Ruská agrese na Ukrajině: Rusko "záměrně používá potraviny jako zbraň", varuje EU; "masivní" útok dronů na Kyjev

3. 8. 2023

čas čtení 8 minut

- Rusové bombardovali přístav Izmail těsně na hranici s Rumunskem, členem NATO. Natočeno z rumunského břehu řeky Dunaj:

Šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell napsal dopis, v němž naléhá na rozvojové země, aby vystupovaly "jasně a jednotně"; po osmé noci úderů na Kyjev nejsou hlášeny žádné škody


- Rusko "záměrně používá potraviny jako zbraň"


Evropská unie varovala rozvojové země, že Rusko nabízí levné obilí, "aby vytvořilo nové závislosti tím, že prohloubí ekonomickou zranitelnost a globální potravinovou nejistotu", uvádí se v dopise Josepha Borrella

Šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell  v pondělí napsal rozvojovým zemím a zemím skupiny 20, aby "jasným a jednotným hlasem" tlačily na Moskvu, aby se vrátila k dohodě, která umožnila bezpečný vývoz ukrajinského obilí do Černého moře, a aby přestala útočit na ukrajinskou zemědělskou infrastrukturu.

"Zatímco se svět potýká s narušenými dodávkami a vyššími cenami, Rusko se nyní obrací na zranitelné země s dvoustrannými nabídkami dodávek obilí za zvýhodněné ceny a předstírá, že řeší problém, který samo vytvořilo," uvedl Borrell.

"Jedná se o cynickou politiku záměrného využívání potravin jako zbraně k vytváření nových závislostí prostřednictvím prohlubování ekonomické zranitelnosti a globální potravinové nejistoty," dodal.

Ruský prezident Vladimir Putin minulý týden africkým představitelům řekl, že Rusko je připraveno nahradit ukrajinský vývoz obilí do Afriky jak na komerční bázi, tak na bázi pomoci, aby splnilo to, co označil za klíčovou roli Moskvy v globální potravinové bezpečnosti.

 19385

Vladimir Putin usiluje o "globální katastrofu", varuje Volodymyr Zelenskyj

3. 8. 2023

čas čtení 7 minut

 

Útoky ruských dronů zasáhly ukrajinský přístav, zastavily nakládku lodí pro vývoz potravin a způsobily prudký nárůst cen obilí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil Vladimira Putina ze snahy vyvolat "globální katastrofu" a zhroucení světových trhů s potravinami poté, co Rusko v noci zasáhlo obilné silo a nakládací zařízení ve vnitrozemském přístavu na Dunaji.

Útoky dronů ve středu brzy ráno zasáhly Izmail, hlavní ukrajinský vnitrozemský přístav, který leží na ukrajinské hranici s Rumunskem, členem NATO, a vyvolaly prudký nárůst světových cen obilí.

 20601

Amazonie: Odlesňování kleslo oproti loňskému červenci o více než 60 %, říká brazilská ministryně

3. 8. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Marina Silva vítá pokrok, ale říká, že nadcházející regionální summit musí přinést reálná opatření


Odlesňování v brazilské Amazonii se v červenci snížilo nejméně o 60 % ve srovnání se stejným měsícem loňského roku, uvedla ministryně životního prostředí Marina Silva.

Tato dobrá zpráva přichází před regionálním summitem, jehož cílem je zabránit tomu, aby se největší jihoamerický biotop dostal do katastrofálního bodu zvratu.

Přesný údaj, který vychází ze satelitního výstražného systému Deter, bude zveřejněn v příštích dnech, ale nezávislí analytici označili předběžné údaje za "neuvěřitelné" a uvedli, že zlepšení ve srovnání se stejným měsícem loňského roku by mohlo být nejlepší od roku 2005.

Svět hoří, ale Česko přispívá ke globálnímu oteplování otevíráním nových letišť

3. 8. 2023

čas čtení < 1 minuta

Česká média vůbec nenapadne, že otevírání nových letišť v krizové ekologické situaci není zrovna dobrý nápad. Zahynete. (JČ)





 18664

Pomalý postup ukrajinské protiofenzívy je prověrkou reality, ale ještě to může dopadnout dobře

3. 8. 2023

čas čtení 10 minut



Naděje na rychlý průlom ukrajinské ofenzívy se tváří v tvář silné ruské obraně ukázaly jako příliš optimistické, ale ruské síly utrpěly velké škody



První obětí ukrajinské protiofenzívy bylo zbožné přání, píše Julian Borqger. Veškeré naděje, že ruské jednotky opustí své zákopy a uprchnou, se rozptýlily.

Počáteční ukrajinské útoky zabředly do hustých, překrývajících se minových polí. Přes veškerou pozornost, která byla věnována dodávkám tanků Leopard a dalších západních tanků v období před zahájením ofenzívy 4. června, nedokázala ukrajinská obrněná technika poskytnout sevřenou pěst potřebnou k prolomení linií.

Posunuje se ČR ke komunistické ultrapravici?

3. 8. 2023

čas čtení < 1 minuta

Skutečně by měli být v demokratické České republice součástí Ústavního soudu soudci, kteří byli součástí komunistického režimu? Ano, pan prezident Pavel to schválil, protože byl taky komunista.  Pěkné.

Zajímavé, jak se  ČR posunuje ke komunistické ultrapravici:

A co obyvatelstvo?




Bolševičtí antikomunisté a soudce Fremr

3. 8. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty



Robert Fremr neměl žádný nárok na funkci ústavního soudce a senátoři jej mohli v tajné volbě zcela legitimně odmítnout. Stačilo, aby se jim něco nezdálo. Těsně před volbou byla médii otevřena přes třicet let stará kauza, kdy Fremr jako soudce komunistické justice prý udělal něco nesprávného.

Myslel jsem, že po takové mediální bouři nemůže Senátem projít, byť na něm prezident Pavel trval do poslední chvíle. A nakonec prošel. Sám soudce Fremr tím byl, příjemně, šokován. I pro mne to bylo překvapení a spíše příjemné. Od antikomunismu bych totiž čekal odmítnutí bolševické paušalizace a fanatismu.

Znovu o hrozné Hřibově lávce, aneb proč jsou pražští politikové tak blbí?

2. 8. 2023

čas čtení < 1 minuta

Už jsme tady psali, že nebude zřejmě trvat dlouho, než z Hřibovy nové holešovické lávky sjede na kole nějaký desetiletý kluk přímo do vozovky a přejede ho auto - protože při vyústění lávky do ulice na okraji chodníku NENÍ ZÁBRADLÍ. (Kupodivu, zábradlí nyní je pod schody vedoucími z Letné k vozovce u řeky Vltavy - tam si kdosi rozumně uvědomil, že by někdo mohl seskákat či sjet po těch schodech a spadnout do vozovky.) Proč není zábradlí u nové holešovické lávky, kde je situace daleko nebezpečnější, netušíme.

A:



Hospodaření OSBL za červenec 2023

2. 8. 2023

čas čtení 2 minuty


Vážení čtenáři,

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme.  Bohužel, příspěvky čtenářů každý měsíc mírně klesají. (JČ)

V červenci 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 52 188,11,  výdaje byly v červenci  64 970,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

30003

Trump ve čtvrtek předstoupí před soud, je obžalován z pokusu zvrátit volby v USA v roce 2020

2. 8. 2023

čas čtení 7 minut



Bývalému americkému prezidentovi, který čelí čtyřem obviněním ze spiknutí a maření výkonu funkce, budou ve čtvrtek stanoveny podmínky kauce

Donald Trump se ve čtvrtek dostaví k soudu poté, co federální prokuratura obvinila bývalého prezidenta USA z pokusu o zvrácení voleb v roce 2020. Demokraté trestní obvinění přivítali, zatímco republikáni se za Trumpa postavili.

