Ruská agrese na Ukrajině: v Moskevské oblasti byly sestřeleny tři bezpilotní letouny, říká starosta; Rusko zaútočilo na obilné závody na Dunaji

23. 8. 2023

čas čtení 9 minut
V budově v centru Moskvy bylo poškozeno okno, ale nejsou hlášeny žádné oběti; ruská armáda sestřelila další dva drony nad západní částí Moskevské oblasti

 - V Moskevské oblasti byly sestřeleny tři bezpilotní letouny, říká starosta

Podle starosty města Sergeje Sobjanina zasáhl ve středu brzy ráno ukrajinský dron rozestavěnou budovu v centru Moskvy, což byl podle agentury AFP již šestý noční letecký útok v regionu ruského hlavního města.

Ruská armáda sestřelila další dva drony nad západní částí Moskevské oblasti, uvedl starosta na svém kanálu Telegram.

Hlasitý výbuch byl slyšet v centrální části hlavního města ve středu ráno, krátce poté, co byly na městských letištích pozastaveny lety, uvedla ruská tisková agentura RIA. Centrální čtvrť se nachází 5 km od Kremlu.

Anton Gerashchenko uvádí, že zásobovací infrastruktura v Rusku je silně centralizovaná, všechno musí být dopravováno přes Moskvu, a neustálé pozastavování běžného provozu moskevských letišť kvůli hrozbě ukrajinských dronů vážně narušuje zásobování ruské armády.

-     Ukrajina uvedla, že její jednotky vstoupily do strategicky důležité jihovýchodní obce Robotyne, což je potenciálně významný pokrok v protiofenzivě proti Rusku. Hanna Maliar, náměstkyně ukrajinského ministra obrany, uvedla, že ukrajinští vojáci organizují evakuaci civilistů, ale stále se dostávají pod palbu ruských sil.

- Významný ruský novinář v úterý uvedl, že generál Sergej Surovikin, bývalý velitel válečného úsilí Moskvy na Ukrajině, byl odvolán z funkce velitele ruských vzdušných sil. Zprávu Alexeje Venediktova, dobře informovaného bývalého šéfa dnes již zaniklé rozhlasové stanice Echo Moskvy, nikdo oficiálně nepotvrdil, ale citovaly ji některé další ruské zpravodajské agentury na sociálních sítích, uvedla agentura Reuters.

 
- Ve své poslední zpravodajské aktualizaci britské ministerstvo obrany  uvedlo, že od poloviny srpna ruské síly nadále používají pontonové mosty na přechodech Čonhar a Heničesk na hranici mezi jižní Ukrajinou a okupovaným Krymem.

Rusko se zmocnilo Krymu a anektovalo jej od Ukrajiny v roce 2014, osm let před zahájením plnohodnotné invaze do země.

MO napsalo na Twitteru:

"Oba stálé mosty byly poškozeny ukrajinskými přesnými údery na začátku srpna 2023.

    Je nepravděpodobné, že by pontonové mosty byly schopny plně udržet linii těžkých vozidel převážejících munici a zbraně na frontu.

    Výsledná úzká místa znamenají, že ruské síly jsou částečně odkázány na dlouhou objížďku přes Armiansk na severu Krymu. To dále zvyšuje problémy v ruské logistické síti na jihu."

 
- Britská podpora dodávek jaderného paliva na Ukrajinu pomůže ukončit její závislost na Rusku, říká Shapps

Podpora britské vlády pro dodávky jaderného paliva na Ukrajinu pomůže ukončit závislost země na ruských dodávkách, uvedl Grant Shapps po návštěvě ukrajinské elektrárny.

Vláda oznámila svůj záměr poskytnout prostřednictvím britské agentury pro exportní úvěry UK Export Finance úvěrovou záruku ve výši 192 milionů liber, která umožní společnosti Urenco se sídlem ve Spojeném království dodávat ukrajinské národní jaderné společnosti Energoatom služby v oblasti obohacování uranu, které jsou pro výrobu jaderného paliva nezbytné.

Britské ministerstvo pro energetickou bezpečnost a Net Zero uvedlo, že po poskytnutí této podpory se nevojenská finanční pomoc Spojeného království Ukrajině přiblíží 5 miliardám liber, informují média PA.

Ukrajina má čtyři jaderné elektrárny, přičemž největší elektrárna v Záporoží je v současné době v držení Ruska.

Předtím, než Rusko loni zahájilo plnou invazi, dostávala Ukrajina většinu jaderných služeb a paliva z Ruska.

 
- Tři mrtví při útoku bezpilotního letounu v Belgorodu,
říká gubernátor

Gubernátor ruské Belgorodské oblasti v úterý uvedl, že při útoku ukrajinského bezpilotního letounu na sanatorium v obci Lavy poblíž ukrajinských hranic zahynuli tři civilisté.

Gubernátor uvedl, že dva lidé zemřeli na místě a třetímu se lékařům nepodařilo zachránit život. Tato tvrzení zatím nebyla nezávisle ověřena.

 -   Ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila 11 z 20 dronů, které Rusko vypustilo při nočních útocích, uvedlo ve středu letectvo.

