21046

Biden řekl Netanjahuovi, že by byl proti jakémukoli izraelskému protiútoku proti Íránu

14. 4. 2024

čas čtení < 1 minuta

 

Zpravodajský portál Axios uvedl, že americký prezident Joe Biden řekl izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi, že by se postavil proti izraelskému protiútoku proti Íránu a že Neatanjahu by měl "přijmout vítězství".

Mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby na dřívější dotaz nepopřel, že Biden Netanjahua varoval, že se USA nezúčastní žádného izraelského protiúderu proti íránskému území.

Pro CNN uvedl: "Pan prezident chtěl poblahopřát premiéru Netanjahuovi k neuvěřitelnému vojenskému úspěchu. Premiér byl velmi vděčný za podporu, kterou prezident Biden nabídl a projevil při podpoře Izraele, a prezident dal jasně najevo, že sebeobranu Izraele bereme vážně a budeme ji brát vážně i nadále."


Zdroj v angličtině ZDE

 22983

Německá vláda obhajovala své rozhodnutí zlikvidovat páteční konferenci propalestinských aktivistů

14. 4. 2024

čas čtení 2 minuty

Foto: Světoznámý chirurg Ghassan Abu Sittah při nedávné inauguraci rektorem v Bute Hall na Glasgow University

Německá vláda obhajovala své rozhodnutí zlikvidovat t páteční konferenci propalestinských aktivistů, která měla za cíl objasnit to, co její organizátoři označili za "genocidu" Izraele v Gaze.

Ministryně vnitra Nancy Faeserová uvedla, že bylo správné, že policie zasáhla a akci předčasně ukončila pouhé dvě hodiny po jejím zahájení.

Policie v pátek přerušila přívod proudu a třídenní akci označila za ukončenou poté, co na ní prostřednictvím videopřenosu vystoupil řečník, který měl zakázán vstup do Německa z důvodu nenávistných projevů.

Írán odpálil na Izrael stovky bezpilotních letounů a řízených střel v bezprecedentním útoku

14. 4. 2024

čas čtení 8 minut

 
Při vůbec prvním přímém útoku  islámské republiky na židovský stát odpálil Írán na Izrael více než 300 bezpilotních letounů a raket a zvýšil riziko širšího regionálního konfliktu

Írán v noci na sobotu odpálil na Izrael více než 300 bezpilotních letounů a raket. Islámská republika poprvé v historii přímo zaútočila na židovský stát.

Írán si předvolal britského, francouzského a německého velvyslance

14. 4. 2024

čas čtení 10 minut

 
Íránské ministerstvo zahraničí si předvolalo velvyslance Spojeného království, Francie a Německa, aby se dotázalo na jejich "nezodpovědný postoj" k odvetným úderům Teheránu na Izrael,
informovala polooficiální íránská tisková agentura Labour.

Izrael s pomocí klíčových západních spojenců, včetně Spojeného království, prohlásil, že během sobotního íránského hromadného úderu zachytil 99 % odpalů.

Velká Británie a Francie patřily mezi západní země, které odsoudily útok dronů a raket na Izrael a vyzvaly ke zdrženlivosti.


- Několik íránských letišť zrušilo lety až do pondělního rána


Několik íránských letišť, včetně teheránského Mezinárodního letiště Imáma Chomejního, zrušilo lety až do pondělí, informovala v neděli íránská státní média.

"Všechny lety z teheránského mezinárodního letiště Imáma Chomejního byly na základě oznámení íránské organizace pro civilní letectví zrušeny do 6 hodin ráno (0230 GMT)," uvedl výkonný ředitel letiště pro íránskou tiskovou agenturu Student.

Podle íránské společnosti pro letiště a leteckou navigaci byly do pondělního rána zrušeny také vnitrostátní lety z teheránského letiště Mehrabad a letišť v Šírázu, Isfahánu, Búšehru, Kermánu, Ilamu a Sanandaji, protože západní vzdušný prostor země zůstává pro lety uzavřen.

Hlavní letecké společnosti na celém Blízkém východě oznámily zrušení některých svých letů a jiné musely přesměrovat, ačkoli Izrael svůj vzdušný prostor v neděli ráno od 7:30 místního času znovu otevřel.

V neděli  ráno bylo také znovu otevřeno letiště v Bejrútu a lety do libanonského hlavního města a z něj byly údajně obnoveny.

Teherán varoval, že pokud Izrael nebo USA podniknou odvetný úder za íránský útok více než 300 bezpilotními letouny a raketami na Izrael v noci na sobotu, udeří znovu s větší silou.

 22996

Martina Navrátilová: Panebože. A to my pořád ještě vyzbrojujeme Izrael?

13. 4. 2024

čas čtení 11 minut

Během masakru v nemocnici al-Šifa izraelská armáda střílela pacienty na lůžku a lékaře, kteří odmítli opustit nemocné, rozdělovala lidi do skupin pomocí různobarevných náramků a popravila stovky civilních státních zaměstnanců.