 20597

Je pozdě zastavit extremismus v politice?

2. 8. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Bizarní konspirační myšlení proniklo do hlavního proudu v mnoha západních demokraciích. Jak se mu můžeme postavit? ptá se Julia Ebnerová
 

Vzpomínám si, jak jsem v roce 2017 seděla v různých vládních budovách a informovala politiky a státní úředníky o QAnon, vznikajícím internetovém konspiračním hnutí, jehož stoupenci věří, že spiklenecká skupina elit uctívajících Satana řídí globální pedofilní síť. Žertovali jsme o absurditě toho všeho a nikdo nebral těch několik tisíc anonymních pravých věřících vážně, píše autorka.

Přesuneme se do roku 2023. Značná část obyvatelstva liberálních demokracií považuje za možné, že globální elity pijí krev dětí, aby zůstaly mladé. Nedávné průzkumy naznačují, že mýtu QAnon věří asi 17 % Američanů. Asi 5 % Němců věří myšlenkám spojeným s protidemokratickým hnutím Reichsbürger, které tvrdí, že Německá říše nadále existuje, a odmítá legitimitu moderního německého státu. Až třetina Britů věří, že vlivné osobnosti Hollywoodu, vlády a médií jsou tajně zapojeny do obchodování s dětmi. Je lidstvo na zpáteční cestě od osvícenství k temnému středověku?

 20598

Kreativita manažerů neodpovídá turbulentní době

2. 8. 2023 / Karel Červený

čas čtení 4 minuty

Již deset let přibývá varovných signálů, že se svět dramaticky mění, a to ve všech oblastech. Před COVIDem-19 jsme si sice říkali, jak jsme bohatí, jak se mám dobře žije. A najednou přišel COVID-19 a všechno se nám zhroutilo. Svět zažil krizi, kterou nikdo nečekal (černá labuť). Najednou bylo všechno jinak. Nastala doba zmatků a nejistoty. Mnoho jsme ztratili, zkušenosti získali. Byla to „generálka“ na další pohromu. Bude se hodit při další pandemii, která přijde brzo (podle lékařů Billa Gatese bude bakteriální a zemře na ni 30 miliónů lidí). Téměř všichni podnikatelé dostali pořádně zabrat. Jen málo z nich na krizi vydělalo.

 20581

Ra - pouť slunečního boha v New Yorku

31. 7. 2023

čas čtení < 1 minuta

Budete-li koncem týdne v New Yorku, nenechte si v sobotu 5. srpna 2023 v 17 hodin ujít v Spectacle Theater promítání celovečerního animovaného filmu skotské animátorky Lesley Keen Ra the Path of the Sun God na velkém plátně. Součástí programu jsou i další animované filmy Lesley Keen.

V sobotu 5. srpna 2023 v 17 hodin bude promítání přítomna osobně sama režisérka, další čtyři promítání následují v dalších dnech. Podrobné informace zde:


Film je samozřejmě nyní v kompletní verzi k dispozici ve vysoké kvalitě na internetu poté, co jsme ho nedávno zveřejnili:


Další podrobnosti o tomto filmu zde:

Další animované filmy Lesley Keen zde:

 20600

Bohoslužba na památku umučených Romů

2. 8. 2023

čas čtení < 1 minuta

Bohoslužba k příležitosti Mezinárodního dne romského holokaustu, píší Ivo Bystřičan a Mikuláš Vymětal.  V noci z 2. na 3. srpna 1944 nacisti zlikvidovali tzv. cikánský rodinný tábor, který byl součástí koncentračního tábora Auschwitz II-Birkenau. Za jedinou noc zavraždili na tři tisíce Romů a Sintů. Není to jen příležitost k pietě, ale k zamyšlení, nakolik jsou důstojné podmínky, v nichž mnozí Romové žijí a jak měnit systém, jenž utváří propastné nerovnosti.

 20588

Zem, která týrá svoje děti

1. 8. 2023 / Milan Čech

čas čtení 80 minut

Omlouvám se těm, co by si rádi přečetli nějaký další text o tom, jak nějaká jejich neoblíbená, nedemokratická, diktátorská země mučí své “největší bohatství”. Tento text se totiž věnuje České republice a situaci dětí, které neměly možnost vyrůstat v láskyplné, funkční rodině a musely se spolehnout na stát a jeho schopnost vybrat a zajistit pro ně ideální náhradní řešení. 

Tento článek je i o tom co po dekády bez vědomí veřejnosti probíhá za oponou systému, který se sám považuje za spravedlivý a lidský a deklaruje že děti jsou jeho budoucností a nadějí. Budoucnost totiž nevytváří deklaratorní pohádky a fráze, ale naše skutečné postoje a činy, které právě ve vztahu k dětem jsou často daleko za etickou hranicí, o které předpokládáme, že v demokratickém systému platí.

Naše ohleduplnost k dětským zájmům není dána jen tím kolik krásných hřišť a parků jim postavíme, ale především mírou toho, jak hluboce a intenzivně jejich individuální stav pochopíme a odborně a empaticky zvolíme pro tento stav správné řešení, bez ohledu na to, jaké komplikace si tím způsobíme jinde. 

Rozhovor Britských listů 616. Romové v ČR jsou zvyklí strašně moc toho vydržet. Jak dlouho to potrvá?

27. 7. 2023

čas čtení < 1 minuta



O vzbouření některých Romů proti ukrajinským uprchlíkům, o jejich sociálním postavení v České republice a o nečinnosti politiků v této věci hovoří Jan Čulík se sociálním pracovníkem Pavlem Velemanem.

Pan Veleman velmi zajímavě poukazuje na to, že se u Romů projevuje tentýž syndrom jako u mnoha jiných brutálně terorizovaných či zastrašovaných osob. To, co jim dělají násilníci, začnou totiž dělat jiným podle tohoto vzoru i oni sami. Je to jako v případě mladého syna, který hájí svou matku před násilím svého otce, a v dospělosti se pak také chová jako násilník. Více pozornosti, prosím, této psychické reakci.

26029

O pokroku a progresivismu

2. 8. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Protože ve v Česku stává „progresivismus“ nálepkou čehosi nechutného, rád bych upozornil na to, že pokrok je v zásadě dobrý. Chcete, aby lidé už neumírali na ALS nebo metastazující rakoviny? Chcete pokrok. Jste progresivista.

Ruská agrese na Ukrajině: Deset raket sestřelených nad Kyjevem; ruské údery způsobily požár skladu obilí v Oděse

2. 8. 2023

čas čtení 9 minut



Ruské bezpilotní letouny sestřeleny při nočním útoku na Kyjev; útoky Moskvy napadly přístav a skly obilí v Oděse.

- Více než 10 raket sestřeleno nad Kyjevem


Ukrajinští představitelé uvedli, že během nočního útoku na Kyjev bylo sestřeleno více než 10 ruských bezpilotních letounů.

"Skupiny bezpilotních letounů pronikly do Kyjeva současně z několika směrů. Všechny vzdušné cíle - více než 10 bezpilotních letounů - však byly včas odhaleny a zničeny silami a prostředky protivzdušné obrany," uvedl Sergej Popko, náčelník kyjevské městské vojenské správy.

Uvedl, že Rusko použilo palbu bezpilotních letounů íránské výroby Shahed, přičemž trosky zasáhly několik oblastí.

Kyjevský starosta již dříve ve středu uvedl, že útok na hlavní město způsobil škody v několika čtvrtích, včetně rušné Solomjanské, kde se nachází mezinárodní letiště.