Ukrajinská armáda a místní představitelé uvedli, že Rusko provedlo útoky v jižní oblasti Oděsy a v oblasti řeky Dunaj, která je důležitá pro vývoz obilí, a údajně způsobilo požár nejméně v jednom obilném zařízení.

Armáda zveřejnila fotografie zobrazující hromady obilí pod vyhořelým pláštěm skladovacího zařízení, uvádí agentura Reuters.

Oděský gubernátor Oleh Kiper uvedl, že útok na region trval tři hodiny.

"Bohužel došlo k zásahům do výrobních a překládacích komplexů, kde vypukl požár... Poškozeny jsou i sklady obilí," uvedl Kiper na Telegramu.

Na ukrajinské dunajské přístavy připadala zhruba čtvrtina vývozu obilí předtím, než Rusko v červenci odstoupilo od dohody podporované OSN, která měla zajistit bezpečnou cestu pro vývoz ukrajinského obilí přes Černé moře.

Od té doby se tyto přístavy staly hlavní trasou pro odvoz, přičemž obilí je rovněž posíláno na bárkách do rumunského černomořského přístavu Konstanta, odkud se posílá dále.

 
-  Nizozemsko pošle Ukrajině tisíc nabíječek pro dálkové odminování, uvedla nizozemská ministryně obrany Kajsa Ollongrenová při návštěvě Kyjeva.


- Silně zaminované ruské obranné linie zpomalují ukrajinskou protiofenzívu s cílem získat zpět území, kterého se Rusko zmocnilo od invaze svých sil v únoru 2022.

"Existuje rozhodnutí poskytnout asi tisíc přenosných nabíječek pro dálkové odminování, které mohou dělat průchody v překážkách," citoval Ollongrena web ukrajinského ministerstva obrany na úterním setkání s ukrajinským ministrem Oleksiem Reznikovem.


- Rusko v úterý uvedlo, že zničilo dva ukrajinské vojenské čluny v Černém mo
ři. Moskevské ministerstvo obrany uvedlo, že jedna z jeho stíhaček Suchoj Su-30sm zničila ukrajinský "průzkumný člun" poblíž ruských zařízení na těžbu plynu. Později uvedlo, že zničilo také motorový člun americké výroby, který převážel ukrajinské vojáky východně od Hadího ostrova, aniž by uvedlo další podrobnosti. Tato tvrzení nebyla ověřena.

- Skupina ukrajinských "sabotérů" se pokusila prolomit ruskou hranici v Brjanské oblasti, uvedl v úterý regionální gubernátor Alexandr Bogomaz, informovala agentura Reuters. Toto tvrzení nebylo ověřeno.

- Ruský prezident Vladimir Putin v předem natočemén projevu přehraném na summitu zemí BRICS v Jihoafrické republice uvedl, že Rusko zůstane "odpovědným dodavatelem" potravin a obilí do afrických zemí a mohlo by zaujmout místo Ukrajiny jako mezinárodního dodavatele o
bilí. Řekl také, že používání amerických dolarů v obchodě mezi zeměmi BRICS se snižuje, protože země přecházejí na národní měny a opouštějí dolary v rámci "nezvratného procesu de-dolarizace".

- Mezinárodní soudní dvůr se bude zabývat námitkami Ruska proti své jurisdikci v případu genocidy, který vznesla Ukrajina, při slyšeních začínajících v září, uvedl tento orgán v úterý. Ukrajina podala krátce po zahájení ruské invaze 24. února 2022 u Mezinárodního soudního dvora žalobu, v níž Moskvu obvinila z falešného uplatnění práva na genocidu za účelem ospravedlnění útoku, uvedla agentura Reuters.

- Dánsko zahájilo výcvik osmi ukrajinských pilotů v létání na stíhačkách F-16 v rámci svého závazku darovat letouny, uvedly v úterý dánské ozbrojené síly. Dánsko a Nizozemsko se v neděli zavázaly darovat Ukrajině letouny F-16.
 
- Vedoucí představitelé 11 balkánských a východoevropských zemí podepsali v pondělí na summitu v Aténách společné prohlášení na podporu územní celistvosti Ukrajiny.
Za přítomnosti Volodymyra Zelenského vyjádřili "neochvějnou podporu nezávislosti, svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny v rámci jejích mezinárodně uznaných hranic" tváří v tvář ruské agresi.

- Polský prezident uvedl, že Rusko právě přesouvá některé jaderné zbraně krátkého doletu do sousedního Běloruska. Andrzej Duda uvedl, že tento krok by změnil bezpečnostní architekturu regionu a celé vojenské aliance NATO, informovala agentura Associated Press.

- Mychajlo Podoljak, vysoký poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, uvedl, že závazek některých evropských zemí darovat Ukrajině stíhačky F-16 pomůže minimalizovat ukrajinské ztráty a deeskalovat konflikt.

- Britská vojenská rozvědka uvedla, že ukrajinský bezpilotní letoun zřejmě zničil nadzvukový ruský bombardér na letišti stovky kilometrů od Ukrajiny, což je poslední z řady úspěšných útoků na prestižní ruskou infrastrukturu a vojenskou techniku. Tyto útoky daleko za frontovou linií jsou pro Ukrajinu silnou propagandou, i když se k nim Kyjev jen zřídkakdy přímo hlásí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
2787

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2023