Nedostatek pracovních sil a recese způsobily i pokles ruské šedé ekonomiky

12. 7. 2023

čas čtení 1 minuta
Vladimir Putin opakovaně trvá na tom, že pokles velikosti ruské šedé ekonomiky odráží hospodářský růst a odchod pracovníků z ní do oficiálních sektorů. Ale ve skutečnosti, říkají moskevští odborníci, to, co snižuje velikost stínového sektoru v ruské ekonomice, není růst, ale recese a rostoucí nedostatek pracovních sil. Obojí je důsledkem války.

Před únorem 2022, kdy Putin zahájil novou invazi na Ukrajinu, tvořila stínová ekonomika podle odhadů odborníků 20 až 35 % ruského HDP a zaměstnávala asi 14,5 milionu lidí. Za poslední rok ztratila přibližně 1,2 milionu zaměstnanců.

Putin to překvapivě prezentuje jako vítězství. A tím by skutečně pokles šedé ekonomiky byl, kdyby byl tažen růstem zbytku hospodářství a zaměstnanosti více lidí v oficiálním sektoru. Jenže v Rusku podle analytika Andreje Smoljakova není ve hře ani jeden z těchto faktorů.

Pokles šedé ekonomiky odráží pokles ekonomiky jako celku a nedostatek pracovníků způsobený emigrací a mobilizací. K dispozici je méně pracovních sil pro obě části ekonomiky. To bude mít negativní dopad na mnoho pracovníků, jejichž příjmy klesnou, zatímco klesá také dostupnost zboží.

Tyto závěry jsou podle Smoljakova sdíleny odborníky nejen v Moskvě, ale i v Evropě, i když se jim málokdy dostane takové mediální pozornosti jako Putinovým prohlášením.

Zdroj v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
3398

Diskuse

Obsah vydání | 17. 7. 2023