Starosta Vitalij Kličko uvedl, že při útoku nebyl nikdo zabit ani zraněn.

Ve čtvrti Golosiivsky "části dronu spadly na dětské hřiště" a v nebytové budově vypukl požár, uvedla kyjevská městská vojenská správa a dodala, že na místě jsou záchranné služby.

Správa již dříve vydala výstrahu před útoky dronů a varovala obyvatele, aby zůstali v krytech.

- Rusko potřebuje cenzuru a útlak:

 20195

Zoufalství podnikatelských svazů

1. 8. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Lídři podnikatelských organizací, konkrétně Hospodářské komory a Svazu průmyslu a dopravy, bijí na poplach. Prý se Česko stává skanzenem a vláda s tím musí v řádu měsíců něco udělat. Polsko nám ukazuje záda.

Prý hrozí, že uhelné elektrárny u nás budou zavírat už za dva roky, zatímco jaderní experti od nás údajně utíkají do Polska. Polsko postavilo, jak se píše ve zprávě, za posledních 10 let téměř tři tisíce kilometrů nových dálnic, my ani dvě stovky.

Rozhovor Britských listů 615. Jsem prý zrádcem romského národa!

25. 7. 2023

čas čtení < 1 minuta

  

Mezi některými Romy v České republice vznikla nenávist vůči ukrajinským uprchlíkům, živená nyní proruskými tzv. "vlastenci", kteří paradoxně donedávna rasisticky nenáviděli právě Romy. Jozef Miker se obrátil na romskou komunitu s apelem, aby se Romové zbavili své posedlosti Ukrajinci, a od některých si vysloužil vyobcování "z romského národa". V tomto Rozhovoru Britských listů však vysvětluje, co může být motivací pro tuto romskou antipatii vůči cizincům. Kdy se vydají vrcholní čeští politikové do romských komunit o tom s nimi mluvit? Kdy mezi Romy pojede premiér Petr Fiala?

 19670

Donald Trump čelí čtyřem obviněním za své úsilí zvrátit americké volby v roce 2020

2. 8. 2023

čas čtení 7 minut


Nejnovější trestní řízení před exprezidentem přichází jen několik týdnů poté, co byl obviněn ze zadržování informací o obraně amerického státu


 
 
Federální prokurátoři obvinili Donalda Trumpa za jeho snahy zvrátit výsledky voleb v roce 2020 v zoufalé snaze udržet se u moci. Je to nejnovější trestní obvinění bývalého prezidenta, které přichází jen několik týdnů poté, co byl obviněn ze zadržování informací o národní obraně.

Obžaloba podaná u federálního okresního soudu ve Washingtonu viní Trumpa z jednoho případu spiknutí s cílem podvést Spojené státy, jednoho případu spiknutí s cílem mařit úřední postup, maření a pokusu o maření úředního postupu a spiknutí proti právům.


22890

Křesťanská (?) KDU-ČSL prosazuje rasistickou a brutální politiku

2. 8. 2023

čas čtení < 1 minuta



 20596

Súdán: Stovky tisíc lidí na útěku strádají v přeplněných táborech

2. 8. 2023

čas čtení 3 minuty

Foto: Ahmad Mahmoud, Lékaři bez hranic
tisková zpráva Lékařů bez hranic


- Více než 140.000 lidí uteklo od vypuknutí konfliktu v Súdánu z hlavního města Chartúmu do sousedního státu Bílý Nil. Jedná se převážně o ženy a děti. 

- Celkem deset táborů pro vnitřně vysídlené osoby, které momentálně hostí přibližně 387.000 uprchlíků, se podle úřadů potýká s nedostatkem potravin, přístřešků, zdravotní péče, vody i sanitačních zařízení.  

- Zdravotníci na místě provádějí 300 až 350 lékařských konzultací denně. Zároveň každých 24 hodin evidují 30 až 40 nových případů podezření na spalničky. 

„Naši čtvrť silně bombardovali, proto jsme před dvěma měsíci s rodinou utekli z Chartúmu. Situace tady v táboře je náročná. Zatím jsme nedostali žádnou pomoc, jen igelitové plachty. Hodně lidí čeká na jídlo a materiál na přístřešky, i když už tu pro ně není žádné místo. Podmínky jsou neuvěřitelně těžké, nemáme ani čistou vodu, takže se zde šíří různé nemoci,“ popisuje situaci těhotná Hamida*, která v jedné z klinik Lékařů bez hranic čeká se svým nemocným dítětem.   

 20599

Čtyři Nigerijci přežili 14 dní na kormidle lodi, než je zachránila Brazílie

2. 8. 2023

čas čtení 3 minuty

 
Čtyři muži urazili asi 5 600 km, než je zachránila brazilská federální policie v jihovýchodním přístavu Vitória

Desátý den na moři došly čtyřem černým pasažérům z Nigérie, kteří se plavili přes Atlantik v malém prostoru nad kormidlem nákladní lodi, potraviny a pití.

Podle jejich výpovědi přežili další čtyři dny díky pití mořské vody, která se valila jen několik metrů pod nimi, než je zachránila brazilská federální policie v jihovýchodním přístavu Vitória.

Jejich pozoruhodná, smrtelně nebezpečná cesta přes zhruba 5 600 km oceánu podtrhuje riziko, které jsou někteří migranti ochotni podstoupit pro šanci na lepší život.

 20595

Lživá rasistická tvrzení na Muskově Twitteru ohledně zavádění nízkoemisní zóny znepokojily úřad londýnského primátora

2. 8. 2023

čas čtení 4 minuty

Foto: Sadiq Khan

Příspěvky na sociálních sítích nepravdivě uvádějí, že muslimský primátor Londýna Sadiq Khan navrhuje osvobodit "menšinová náboženství" od poplatků za vjezd do města s vysoce emisními vozidly

Úřad primátora Londýna Sadiqa Khana vyjádřil znepokojení poté, co byly nepravdivé a rasisticky zaměřené příspěvky na sociálních sítích o londýnské zóně s velmi nízkými emisemi (Ulez) sdíleny statisíckrát, aniž by je Elon Musk odstranil.

Znepokojení nad tweety, které nepravdivě tvrdí, že londýnský starosta plánuje vyjmout muslimy a další "menšinová náboženství" z poplatku. Zřejmě jde o placenou kampaň využívající falešné účty na X, dříve známém jako Twitter, k posílení nálad proti londýnské nizkoemisní zóně.

Khanův plán rozšířit zónu, která zpoplatňuje řidiče nejvíce znečišťujících vozidel částkou 12,50 liber denně, na vnější Londýn se stal politicky kontroverzním, zejména poté, co konzervativci těsně vyhráli doplňovací volby v Uxbridge s kampaní silně zaměřenou proti tomuto plánu.

 20594

Migrační pakt EU a jeho vliv na volby v České republice

2. 8. 2023

čas čtení 17 minut

Zatímco Poslanecká sněmovna se 8. června 2023 devět hodin dohadovala o návrhu Fialovy vlády na snížení valorizace důchodů, na zpravodajských webech probleskla zpráva, že se ministři vnitra členských zemí Evropské unie dohodli na migrační reformě. Detaily, které ten večer postupně prosakovaly na veřejnost, způsobily pořádnou bouři. Povinná solidarita, zamaskované kvóty, migrační odpustky. Opozice mluvila o zradě, ztrátě suverenity a o snahách dohodu před občany utajit. Vládu dokonce obviňovala z toho, že jedná proti zájmům vlastní země. Ministr vnitra  Vít Rakušan (STAN) se ocitl v těžké defenzivě a spolu s ním i celý kabinet, který se snažil  u veřejnosti nepopulární téma – ne příliš přesvědčivě – hájit. Přestože migrační pakt EU zatím není definitivní, na české politické scéně se otevřelo téma, které se opět po několika letech stane součástí předvolební kampaně do Evropského parlamentu příští rok a možná i do Sněmovny v roce 2025. Nakolik bude ve volbách rozhodující, ale teprve ukáže čas, píše Jan Rovenský z Institutu pro politiku a společnost.