"Vylezte ven, vy zvířata!" ozývalo se z izraelských dronů

Jak došlo k masakru v nemocnici al-Šifa


Během masakru v nemocnici al-Šifa izraelská armáda střílela pacienty na lůžku a lékaře, kteří odmítli opustit nemocné, rozdělovala lidi do skupin pomocí různobarevných náramků a popravila stovky civilních státních zaměstnanců.

Z obětí masakru v nemocnici al-Šifa zbyly jen lidské hlavy sežrané vránami, neidentifikované a rozkládající se části těl a stovky mrtvol nahromaděných a pohřbených v masových hrobech. Ponurá scéna jako z dystopického filmu, výsledek dvoutýdenního obléhání největší nemocnice v Gaze, které skončilo jejím úplným zničením.

Krize na Blízkém východě: Íránská státní média uvádějí, že Revoluční gardy zadržely loď "spojenou s Izraelem"

13. 4. 2024

čas čtení 6 minut

 

Al-Džazíra informuje, že při nočním izraelském útoku byla zničena mešita Abú Bakr as-Siddiq a poškozeny i blízké domy v Deir al-Balah v centrální části Gazy


"Izraelská armáda požádala sousední domy, aby se z oblasti evakuovaly, protože chce mešitu bombardovat," uvedl podle Al-Džazíry jeden ze starších obyvatel oblasti. "Mešita nemá nic společného s [palestinskými skupinami] Hamás nebo Islámský džihád. Za mešitu jsme zodpovědní my, obyvatelé čtvrti."

 

- Írán zadržel loď "spojenou s Izraelem", sděluje státní tisková agentura


Íránská státní tisková agentura IRNA v sobotu uvedla, že íránské Revoluční gardy zadržely loď MSC Aries, která je podle ní "napojena na Izrael", a převezly ji do íránských teritoriálních vod, informuje agentura Reuters.

IRNA dodala, že na palubu plavidla plujícího pod portugalskou vlajkou se nalodil vrtulník speciálních jednotek gardového námořnictva a zmocnil se ho.

Společnost MSC se sídlem v Ženevě, která je správcem a komerčním provozovatelem lodi zadržené Íránem v Hormuzském průlivu, uvedla, že úzce spolupracuje s příslušnými orgány, aby zajistila bezpečí 25 členů posádky  a bezpečný návrat plavidla.

Podle aktuálních informací agentury Reuters společnost MSC přiznala zabavení lodi MSC Aries, zatímco společnost Zodiac Maritime uvedla, že vlastnické právo k zabavenému plavidlu má společnost Gortal Shipping Inc, která je spřízněná se společností Zodiac, jakožto finančník, a že plavidlo bylo společnosti MSC dlouhodobě pronajato.


 22999

Rakušané a jejich strategické myšlení...

13. 4. 2024

čas čtení < 1 minuta

Pokud by bylo Rakousko napadeno, 72 % Rakušanů si myslí, že by ho měly přijít bránit ostatní země EU. - Pokud bude napaden jiný stát EU, pouze 14 % Rakušanů si myslí, že by Rakousko mělo přijít na pomoc. 


Podrobnosti:  afp3.at/dashboard.html

 20578

Ukrajinská protivzdušná obrana situaci nezvládá, Rusko útočí na elektrárny

13. 4. 2024

čas čtení 6 minut



Kyjevu chybí systémy protiraketové obrany, zatímco vojenská pomoc USA končí


Ukrajinská protivzdušná obrana je zahlcena soustředěnými vlnami ruského bombardování zaměřeného na elektrárny, přiznal vysoký prezidentský poradce poté, co byla ve čtvrtek zničena jedna celá elektrárna.

Mychajlo Podoljak uvedl, že Moskva přijala novou taktiku útoků na elektrárny "deseti až dvanácti raketami najednou", čímž obchází již tak nezvládající  systém Patriot a další protiraketové štíty.

"Systém je přetížený," řekl Podoljak v rozhovoru. "Nyní musíme zjistit, zda dokážeme udržet systém v chodu, zda potřebujeme další systémy protivzdušné obrany, zejména proti protiletadlovým balistickým raketám, a zda dokážeme obnovit zničená zařízení."

Gaza: Zničené domy i existence

12. 4. 2024

čas čtení 2 minuty

Reportér, Channel 4 News, pátek 12. dubna 2024, 19 hodin: Izraelci se možná soustřeďují  na možný odvetný útok ze strany Íránu. Ale v Chán Júnisu na jihu Gazy Palestinci prohrabávají zbytky svých životů. Izraelští vojáci se odtud stáhli a zanechali za sebou troskami posetou pustinu. Místní novináři v Gaze pro nás natáčeli s Emmetem Kananem a jeho rodinou. Obecní pracovník. Z jeho domu nezbylo nic.



 

 22983

Šokující: Německo zakázalo vstup do země rektoru Glasgow University

12. 4. 2024

čas čtení 4 minuty

Německo v pátek zakázalo vstup do země věhlasnému chirurgovi, Ghassanu Abu Sittovi, který byl VČERA  jmenován rektorem Glasgow University. ("Rektor" je  na skotských univerzitách reprezentativní ceremoniální funkce pro známé osobnosti, to, čemu se říká rektor na českých univerzitách, tedy manažer univerzity, je ve Skotsku Vice-Chancellor nebo Principal. Tím je v Glasgow Sir Anton Muscatelli.)

