Mezitím v Absurdistánu 233. Jak polská policie pronásleduje ženy po potratu

31. 7. 2023 / Tomasz Oryński

čas čtení 15 minut
Volby se blíží. Je jasné, že PiS se bojí Donalda Tuska, který stále objíždí Polsko a na jeho akce chodí davy i v menších městech. PiS na něj neustále hází nejrůznější pomluvy, ale zdá se, že nic nezabírá.

Jen v posledních týdnech jsem slyšel o tom, že je  Tusk poskokem Angely Merkelové, ruským agentem,  je zapletený do finančních skandálů, je zodpovědný za strašlivé finanční ztráty naší země, hromadící se dluhy nebo stav polské armády. Údajně umožňoval ukládání toxického odpadu z Německa na polské území a je to také boháč odtržený od lidí, protože si koupil boty za 3000 zlotých (18 000 Kč). Zdá se, že tato částka rychle roste a nyní se již chystá dosáhnout 4000 zlotých. Možná je to jen tím, že polská měna ztrácí vůči euru tak rychlým tempem hodnotu.

 

Poté, co nic nezabralo, byl Kaczyński tak zoufalý, že začal tvrdit, že Tusk je "největší hrozbou pro Polsko" a měl by odejít do Německa nebo Běloruska, kam patří, a nazval ho zrzavou hlavou. Tusk samozřejmě nikdy zrzavou hlavou nebyl - je to nanejvýš tmavý blonďák. takže je to jen další falešné obvinění - ale o Kaczyńském to vypovídá víc, než by si asi přál. Jako dítě, snad když mi bylo asi osm let, jsem také krátce věřil, že zrzavým lidem se nedá věřit, ale samozřejmě jsem z toho idiotského předsudku vyrostl. Ale to nechme stranou, co je to za vyprávění? A co bude dál? "Nevěřte Tuskovi, protože je to žid?"  Docela ironické,  když si vzpomeneme, že mezi mnoha jinými obviněními Kaczyńského byla i tato pasáž: "navrhují nenávist a (...) jazyk politiky, to je nějaký zločinecký slang, a ne normální, kulturní jazyk, který bychom měli používat".

Jaký jazyk tedy PiS používá? Všechno, co říkají, má společné pojmenování: jsou to lži.

Morawiecki natáčí videa pro  tik-tok, v nichž obviňuje Tuska ze všeho, co je v zemi špatně. Před několika dny byl twitter plný obrázků, na nichž byla velmi nelichotivá fotka Donalda Tuska umístěna vedle fotky Kaczyńského držícího dítě s popiskem, který se čtenáře ptá, kdo je tady rodinný typ (spoiler: navzdory zamýšlenému vyznění tohoto tweetu je to Tusk, který má ženu, děti a hromadu vnoučat, zatímco Kaczyński žije sám v polorozpadlém domě).

Když se nedávno na okraji Zieloné Góry rozhořela další nelegální skládka toxického odpadu, nějak to připomínalo Schroedingerovu kočku. Byla to zároveň maličkost a veřejnosti nehrozilo žádné nebezpečí (jak nás ujistil krizový štáb, který sám seděl v klimatizovaném mobilním štábu a měl na obličeji roušky) i strašlivá katastrofa, za kterou je osobně zodpovědný Donald Tusk. Systémy pro monitorování kvality ovzduší byly vypnuté, takže jste si nemohli sami ověřit, která z variant je pravdivá.

Někteří novináři ale přesto začali pátrat. Možná je zajímalo, jak je možné, že za tuto tragédii je stále zodpovědný Donald Tusk, i když už asi deset let není u moci, zatímco PiS se u moci drží už osm let. Je pravda, že problém tzv. odpadové mafie je v Polsku vážným problémem již řadu let a již jsme o něm v tomto seriálu psali. Stručně řečeno, v důsledku chybějících předpisů náhodně, rychle vznikající firmy údajně se zabývající se nakládáním s odpady vybírají od výrobců peníze za likvidaci toxického odpadu a pak ho prostě vysypou na náhodná místa a zmizí. Stát pak očekává, že jej majitelé pozemků uklidí, ale to samozřejmě ve většině případů není možné. Majitelé pozemků často nevědí, jaký druh podnikání jejich nájemci provozují, a někdy zločinci dávají věci na náhodná místa bez souhlasu majitelů pozemků - byl dobře medializován případ důchodkyně, která má uklidit toxický odpad vysypaný na jejím pozemku za více než milion eur... Zločinci jsou tak nehorázní, že loni majitel jedné takové firmy napadl dva pracovníky tak, že do nich najel dodávkou, a zničil jim drahý dron jen proto, že s ním měli létat v blízkosti jedné z jeho skládek (neměli o jeho akce žádný zájem ani předchozí znalosti, byli to zaměstnanci energetické společnosti, která se chystala použít tento dron k monitorování jednoho z blízkých elektrických vedení)

Strana PiS slíbila, že s tím něco udělá, ale neudělala nic. A tak, jak jsme se dozvěděli, skládka toxického odpadu v Zieloné Hoře byla předmětem byrokratického ping-pongu mezi starostou města, místními službami ochrany životního prostředí, místní a státní správou, protože nikdo nechtěl zaplatit náklady na vyklizení lokality, které byly odhadnuty až na 27 000 000 zł. Premiér Morawiecki o problému věděl již v roce 2018, a přesto nic nepodnikl. A nyní má tu drzost obvinit ze situace Donalda Tuska a obvinit ho, že za jeho vlády byl do Polska dovážen německý odpad.