Rozhovor Britských listů 614. Colours of Ostrava

22. 7. 2023

čas čtení < 1 minuta



Bohumil Kartous se jako každoročně účastní festivalu Colours of Ostrava, především jeho diskusní složky Melting Pot. Jenže, marná sláva, v Ostravě, podobně jako nedávno na filmovém festivalu v Karlových Varech se sice mluví inteligentně, jenže jaký to má dopad, když Česko ovládají politici, kteří jsou idioti?

PS. Ohledně festivalu Colours of Ostrava se rozšířila zpráva, že při vstupu bylo blokováno několik lidí pro svůj vzhled  LGBT+ a pro politické názory, vyjadřované např. na tričku. (V rozhovoru o tom mluvíme.) Bohumil Kartous by rád upozornil, že mladý novinář, který na tyto skutečnosti upozornil, o nich pouze referoval, nebyla to jeho vlastní zkušenost.

 20577

Švédský premiér tvrdí, že cizinci využívají svobody země k šíření nenávisti

2. 8. 2023

čas čtení 7 minut

 
Akce jako protesty proti pálení koránu zatahují Švédsko do mezinárodních konfliktů, říká Ulf Kristersson

 
Švédský premiér Ulf Kristersson obvinil cizince, že zneužívají zákony o svobodě projevu v zemi a využívají je jako "jeviště pro šíření nenávistných zpráv" poté, co kvůli protestům proti pálení koránu vypukla diplomatická krize.

V posledních týdnech došlo ve Švédsku a Dánsku k řadě protestů, při nichž byly páleny nebo jinak poškozovány výtisky koránu, což vyvolalo pobouření v muslimských zemích a požadavky, aby vlády severských zemí pálení zastavily.

Obě země uvedly, že zkoumají způsoby, jak takové činy právně omezit ve snaze zmírnit napětí.

10620

K otázce lustrací v Rusku po Putinovi

2. 8. 2023

čas čtení 2 minuty

Lustrace, odstranění z veřejného života a možné uvěznění představitelů minulého režimu, v mnoha bývalých komunistických zemích sehrály pozitivní roli. Ale v Rusku by jejich neopatrná aplikace po Putinově odchodu mohla přinést nebezpečí kontrarevoluce, říká Ilja Nadporožskij.

 20500

"Ruský svět" a separatistické tendence

2. 8. 2023

čas čtení 1 minuta

Moskva nyní dává gubernátorům právo vytvářet jejich vlastní vojenské jednotky - jak na podporu války Kremlu na Ukrajině, tak na obranu Putina proti jakémukoliv budoucímu vojenskému zpochybnění jeho vlády. Ale gubernátoři, kteří tak činí - i ti nejvíce vertikálně integrovaní - mají své vlastní dlouhodobější úmysly, říká Valerij Panjuškin.

 20593

Rusové odcházejí od televizí

2. 8. 2023

čas čtení 1 minuta

Průzkumy ukazují, že menší podíl Rusů se nyní při získávání zpráv spoléhá na televizi, a že větší počet z nich se obrací na kanály ve službě Telegram, tedy na část internetu, která poskytuje zpravodajství, upozorňuje mediální analytik Andrej Percev.

 20592

"Pro aspirin jezdíme 70 kilometrů". Obyvatelé karelské vesničky nemají přístup k čisté vodě, lékům, telefonu ani bankomatu

2. 8. 2023

čas čtení 1 minuta

Necelých 100 obyvatel obce Prirečnij, pár kilometrů východně od karelského hlavního města Petrozavodsku a nedaleko ruských hranic s členem NATO Finskem, nemá pitnou vodu, telefony ani bankomaty - a v dohledné době nic z toho nebudou mít k dispozici, pokud vůbec, říkají obyvatelé a úředníci.

 18246

Vysychající Kazachstán

2. 8. 2023

čas čtení 1 minuta

Sedm z osmi povodí vysychajícího Kazachstánu závisí na přítoku vody ze zahraničí. V příštích dvou desetiletích šest z nich bude trpět mimořádným suchem - a desertifikací, což představuje trend, který připravuje půdu pro ekonomické těžkosti uvnitř Kazachstánu a vážné konflikty se sousedy, upozorňuje Sergej Smirnov.

 16578

Zákon ubrané hodnoty

1. 8. 2023 / Wenzel Lischka

čas čtení 6 minut



(Vážení a milí čtenáři Britských listů. Přispívejte, prosím, na Britské listy, nebo přijdete o možnost číst mé skvělé vědecké práce. Primárním obsahem současných médií je komercionalizované zpracovávání veřejného mínění a veřejnosti na co nejnižší úroveň inteligence.)

Jak jsem se mnohdy a mnohde zmiňoval, Karel Marx vynašel zákon přidané hodnoty, zatímco zákon ubrané hodnoty pochází z mé skromné dílny ekonomického poznání a teorie.

Lidské i přírodní zdroje se vyčerpávají. Nevýrobní sektor a spotřeba převažují. Ze vzniklé původní hodnoty, se další hodnoty pouze odčerpávají, takže peníze ztrácejí svoji hodnotu. Hrubý národní produkt vzniká ze sázení (peněz, nikoliv mrkve), prodejem kávy, vařením, úpravou vlasů a nehtů.

 20591

Rusko uneslo 700 000 ukrajinských dětí

2. 8. 2023

čas čtení 1 minuta

Rusko "přijalo" více než 700 000 ukrajinských dětí poté, co v loňském roce zahájilo totální invazi na Ukrajinu, uvedla ruská prezidentská komisařka pro práva dětí ve zprávě zveřejněné v neděli.

 20586

Dva mistři

1. 8. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 12 minut


František Kupka a František Drtikol, dva umělci, dva mistři. Jeden se proslavil díky svým obrazům, druhý díky svým fotografiím, ale co právě oni dva pánové mají kromě shodných křestních jmen společného? Je toho mnoho. Oba byli geniální, oba tvořili nejen v zahraničí, ale také ve své rodné vlasti a oba došli opravdového uznání až po své smrti. Ale patříte-li k milovníkům historie, kultury, cestování, poznávání a vaše toulavé boty vás přivedou do hlavního města České republiky Prahy, pak se můžete připojit ke stejně smýšlejícím milovníkům umění, kteří se díky světově uznávanému českému malíři, performerovi, scénografovi, režisérovi, spisovateli, lektorovi a teď nejnověji i erudovanému průvodci MgA. Vladimíru Kiseljovovi každý měsíc scházejí, a putují po místech spojených s životem a působením těchto světově uznávaných umělců.

Pane Kiseljove, co vás přimělo jednou měsíčně se začít vydávat po stopách slavných osobnosti nejen z výtvarného života?

 20589

Petr Hlaváček: Jak jsem se stal předmětem výzkumu

1. 8. 2023

čas čtení 2 minuty

Polemika je zdravá, pokud se v ní používají argumenty, nikoliv názory či dojmy, píše Petr Hlaváček.

Historik a slavista Michal Téra z Univerzity Pardubice publikoval v roce 2022 esejistickou knihu „Zapomenutý ostrov. Západ, Rusko, střední Evropa a otázka naší identity“, v níž nám nechal nahlédnout do svého myšlenkového světa plného obav.