Inaugarace dr Ghassana Abu Sitty v Bute Hall Glasgow University jejím rektorem:


Chybné poučení z holocaustu: Německá vláda deportovala čelného válečného chirurga, který byl  zvolen rektorem Glasgow University, aby nemohl na konferenci v Berlíně svědčit o zvěrstvech, které zažil, když pracoval v Gaze:



Tohle je neobyčejně závažné. Věhlasnému lékaři, rektoru britské univerzity, britskému občanu byl zakázán vstup do Německa. Porušuje to všechny zákony, a to jen proto, že je to Palestinec.



Ghassan Abu Sita cestoval do Německa, aby tam vystoupil na palestinské konferenci. Tu napadla německá policie, v budově konání konference vypnula elektřinu a konferenci rozehnala:


Německá policie zaútočila na budovu Palestinského kongresu a vypnula elektřinu. Důkaz, že fašisti nemusejí být ve vládě, aby měli moc!



K přijímačkám na střední školy

13. 4. 2024

čas čtení 1 minuta

 

▶ Bez intenzivní přípravy na testy a techniku jejich skládání by v nich žák dopadl mnohem hůře. Obrovskou roli ve výsledku hraje odolnost ke stresu, kterážto je znatelně v průměru nižší např. u dívek.
▶ Nový systém 3 přihlášek sníží stres při výběru škol na přihlášku, ale stres při zkoušce samotné nesníží. Výrazně se ale uleví ve starostech těm rodičům, jejichž ratolesti se v prvním kole na školu nedostanou a snad jich i bude mnohem méně. Na druhou stranu se letos rodiče nemohli řídit loňskou zkušeností, protože navýšení počtu přihlášek poptávkovou situaci výrazně změnil.
▶ Velmi důlěžité je, že systém párování žáků a škol bude letos spravedlivý a nemělo by docházet k nespravedlnostem jako v chaotické minulosti.
▶ Do budoucna je klíčové co nejrychleji během pár let narovnat nesoulad mezi strukturou a nabídkou středoškolského vzdělání. Výrazně tak klesne vypjatá nervozita, že na dítě vhodná škola nezbude.
▶ A co jsem tentokrát nestihl zopakovat je mé přesvědčení, že přihlášky se mají podávat až poté, co žáci a rodiče seznají výsledek v testech a testy mají skládat všichni deváťáci. Pak nebude nutno počet škol na přihlášce omezovat a vše se rozhodne v prvním kole.

Zdroj ZDE



 22934

Opět musíme žádat čtenáře o peníze

10. 4. 2024

čas čtení < 1 minuta

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů. Právě jsme museli uhradit nezbytné právní služby týkající se registrace spolku Občanské sdružení Britské listy, ve výši 25 833 Kč. Znamená to, že nám na účtu Britských listů zůstává dnes 67 Kč. Bohužel, taková situace je zcela neúnosná.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Děkujeme.

Jan Čulík
šéfredaktor

Austrálie: Po hromadném pobodání v nákupním centru v Sydney zemřelo šest lidí a několik dalších včetně malého dítěte bylo zraněno

13. 4. 2024

čas čtení < 1 minuta

Sedm mrtvých při útoku v obchodním centru Westfield Bondi Junction v Sydney

Sedm lidí zemřelo při hromadném pobodání, které spáchal osamělý muž v nákupním centru v Bondi Junction na východním předměstí Sydney.

Podle policie je mezi "více než několika zraněnými" malé dítě poté, co v sobotu krátce po 15. hodině zaútočil nožem na devět lidí. Někteří z nich mají kritická nebo vážná zranění.

Osamělá policistka, která byla poblíž, sledovala útočníka v nákupním středisku a poté ho zastřelila, když se otočil a zvedl na ni nůž.

Útočník zatím nebyl identifikován a motiv útoku zatím nebyl zjištěn. Policie se domnívá, že jednal sám a že již nehrozí žádná aktivní hrozba.

Premiér Anthony Albanese odsoudil čin, který označil za "strašlivý násilný čin", který Australany "šokuje".

Podrobnosti v angličtině ZDE

 22185

Říkám, co nelze říci: Izrael byl poražen - je to totální porážka

13. 4. 2024

čas čtení 10 minut

 
Válečných cílů nebude dosaženo, rukojmí nebudou vrácena vojenským nátlakem, bezpečnost nebude obnovena a mezinárodní ostrakizace Izraele neskončí, píše v izraelském deníku Haaretz novinář Chaim Levinson.

Prohráli jsme. Je třeba říci pravdu. Neschopnost si ji přiznat vystihuje vše, co potřebujete vědět o individuální i masové psychologii Izraele. Existuje jasná, ostrá a předvídatelná realita, kterou bychom měli začít chápat, zpracovávat, chápat a vyvozovat z ní závěry pro budoucnost. Není zábavné přiznat si, že jsme prohráli, a tak si lžeme do kapsy.

Někteří z nás lžou zlomyslně. Jiní nevinně. Když útěcha skončí, díra zůstane. Nedá se to obejít. Dobří hoši vždycky nevyhrávají.

