Ruská agrese na Ukrajině: Rusko "záměrně používá potraviny jako zbraň", varuje EU; "masivní" útok dronů na Kyjev

3. 8. 2023

čas čtení 8 minut
- Rusové bombardovali přístav Izmail těsně na hranici s Rumunskem, členem NATO. Natočeno z rumunského břehu řeky Dunaj:

Šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell napsal dopis, v němž naléhá na rozvojové země, aby vystupovaly "jasně a jednotně"; po osmé noci úderů na Kyjev nejsou hlášeny žádné škody


- Rusko "záměrně používá potraviny jako zbraň"


Evropská unie varovala rozvojové země, že Rusko nabízí levné obilí, "aby vytvořilo nové závislosti tím, že prohloubí ekonomickou zranitelnost a globální potravinovou nejistotu", uvádí se v dopise Josepha Borrella

Šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell  v pondělí napsal rozvojovým zemím a zemím skupiny 20, aby "jasným a jednotným hlasem" tlačily na Moskvu, aby se vrátila k dohodě, která umožnila bezpečný vývoz ukrajinského obilí do Černého moře, a aby přestala útočit na ukrajinskou zemědělskou infrastrukturu.

"Zatímco se svět potýká s narušenými dodávkami a vyššími cenami, Rusko se nyní obrací na zranitelné země s dvoustrannými nabídkami dodávek obilí za zvýhodněné ceny a předstírá, že řeší problém, který samo vytvořilo," uvedl Borrell.

"Jedná se o cynickou politiku záměrného využívání potravin jako zbraně k vytváření nových závislostí prostřednictvím prohlubování ekonomické zranitelnosti a globální potravinové nejistoty," dodal.

Ruský prezident Vladimir Putin minulý týden africkým představitelům řekl, že Rusko je připraveno nahradit ukrajinský vývoz obilí do Afriky jak na komerční bázi, tak na bázi pomoci, aby splnilo to, co označil za klíčovou roli Moskvy v globální potravinové bezpečnosti.

Ruské jednotky na froně nepostupují, ale jsou zakopány v silně zaminovaných oblastech, které ovládají, a ztěžují tak ukrajinským jednotkám pohyb na východ a na jih, uvedli ve středu ukrajinští představitelé.

Ruské zprávy o bojích na frontě uvádějí, že v Doněcké oblasti, která je již několik měsíců ústředním bodem ruského postupu, bylo odraženo 12 ukrajinských útoků.

Velká část ruské vojenské aktivity se soustředuje na letecké útoky, které poškodily obilnou infrastrukturu v ukrajinském přístavu Izmail na Dunaji. Ruské ministerstvo obrany rovněž uvedlo, že jeho síly zničily ukrajinský námořní dron, který se pokusil zaútočit na ruskou válečnou loď doprovázející civilní plavidlo v Černém moři.

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maliar uvedla, že se ruské síly "poměrně vytrvale pokoušely zastavit náš postup v Bachmutském sektoru. Bez úspěchu."

Jak napsala v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram, ruské síly posilují zálohy a vybavení ve třech oblastech dále na severu, kde byly v posledních týdnech rovněž hlášeny těžké boje.


- Rusko systematicky nutí Ukrajince přijímat občanství

Ukrajinci žijící na Ruskem okupovaném území jsou nuceni přijmout ruské občanství, jinak čelí  odvetným opatřením, včetně možné deportace nebo zadržení, uvádí nová americká zpráva.

Výzkumníci z Yaleovy univerzity zjistili, že obyvatelé Luhanské, Doněcké, Chersonské a Záporožské oblasti jsou terčem systematické snahy zbavit je ukrajinské identity.

Ukrajinci, kteří neusilují o ruské občanství, "jsou vystaveni hrozbám, zastrašování, omezování humanitární pomoci a základních potřeb a možnému zadržení nebo deportaci, to vše s cílem přinutit je stát se ruskými občany," uvádí se ve zprávě:

- 'Masivní' útok dronů na Kyjev


Kyjev se ve čtvrtek brzy ráno bránil osmému nočnímu útoku dronů v řadě, uvedla na Telegramu Kyjevská regionální vojenská správa (KMVA). Podle předběžných zpráv nebyly zaznamenány žádné škody.