Ostře kritizuje české intelektuály, akademiky a novináře, protože prý prosazují Čechům cizí západnictví. Dostalo se mi té pochybné cti, že jsem v knize dle rejstříku jedním z nejcitovanějších a nejkritizovanějších autorů, zkrátka nebezpečný „zápaďák“. 


Ruská agrese na Ukrajině: Ruský dron zasáhl vysokoškolskou kolej v Charkově

1. 8. 2023

čas čtení 5 minut

 
- Úřady v Charkově, druhém největším městě Ukrajiny, v úterý uvedly, že drony zasáhly obydlené oblasti města a jeden z nich zničil dvě patra vysokoškolské koleje.


Šéf policie v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny Volodymyr Tymoško uvedl, že došlo ke dvěma nočním úderům - jeden na vysokou školu a druhý na centrum města.

V centru města byl zraněn jeden člověk, uvedl pro veřejnoprávní televizi Suspilne. Budova vysoké školy byla v době úderu prázdná.

Charkovský starosta Ihor Těrechov hovořil o třech útocích, uvedla agentura Reuters.

"Jeden z dronů zničil dvě patra kolejí," napsal Těrechov v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram. "Vypukl požár, na místě zasahují záchranné složky."

Na videu zveřejněném na sociálních sítích bylo vidět, jak je vrchní část budovy v plamenech a kouř stoupá vzhůru. Suspilne uvedl, že polovina budovy koleje byla zničena.

 
- Ruská protivzdušná obrana sestřelila "několik" dronů zaměřených na moskevskou oblast, uvedl starosta Sergej Sobjanin, přičemž jeden z nich zasáhl věž, která byla zasažena v neděli.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že dva drony byly zničeny systémy protivzdušné obrany v Odincovském a Narofominském okrese u Moskvy, zatímco třetí byl zasažen a zřítil se v hlavním městě, informovala v úterý brzy ráno ruská státní tisková agentura Tass. Ministerstvo z útoků obvinilo Kyjev.

Sobjanin v příspěvku na Telegramu uvedl, že nejsou hlášeni žádní zranění. "Byla poškozena fasáda 21. patra. Bylo rozbito zasklení na ploše 150 metrů čtverečních," uvedl.

Dočasně bylo uzavřeno také moskevské letiště Vnukovo a lety byly přesměrovány.

Benefiční koncert ve prospěch invalidy Ivana Drlíka

1. 8. 2023

čas čtení 2 minuty

Letos se první sobotu v srpnu potkají známé osobnosti na zámku Zahrádky u České Lípy již po pětadvacáté a to na benefičním koncertu „Noc s hvězdami“. Koncert před dvaceti pěti lety začínal na hradě Houska a po šestnácti letech se přesunul na vyhořelý zámek na Zahrádecko. Letos je poprvé výtěžek věnován konkrétní osobě a to invalidnímu vozíčkáři Ivanu Drlíkovi z libereckého kraje – www.ivan-drlik.cz . Toho bohužel před více jak 20 lety srazilo auto, které z místa činu ujelo a pachatel je dodnes neznámý. Sám vozíčkář Drlík však na tento incident nerad vzpomíná, ale osobně se akce zúčastní a převezme šek od organizátorů. On sám je však plný života a rád by se alespoň částečně vrátil do klasického života. Doma si v upraveném bytě pro invalidní vozík pěstuje na balkóně ovoce a zeleninu a vaří si z toho třeba džemy nebo zeleninové chutney. Také občas zajde do rukodílných dílen, kde vytváří třeba keramické květináče nebo různé ozdoby do bytů a do zahrad.

 19396

Británie: Nové licence na těžbu ropy a zemního plynu od Rishiho Sunaka jsou morálním a ekonomickým šílenstvím

1. 8. 2023

čas čtení 6 minut


Britský premiér Rishi Sunak se podle slov šéfa OSN stává "nebezpečným radikálem", protože podporuje fosilní paliva neslučitelná s cíli nulových emisí

Nové licence na těžbu ropy a zemního plynu v Severním moři způsobí "zkázu" klimatických závazků

 

Oznámením stovek nových licencí na těžbu ropy a zemního plynu se premiér Rishi Sunak stal "nebezpečným radikálem", který sleduje "morální a ekonomické šílenství".

To není úsudek organizace Just Stop Oil ani žádné jiné skupiny ekologických kampaní, ale generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese.

 16525

Více než 50 milionů Američanů je stále ohrožováno extremním vedrem

1. 8. 2023

čas čtení 4 minuty

 
Phoenix v Arizoně zažívá už 31. den, kdy teploty dosáhly nejméně 43,3 °C, zatímco v Kalifornii a Nevadě hoří lesní požáry

 
Více než 50 milionů Američanů dostává v jednom z nejteplejších letních období, jaké kdy bylo zaznamenáno, stále výstrahu před vedry a vlna veder nadále zasahuje rozsáhlé části USA

NASA nedávno potvrdila, že červen byl nejteplejším červnem v historii.

Horké a suché počasí na jihozápadě USA vyvolalo vlnu lesních požárů. Kalifornie a Nevada v současné době bojují s rozsáhlým požárem, který není pod kontrolou. Další nekontrolovatelný požár, který vznikl ve státě Washington, se rozšířil do Kanady a donutil obyvatele města Osoyoos v Britské Kolumbii k evakuaci.

V neděli bylo ve Phoenixu v Arizoně 31. dnem v řadě, kdy teploty dosáhly nejméně 43,3 °C. Předchozí rekord tohoto města byl 18 dní v červnu 1974.


Lékaři v regionu hlásí nárůst případů kontaktních popálenin prvního, druhého a třetího stupně, z nichž některé byly v extrémních vedrech smrtelné.

 19995

Británie uvalila sankce na ruské soudce za odsouzení Putinova odpůrce

1. 8. 2023

čas čtení 2 minuty

 

Britsko-ruský disident Vladimir Kara-Murza v pondělí prohrál své odvolání proti trestu odnětí svobody v délce 25 let


Britská vláda uvalila sankce na osoby, které se podílely na "politováníhodném" odsouzení disidenta s dvojím občanstvím Vladimira Kara-Murzy poté, co ruský soud zamítl jeho odvolání proti 25letému trestu.

Šest osobností - tři soudci, dva státní zástupci a soudní znalec - bude čelit sankcím za svou roli v "politicky motivovaném odsouzení".

Kara-Murza, který má ruské a britské občanství, v pondělí prohrál odvolání proti rozsudku 25 let vězení, uvedla státní tisková agentura RIA Novosti. Jedenačtyřicetiletý Kara-Murza byl uvězněn v dubnu za velezradu a další trestné činy.

Poté, co rozbili Británii, se nyní britští konzervativci vrhají na celý svět

1. 8. 2023

čas čtení 1 minuta

James O'Brien, komentátor londýnské komerční rozhlasové stanice LBC, se právě vrátil z divokými požáry postiženého Řecka do Británie a zjistil, že vláda oznámila, že schválí stovky nových licencí pro dobývání ropy a plynu: 

Poté, co v podstatě rozbili Británii, se nyní zaměřují na změnu klimatu. Stejní lidé, stejné síly, stejné thinktanky, stejní novináři, stejné noviny, stejní vlastníci, stejné partikulární zájmy, stejní plutokrati. Teď se k tomu přidali stejní politici. Ti nyní věnují veškerou svou energii přesvědčování obyvatelstva, že vlády by neměly dělat nic pro dosažení nulových uhlíkových emisí nebo s ohledem na minimalizaci dopadu klimatických změn. No, jsou to ti samí lidé, někdy se na tyhle věci dívám a říkám si, jestli jsem to já, kdo se zbláznil, protože jsou to ti samí lidé, kteří vám prodali tenhle nesmysl a teď začínají s tím, že poté, co zničili jednu celou zemi, teď chtějí obrátit svou hanebnou pozornost na celou planetu.