Třetí světová válka už probíhá

13. 4. 2024

čas čtení 1 minuta

"Třetí světová válka už probíhá. Ale evropští vůdci, stejně jako za Hitlera, popírají realitu." 

Hlavní teze rozhovoru s francouzským spisovatelem a přítelem Ukrajiny Bernardem Henri-Levym pro evropskou Pravdu, píše Anton Geraščenko.

Možnost vyslání francouzských vojáků na Ukrajinu Když prezident Macron tuto možnost navrhoval, nebyl si jist, zda ji francouzská veřejnost podpoří. 

Francie je totiž zemí Mnichovské dohody. V roce 1938 byly Francie a Velká Británie kmotry Mnichovské dohody s Hitlerem.

 20967

Hamás je po šesti měsících války v Gaze oslabený a rozhádaný, ale zdaleka ne poražený

13. 4. 2024

čas čtení 7 minut

Existují důkazy o rostoucím hněvu Gazanů vůči Hamásu

Skoro žádní vysocí představitelé Hamásu neutrpěli žádná zranění ani žádné škody, ale schopnost Hamásu vládnout je omezena a tisíce bojovníků jsou mrtvé,
píše Jason Burke.
 

Šest měsíců po překvapivých útocích na Izrael, které vyvolaly konflikt v Gaze, je Hamás oslabený a rozhádaný, ale zdaleka ne poražený, tvrdí odborníci, úředníci a zdroje blízké militantní islamistické organizaci.

Hamás má i nadále faktickou kontrolu nad rozsáhlými oblastmi Gazy, včetně těch, kde je nyní soustředěna většina obyvatelstva, a obnovil svou přítomnost i jinde. V posledních dnech byli v ulicích Chán Júnisu, jižního města, z něhož se izraelské síly stáhly teprve minulý týden, spatřeni "agenti" Hamásu vyzbrojení obušky, kteří dohlíželi na pořádek. Ve středu odpálili militanti z Džabalíje na severu Gazy rakety mířící na izraelský kibuc.

 22988

Jeden mrtvý a desítky zraněných po vpádu izraelských osadníků do vesnice na Západním břehu Jordánu

12. 4. 2024

čas čtení 4 minuty

 
Izraelská skupina pro práva informuje, že osadníci hledali pohřešovaného 14letého chlapce ze své osady


Desítky rozzuřených izraelských osadníků vtrhly do palestinské vesnice na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu, střílely a zapalovaly domy a auta. Palestinští zdravotníci uvedli, že při útoku byl zabit jeden Palestinec a 25 dalších bylo zraněno.

Násilnosti byly posledním případem eskalace na Západním břehu Jordánu, která doprovází válku v pásmu Gazy. Izraelská skupina na ochranu práv uvedla, že osadníci pátrali po pohřešovaném čtrnáctiletém chlapci ze své osady. Po řádění izraelské jednotky uvedly, že po teenagerovi stále pátrají.


 22984

Krize na Blízkém východě: Polská vláda označila zabití polského humanitárního pracovníka v Gaze Izraelem za vraždu

12. 4. 2024

čas čtení 10 minut


- Polská vláda v pátek označila zabití polského humanitárního pracovníka izraelskými leteckými údery v Gaze za "vraždu" a uvedla, že případ by měl být předložen nezávislému soudu v Izraeli. Náměstek polského ministra zahraničí Władysław Teofil Bartoszewski uvedl, že Polsko požaduje po Izraeli odškodnění za smrt pětatřicetiletého polského dobrovolníka Damiana Sobola, který byl spolu s dalšími šesti pracovníky charitativní organizace World Central Kitchen zabit při izraelském náletu.



 

 22921

Pomoc se do Gazy stále nedostává, vysoká americká představitelka varuje, že začal hladomor

12. 4. 2024

čas čtení 6 minut

 
Samantha Powerová se stala prvním americkým představitelem, který potvrdil hladomor, zatímco humanitární pracovníci kritizují pokračující nedostatek pomoci


Příliv pomoci do Gazy, který Benjamin Netanjahu před týdnem slíbil Joe Bidenovi, se podle humanitárních pracovníků zatím nepodařilo uskutečnit, zatímco šéf  americké humanitární pomoci potvrdil, že v některých částech obleženého pobřežního pásma začíná řádit hladomor.

Nárůst počtu kamionů, které do Gazy přejely, jak tvrdí Izrael, je v rozporu se záznamy OSN a zdá se, že již slábne.

"Zatím je toho mnohem méně, než se zdá," řekl Jeremy Konyndyk, bývalý vysoký úředník Bidenovy administrativy, který je nyní prezidentem organizace na podporu pomoci Refugees International. "Ve skutečnosti se změnilo jen velmi málo."

 18794

Německo čelí domácí žalobě kvůli prodeji zbraní Izraeli

12. 4. 2024

čas čtení 4 minuty

Německé organizace pro lidská práva podaly soudní žalobu v souvislosti s rostoucím znepokojením v zemi nad úmrtími v Gaze

Německo bude příští čtvrtek čelit nové výzvě ke zrušení veškerého prodeje zbraní Izraeli v rámci žaloby, která zvyšuje tlak na Berlín v souvislosti s rostoucím rozhořčením nad rozsahem úmrtí a ničení ve válce v Gaze.