Ale ti otravní novináři odhalili něco jiného. Vzpomínáte si na Nitro-Chem, předního výrobce TNT, který byl pod vedením generálního ředitele jmenovaného stranou PiS kompromitován z bezpečnostních důvodů (psali jsme o tom v předchozí části tohoto seriálu)? Nuže, ukázalo se, že se na tomto postupu také podíleli, neboť tento nominant PiS také platil některým pochybným firmám za likvidaci svého toxického odpadu: podepsal velmi podivnou smlouvu, v níž se Nitro-Chem zřekl jakékoli kontroly nad procesem využití těchto škodlivých chemikálií. Ano, Tusk je tady ten špatný.

Ale víte, kdo je dobrý? Tahle holka.


Jen se na ni podívejte, na ten roztomilý úsměv, vojenský baret a bíločervenou pásku na ruce. Musí to být opravdová vlastenka, nejspíš skautka nebo tak něco. Byla odsouzena ke třem letům vězení, což je podle ministra spravedlnosti a jeho náměstka případ justičního zločinu, a  je obětí perzekuce, protože se staví proti "levicové ideologii", a  dostala nesmírně přísný trest za pouhou krádež předmětu v hodnotě možná 20 zlotých. Proto jí ministr přerušil výkon trestu v očekávání, že jí prezident udělí milost.

Ale co? Proč? Jistě je v tom něco víc. A ono samozřejmě je. Nyní se podívejte na obrázek téže dívky. Tentokrát je symbol na její pokrývce hlavy jiný, všimli jste si toho?


Jmenuje se Marika Matuszak a je to neonacistická pravicová aktivistka. V roce 2020 byla odsouzena za loupež s přitěžujícími okolnostmi poté, co spolu s několika dalšími lidmi napadla ženu, která nesla tašku s vlajkou LGBT. Na oběť násilně útočili a přitom ji slovně uráželi a způsobili jí vážné zranění dlaně, takže podle zákona (který reformoval tak, aby poskytoval přísnější tresty za agresivní trestné činy, nikdo jiný než sám ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro) jsou 3 roky odnětí svobody minimálním trestem. Soud mohl použít shovívavost, ale v tomto případě se rozhodl ji nepoužít, protože Marika a její společník nejenže neprojevovali lítost, ale u soudu se oběti vysmívali a otevřeně vyjadřovali svou hrdost na to, co udělali. Jejich jediná obhajoba spočívala v tom, že nešlo o loupež, protože nechtěli předmět ukrást, ale jen zničit, protože reprezentoval ideologii LGBT, kterou nenávidí, jako by to mělo věci nějak vylepšit.

Vláda se v poslední době ráda dívá zblízka na ženy, ale jaký zájem o vás státní instituce projeví, záleží na tom, jaké činy děláte. Pokud jste neonacistický zločinec, bude vás hájit sám ministr. Ale pokud existuje nějaké podezření, že jste mohla jít na potrat (což, nemohu to dostatečně zdůraznit, NENÍ TRESTNÝ ČIN - nezákonné je pouze pomáhat JINÝM k potratu), pak můžete očekávat plnou sílu státu.

Nedávno jsme slyšeli o případu ženy, která potratila a skončila v nemocnici. Sotva slezla z operačního stolu, přijela k ní domů policie a pak ji vyslýchala v nemocnici. Byla jí odebrána krev a při hledání plodu byl vypuštěn septik, na který je jejich dům napojen - potratila totiž na záchodě. Nejsem si jist, co s ním chtěli udělat, ale naštěstí měl majitel kanalizačního vozu více rozumu a odmítl veškerý obsah nádrže přefiltrovat přes síto, jak požadoval státní zástupce.