Svět hoří, britský premiér Sunak chce udělit stovky nových licencí pro dobývání ropy a zemního plynu

1. 8. 2023

čas čtení 4 minuty

Grant Shapps, britský konzervativní ministr pro energetickou bezpečnost a pro nulové emise:

Dnes říkáme ne aktivistům z  @JustStop_Oil a jejich politickému křídlu Labouristické straně. Budeme pokračovat v těžbě nové ropy a plynu, protože je to v nejlepším zájmu britského lidu, naší ekonomiky a národní bezpečnosti.
 
Britský konzervativní premiér Rishi Sunak doufá, že vytěží co nejvíce ropy a zemního plynu ze Severního moře, poznámikl úřad britského premiéra v Downing Street. Sunak nyní schválí 100 nových licencí na těžbu v rámci politiky "maximalizace" využívání fosilních zdrojů, která podle ekologických organizace zmaří závazky Spojeného království v oblasti klimatu.

Při pondělní návštěvě Aberdeenshiru Sunak prohlásil, že tento krok je "zcela v souladu s naším plánem dosáhnout nulových emisí", a sdělil médiím, že domácí těšžba ropy a plynu  je výrazně efektivnější než přeprava plynu a ropy z jiných zemí.

 20583

Nebezpečná Hřibova pražská lávka

31. 7. 2023

čas čtení < 1 minuta

Proč tam proboha není zábradlí?

Píše Michal Škop:


Já tam pořád vidím to pro řidiče "neviditelné" dítě (schované za tou betonovou zdí) na odrážedle rozjeté z kopečka plnou rychlostí přímo pod kola auta na přechod před tržnicí.🚴‍♀️🚗

Že malé děti (nebo třeba vozíčkáři) mají z lávky betonové koryto, z kterého ani nezahlédnou řeku, je druhá věc.

To to nikomu nevadí(lo)? Jako je fakt, že 5 z 5 autorů jsou chlapi a v porotě byla asi jenom 1 žena z 11, asi se holt na kategorie "děti" nebo "vozíčkáři" vůbec nemyslelo.


Pozn. JČ: Představte si, když po té lávce pojede na kole desetileté dítě. Opravdu zastaví na chodníku před vjezdem na vozovku?

Čína: 31 000 lidí muselo opustit své domovy v Pekingu, tajfun Doksuri přinesl silné deště

31. 7. 2023

čas čtení 2 minuty

 

Nejsilnější bouře v zemi za poslední roky způsobila rozsáhlé záplavy a evakuace také v provincii Fujian.


Podle státní televize CCTV zaznamenal Peking nejsilnější srážky v letošním roce, když se přes čínské hlavní město přehnaly zbytky tajfunu Doksuri, který donutil více než 31 000 lidí evakuovat své domovy ve městě.

Podle čínského meteorologického úřadu v Pekingu, ale i v provinciích Hebei, Tianjin a východní Shanxi, pokračoval silný déšť, zatímco se Doksuri rozptýlil nad severní Čínou.

 20578

Ruská agrese na Ukrajině: Zelenskyj hlásí "silný" den pro Ukrajinu na frontě; Saúdská Arábie bude hostit mírový summit podporovaný Kyjevem

31. 7. 2023

čas čtení 20 minut

20 lidí v nemocnici a přes 60 zraněných po ruském útoku na obytný dům v Kryvém Rohu

Hlášený počet zraněných při úderu na bytový dům v Kryvém Rogu stále roste. Poslední údaj, který Suspilne na Ukrajině uvádí, je 64 zraněných.

Oblastní gubernátor Serhij Lysak uvedl, že mezi zraněnými jsou "dva chlapci a tři dívky ve věku od čtyř do 17 let".

Suspilne ve své zprávě dodává: "Většina zraněných bude ošetřena doma. Více než dvacet jich zůstává v nemocnicích."

Při útoku byli hlášeni čtyři mrtví.

 

Dušek, Castaneda, Ruiz, nebo koho třeba?

31. 7. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 5 minut


Dušek s duší


Měl pan Dušek hovořit, jak hovořil, nebo měl mlčet, jak umíme mlčet, divoce koulet očima a pěkně dobře si rozmyslet, co nahlas říkat, aby snad nevzbudil pohoršení v kruzích veřejnosti?

Nebýt novodobých sociálních tamtamů, tak by původní rozhovor ušel zájmu mas. Jistě, ti, kteří o panu Duškovi ví a znají jeho zájem o různá společenství a kultury po celém širém čirém světě, nijak překvapeni nejsou. Spíše naopak. To, co pan Dušek vypráví a povídá v daném rozhovoru, je známo z jeho knih a vystoupení. Rovněž si lze poslechnout divadelní představení, která inklinují k moudrosti toltéků a k učení Čtyř i více dohod spisovatele Ruize. Čtenáři knih  touto tématikou nijak nejsou pohoršeni, neb otázka zhoubných zákeřných nemocí je v řadě obdobných knih podrobně, leč zcela kvantově nevědecky sdílena s celým duchovním vesmírem. Linie velký stres oslabená imunita rovno možnost zhoubná nehezká nemoc je nabídnuta jako určitá teorie a rozhodně ji nikdo nikomu nenutí.

 19980

Z univerzit na Floridě utíkají akademici

31. 7. 2023

čas čtení 7 minut

 
Kvůli řadě zákonů Rona DeSantise, které útočí na výuku rasové a genderové problematiky, se vysoké školy ve státě potýkají s problémy při obsazování míst na fakultách


Do začátku akademického roku 2023-24 zbývá pouhých šest týdnů, a tak vedoucí představitelé New College of Florida (NCF) učinili v polovině července překvapivé oznámení: Z přibližně 100 učitelských míst na této malé vysoké škole je 36 volných. Prorektor Bradley Thiessen označil počet volných míst na fakultě za "absurdně vysoký" a toto odhalení je  nejnovějším důkazem odlivu mozků, který postihuje vysoké školy a univerzity na celé Floridě.

 20416

Británie. Protože prohrává, premiér Sunak se uchyluje k šíleným akcím. Nyní chce zrušit široce rozšířenou třicítku v britských městech

31. 7. 2023

čas čtení 4 minuty

Sunakova konzervativní vláda v Británii chce zakázat komunálním úřadům zavádět omezení rychlosti na 30 km/hod (20 mil v hodině) v rámci nového rozhodnutí vládnoucích konzervativců začít aktivně rušit ekologickou politiku. Je to postoj, který odsoudily bezpečnostní a dopravní organizace  jako krátkozraký a konfliktů.

Konzervativní premiér Rishi Sunak nyní ostře kritizuje to, co označil za "anti-motoristickou" politiku, by mohl být rozšířen o hledání způsobů, jak zabránit místním úřadům přijímat další opatření, jako je zákaz vjezdu pro všechna vozidla kromě autobusů, který se v Británii běžně používá v mnoha oblastech již desítky let.

Bezpečnostní přínosy omezení rychlosti automobilů na 20 mil za hodinu  vedly k jejich používání v mnoha městských ulicích, přičemž labouristická velšská vláda loni oznámila, že se toto omezení stane standardním limitem pro zastavěné oblasti.

