Ruská agrese na Ukrajině: Putin prohlásil, že útok na krymský most byl "teroristickým činem", a uvedl, že Rusko připravuje reakci

18. 7. 2023

čas čtení 8 minut
 
Ruský prezident označil útok za "krutý a nesmyslný"


 
Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí prohlásil, že jeho ministerstvo obrany připravuje návrhy reakce na noční útok, který poškodil silniční most spojující Krym s jižním Ruskem a z něhož obvinil Ukrajinu.

Na závěr televizního setkání s celostátními a regionálními představiteli, jehož cílem bylo zhodnotit důsledky útoku, Putin označil útok za krutý a nesmyslný čin, neboť most podle něj nebyl již několik měsíců používán k zásobování ruských sil bojujících na Ukrajině, uvedla agentura Reuters.

Ukrajina se k odpovědnosti oficiálně nepřihlásila, ale místní média uvedla, že její bezpečnostní služby nasadily námořní drony.

-Fronta na přívoz z Rusy okupovaného Krymu:



- Antony Blinken, americký ministr zahraničí, prohlásil, že rozhodnutí Ruska odstoupit od iniciativy Černomorské obilí je "bezohledné", a vyzval k co nejrychlejšímu obnovení rok starého paktu, píše agentura Reuters.
 

- Při "mimořádné události" na Kurském mostě spojujícím poloostrov s ruským Krasnodarským krajem byli podle ruských úřadů zabiti dva lidé, matka a otec, a jejich dcera byla zraněna. Rusko viní ze zjevného útoku Ukrajinu.

- Rusko odstoupilo od dohody o vývozu obilí do Černého moře, kterou loni v červenci zprostředkovala OSN a Turecko a jejímž cílem bylo zmírnit celosvětovou potravinovou krizi tím, že se umožní bezpečný vývoz ukrajinského obilí blokovaného rusko-ukrajinským konfliktem. Dohoda byla několikrát prodloužena, ale dnes měla vypršet.

-  Rusko uvedlo, že jejich rozhodnutí neprodloužit černomořskou dohodu o dodávkách obilí je konečné a žádná další jednání se neplánují,
citovala v pondělí podle agentury Reuters státní tisková agentura Tass vysokého ruského představitele v OSN.

- Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí požadoval konkrétní návrhy na zajištění bezpečnosti mostu spojujícího jižní Rusko s Krymem po útoku, který v časných ranních hodinách označil za "teroristický čin" a který způsobil vážné škody.

- Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová uvedla, že útok provedl Kyjev. Neposkytla žádné důkazy a Ukrajina její výpověď nepotvrdila ani nevyvrátila. 

-  Kyjevské námořnictvo a ukrajinská Bezpečnostní služba (SBU) provedly "speciální operaci" s využitím námořních dronů, sdělil agentuře AFP zdroj ze SBU. Vodní bezpilotní letouny v pondělí zasáhly jediný most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym, který je hlavní spojnicí pro ruská vojska na Ukrajině, při smrtícím útoku, který údajně zabil civilní pár a zranil jejich dceru.

- Britská vláda v pondělí uvedla, že zavedla další ruské sankce, mimo jiné proti ruskému ministru školství Sergeji Kravcovovi, v souvislosti s nucenými deportacemi ukrajinských dětí ze strany Moskvy.

- Na frontě Ukrajina pokračuje v protiofenzívě a tvrdí, že od začátku útoku znovu dobyla více než 200 km2. Ukrajinské síly v rámci protiofenzívy proti ruským silám v uplynulém týdnu dobyly zpět téměř 18 km2 území na východě a jihu,
uvedl vysoký představitel obrany.

- Starosta Charkova odmítl tvrzení Ruska, že dnešní útok na Kerčský most spojující Krymský poloostrov s Ruskem byl aktem ukrajinského "terorismu", a uvedl, že Kreml přinesl do jeho města smrt a zkázu v epickém měřítku. Řekl: "Jak mohou mluvit o terorismu, když rozpoutali válku na Ukrajině? Střílejí a zabíjejí naše lidi. V Charkově zničili tisíce budov a 150 000 lidí zůstalo bez domova."

- Generální tajemník OSN António Guterres ve svém prohlášení vyjádřil "hlubokou lítost" nad rozhodnutím Ruské federace odstoupit od dohody o dodávkách obilí do Černého moře a uvedl, že na to "doplatí" stovky milionů lidí, kteří čelí celosvětové krizi životních nákladů.
- Ruský stíhací bombardér Su-25 se v pondělí zřítil do Azovského moře poblíž města Jeysk, ale pilot se úspěšně katapultoval, uvedly místní úřady v prohlášení na sociálních sítích.