Tato žena se přihlásila a vyprávěla svůj příběh poté, co se ve zprávách objevil jiný případ. Jiná žena jménem Joanna, která si OPRAVDU vzala potratovou pilulku (opět, NENÍ TO TRESTNÝ ČIN, pokud si to uděláte sama!), kontaktovala svého lékaře kvůli psychickému zhroucení (předtím se léčila). Lékař zavolal na linku 112 a informoval záchrannou službu, že žena podstoupila potrat a nyní chce spáchat sebevraždu, takže k ní domů přijela sanitka a policejní auto a byla převezena do nemocnice. Ušetřím vás podrobností, stačí říct, že policie vtrhla do vyšetřovny během lékařského ošetření, vyhrožovala lékařům, kteří proti tomu protestovali, žalobou, ukradla ženě notebook a nutila ji kašlat v podřepu, aby se ujistila, že si žena neschovala smartphone do pochvy (přestože ženu právě vyšetřoval gynekolog). Opět nemohu dostatečně zdůraznit, že ani potrat, ani pokus o sebevraždu (ten Joanna popírá) není trestný čin, takže policie neměla žádný jiný důvod dělat něco z toho, než se snažit zastrašit ženu, která se rozhodla zbavit svého těhotenství. Chování policie vyvolalo celostátní pobouření, policie vydala prohlášení, které bylo nehorázné, takže ho nahradila ještě horším, ale nakonec sám policejní šéf všechny ujistil, že není důvodné podezření, že by byly porušeny nějaké předpisy. Tohle říká člověk, který ve své kanceláři střílel z granátometu a nevidí na tom nic špatného, takže si z toho vyberte co chcete...

Kdo ví, třeba za svou službu pro blaho Gileádu budou policisté dokonce smět znovu používat své rychlovarné konvice, které jim byly odebrány a bylo jim zakázáno nosit si do práce vlastní z důvodu úspory energie - ano, opravdu si to nevymýšlím. Můj přítel má podezření, že skutečně nebrali ohled na úsporu energie - některá policejní auta nemají klimatizaci, takže kdyby měli konvice v nich, voda by snadno dosáhla 60-70 °C ještě předtím, než by byly zapojeny do elektrické sítě.

Dobře, ale buďme na chvíli vážní. Protože když se PiS dostala k moci, slíbila, že bude lidem naslouchat. A přesto, navzdory bezprecedentním protestům proti zpřísnění protipotratových zákonů, nejenže vůli lidu ignorovali, ale nyní používají policii k pronásledování i těch žen, které se ničeho nezákonného nedopustily. Místo toho se soustřeďují na svou internetovou propagandu. Pro-PiS trollové například vyhrabali nějaké fotky Joanny (zřejmě je modelka nebo snad vizážistka) a snaží se ji vykreslit jako osobu, která potřebuje psychiatrickou pomoc, ne-li vymítání ďábla:

Sílu trollích farem PiS jsem krátce zažil poté, co jsem zveřejnil film o naprosto hloupém chování policistů, kteří zaparkovali svou dodávku napříč dálnicí a málem způsobili těžkou havárii, protože chtěli pustit kolonu z nájezdu. Napsal jsem podle původního zdroje, že je to údajně kvůli ochraně kolony nějakého politika PiS, a přestože jsem tuto informaci opravil, jakmile jsem se dozvěděl, že ve skutečnosti šlo o nějaký konvoj se zbraněmi pro Ukrajinu, několik dní jsem byl zavalen trolly PiS, kteří na mě útočili těmi nejvulgárnějšími a nejagresivnějšími způsoby, jaké jsem na Twitteru zatím zažil, takže jsem musel strávit dost času mazáním a blokováním zlovolných tweetů z účtů, které jsou zcela zjevně založeny výhradně za účelem šíření propagandy PiS...  

Takže to je online. Ale i přesto, že je vozí v policejních kolonách a setkávají se převážně jen se svými straníky, které k nim přivážejí autobusy z širokého okolí, občas se stane, že se členové vlády setkají s lidmi, kteří nejsou příznivci  vlády. A pak můžeme vidět jejich skutečné tváře. Následující klip ukazuje dialog mezi náměstkem ministra zemědělství Januszem Kowalskim (vlevo) a členem zemědělského hnutí (vpravo):

Když jsem ho sdílel na twitteru, ozval se mi sám ministr Kowalski a poskytl mi odkaz, z něhož vyplývá, že muž, s nímž mluví, je pochybný chovatel psů, který týrá svá zvířata. Nevím, co si o tom mám myslet, protože z toho, co jsem pochopil, ministr Kowalski na toho muže nekřičí "Jak se opovažuješ tak špatně zacházet se psy a kočkami, ty šmejde!", ale je rozhořčen, že ten muž nechce poslouchat o jeho obvyklých výpadech proti Donaldu Tuskovi.

Z odkazu, který mi Kowalski poskytl, jsem se však dozvěděl, že přestože muži bylo odebráno přes 150 psů, zůstává stále nepotrestán. A že se Kowalski, jak odpovídá jeho stranickým standardům, raději pokusí vyhrabat nějakou špínu na svého oponenta, než aby se za své skandální chování omluvil. Nevím, jak vy, ale podle mě ani jedna z těchto věcí nesvědčí dobře o práci Janusze Kowalského na ministerstvu zemědělství.

2
Vytisknout
5342

Diskuse

Obsah vydání | 3. 8. 2023