Žaloba u německých vnitrostátních soudů bude žádat soudce, aby urychleně nařídili vládě zrušit všechny zbrojní licence Izraeli vydané od 7. října, kdy Hamás zahájil útok na Izrael.

 22982

Kasparov: "Diktátoři o tom, co plánují do budoucna, říkají pravdu"

12. 4. 2024

čas čtení 4 minuty

Garri Kasparov se proslavil jak dvacetiletou vládou coby nejlepší šachista světa, tak Putinovým nedávným prohlášením, že je terorista. Kasparov si však zaslouží ještě větší uznání za předpověď, kterou učinil před více než dvěma desetiletími v deníku The Wall Street Journal. Kasparov varoval, že pokud Západ nerozpozná hrozbu pro demokracii, kterou Putin představuje, následky budou dalekosáhlé, připomíná Mitzi Perdue.

 22921

Jako chirurgové jsme nikdy neviděli takovou krutost, jako je izraelská genocida v Gaze

11. 4. 2024

čas čtení 6 minut

Dne 25. března jsme se vydali do Pásma Gazy, abychom pracovali v Evropské nemocnici v Chán Júnisu. Okamžitě nás ohromila přeplněná kanalizace a výrazný zápach střelného prachu ve vzduchu. Absolvovali jsme krátkou cestu z hraničního přechodu Rafáh do Chán Júnisu, kde se nachází Evropská nemocnice jako jedna z posledních polofunkčních nemocnic. Jako humanitární chirurgové jsme si mysleli, že už jsme na světě viděli všelijakou krutost, ale ani jeden z nás nikdy neviděl nic podobného tomu, co jsme zažili, když jsme přijeli do Gazy, píší Feroze Sidhwa a Mark Perlmutter.

 19935

Evropa bude muset za současnou letargii zaplatit mnohonásobně více

12. 4. 2024

čas čtení 7 minut

V posledních dnech informační pole několikrát rozvířily zprávy o vážných změnách v postoji Západu k Ukrajině. Začalo to známými prohlášeními Emmanuela Macrona a vysokých francouzských vojenských představitelů o možném použití evropských jednotek v případě průlomu ruské armády ve směru na Oděsu nebo Kyjev, píše Vladislav Inozemcev.

 20967

Palestinská militantní skupina Hamás uvedla, že nemá 40 stále žijících zajatců, kteří by splňovali "humanitární" kritéria pro navrhovanou dohodu o příměří s Izraelem

12. 4. 2024

čas čtení 3 minuty

 
Vysoce postavený izraelský představitel potvrdil tvrzení Hamásu, které zaznělo o víkendu během jednání v Káhiře, že Hamás nemá v Gaze 40 rukojmích, kteří by splňovali kritéria pro výměnu


Jednání o příměří se soustředila na návrh postupné výměny rukojmích a vězňů, který podporují Spojené státy. V první fázi by vedle šestitýdenního příměří v Gaze byly vyměněny ženy, děti a starší nebo nemocní lidé - včetně pěti izraelských vojákyň - za přibližně 900 palestinských vězňů zadržovaných Izraelem.

Rozhovor Britských listů 654. Politická situace na Slovensku nemusí být úplně katastrofální

10. 4. 2024

čas čtení < 1 minuta


 Po druhém kole prezidentských voleb na Slovensku, které vyhrál Peter Pellegrini, hovoří Albín Sybera s analytikem Ivanem Štulajterem ze slovenského Denníku N. Ten poukazuje na to, že rozdíl v počtu hlasů pro Pellegriniho a Korčoka nebyl tak velký, aby to musela být katastrofa, i když přiznává, že na Slovensku je obrovský hodnotový rozdíl v postojích vzdělaného městského obyvatelstva a venkovské většiny. Paradoxem ovšem je, že jsou to ČEŠTÍ oligarchové, vlastníci komerčních televizí na Slovensku, kteří brání svým novinářům, aby dělali profesionální, kritickou novinářskou práci. A další zajímavé podrobnosti...

 22934

Hospodaření OSBL za březen 2024

3. 4. 2024

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři,

děkujeme mnoha čtenářům, kteří nás finančně podporují. Opět nám bohužel ke konci března poklesla částka na účtu na pouhých 7 155,77 Kč. Prosíme, v podpoře neustávejte - potřebujeme na provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně.  Děkujeme všem!!

V březnu 2024 přispěli čtenáři na provoz Britských listů celkovou částkou 64 168,79 Kč.

Výdaje byly 88 660,89 (přispěli jsme tentokrát i panu Velemanovi, který dává finanční částky ze svého malého platu svým klientům pod hranicí chudoby, aby měli co jíst, český stát by se měl STYDĚT!).


Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 22579

Zvětšující se propast mezi silami vůle

12. 4. 2024

čas čtení 10 minut

Slabost nepřátelských mocností ve vztahu ke Spojeným státům by nás neměla odvádět od jejich velmi zřejmé výhody v ochotě provádět rozhodné, i když riskantní strategie, píše Connor Fiddler.