Západoafrické země požadují po převratu znovunavrácení k moci svrženého nigerského prezidenta do funkce

31. 7. 2023

čas čtení 6 minut

 

Blok vydal ultimátum, které umožňuje případné použití síly, pokud nebude Mohamed Bazoum do týdne navrácen k moci
 
Mocný blok západoafrických států po převratu v Nigeru pozastavil styky s touto zemí a schválil možné použití síly, pokud nebude demokraticky zvolený prezident Mohamed Bazoum do týdne propuštěn a znovu dosazen do funkce.

Hospodářské společenství západoafrických států (ECOWAS) vydalo ultimátum a Francie varovala, že jakýkoli útok na francouzské občany nebo její zájmy v Nigeru - bývalé kolonii - vyvolá "okamžitou a přísnou" reakci. Francouzské velvyslanectví v Niamey, hlavním městě Nigeru, se stalo terčem nedělních protestů zastánců junty a Ruska.

"Pásmo převratů" v Africe se shoduje s regiony a hustotou obyvatelstva vystavenými nebývalému horku (průměrná roční teplota MAT ≥29 °C) při předpokládaném globálním oteplení o 1,5 °C i o 2,7 °C.



 20582

Patová situace ve Španělsku se protahuje, socialistická strana Pedra Sáncheze ztrácí klíčové křeslo

31. 7. 2023

čas čtení 4 minuty

Foto: Pedro Sanchéz

Volební hlasy ze zámoří znamenají, že levicový a pravicový blok jsou nyní nerozhodně v boji o moc


Španělská socialistická strana utrpěla neúspěch ve svém úsilí o vytvoření nové levicové koaliční vlády po  volbách tento měsíc,sčítání hlasů ze zámoří totiž přisoudilo klíčové křeslo opozičním konzervativcům.

Výsledek znamená, že levicový a pravicový blok jsou nyní ve zcela nerozhodné situaci, zatímco poslanci se připravují na hlasování v kongresu, které rozhodne o tom, kdo bude vládnout.

Naděje levice na udržení moci nyní ještě pevněji spočívají na Junts, středopravé katalánské straně podporující nezávislost, kterou vede Carles Puigdemont, bývalý katalánský regionální prezident, který uprchl ze Španělska, aby se vyhnul zatčení kvůli své roli v neúspěšné jednostranné snaze o nezávislost před téměř šesti lety.

 20580

Mezitím v Absurdistánu 233. Jak polská policie pronásleduje ženy po potratu

31. 7. 2023 / Tomasz Oryński

čas čtení 15 minut

Volby se blíží. Je jasné, že PiS se bojí Donalda Tuska, který stále objíždí Polsko a na jeho akce chodí davy i v menších městech. PiS na něj neustále hází nejrůznější pomluvy, ale zdá se, že nic nezabírá.

Jen v posledních týdnech jsem slyšel o tom, že je  Tusk poskokem Angely Merkelové, ruským agentem,  je zapletený do finančních skandálů, je zodpovědný za strašlivé finanční ztráty naší země, hromadící se dluhy nebo stav polské armády. Údajně umožňoval ukládání toxického odpadu z Německa na polské území a je to také boháč odtržený od lidí, protože si koupil boty za 3000 zlotých (18 000 Kč). Zdá se, že tato částka rychle roste a nyní se již chystá dosáhnout 4000 zlotých. Možná je to jen tím, že polská měna ztrácí vůči euru tak rychlým tempem hodnotu.

 20461

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajinské drony v neděli ráno poškodily moskevské budovy; Putin tvrdí, že mírové rozhovory neodmítá

30. 7. 2023

čas čtení 7 minut

- Noční útok dronů poškodil dvě kancelářské budovy, jeden člověk byl zraněn, sdělují Rusové


Ruská státní tisková agentura TASS s odvoláním na představitele záchranných složek uvedla, že při útocích byl zraněn jeden člen ochranky.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že ukrajinský dron byl zničen ve vzduchu nad čtvrtí Odincovo a dva další se zřítily v Moskvě, podle agentury TASS si útok vyžádal dočasné uzavření jednoho ze čtyř letišť v okolí ruské metropole.

Starosta města Sergej Sobjanin na Telegramu napsal, že "fasády dvou městských kancelářských věží byly lehce poškozeny".

Dodal, že "nejsou žádné oběti ani zranění".

Z Kyjeva zatím nepřišel žádný komentář. Jedná se o poslední ze série nedávných útoků dronů - včetně útoků na Kreml a ruská města u hranic s Ukrajinou - z nichž Moskva obviňuje Kyjev.

Státní tisková agentura TASS uvedla, že letiště Vnukovo v hlavním městě bylo "uzavřeno pro odlety a přílety, lety jsou přesměrovány na jiná letiště".

Během necelé hodiny se provoz zřejmě vrátil do normálu.


Ruská agrese na Ukrajině: Ruské rakety zasáhly Dnipro; podle Blinkena se Moskva snaží zajistit zbraně v Severní Koreji

29. 7. 2023

čas čtení 5 minut

 

Při nočním úderu na centrální ukrajinské město byla zasažena budova patřící bezpečnostní službě a také bytový dům

Mezi devíti lidmi zraněnými při ruském raketovém úderu na Dnipro byly i dvě děti, uvedl místní gubernátor Serhij Lysak a označil tuto noc za "těžkou" pro svůj region.

"Nejprve raketové údery na Dnipr. A už v noci nepřítel pokračoval ve svém teroru. Navštívil jsem Nikopolskou oblast," napsal dněpropetrovský gubernátor na Telegramu.

"Těžké dělostřelectvo zasáhlo samotný Nikopol a obec Marganec. Následky se vyšetřují. Ale hlavní je, že místní obyvatelé jsou celí.

"V Dnipro se počet obětí nezměnil. Devět lidí, včetně dvou dětí. Kromě napadených administrativních budov a výškových budov máme i škody. Jedná se o 4 obytné budovy v okolí. Jedna je výšková, ostatní jsou dvoupatrové. Zasaženy byly také 3 administrativní budovy a 7 automobilů.

"Po třetí noci záchranáři dokončili pátrací a záchranné operace. Zapojili se i pracovníci komunálních služeb. Osobně jsem viděl, jak všechny služby pracují. Koordinovaně a ochotně všem pomáhají. Za to jim patří velký dík.

"Vím, že je to těžké, ale vytrváme. Ti, kteří vydávají kriminální příkazy, plní je a upřímně se radují z našeho neštěstí, to odnesou. Koneckonců zlo se vždycky vrací těm, kdo ho vytvořili."

 18993

Chudoba v Británii: Spotřebitelská organizace rozdělila podle průzkumu obyvatelstvo do šesti skupin

29. 7. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Průzkum spotřebitelského časopisu Which? rozdělil obyvatele Spojeného království do kategorií podle toho, jak se lidé vyrovnávají s finančními problémy.

 
Jste "vyčerpaní a zoufalí", nebo "bohatí a apatičtí"? Podle výzkumníků je nyní obyvatelstvo Spojeného království hluboce rozděleno do šesti nových odlišných skupin podle toho, jak se lidé vyrovnávají s krizí životních nákladů.

Ruské síly udeřily na Dněpr, Moskva obvinila Ukrajinu z raketového útoku

29. 7. 2023

čas čtení 2 minuty


 

Ruské síly udeřily na středoukrajinské město Dnipro, Moskva obvinila Kyjev z vypálení dvou raket na jih Ruska
Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že sestřelilo ukrajinskou raketu ve městě Taganrog, asi 40 km východně od hranic s Ukrajinou, a místní úřady oznámily, že bylo zraněno 20 lidí.  Na město dopadly trosky, dodalo ministerstvo a uvedlo, že raketa byla součástí "teroristického útoku" ze strany Ukrajiny.