- Generální tajemník OSN António Guterres v pondělí signalizoval, že odstoupení Ruska od dohody o dodávkách obilí do Černého moře znamená, že byl ukončen i související pakt mezi OSN a Moskvou, který má pomoci usnadnit ruský vývoz obilí a hnojiv, uvedla agentura Reuters.

- Ruští představitelé v pondělí vyzvali rekreanty, kteří uvízli na Krymu, aby jeli domů přes okupovanou Ukrajinu poté, co výbuchy poškodily Kerčský most.

- Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová ve svém tweetu odsoudila "cynický krok" Ruska, které ukončilo iniciativu pro černomořské obilí.

- Italský kardinál Matteo Zuppi, pověřený papežem Františkem, aby pomohl nastolit mír na Ukrajině, se v návaznosti na svá jednání v Kyjevě a Moskvě setkal ve Washingtonu s americkými představiteli, uvedl Vatikán.

- Šéfka americké humanitární pomoci Samantha Powerová v pondělí během návštěvy Ukrajiny oznámila humanitární pomoc ve výši více než 500 milionů dolarů  a vyjádřila "vážné znepokojení" nad rozhodnutím Ruska pozastavit svou účast v paktu, který umožnil obchod s obilím v Černém moři.

-  Francouzská mlékárenská skupina Danone přezkoumává své právní možnosti poté, co ruský stát převzal kontrolu nad její dceřinou společností v zemi,
uvedl v pondělí pro agenturu Reuters zdroj blízký této záležitosti.

- Bělorusko uvedlo, že sestřelilo ukrajinský dron na hranici mezi oběma zeměmi, několik dní poté, co Minsk potvrdil přílet ruských stíhaček Wagner na své území.

-  EU v pondělí  hostí vedoucí představitele zemí Latinské Ameriky a Karibiku, kteří doufají, že se jim podaří uklidnit vztahy napjaté hlubokými rozpory v otázce obchodu a ruské invaze na Ukrajinu.

- Švédská vláda v pondělí oznámila, že přislíbila pomoc ve výši 6 miliard korun na obnovu Ukrajiny a usnadnění reforem, které mají připravit půdu pro členství v EU.

- Německo apelovalo na Rusko, aby umožnilo prodloužení dohody s Ukrajinou o dodávkách obilí z černomořského regionu, uvedl v pondělí mluvčí vlády v Berlíně.

- David Miliband, prezident a generální ředitel Mezinárodního záchranného výboru a bývalý britský ministr zahraničí, odsoudil odstoupení Ruska od černomořské obilné iniciativy a uvedl, že "vypršení platnosti dohody hrozí, že bude "držet v šachu celosvětovou potravinovou bezpečnost".

    Přibližně 80 % obilí ve východní Africe se dováží z Ruska a Ukrajiny. Více než 50 milionů lidí ve východní Africe čelí hladu na krizové úrovni (IPC 3+) a ceny potravin se letos zvýšily o téměř 40 %. Jakékoli narušení celosvětových dodávek potravin v době zvýšené potřeby by mohlo mít zničující důsledky.

    Nejzranitelnější obyvatelé světa budou čelit nejtvrdším důsledkůmzrušení dohody. Bez dohody o dodávkách obilí je o to naléhavější, aby byly plně financovány plány humanitární pomoci OSN pro země ohrožené hladomorem a aby bylo koordinováno celosvětové úsilí o prevenci hladomoru prostřednictvím obnovené pracovní skupiny OSN na vysoké úrovni pro prevenci hladomoru.

- Ruský vicepremiér Marat Chusnullin v pondělí uvedl, že silniční most spojující jižní Rusko s Krymem bude po nočním útoku, který způsobil vážné škody, zcela opraven do 1. listopadu.

Při televizním setkání s prezidentem Vladimirem Putinem Chusnullin uvedl, že pylony nebyly poškozeny, ale jeden úsek silnice byl zcela zničen a bude muset být znovu postaven, píše agentura Reuters.

Uvedl, že silniční provoz bude v jednom směru obnoven do 15. září a v obou směrech do 1. listopadu. Souběžný železniční most nebyl při útoku poškozen.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
3294

Diskuse

Obsah vydání | 20. 7. 2023