 22435

Jak by mohla Ukrajina porazit Rusko

12. 4. 2024

čas čtení 8 minut

Opakuji, že pro západní defétismus neexistuje žádný skutečný základ. Životaschopná strategie pro ukrajinské a západní vítězství je na dosah ruky a vyžaduje pouze ráznou akci, píše Dennis Šoltys.

 22185

Tel Aviv vpouští do Gazy více humanitární pomoci aneb Další z nesčetných izraelských polopravd a lží

11. 4. 2024 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Držet krok s tsunami izraelských lží a polopravd doprovázející genocidní běsnění izraelské armády (IDF) v Gaze je nadmíru obtížné, neboť se vrší prakticky týmž tempem jako hory zavražděných Palestinců. Kupříkladu CNN v aktuální analýze potvrdila předchozí zprávy světových médií, podle nichž IDF na konci února postřílela více než stovku Gazanů čekajících na humanitární konvoj. Tato tragédie vešla do dějin pod názvem “moučný masakr”, přičemž zdaleka nešlo o ojedinělý incident. Tel Aviv své vojáky jako v obdobných případech sveřepě hájí a svaluje vinu za otřesné zločiny tu na Hamás, tu na UNRWA či na obyčejné Gazany, přestože podle expertních posudků IDF při nejznámějším moučném masakru kosila hladovějící nešťastníky mohutnou automatickou střelbou rychlostí 600 ran za minutu. Zdá se, že vulgární izraelští propagandisté nelžou pouze tehdy, když mlčí.

Dezinformace: Naléhavá potřeba války

12. 4. 2024 / Wenzel Lischka

čas čtení 3 minuty


Nepoučený člověk by si řekl, co jsme to my lidé za ohavné zrůdy, když posíláme mladé muže na jatka, aby se tam vzájemně zabíjeli a mrzačili, a přitom navíc vraždíme z bezpečné zálohy civilní obyvatelstvo, staré a nemocné lidi, ženy a děti. Kampak se poděla křesťanská podstata naší civilizace?

V poslední době se projevuje čím dále větší naléhavá potřeba války. Válka je projevem míru. Je vyjádřením jednoty nad protiklady - v našem případě jednoty míru nad nepřáteli. Nepřátelství neprodukují nepřátelé, ale je projevem jejich jednoty (podstaty).

 22968

O Ahmadovi a jeho rodině v Gaze

11. 4. 2024

čas čtení 2 minuty

Dobrý den, jmenuji se Irena Vítková a pomáhám shromažďovat finanční prostředky pro Ahmada Najjara a jeho rodinu v Gaze. Ahmad je opravdu inspirativní člověk. Má čtyři krásné děti a další se narodí každou chvíli. Ahmad se ale také stará o svou komunitu.

Z prostředků, které jsem mu já a moji přátelé dosud darovali, nakrmil sirotky v Gaze, zakoupil stany pro různé rodiny, zajistil barely na vodu pro nejméně čtyři rodiny, zakoupil také teplé čepice pro řadu dětí ve své komunitě a také pomáhá staršímu slepému muži přežít těžkou situaci v Pásmu.

Ahmad je se mnou pravidelně v kontaktu a posílá mi fotografie a videa ze všeho, co dělá. Nejprve jsem mu poslala peníze na podporu jeho rodiny, ale jakmile mi odepsal, sdělil mi, že to ve skutečnosti nedělá kvůli penězům a že sám si za darované peníze jídlo nekupuje: místo toho živí všechny ostatní.

Americké drony na Ukrajině selhaly

12. 4. 2024

čas čtení 3 minuty

Společnost Skydio se sídlem v Silicon Valley poslala na Ukrajinu stovky svých nejlepších dronů, aby pomohly v boji proti Rusům, ale tato technika nefungovala dobře.

 21928

Vůdce Hamásu opakoval výzvu k zastavení palby v Gaze poté, co byli zabiti jeho synové a vnuci

11. 4. 2024

čas čtení 6 minut

Smrtící izraelský nálet vyvolal výroky Ismaila Haníyeha, zatímco obě strany zůstávají v klíčových otázkách daleko od sebe

Tři synové a nejméně dva vnuci vůdce Hamásu Ismaila Haníyehabyli zabiti při izraelském leteckém útoku v pásmu Gazy, uvedl exilový politický šéf militantní skupiny ze své základny v katarském hlavním městě Dauhá.

Haniyeh řekl ve středu televizi Al-Džazíra, že jeho děti Hazem, Amir a Mohammed a několik jejich dětí byli na návštěvě u příbuzných na svátek Eid v uprchlickém táboře Šatí na severu Gazy, když se jejich auto stalo terčem izraelského náletu. Podle jeho slov bylo v šestiměsíční válce zabito šedesát jeho příbuzných, včetně čtrnácti, kteří zemřeli po říjnovém izraelském náletu na rodinný dům ve městě Gaza.

 20879

Ke slovenským prezidentským volbám

"Chci mír" bude znít od českých populistů před volbami

11. 4. 2024 / Jiří Hlavenka

čas čtení 4 minuty

Marketingová úderka firmy ANO už bedlivě nastudovala slovenskou populistickou kampaň a bude chtít osvědčené triky opakovat. Mír, my chceme mír, neposílejte naše chlapce na frontu, atd. Otestují si to už v letošních volbách, bez ohledu na to, že to s nimi nemá nic společného.

