruhé za čtyřiadvacet hodin zaútočilo na Kyjiv

12. 7. 2023

čas čtení 15 minut

Kyjiv brání útoku dronů; ukrajinský prezident se po odmítnutí členství v NATO setká s vedoucími představiteli

- Zelenskyj se setká s klíčovými představiteli NATO


Zelenskyj ve středu uskuteční sérii dvoustranných setkání s vedoucími představiteli NATO poté, co prohlásili, že budoucnost jeho země leží uvnitř aliance, ale odmítli jeho výzvu k časovému harmonogramu členství.

Zelenskyj se připojí k vedoucím představitelům NATO během druhého dne jejich summitu ve Vilniusu na ustavujícím zasedání Rady NATO-Ukrajina, orgánu zřízeného za účelem zlepšení vztahů mezi Kyjevem a 31člennou transatlantickou vojenskou aliancí.

Odděleně se setká také s americkým prezidentem Joem Bidenem. Zelenskyj od Spojených států a dalších zemí NATO požaduje více zbraní a munice.

Očekává se, že USA, Velká Británie, Francie a Německo poskytnou Kyjevu ujištění o dlouhodobé bezpečnostní podpoře v podobě moderních zbraní, výcviku a další vojenské pomoci, a to podle úředníků možná brzy po skončení summitu.

- Volodymyr Zelenskyj využil své kanály na sociálních sítích, aby nastínil své priority pro druhý den summitu NATO ve Vilniusu. Ukrajinský prezident to uvedl na Telegramu:

    Na dnešním programu máme tři priority.

    První z nich jsou nové podpůrné balíčky pro naši armádu na bojišti.

    Druhou je, jak věřím, pozvání do NATO. Potřebujeme vaše pochopení, že toto pozvání máme na dobu, kdy to bezpečnostní situace umožní.

    O všech těchto věcech chceme jednat s našimi partnery.

    A za třetí, dnes budeme jednat o bezpečnostních zárukách pro Ukrajinu na cestě do NATO.

 18285

Zelenskyj na summitu ve Vilniusu neuspěl se snahou získat pozvání do NATO

12. 7. 2023

čas čtení 6 minut

 
Vedoucí představitelé vojenské aliance podepsali prohlášení, které Ukrajině neposkytuje pevný harmonogram členství

Volodymyr Zelenskyj neuspěl v poslední snaze zajistit Ukrajině pozvání do NATO poté, co vedoucí představitelé 31 zemí podepsali deklaraci, která nestanovuje pevný harmonogram ani jasné podmínky pro její případné členství.

Frustrovaný ukrajinský prezident obvinil Joea Bidena a další lídry přítomné na summitu v litevském hlavním městě Vilniusu z projevů neúcty a stěžoval si, že "neexistuje žádná připravenost" pozvat jeho zemi ke vstupu.


Premiér Petr Fiala to vidí jinak, ale nemluví pravdu. Žádné datum určeno nebylo (JČ):



Hospodaření OSBL za duben 2023

1. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Kritický stav financí Britských listů.

Přišel účet za vypracování účetnictví BL za rok 2022, 19 500 Kč. Zaplatili jsme zatím polovinu, znamená to, že  19. 5. 2023 máme na účtu 20 724 Kč. Potřebujeme 70 000 měsíčně.

Bez finanční podpory od čtenářů je další vydávání Britských listů nerealistické. Upozorňujeme, že my Britské listy vydávat nemusíme. Možná by byla úleva s tím po 27 letech denní práce skončit.

Jan Čulík
šéfredaktor

Vážení čtenáři,

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme.  Bohužel, příspěvky čtenářů každý měsíc mírně klesají. (JČ)

V dubnu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou bohužel jen 48 418,97 Kč (v březnu to bylo 49 589,72 Kč),  výdaje byly v dubnu  54 820,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 18285

Zelenskyj říká, že má víru v rozhodování NATO, ale ne důvěru

12. 7. 2023

čas čtení 5 minut

 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že by si přál, aby se jeho "víra v silné NATO" změnila v důvěru.