Napsal Serhij Popko, šéf KMVA:

    Osmý po sobě jdoucí útok dronů"Shahed" na Kyjev. A opět, stejně jako včera - masivní útok. Síly a prostředky protivzdušné obrany na přístupu ke Kyjevu zjistily a zničily téměř jeden a půl tuctu vzdušných cílů. Podle informací v tuto chvíli nedošlo v hlavním městě k žádným obětem ani destrukcím (údaje z operačního přehledu se upřesňují, sledujte případné aktualizace) [...] tento poslední letecký poplach v hlavním městě trval přesně 3 hodiny. Byl 820. útok na Kyjev od začátku plnohodnotné invaze."

- Rusko zaútočilo na hlavní ukrajinský vnitrozemský přístav na druhé straně Dunaje na rumunské hranici (!!)  a zvýšilo tak ceny potravin na světových trzích. Snaží se tak Ukrajině zabránit ve vývozu obilí. Útoky ve středu zničily budovy v Izmailu a zastavily lodě, které se tam chystaly připlout, aby naložily ukrajinské obilí a prorazily ruskou blokádu ukrajinských černomořských přístavů, kterou Rusko znovu zavedlo v polovině července. Izmailský přístav od té doby slouží jako hlavní alternativní trasa pro vývoz obilí z Ukrajiny. Kyjev uvedl, že útoky poškodily 40 000 tun potravinářských výrobků.

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že ruské útoky na přístavní infrastrukturu ukazují, že Moskva má v úmyslu vyvolat "globální katastrofu" s krizí na trhu s potravinami, jejich cenami a dodávkami. "Pro ruský stát to není jen boj proti naší svobodě a proti naší zemi," řekl Zelenskyj ve středu ve svém nočním videopřenosu. "Moskva vede bitvu za globální katastrofu. Ve svém šílenství potřebují, aby se zhroutily světové potravinové trhy, potřebují cenovou krizi, potřebují narušení dodávek."

- Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby obnovil rozhovory o neúspěšné dohodě o dodávkách obilí v Černomoří, kterou loni pomohl zprostředkovat.

- Při nočním útoku na Kyjev bylo sestřeleno více než 10 ruských bezpilotních letounů, uvedli ukrajinští představitelé ve středu brzy ráno. "Skupiny bezpilotních letounů pronikly do Kyjeva současně z několika směrů. Všechny vzdušné cíle - více než 10 bezpilotních prostředků - však byly včas odhaleny a zničeny silami a prostředky protivzdušné obrany," uvedl Sergej Popko, náčelník kyjevské městské vojenské správy.

- Volodymyr Zelenskyj uvedl, že doufá, že by se na podzim mohl uskutečnit "mírový summit" o Ukrajině, a že víkendové rozhovory v Saúdské Arábii byly odrazovým můstkem k tomuto cíli.
Ve středečním projevu zveřejněném na prezidentských internetových stránkách sdělil ukrajinským diplomatům, že na setkání v Jedda ve dnech 5. a 6. srpna bude zastoupeno téměř 40 zemí.

- Náměstek polského ministra zahraničí Pawel Jabłoński uvedl, že vztahy s Ukrajinou v poslední době "nebyly nejlepší" poté, co byl jeden z úředníků kritizován Kyjevem poté, co naznačil, že bojující národ "nenáí dost vděčný" za podporu, které se mu dostalo.

    Polsko přijalo pozměněnou verzi panelu pro vyšetřování "ruského vlivu" poté, co se na tento krok, který je všeobecně vnímán jako namířený proti opozici, snesla lavina kritiky ze strany EU a USA.

- Místní skupiny domobrany ve dvou ruských regionech sousedících s Ukrajinou - Belgorod a Kursk - dostaly podle místních představitelů zbraně na obranu svého území před ukrajinskými útoky.

-  Papež František vyzval Evropu, aby našla "odvážné mírové směry" k ukončení války na Ukrajině.
Řekl: "Je třeba, aby se země stala součástí Evropy, a to i v případě, že by se jí podařilo dosáhnout: Papež František řekl: "Kam směřujete, když neukazujete světu cesty míru, tvůrčí způsoby, jak ukončit válku na Ukrajině?"

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4208

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2023