Jevgenij Prigožin zemřel při letecké katastrofě, konstatuje oficiálně Rusko

23. 8. 2023

čas čtení 4 minuty
 
Mrtvoly Prigožina i Utkina byly identifikovány:
Pokud by Prigožin usmrcen, dobudeme Kremlu, varuje Wagner:

Podle ruských úřadů byl v letadle, které se zřítilo v Tverské oblasti a při jehož havárii zahynulo všech 10 lidí na palubě, i šéf společnosti Wagner, který stál za červnovou vzpourou.

Jevgenij Prigožin, šéf polovojenské jednotky Wagner, který v červnu zahájil ozbrojenou vzpouru, byl podle ruských úřadů na palubě soukromého letadla, které se zřítilo v Tverské oblasti nedaleko Moskvy a zabilo všech 10 lidí na palubě.

Ruský letecký úřad Rosaviacia uvedl, že Prigožin byl jedním z cestujících uvedených v seznamu cestujících na palubě dopravního letadla Embraer, které se ve středu večer zřítilo.

 

Příčina havárie není bezprostředně jasná, ale Prigožinův dlouhodobý spor s armádou a ozbrojené povstání, které v červnu vedl, by ruskému státu poskytly dostatečný motiv k pomstě. Mediální kanály napojené na Wagnera rychle naznačily, že letadlo sestřelila ruská raketa protivzdušné obrany.

Letadlo Embraer se zřítilo v Tverské oblasti při letu mezi Moskvou a Petrohradem. Na videu zveřejněném na internetu bylo zřejmě vidět, jak za malým letadle jde oblak kouře, než narazilo do země a vyšlehly z něj plameny.

Letadlo mělo údajně číslo RA-02795. Na letadlo se od roku 2019 vztahují americké sankce kvůli jeho napojení na Prigožina. Šéf skupiny Wagner  prý letadlo používal, mimo jiné i krátce po své neúspěšné vzpouře, když 27. června ráno odletěl z Petrohradu do Běloruska.

V letadle zahynulo celé vojenské vedení skupiny Wagner. Komentátorka britských Channel 4 News vyjádřila překvapení, že všichni nastoupili do téhož letadla.

Několik ruských tiskových agentur, včetně agentury Baza, která má blízko k ruským orgánům činným v trestním řízení, uvedlo, že všech sedm cestujících a tři členové posádky na palubě letadla zahynuli. Později úřady potvrdily, že při havárii zemřelo 10 lidí.

Prigožin začátkem tohoto týdne zveřejnil video, v němž tvrdí, že se nachází v Africe, kam se jeho žoldáci přesunuli po neúspěšném povstání. Nebylo však jasné, kdy bylo pořízeno a zda se od jeho natočení vrátil do Ruska.

Prigožin, spojenec Vladimira Putina, který nashromáždil jmění ze státních zakázek, později založil továrny na trolly a polovojenskou armádu, která se stala důležitým rozšířením ruské moci v zahraničí.

Jeho skupina Wagner uzavřela lukrativní smlouvy ve Středoafrické republice a dalších afrických zemích. Na Ukrajině hrály jeho jednotky, včetně desítek tisíc trestanců naverbovaných z věznic, klíčovou roli v boji o Bachmut.

Dlouhodobý konflikt s vrcholnými představiteli ministerstva obrany se však na Ukrajině jen zhoršil, když se rozhádal kvůli nedostatku munice a kvůli strategii a tvrdil, že jeho nepravidelní bojovníci jsou obětováni na ochranu pravidelných ruských jednotek.

"Šojgu! Gerasimov! Kde je ta zasraná munice?" křičel v jednom příspěvku na sociálních sítích a nadával ministru obrany Sergeji Šojguovi a náčelníkovi generálního štábu Valeriji Gerasimovovi, zatímco lobboval za to, aby jeho jednotkám bojujícím u Bachmutu bylo dodáno více nábojů. Jeho jednotky údajně zastrašovaly, vydíraly a unášely ruské vojáky poblíž frontové linie, kradly tanky a vyměňovaly své zajatce za další munici.

Ministerstvo obrany plánovalo převzít kontrolu nad skupinou Wagner  do 1. července, když Prigožin zahájil ozbrojenou vzpouru, vyslal své vojáky, aby převzali kontrolu nad vojenským velitelstvím v Rostově na Donu a zahájili "pochod spravedlnosti" na Moskvu. Při vzpouře, která skončila, když Prigožin údajně souhlasil s odchodem z Ukrajiny a přesunem svých žoldnéřů do Běloruska, bylo podle odhadů zabito 15 ruských vojáků.

Zdroj v angličtině ZDE

4
Vytisknout
5057

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2023