Na Twitteru uvedl: "Dnes jsem se vydal na cestu sem [do Vilniusu] s vírou v rozhodnutí, s vírou v partnery, s vírou v silné NATO. V NATO, které neváhá, neztrácí čas a neohlíží se na žádného agresora... A byl bych rád, kdyby se tato víra stala důvěrou - důvěrou v rozhodnutí, která si zasloužíme - my všichni si je zasloužíme a každý bojovník, každý občan, každá matka, každé dítě je očekává. A je to příliš velké očekávání?

NATO poskytne Ukrajině bezpečnost. Ukrajina učiní Alianci silnější."


- Plán přístupu Ukrajiny do NATO zveřejněný NATO konstatuje, že "budoucnost Ukrajiny" je v alianci a že země se připojí, až "se spojenci dohodnou a budou splněny podmínky", ale neuvedl časový údaj, kdy se tak stane. V komuniké, které členové aliance zveřejnili, se uvádí, že "spojenci budou nadále podporovat a přezkoumávat pokrok Ukrajiny v oblasti interoperability, jakož i další potřebné reformy v oblasti demokracie a bezpečnostního sektoru".

23812

Obnovitelné zdroje jako cesta k odolnosti: Tři čtvrtiny malých a středních podniků v ČR si kvůli krizi pořídily solární panely nebo jejich nákup zvažují

12. 7. 2023

čas čtení 6 minut

Studie organizace Beyond Fossil Fuels

Více než dvě třetiny (70 %) malých a středních podniků (MSP) v České republice se domnívají, že vysoké energie snižují ziskovost jejich podnikání a tři čtvrtiny (75 %) viní vysoké náklady na energie ze zvyšování cen výrobků a služeb. Uvádí to nový výzkum provedený agenturou YouGov v České republice, Německu, Řecku, Itálii, Nizozemsku a Polsku realizovaný pod hlavičkou organizace Beyond Fossil Fuels.

 18389

dTest: Jak to zkouší telepodvodníci

12. 7. 2023

čas čtení 6 minut

Na karlovarském filmovém festivalu minulý týden získal hlavní cenu bulharský film Blažiny lekce o tom, jak se učitelka literatury v důchodu stala obětí brutální finanční krádeže provedené prostřednictvím manipulace telefonem. A už je to tady i v ČR: d'Test varuje přesně před těmito praktikami (JČ): 

dTest upozorňuje na množící se podvodné praktiky, které mají za cíl vylákat peníze spotřebitelů na základě manipulativních telefonátů, e-mailů či textových zpráv. Podvodníci se ve snaze obohatit se často vydávají za jiný subjekt a využívají rafinovaných taktik i bizarních příběhů. Na co si dát pozor a jak podvodníkům nepodlehnout?

 20461

Diktátor Putin nevytvořil silný stát

12. 7. 2023

čas čtení 2 minuty

Vladimir Putin zdědil slabý stát a měl šanci vybudovat silný. Jenže místo toho, aby použil svou moc k tvoření, se především zaměřil na budování systému osobní moci. V důsledku toho se ukázal být efektivním diktátorem, ale nikoliv efektivním budovatelem státu, říká Ilja Matvejev.

 20515

Nedostatek pracovních sil a recese způsobily i pokles ruské šedé ekonomiky

12. 7. 2023

čas čtení 1 minuta

Vladimir Putin opakovaně trvá na tom, že pokles velikosti ruské šedé ekonomiky odráží hospodářský růst a odchod pracovníků z ní do oficiálních sektorů. Ale ve skutečnosti, říkají moskevští odborníci, to, co snižuje velikost stínového sektoru v ruské ekonomice, není růst, ale recese a rostoucí nedostatek pracovních sil. Obojí je důsledkem války.

 16525

Vlna veder v Itálii znamená, že se teploty přiblíží evropskému rekordu

11. 7. 2023

čas čtení 5 minut


Tlaková výše zvýší teploty až na 48 °C. Španělsko, Francii, Německo a Polsko zachvátí horké počasí

V ČR dosáhne od čtvrtka do víkendu teplota 30 - 34 stupňů Celsia

Teploty v Itálii tento týden zřejmě překnají evropský rekord. Velkou část kontinentu zachvacuje  vlna veder.