31978

Čeští elfové vzbuzují vděk a naději

11. 4. 2024 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Co odlišuje dosud prodemokratické Česko od pro ruského Maďarska a Slovenska? Ta část společnosti, která se snaží aktivně chránit a upevňovat demokratické postoje. Vždy jde o menšinu. Záleží ale, jak se této menšině podaří přesvědčit pasivní část společnosti o důležitosti takového poslání. Českým elfům se tohle daří výjimečně.

 17694

Zvláštní oblast Číny

11. 4. 2024 / Petr Partyk

čas čtení 10 minut

Polovina sedmdesátých let XX. století byla velmi úrodná na úmrtí významných čínských osobností. V březnu r. 1974 zemřel v sovětském exilu v Moskvě Wang Ming. V roce 1975 v hlavním městě tzv. Čínské republiky Tchaj-pej zemřel maršál a prezident Čankajšek. V roce 1976 pak zemřeli hned dva vrcholní představitelé Čínské lidové republiky, premiér Čou En-laj a předseda Mao Ce-tung.


 18342

Biden řekl, že "zvažuje" australskou výzvu ke stažení obvinění Juliana Assange

11. 4. 2024

čas čtení 4 minuty

 

Američtí prokurátoři tvrdí, že zakladatel WikiLeaks pomáhal Chelsea Manningové krást tajné spisy před jejich zveřejněním


Joe Biden ve středu prohlásil, že zvažuje žádost Austrálie, aby upustila od desetiletého úsilí USA stíhat zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange za zveřejnění souboru amerických tajných dokumentů.

Austrálie již několik let vyzývá USA, aby upustily od stíhání Assange, australského občana, který z vězení ve Velké Británii bojuje proti snahám o deportaci do USA. Na otázku ohledně této žádosti Biden odpověděl ve středu, kdy hostil japonského premiéra Fumia Kišidu na oficiální návštěvě: "Zvažujeme to."

30535

Druhé letošní výročí Karla Kryla

Jde jaro do podzimu

11. 4. 2024 / Matěj Metelec

čas čtení 5 minut

V pátek 12. dubna uplyne osmdesát let od narození písničkáře Karla Kryla. Letos je to už druhé krylovské výročí – minulý měsíc, 3. března, uběhlo třicet let od Krylovy smrti. Jsou to jednoduché počty: nejslavnější český písničkář se nedožil ani padesátky. Dnes na něj vzpomínáme znovu jako na „tragéda národa“ z roku 1968. V době, kdy zemřel, byl vnímán spíš jako zahořklý a zneuznaný kritik porevolučního vývoje. V knižním rozhovoru s Milošem Čermákem Půlkacíř k tomu říká: „V poslední době čím dá častěji slyším: když se ti to nelíbí, tak táhni. Tedy: nelíbí se mi to, proto táhnu.“ 

 22981

Osvětim těsně vedle amerického Bostonu

11. 4. 2024 / Milan Kohout

čas čtení < 1 minuta

Když jsem dnes zahlédl jeden z billboardů rozesetých po Bostonu, tak jsem se nemohl vyhnout pocitu, že se někdo snaží znovu prodat holokaust veřejnosti za účelem udržení jakéhosi statutu kritické nedotknutelnosti, související s genocidou v Gaze.

Jsem si naproto jistý , že by těch jedenáct milionů lidí, kteří byli umučeni v hitlerovských táborech, nakopali prdele temto věčným prodavačům bývalého utrpení.

Co si o tom myslíte? ptá se Milan Kohout.

 22969

Klíčem k pochopení hrůzy znásilnění je pochopení penetrace

11. 4. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 9 minut

 

Český parlament konečně schválil nový zákon o znásilnění, který zahrnuje řadu nových aspektů, jež tvoří definici znásilnění, a uvádí tak tuto problematiku do souladu s moderním chápáním toho, co znamená nerespektování sexuálních hranic druhého člověka. Důvody, proč mnozí muži stále neakceptují, že určité chování patří neoddělitelně k mužskému flirtu, k loveckému instinktu, jsou různé a zahrnují tradiční kulturu, kterou muži formovali po mnoho generací, ale je tu jeden aspekt, který se nikdy nedotkne: nedostatek chápání nebo zkušeností s tím, že by do nich někdo pronikl neboli penetroval. 


 16879

Chrání NATO nebo ne?

11. 4. 2024 / Pavel Urban

čas čtení 1 minuta

Daniel Veselý používá, nikoli poprvé, zajímavou logiku. Tvrdí, že "strategie kolektivního Západu vůči Rusku a Ukrajině spočívající v rozšiřování NATO ... byla od samého počátku zaručeným receptem na katastrofu. ... Je ale krajně nezodpovědné sugerovat, že by se Putinův režim mohl pokusit o napadení členské země NATO, jelikož pro toto tvrzení neexistují žádné indicie."