 20579

Mezinárodní olympijský výbor pozval ukrajinskou šermířku, která byla diskvalifikována za protiruský protest

29. 7. 2023

čas čtení 2 minuty

 
Olha Charlanová dostala "jedinečnou výjimku" v olympijské kvalifikaci poté, co odmítla podat ruku ruské soupeřce


Mezinárodní olympijský výbor vydal zvláštní pozvánku ukrajinské šermířce k účasti na olympijských hrách v Paříži v příštím roce poté, co byla diskvalifikována z turnaje za to, že odmítla podat ruku své poražené ruské soupeřce.

 20578

Ruská agrese na Ukrajině: Nad Moskvou byl sestřelen bezpilotní letoun

28. 7. 2023

čas čtení 9 minut

Foto: Zelenskyj v rozbombardované oděské katedrále

Čína pomáhá Rusku vyhýbat se sankcím, hlásí americké tajné služby; dron nezpůsobil žádné škody ani oběti, tvrdí ruské ministerstvo obrany


- Ekonomická podpora Číny Putinovi roste

Ekonomické vazby Číny s Ruskem pomohly omezit účinek západních sankcí uvalených kvůli invazi Moskvy na Ukrajinu, uvedla ve čtvrtek zpráva amerických zpravodajských služeb.

Podle agentury AFP se Čína "od invaze na Ukrajinu v únoru 2022 stala pro Rusko ještě zásadnějším ekonomickým partnerem". Odtajněnou zprávu zveřejnili demokratičtí zákonodárci.

"Peking usiluje o různé mechanismy ekonomické podpory Ruska, které zmírňují dopad západních sankcí i kontroly vývozu," uvádí se v ní.

Čína zvýšila dovoz energie z Ruska a poskytla cisterny a pojistné krytí pro přepravu ropy.

Obě strany také "zvýšily podíl vzájemného obchodu vypořádaného v jüanech" a "rozšířily využívání domácích platebních systémů", což pomůže "ruským subjektům provádět finanční transakce neomezené západními zákazy".

Zpráva uvádí, že Peking pravděpodobně dodával Moskvě civilně-vojenské vybavení dvojího užití používané na Ukrajině, ale poznamenává, že je "obtížné zjistit, do jaké míry [Čína] pomáhá Rusku obcházet a obcházet sankce a kontroly vývozu".

 18993

Britské ministerstvo obrany, stejně jako Američané, posílalo tajné emaily omylem spojenci Ruska

28. 7. 2023

čas čtení 1 minuta

 

Úředníci poslali "malý počet" e-mailů určených Pentagonu do Mali

 

Britské ministerstvo obrany zahájilo vyšetřování poté, co úředníci kvůli překlepu nevědomky odeslali e-maily obsahující utajované informace blízkému spojenci Ruska.

"Malý počet" e-mailů určených Pentagonu byl odeslán do Mali kvůli náhodnému vynechání písmene "i" v e-mailové adrese.

Britští úředníci odeslali zprávy na adresu končící doménou ".ml" této západoafrické země, a nikoli na adresu ".mil" americké armády.

 20516

Kunderův odchod nás inspiruje k přehodnocení jeho vize Evropy

28. 7. 2023

čas čtení 8 minut

 

Ruská válka na Ukrajině rozhodne, zda kolonizace silou patří minulosti, nebo budoucnosti. Pokud Rusko zvítězí, musíme se rozloučit s Kunderovou myšlenkou budování maximální rozmanitosti na minimálním prostoru, píše Volodymyr Jermolenko na serveru Visegrad Insight.

Milan Kundera zemřel a znovu nás vyzývá, abychom se zamysleli nad jeho odkazem.

Jeho slavný esej Tragédie střední Evropy je pro nás dnes častým námětem k zamyšlení. Jako ukrajinský filozof si myslím, že je to téma k zamyšlení i ve světle genocidní války Ruska proti Ukrajině.

Již v roce 2014 jsem ve své eseji "Sny o Evropě" ocenil Kunderu za to, že naznačil, že Evropa sahá daleko za formální hranice evropských institucí. Evropa byla větší, než si lidé v západní Evropě mysleli.

 19670

Trump bylo nově obviněn ze snahy vymazat bezpečnostní záznamy v kauze dokumentů

28. 7. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Podle právě odtajněné obžaloby bývalý prezident požádal o vymazání záznamů z bezpečnostních kamer, aby je nemohl před vyšetřovateli zveřejnit

Federální prokurátoři oznámili nová obvinění proti Donaldu Trumpovi v kauze údajného hromadění a ukrývání tajných dokumentů v jeho sídle Mar-a-Lago a tvrdí, že se bývalý prezident a nově obviněný asistent snažili zabránit vyšetřovatelům v prohlídce záznamů z bezpečnostních kamer.

 20577

Švédský premiér je "velmi znepokojen", protože o pálení koránu žádá stále více lidí

28. 7. 2023

čas čtení 3 minuty

Foto: Švédský premiér Ulf Kristersson

Ulf Kristersson říká, že "existuje jasné riziko, že se stane něco vážného" uprostřed rostoucího hněvu muslimů kvůli útokům na svatou knihu islámu

Švédský premiér Ulf Kristersson prohlásil, že se "nesmírně obává" důsledků, pokud dojde k dalším demonstracím, při nichž bude znesvěcen korán, a to uprostřed rostoucího hněvu muslimů kvůli sérii útoků na svatou knihu islámu.

"Nastala éra globálního varu," říká šéf OSN. Červenec 2023 bude nejteplejším měsícem v historii

28. 7. 2023

čas čtení 7 minut

 

Šéf Světové meteorologické organizace také varuje, že "opatření v oblasti klimatu nejsou luxusem, ale nutností", protože teploty stoupají


Éra globálního oteplování skončila a "nastala éra globálního varu", prohlásil generální tajemník OSN António Guterres poté, co vědci potvrdili, že červenec 2023 bude nejteplejším měsícem na světě v historii.

"Změna klimatu je tady. Je to děsivé. A je to teprve začátek," řekl Guterres. "Stále je možné omezit nárůst globální teploty na 1,5 °C [nad předindustriální úroveň] a vyhnout se tak nejhorší změně klimatu. Ale pouze s dramatickými a okamžitými opatřeními v oblasti klimatu."

 20102

Rusko: "Umělé hranice Polska formují jeho komplexy"

28. 7. 2023

čas čtení 7 minut

Věda o mezinárodních vztazích učí studenty, že území je jediným objektivním znakem suverénního státu. Určuje její sílu, zdroje, zahraničněpolitické priority a v konečném důsledku i jeho chování na mezinárodní scéně. Způsob, jakým byl stát vytvořen a jaká rozhodnutí jsou základem jeho geografických obrysů, nevyhnutelně zanechává otisk na celé existenci konkrétního politického společenství, píše ruský propagandista Timofej Bordačev.

 18489

Ruská propaganda šíří "sociální reklamu" jakoby z Německa. V domě německé rodiny visí portrét ukrajinského prezidenta se slovy "Heil Zelenskyj"

28. 7. 2023

čas čtení 2 minuty

Ruští propagandisté, "vojenští korespondenti" a média rozšířili video, na kterém je německým rodinám odebírán majetek kvůli pomoci Ukrajině. Tvrdí se, že jde o reklamu pro krajně pravicovou stranu Alternativa pro Německo. Nicméně, jak nezávisle zjistili novinář Rádia Svoboda Mark Krutov, "Agentura" a ověřovatel faktů Ilja Ber, ve videu hráli ruští herci. Předpokládá se, že video bylo natočeno v Rusku.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
13647