Anticyklóna - oblast vysokého tlaku vzduchu - s názvem Cerberus způsobí, že teploty na většině území Itálie  do středy překročí 40 °C, přičemž na ostrovech Sicílie a Sardinie bude podle předpovědí nejvyšší teplota 47-48 °C.

Extremní vedro usmrtilo v roce 2022 v Evropě 61 000 lidí!





 18380

"Jsou ve vzduchu, v pitné vodě, v prachu, v potravinách..." Jak snížit vaše vystavení mikroplastům?

11. 7. 2023

čas čtení 10 minut

 

Žádný kout planety není bez miniaturních úlomků plastů

Neviditelná smítka erodovaného plastu z dávno zapomenutých zubních kartáčků, obalů od bonbónů a hraček  jsou všude. Jsou v našich koších na prádlo, v Mariánském příkopu i v lidském krevním oběhu. Mikročástice plastů mohou být dostatečně malé na to, aby pronikly biologickými bariérami, jako jsou střeva, kůže a tkáň placenty. Všichni jsme nyní částečně plastoví - ale jak moc bychom se měli obávat a existuje nějaký způsob, jak minimalizovat naše vystavení plastům?

Problém v Británii: Nebělošské děti mají lepší školní výsledky než bělošské děti

11. 7. 2023

čas čtení < 1 minuta

Když to bylo obráceně, horší byli nebělošští žáci, byla to vina černošských rodičů. Když mají nyní v britských školách lepší výsledky nebělošské děti, není to vinou bělošských rodičů, ale důsledkem "politické korektnosti a levicovosti škol".



 20438

Putinův tající ledovec moci: Důsledky Wagnerovy vzpoury

11. 7. 2023 / Vitalij Portnikov

čas čtení 6 minut

 
Vysvětlující článek o konkurenčních silách, které dnes působí v Putinově Rusku


 
Historické soupeření v Rusku mezi aktivisty komunistické strany, armádou a tajnou policií bylo v posledních dvou desetiletích do značné míry pod Putinovou kontrolou. Wagnerova vzpoura však ukazuje obrovské trhliny, které se v jeho velitelské struktuře vytvářejí, a jak se tyto síly projeví, není zdaleka jisté, píše Vitalij Portnikov na serveru VIsegrad Insight.

Nedávný projev a pochod Jevgenije Prigožina ohromil Rusko i Západ. Pro Putina to znamenalo nevítané upozornění na jím vytvořený a v současnosti "řízený" stát i na jeho nedostatečnou efektivitu.

 20510

HRW: Kdy je soudní proces válečným zločinem?

11. 7. 2023 / Andrew Stroehlein

čas čtení 5 minut

Foto: Logo kurské organizace Rasan

V tomto bulletinu jsem opakovaně psal o válečných zločinech Ruska při jeho kruté invazi a okupaci Ukrajiny, konstatuje Andrew Stroehlein. Popsal jsem zde také různé fingované soudní případy uvnitř Ruska, kde úřady jednoduše ignorují základní práva a ničí samotný koncept spravedlnosti.

Tato dvě témata se spojují v dnešním hlavním příběhu.

Ruský Jižní obvodní vojenský soud v Rostově na Donu zahájil trestní řízení proti 13 mužům a 9 ženám z ukrajinské brigády "Azov".

V duchu naprostého bezpráví, které je jádrem kremelského myšlení, jsou obžalovaní stíháni na základě několika obvinění, včetně akcí údajně směřujících ke svržení Ruskem podporovaných úřadů v okupovaných částech Ukrajiny a zapojení do činnosti "teroristické organizace".

Co je to vlastně ta přirozenost

11. 7. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty




Moje oblíbené téma už mnoho let je téma přirozenosti. Přirozenost je v tradiční v západní kultuře chápána jako správnost. Je to starý platónský a aristotelský trik, jak udělat naše normy a naše intuice něčím, co vyplývá ze samé přírody.

