Ukrajina: Situace na frontě

16. 7. 2023

čas čtení 3 minuty
Anders Nielsen, vojenský analytik z Dánské královské obranné školy, zveřejnil stručnou analýzu současného stavu a vyhlídek ukrajinské protiofenzívy:

◾️The Ukrajinská ofenzíva neprobíhá tak rychle, jak mnozí doufali. Možná dokonce nepostupuje tak rychle, jak doufali sami Ukrajinci, ale to neznamená, že se jim to později v létě nepodaří.

 

◾️The Rusové se snaží v některých směrech znovu získat iniciativu, například útokem v Luhanské oblasti, ale žádné tyto útoky nevedly k žádným výrazným změnám na frontové linii. Ukrajina útočí ve třech směrech - od Orichivu, Velké Novosilky a Bachmutu. Z Orichivu je nejpravděpodobnějším cílem Tokmak, důležitý logistický uzel. I když je ještě daleko, po zhroucení ruské obrany se věci mohou vyvíjet mnohem rychleji. Znovu dobytá oblast u Velké Novosilky je také poměrně významná, cíl tohoto směru je podobný jako u ofenzivy z Orichivu - odříznout logistické trasy ruských ozbrojených sil mezi Doněckou oblastí a Krymem.

◾️Avšak v Bachmutu je situace jiná - nejsou zde žádné silné linie ruského opevnění. Ofenziva ukrajinských ozbrojených sil na křídlech může donutit ruské útočníky, aby pod hrozbou obklíčení Bakhmut opustili, což na ně bude mít obrovský psychologický efekt, vzhledem k tomu, jak bitvu o město vytrubovali ve své propagandě. Bitva o Bachmut je důležitá i z toho důvodu, že odčerpává ruské rezervy z jiných směrů, a také z psychologického hlediska, protože ukazuje domácímu i zahraničnímu publiku schopnost ukrajinských ozbrojených sil zvítězit.

◾️Nelze vyloučit překročení Dněpru ukrajinskými bojovníky. To způsobí obrovské problémy Ozbrojeným silám Ruské federace, pro které bude nesmírně obtížné odrazit souběžné útoky v Záporožské a Chersonské oblasti.

◾️Ukraijina obdržela spoustu západní vojenské techniky pro manévrovou (mobilní) válku, nikoliv pro opotřebovací válku, a Západ počítal s rychlým průlomem ruské obrany. Došlo však ke dvěma závažným chybám:

1️⃣ Podcenění Rusů - po všech jejich předchozích hloupostech se mnozí na Západě domnívali, že stačí dát ozbrojeným silám dostatek západní vojenské techniky a posypat ji doktrínou NATO, pak se vítězství získá samo.


2️⃣ Nelze říci, že by země NATO samy vedly výhradně manévrovou válku, a nikoliv opotřebovací válku. Před manévrovou válkou je v každém případě nutné oslabit obranné linie protivníka - a na Západě se to děje pomocí letectva, získáním vzdušné převahy a ničením pozemních cílů. Při předávání vojenské techniky Ozbrojeným silám Ukrajiny se na tuto část vyčerpání ze vzduchu zapomnělo.

◾️Vzhledem k tomu, že ruská obranná linie je příliš pevná na to, aby ji bylo možné prolomit manévrem bez předchozího opotřebení, začaly Ozbrojené síly Ukrajiny používat taktiku omezeného postupu pěších skupin s mohutným protibaterijním bojem. Ale poté, co ruské ozbrojené síly utrpí dostatečné ztráty, bude možné se znovu pokusit prolomit jejich obranu manévrem, s přihlédnutím k tomu, že většina západní techniky zatím nebyla zapojena.

◾️V Ukrajině se do vyčerpání nepřátelských sil zapojuje pozemní dělostřelectvo, nikoliv stíhací letouny. Západní představitelé naštěstí začali lépe chápat, jak titánský úkol leží před ozbrojenými silami Ukrajiny, operujícími s omezeným počtem letadel. A právě zde bude kazetová munice velmi užitečná - je to jediný způsob, jak rychle zvýšit palebnou sílu Ukrajiny pro rychlý úspěch.

Zdroj ZDE

2
Vytisknout
4281

Diskuse

Obsah vydání | 20. 7. 2023