 22979

Gaza v den svátku ukončení ramadánu

11. 4. 2024

čas čtení 2 minuty

Reportér, Channel 4 News, středa 10. dubna 2024, 19 hodin: Zpěv mezi troskami. Děti se dokážou usmívat i za těch nejhorších okolností, ale v Gaze není tento Íd příliš co slavit.


 V Rafáhu se vysídlení Palestinci modlili vedle trosek mešity zničené při izraelském útoku.


 19407

Greenpeace: Bezpečnost a konkurenceschopnost Evropy nelze dosáhnout bez ochrany klimatu

11. 4. 2024

čas čtení 5 minut


Rokem 2024 končí legislativní cyklus současné Evropské komise a vlády členských států připravují novou Strategickou agendu EU, dokument, který bude určovat politickou agendu EU do konca této dekády. Jedná se o důležitý dokument, kterého cílem je vytvořit jasné zadání pro novou Evropskou komisi, aby její kroky reflektovali potřeby členských států, včetně České republiky. Česká vláda v čele s premiérem Fialou právě připravuje své priority a prosazuje v nich primárně důraz na bezpečnost a konkurenceschopnost Evropy. Úplně však zapomněla do agendy zařadit ochranu klimatu a životního prostředí, s kterou oba body neoddělitelně souvisí. Není přitom jediná. Na veřejnost unikl návrh Strategické agendy Evropské rady pro období 2024–2029, který plánuje zvýšit investice do zbrojního a vojenského průmyslu EU, zanechá ale obyvatele Evropy zranitelné vůči bezpečnostním dopadům eskalující klimatické a přírodní krize, varuje Greenpeace.

 22964

Výměna červeného masa za sledě, sardinky a ančovičky by podle studie mohla zachránit 750 000 životů

10. 4. 2024

čas čtení 3 minuty

 

Vědci zjistili, že taková výměna by také snížila výskyt zdravotního postižení spojeného s nemocemi souvisejícími se stravou a pomohla by řešit klimatickou krizi

 

Výměna červeného masa za krmné ryby, jako jsou sleď, sardinky a ančovičky, by podle nové studie mohla zachránit 750 000 životů ročně a pomoci řešit klimatickou krizi.

Stále více důkazů spojuje konzumaci červeného masa s vyšším rizikem onemocnění u lidí a také s významným poškozením životního prostředí. Naproti tomu krmné ryby jsou vysoce výživné, šetrné k životnímu prostředí a jsou nejhojnějšími druhy ryb ve světových oceánech.

 22955

Z krize snadno a rychle, aneb přidej gizde, zaber, bo zme poslední

10. 4. 2024 / Petr Haraším

čas čtení 7 minut

Ministr elektro instalatér Stanjura nepolíbený ekonomií,  natož snad jakkoli ovanut národním hospodářstvím doznal bez mučení, že za ODS asociální vlády občané přišli o 30 % úspor. 

Úspory pak, jak naznačuje ministr financí za ODS, vznikají, když nevládne ODS, což fakt není překvapení. 

Dál pak z doznání ministra opavských stok vyplývá, že za vlády ODS, TOP09 a KDU-ČSL čili ideově pevné neoliberální sebranky, občané o úspory pravidelně přicházejí.

 22954

Elon Musk vstupuje do ringu proti Lulovi

10. 4. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 16 minut

 

Krajně pravicový multimiliardář Elon Musk si oblékl pláštěnku mstitele, obránce utlačovatelů a autokratů, a vyrazil do útoku proti Alexandru de Moraesovi, soudci brazilského Nejvyššího soudu, který působí jako jakýsi šerif na obranu demokracie proti vandalům, kteří si přišli s demokracií zahrávat. Miliardář označil Moraese za "brutálního diktátora", obvinil ho z vměšování do posledních brazilských prezidentských voleb a prohlásil, že soudce má prezidenta Lulu "na vodítku". Podnikatel také prohlásil, že se chystá odvést zaměstnance své sociální sítě z Brazílie.


 20751

Poučení z Haiti a Kuby

10. 4. 2024

čas čtení 4 minuty

Haiťané by rádi protestovali, stejně jako Kubánci, ale nemají si na koho stěžovat. Absence státu může být stejně zničující jako jeho přebujelost, upozorňuje Moisés Naím.

 22963

David Cameron zřejmě neuspěl ve snaze přesvědčit Trumpa o pomoci Ukrajině

10. 4. 2024

čas čtení 5 minut

Britský ministr zahraničí během cesty do Mar-a-Lago naléhal na exprezidenta, aby uznal, že je v zájmu USA neodměňovat Putina za zábor území

Pokus Davida Camerona přesvědčit Donalda Trumpa, aby povolil Kongresu USA prosadit vojenskou pomoc Ukrajině ve výši 60 miliard dolarů, zřejmě ztroskotal poté, co britskému ministru zahraničí nebylo umožněno ani setkání s předsedou Kongresu Mikem Johnsonem, který by teoreticky mohl nechat  o balíku hlasovat.

Johnson se místo toho dočkal útoku ze strany tvrdé pravice, kongresmanky z Georgie MArjorie Taylor Green,  která obnovila své hrozby rychlým hlasováním o jeho odvolání z funkce za to, že vůbec  může uvažovat o takovémnhlůasování

29778