 20461

Podporuje Putina skutečně 70 procent Rusů?

11. 7. 2023

čas čtení 3 minuty

Téměř 70 procent Rusů podpoří v příštích volbách diktátora Putina - průzkum Levada Center (to je ruská sociologická organizace, která se zabývá průzkumy veřejného mínění). Ale je tomu skutečně tak? ptá se Anton Geraščenko.

Většina respondentů označuje svůj postoj k Putinovi jako "pozitivně neutrální". Dvě třetiny Rusů by si přály jeho znovuzvolení v roce 2024.

Jeho příznivci vysvětlují, že Putin podle nich "provádí správnou politiku", "je dobrým vůdcem", "je pro lidi" a "nemá alternativu".

Tuto zprávu již převzala nejen kremelská propagandistická média, ale i řada nezávislých a západních médií, často s tím, že jde o další potvrzení toho, jak je většina ruského obyvatelstva loajální k Putinovu kurzu. Ve skutečnosti tomu tak není.

 18100

Skotští politici mají odvahu dekriminalizovat drogy, ale Londýn je příliš bázlivý, než aby jim to dovolil

11. 7. 2023

čas čtení 4 minuty


Kdysi byl tabu i odpor proti trestu smrti. Skutečná změna přichází od politiků, kteří mají dost odvahy se ozvat


Skotská vláda minulý týden prohlásila, že chce dekriminalizovat držení drog pro vlastní potřebu. Držení drog ve Skotsku se nadále řídí zákonem o zneužívání drog z roku 1971,  a jak říká skotská ministryně pro protidrogovou politiku Elena Whithamová, současný přístup "selhal". Skotsko má nejvyšší úmrtnost na drogy v Evropě. Užívání drog zamořuje všechny veřejné služby od duševního zdraví a bezdomovectví až po sociální péči, policii a vězeňství, píše Simon Jenkins.

Skotsko má údajně tyto služby na starosti. Přesto centrální vláda v Londýně naprosto odmítá, aby Skotsko mělo právo udělat cokoliv samostatně v protidrogové politice.  Na oznámení Whithamové reagovala, jako by byla lobbistkou dealerů.

 16525

Planeta se otepluje, světová ekonomika se ochlazuje - skutečná globální recese je ekologická

10. 7. 2023

čas čtení 6 minut

 


Vlády se zaměřují na klima, když mají jen málo jiných ekonomických starostí. To už nemůže platit


Nejprve to byla pandemie. Pak to byla válka na Ukrajině. Teď to zřejmě bude klimatická krize

V pondělí minulého týdne svět zaznamenal nejteplejší den v historii, ale rekord vydržel jen 24 hodin, než byl překonán ještě žhavějším úterkem. A zatímco se teplota stále zvyšuje, světová ekonomika se nadále ochlazuje, píše Larry Eliott.

Německo je již v recesi a zdá se, že spousta dalších vyspělých zemí - včetně Velké Británie - k ní směřuje. Čínské oživení po uzavření ekonomiky ustalo, americký trh práce se zdá být ochlazen v reakci na vyšší úrokové sazby.

Kombinace slabé aktivity a rostoucího počtu extrémních povětrnostních jevů je znepokojující. Obvykle se tlak na životní prostředí stupňuje během konjunktury, což je důvod, proč došlo k velkému nárůstu podpory zeleného hnutí na počátku 70. let, na konci 80. let a v období bezprostředně před globální finanční krizí v roce 2008.

Pokud, jak se zdá být pravděpodobné, nebude globální oteplování navzdory zpomalení růstu polevovat, je to skutečně znepokojující. Americká ekonomika se možná technicky vyhne pádu do recese, ale skutečnost, že nedávné kanadské lesní požáry vedly k tomu, že se New York dusil v jedovatém oranžovém smogu, vypovídá o tom, že planeta směřuje ke katastrofě. V jistém smyslu je skutečnou recesí ta ekologická krize.

