Třetí světová válka už probíhá

13. 4. 2024

čas čtení 1 minuta
"Třetí světová válka už probíhá. Ale evropští vůdci, stejně jako za Hitlera, popírají realitu." 

Hlavní teze rozhovoru s francouzským spisovatelem a přítelem Ukrajiny Bernardem Henri-Levym pro evropskou Pravdu, píše Anton Geraščenko.

Možnost vyslání francouzských vojáků na Ukrajinu Když prezident Macron tuto možnost navrhoval, nebyl si jist, zda ji francouzská veřejnost podpoří. 

Francie je totiž zemí Mnichovské dohody. V roce 1938 byly Francie a Velká Británie kmotry Mnichovské dohody s Hitlerem.



A navzdory všem tragickým událostem, které tato dohoda provázely, duch Mnichova ve Francii nezemřel. Mnoho lidí stále věří, že když čelíte diktátorovi - jako je Putin - měli byste alespoň částečně splnit jeho požadavky. 

Říká se, že když šelmu trochu nakrmíte, stane se mírumilovnou. Prezident Macron je jedním z těch, kteří si uvědomili, že Putin by neměl dostat nic. 

Protože když šelmě podáte prst, bude vám chtít ukousnout ruku. Zaútočí Rusko na země NATO? 

Historie dokazuje, že je to vždy s diktaturami: Rusko je silné, když my jsme slabí. A když jsme pevní a projevujeme odolnost - diktátoři si nejsou jistí. Šance na Putinovu eskalaci je menší. 

I když samozřejmě nechce zůstat jen u Ukrajiny. Žádné červené linie pro něj neexistují. Třetí světová válka už začala "To, co se nyní děje, je třetí světová válka. 

Jsme uprostřed ní, s Ruskem, s Íránem, s Čínou, se Severní Koreou, s Izraelem a Hamásem, které jednají s Putinovou podporou." 

Klíč k vítězství Ukrajiny Evropský tisk často píše o "únavě z války", ale v zákopech AFU u Chasiva Jaru je dnes mnohem méně únavy než ve Francii nebo Německu. Kdyby Západ poskytl Ukrajině potřebnou podporu, mohla tato válka skončit poměrně rychle.

1
Vytisknout
1983

Diskuse

Obsah vydání | 16. 4. 2024