 20353

Jak děti naučit, aby přežily AI - a zvládly vše, co přijde

10. 7. 2023

čas čtení 8 minut


Nestačí postavit učení na jedné společenské změně. Žáci by měli být vyškoleni tak, aby zvládli rychle se měnící svět

"Ze dne na den byla naše profese vymazána. Probudili jsme se a zjistili, že naše dovednosti jsou zbytečné." To mi řekli dva úspěšní grafičtí designéři o dopadu umělé inteligence. Starý slib - kreativní pracovníci budou před mechanizací chráněni lépe než ostatní - přes noc implodoval. Pokud mohou výtvarné umělce nahradit stroje, kdo je v bezpečí? píše George Monbiot.

O "spravedlivém přechodu" pro grafiky ani pro ostatní profese, které mají být zničeny, se nemluví. A i když se hodně mluví o tom, jak by se mohlo změnit vzdělávání, málo se dělá pro to, aby byli studenti připraveni na svět, jehož podmínky se tak rychle mění. Nejen v zaměstnání budou mladí lidé konfrontováni s náhlými změnami. Budou také pravděpodobně svědky kaskádovitého rozpadu životního prostředí a kolapsu některých systémů vytvořených člověkem.

 20195

Princ Bachacha, princ Chachacha a princ Juchuchu

10. 7. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 9 minut

Aneb neklesejme na duchu

Státní agenda propaganda: Bachacha a signál 

Princ Bachacha frčí smutnou zemí plnou plných veselých lidí, kteří se tváří, jak se jim dobře pod jeho vládou daří, když sršící humorné signály vládce stírají z očí kal a z tváří žal.

Jak Praha ohrožuje život cyklistů

10. 7. 2023

čas čtení < 1 minuta



 16951

O aroganci televizních celebrit: Další skandál v BBC

10. 7. 2023

čas čtení 6 minut

Aktualizace:


BBC uvádí, že dopis od právníka zmíněné dívky uvádí, že veškerá tato obvinění  jsou "nesmysl".

BBC oznámila, že právník, který zastupuje mladou dívku, jež je do případu údajně zapletena, označil tvrzení proti nejmenovanému moderátorovi, který byl suspendován, za "nesmysl".

V dopise se uvádí:

Aby se předešlo pochybnostem, mezi našíklientkou a osobností BBC nedošlo k ničemu nevhodnému ani nezákonnému a obvinění uvedená v deníku Sun jsou nesmysl.


***

Známý televizní moderátor z BBC byl suspendován kvůli explicitně sexuálním snímkům nezletilé dívky

Nejmenovaná televizní celebrita, která údajně dala mladé dívce 35 000 liber, které ta utratila za drogový návyk, byla rovněž nahlášena policii
 

Policisté se mají v pondělí sejít s BBC poté, co byl známý televizní moderátor suspendován  kvůli obvinění, že platil mladistvé dívkce za sexuálně explicitní snímky.

BBC se snaží zvládnout rostoucí skandál, že známá celebrita  zaplatila během tří let 35 000 liber mladé dívce, která peníze použila na financování svého návyku na crack.

 19422

Muskovy "ověřené" modré účty na Twitteru brutálně šíří dezinformace o válce na Ukrajině

10. 7. 2023

čas čtení 5 minut

Kenneth Roth, Human Rights Watch: Protože Elon Musk zničil modrou verifikaci Twitteru a proměnil ji ve výdělečnou akci (kdokoliv si nyní může koupit tuto modrou verifikaci), účty s modrou verifikací se staly prvotním zdrojem dezinformací o Ukrajině. A to všechno proto, že Musk nemá dost peněz.

 
Na hlavních platformách sociálních médií se stále šíří nepravdivé a zavádějící příspěvky o konfliktu na Ukrajině.

Některé z nejčastěji sdílených příkladů lze nalézt na Twitteru, kde je zveřejňují předplatitelé s "modrou verifikací," kteří si platí za propagaci svého materiálu mezi ostatními uživateli.

14983